پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ روستای شهرستانک، در استان البرز امروزین، با پیشینهای دیرین از سلسله ساسانی تا به امروز برقرار است. این روستا، از ییلاقات مورد علاقه
ناصرالدینشاه بود. در 1297ق/ 1258ش بنا به امر شاه عمارتی در آن بنا شد. شهرستانک تا مدتهای مدید محل برگزاری مراسم آشپزان بود که در آن دولتمردان بنا به امر شاه گرد هم جمع و در تهیه مواد لازم برای تهیه آش کار میکردند. با بروز و شیوع وبا شاه و دربار رو به شهرستانک میآوردند و برای ورود به آن در سال وبایی 1309ق تذکره صادر شد.
دکتر فوریه، پزشک شاه نوشته است:
شهرستانک در ششساعتی ما قرار دارد. سه ساعت اول با زحمت بسیار از کوه بالا رفتیم... بعد از طی سرازیری تندی به شهرستانک رسیدیم... از دور منظره و محل ییلاقی شاه را دیدیم. بیرونی آن عمارتی است مستطیل که قسمت تحتانی آن در روی بلندی و به سمت جلو ساختمان شده و بر روی آن بنایی است یکطبقه و اطراف آن از هرجهت باز است و در قسمت جلو حیاطی وسیع و پردرخت دارد که در وسط آن حوضی مدور قرار گرفته است.
نمای هوایی عمارت شهرستانک و چادرهای همراهان ناصرالدینشاه در بیرون عمارت
شماره آرشیو: 1708-۱ع
پی نوشت:
روزنامه خاطرات قهرمانمیرزا عینالسلطنه، به کوشش مسعود سالور و ایرج افشار، تهران، اساطیر، 1374؛ روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه، تهران، امیرکبیر، 1350؛ فووریه، سه سال در دربار ایران، ترجمه عباس اقبال، تهران، علمی، 1325.