شرط عجیب رئیس ساواک برای بازگشت فرزند آیتالله خمینی به ایران؛ هر کس اطراف خانهاش دیده شد باید کشته شود!
بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 16 مرداد 1344 «بدین وسیله عین تعهدنامه آقای مصطفی خمینی، فرزند آیتالله خمینی، به انضمام فتوکپی اوامر صادره از طرف تیمسار ریاست ساواک که مقرر داشتهاند: "میتواند بیاید مشروط به آنکه در دهات خود در نزدیکی خمین زندگی نماید و باید دو نفر ژاندارم و دو نفر مأمور آگاهی از شهربانی مراقب بوده که با یک نفر غیر از اهل منزل خود و بستگان درجه یک تماس نگیرد و اگر هرکس از اطراف منزل رد شد، به وسیله تیراندازی باید معدوم شود؛ در غیر این صورت نمیتواند بیاید" جهت اطلاع و هرگونه اقدام مقتضی به پیوست ایفاد میگردد».1
شاه: با «انقلابِ سفید» مشروطه رو به تکامل رفت!
روزنامههای امروز کشور نوشتند: پیش از ظهر روز پنجشنبه، اعضای هیئتهای رئیسه مجلس سنا و مجلس شورای ملی در کاخ سعدآباد به حضور شاهنشاه بار یافتند و جشن مشروطیت ایران را به پیشگاه شاهنشاه تبریک گفتند.
شاهنشاه در پاسخ عرض تبریک رؤسای دو مجلس، از مساعی بنیانگذاران مشروطیت ایران و کسانی که در این راه جانبازی کردند تقدیر و تجلیل نموده و سپس طی سخنانی اظهار داشت: اساسا مشروطیت ایران در آن هنگام قوام و استحکامی نداشت؛ زیرا نیمی از مردم کشور که جامعه زنان این مملکت بودند در ردیف محجورین عاری از حقوق سیاسی بودند و 75 درصد از تمام مردم مملکت اکثرا تحت نفوذ خوانین محلی و فئودالها بهسر میبردند و از هر گونه آزادی و وسایل اولیه زندگی محروم بودند.
جای خوشوقتی است که با انقلاب 6 بهمن، مشروطیت ایران رو به تکامل رفت و با آزادی فردی و اجتماعی که به کشاورزان ایران داده شد و با مزایایی که نصیب کارگران گردید و با آزادی سیاسی که به زنان ایران اعطا شد، راه بهبود زندگی در نتیجه کار و کوشش برای همه باز شد. اکنون با برخورداری از این پیشرفتها و با تشکیل سپاههای دانش و بهداشت و ترویج و آبادانی وظیفه ملی و فردی هر یک از افراد مملکت است که برای بهتر زندگی کردن و بالا بردن سطح زندگی خود بکوشد و از هیچ فعالیتی در این راه دریغ نکنند.
آثار شوم مداخلات بیگانه و روح اجنبیپرستی از بین رفته است!
خوشبختانه آثار شوم مداخلات بیگانگان و روح اجنبیپرستی، که یادگار دوره ضعف و زبونی ملت و جهالت افراد بود، اکنون از بین رفته است و اگر هم هنوز عده معدودی باشند که به روش دوره انحطاط و ابتذال اخلاقی کشور خیال نفعپرستی را از دست نداده باشند، ملت ایران از این اشخاص متنفر و منزجر است و این ملت که با تمام قوا به اصلاح شئون مادی و معنوی خود پرداخته است، هرگز اجازه ادامه چنین روش مذمومی را نخواهد داد.
در امور اقتصادی با شرایط متساوی با بیگانگان داد و ستد داریم!
بدیهی است ما در زمینه امور اقتصادی با شرایط متساوی با بیگانگان داد و ستد داریم و اصولا در دنیای امروز هیچ ملتی بینیاز از ارتباطات بینالمللی نیست، ولی این معاملات بازرگانی و اقتصادی هیچگاه نمیتواند مبنای مداخله بیگانگان در امور سیاسی و داخلی کشور قرار گیرد و هیچ فرد وطنپرستی چنین اجازه را نخواهد داد.2
نخستوزیر در بازدید از دادگستری: تعطیلات تابستانی در تمام دستگاهها باید عمل شود
ساعت ۸ صبح امروز امیرعباس هویدا، نخستوزیر، از قسمتهای مختلف وزارت دادگستری بازدید کرد.
این بازدید به مناسبت خاتمه تعطیلات یکماهه دادگستری و افتتاح مجدد آن صورت گرفت. در این بازدید آقایان دکتر یگانه، دکتر جهانشاهی، تیمسار سرلشکر مبصر، رئیس شهربانی، و عدهای از سناتورها و شخصیتهای مختلف شرکت داشتند. از طرف وزارت دادگستری عده زیادی از قضات مراجع و سازمانهای مختلف دادگستری دعوت شده بودند.
هویدا ابتدا در سالن بزرگ دادگستری حاضر شد و دکتر عاملی ضمن نطقی پیرامون تعطیلات تابستانی سخن گفت و اظهار داشت: جناب آقای نخستوزیر! حضار گرامی! امروز پس از یک ماه تعطیل، دادگستری مجددا از نو افتتاح میشود و درهای دستگاه عدالت برای ارباب رجوع باز میشود و قضات با همان نیرو شروع به کار میکنند و امیدوارم آقایان قضات پس از رفع خستگی با خوشرویی کامل از مراجعین پذیرایی و به کارهای آنها رسیدگی کنند.
دکتر عاملی گفت: تعطیل دادگستری برای خودش فرصتی بود تا با مراقبت بیشتری کارهای ضروری عدلیه را مورد بررسی قرار دهیم و انشاءالله پس از خاتمه تعطیلات مجلس نتایج این بررسی در جهت خیر و صلاح مردم مشهود خواهد شد. مسئولان کاخ و انتظامات دادگستری نیز از این تعطیل حداکثر استفاده را کردند؛ زیرا به علت کثرت مراجعات روزانه مرتب کردن کاخ امکان نداشت و در این مدت دادگستری از این جهت نیز خانهتکانی شد.
در این وقت امیرعباس هویدا، نخستوزیر، پشت تریبون قرار گرفت و گفت: اقدام همکار عزیز، آقای دکتر عاملی، در مورد تعطیلی تابستانی بسیار بجا بود و اگر این کار در دستگاههای دیگر انجام شود، کار بیشتر و مفیدتر انجام میشود. در بازدید اخیر از استانهای شمالی ارتباط کاملی از نزدیک با دستگاههای دادگستری داشتم. الحق سیر تکاملی دادگستری ادامه دارد و امیدواری زیادی هست با اقدامات دولت در بهبود زندگی قضات تهیه وسایل این سیر تکامل سریعتر میشود.3
آیتالله فیروزآبادی درگذشت
روزنامه «اطلاعات» نوشت: با کمال تأسف اطلاع یافتیم که
حجتالاسلام آقای حاج سیدرضا فیروزآبادی، روحانی خیر و نیکوکار و مؤسس بیمارستان معروف فیروزآبادی در ساعت 6 بعدازظهر روز پنجشنبه گذشته در بیمارستان سینا زندگی را بدرود گفته است.
مرحوم حاج سیدرضا فیروزآبادی از یک سال و نیم پیش بر اثر بیماری «پروستات» تحت درمان و بستری بود و در این اواخر پزشکان معالج انجام یک عمل جراحی را درباره ایشان توصیه کرده بودند و قرار بود بامداد امروز در بیمارستان سینا به وسیله آقایان پروفسور عدل و دکتر نبیل تحت عمل جراحی قرار گیرد و بدین مناسبت به بیمارستان سینا که از این نظر مجهز بود انتقال داده بودند، ولی متأسفانه قبل از عمل جراحی دار فانی را بدرود گفت.
بامداد دیروز به مناسبت درگذشت مرحوم حاج سیدرضا فیروزآبادی، مردم و اصناف شهر ری تعطیل عمومی کردند و گروه کثیری از مردان و جوانان شهر ری و جمعی از رجال و شخصیتهای پایتخت در برابر مسجد فیروزآبادی، که جنازه در آنجا به امانت گذاشته شده بود، اجتماع کرده بودند. جنازه بر دوش افراد به طرف صحن حضرت عبدالعظیم حمل و در این موقع کلیه راهها و خیابانهای شهر ری بند آمد و عبور و مرور قطع گردید.
شرکتکنندگان در مراسم تشییع جنازه حاج سیدرضا فیروزآبادی در میان اندوه و تأثر عمومی مردم، جنازه را بدرقه کرده و از مرد نیکوکاری که عمری را در راه انسانیت و بشردوستی قدم برداشته بود تجلیل کردند.
مجلس ختم شادروان فیروزآبادی از ساعت 9 الی 11 فردا در مسجد سیدعزیزالله برگزار میشود و مراسم هفت آن مرحوم بعد از ظهر روز دوشنبه در آرامگاه فیروزآبادی برقرار خواهد بود.4
«مجلس هیجدهم مجلس مالکین بود»
روزنامه «اطلاعات» نوشت: در دو شماره گذشته قسمتهایی از کتاب «نمایندگان مجلس شورای ملی در بیستویک دوره قانونگذاری» از نظر خوانندگان ارجمند گذشت. اینک سومین قسمت این تحقیق درباره موقعیت شغلی نمایندگان به نظر خوانندگان میرسد.
به موجب این کتاب، ملاکین در عصر دوم و سوم مشروطیت (بعد از دوره پنجم) بیشتر از عصر اول نفوذ داشتهاند و تعداد آنها نیز بیشتر بوده است؛ بهطوری که در عصر اول مشروطیت (اولین تا پنجمین دوره اجلاسیه مجلس شورای ملی) ۳۹ درصد، در عصر دوم (از ششمین دوره تا دوره چهاردهم) ۵۷ درصد و در عصر سوم (از دوره چهاردهم تا به حال) نیز 57 درصد نمایندگان مجلس از ملاکین بودهاند. آمار تفکیکی ملاکین در مجلس شورا در ادوار مختلف به این شرح بوده است:
در دوره اول ۲۱ درصد، در دوره دوم ۳۰ درصد، در دوره سوم 49 درصد، در دوره چهارم 45 درصد، در دوره پنجم 49 درصد، در دوره ششم ۵۲ درصد، در دوره هفتم 56 درصد، در دوره هشتم 59 درصد، در دوره نهم ۵۵ درصد، در دوره دهم 54 درصد، در دوره یازدهم ۵۹ درصد، در دوره دوازدهم ۵۸ درصد، در دوره سیزدهم 59 درصد، در دوره چهاردهم 57 درصد، در دوره پانزدهم 56 درصد، در دوره شانزدهم ۵۷ درصد، در دوره هفدهم 49 درصد، در دوره هیجدهم 60 درصد، در دوره نوزدهم 59 درصد و در دوره بیستم مجلس شورای ملی ایران ۵۸ درصد نمایندگان ملاک بودهاند.
بدین ترتیب هیجدهمین دوره مجلس شورای ملی را میتوان مهمترین دوره مجلس از لحاظ مالکین دانست.5
بیماری ریاست ستاد بزرگ ارتشتاران
روزنامه «اطلاعات» نوشت:
تیمسار ارتشبد حجازی ریاست ستاد بزرگ ارتشتاران، که ضمن مرخصی جهت استفاده از آب دریا به نوشهر عزیمت نموده بود، به علت ابتلا به گرمازدگی شدید به مرکز مراجعت و فعلا در بیمارستان بازرگانان زیر نظر پزشکان نظامی و غیر نظامی و پزشکان خارجی تحت معالجه قرار گرفته است.
در حال حاضر حال عمومی تیمسار ارتشبد حجازی کاملا رضایتبخش بوده و معالجات به منظور اعاده بهبودی کامل ادامه دارد.6
قرارداد فروش نفت به آرژانتین امضا شد
مقارن ظهر امروز قرارداد فروش مقداری از نفت خام محصول میدان نفتی داریوش واقع در خلیج فارس به شرکت نفت دولتی آرژانتین در شرکت ملی نفت ایران به امضا رسید.
این قرارداد را که هفته گذشته طبق توافق قبلی با حضور نماینده شرکت ملی نفت ایران در آرژانتین به امضای رئیس هیئتمدیره شرکت نفت دولتی آن کشور رسیده بود، امروز دکتر
اقبال، رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نیز امضا کرد.
در مراسم امضای این قرارداد، دکتر خوزه سر راسواژ، سفیرکبیر دولت آرژانتین، و چند تن از آقایان اعضای هیئتمدیره و کارشناسان شرکت ملی نفت ایران حضور داشتند.
سیاست جدید ارزی مورد بررسی مقامات بانکها قرار گرفت
روزنامه «اطلاعات» نوشت: کلیه بانکها از امروز مشغول استخراج فهرست کالاهای وارداتی میباشند که بانک مرکزی ضمیمه بخشنامه خود برای آنها فرستاده است. آنچه که بانک مرکزی برای بانکها ارسال داشته فقط شماره تعرفه کالاها بوده است که اکنون بانکها به دقت تعیین خواهند کرد که چه کالاهایی را میشود با برات وصولی وارد کرد.
بعد از آنکه جنس کالا براساس تعرفه گمرکی روشن شد معلوم خواهد گردید که هر یک از آنها در چه طبقهای قرار دارند و برای وارد کردن آنها چه میزان اعتبار باید باز شود. تنها با این بررسی است که سیاست بانک مرکزی روشن خواهد شد.
چنانچه در طبقهبندی معلوم شود که بعضی از کالاهای وارداتی و مواد اولیه یا نظایر آن، که سابقا با 20 درصد گشایش اعتبار ورودش ممکن بود، در تعرفه جدید به 40 درصد افزایش یافته، باید سیاست بانک مرکزی را در جهت محدودیت واردات این کالا تلقی کرد و اگر برعکس به 10 درصد تقلیل پیدا کرده باشد، باید سیاست بانک مرکزی را در تسهیل واردات آن کالا محسوب نمود.
جمع این استخراجات سیاست کلی ارزی را در مورد واردات کالاهایی که تاکنون با برات وصولی وارد میشد، روشن میسازد.
تلقیح همگانی برضد «شبهوبا»
هشتمین اطلاعیه وزارت بهداری در مورد بیماری «شبهوبا» روز گذشته به شرح زیر انتشار یافت:
فعالیت مأموران وزارت بهداری با همکاری ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور و شهربانی کل کشور و شیر و خورشید سرخ و دیگر مؤسسات درمانی و بهداشتی با بیماری شبهوبا «التور» همچنان ادامه دارد.
بیماری در کانونهای قبلی محصور است و مورد تازهای در هیچ یک از نقاط دیگر استانهای شرقی و یا سایر مناطق کشور ظاهر نشده است.
فقط یک مورد مرگ از کانونهای محصور قبلی گزارش شد. مایهکوبی عمومی در نقاطی که ضرورت داشته ادامه دارد.
در شهر کرمان مایهکوبی تکمیل شده است و برنامه تلقیح همگانی در رفسنجان امروز عصر پایان میپذیرد. مایهکوبی در کلیه دهستانهای بخش نوق و راور از توابع کرمان نیز تا فردا عصر پایان خواهد پذیرفت.
همانطوری که قبلا به استحضار عامه رسیده است، مسافرت به استانهای شرقی کشور به استثنای نقاط محصور قبلی با گواهی معتبر مایهکوبی (دو تلقیح به فاصله شش روز) صادره از مراکز تلقیح رسمی آزاد میباشد.7