پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ مجلات و روزنامههای دوره پهلوی برای بقا نیاز به جذب مخاطب داشتند، تا نشریهای خریده نمیشد منابع مالی لازم برای ادامه حیات بهدست نمیآمد و لاجرم این جراید برای ادامه بقا به حمایتهای ساواک و دیگر نهادهای قدرت نیازمند میشدند. در این میان برخی مجلات مانند «فردوسی» همزمان به دنبال کسب رضایت حکومت و مردم بودند، از سویی با ساواک تماس میگرفت و از سوی دیگر با انتشار مقالات و گزارشهای ضد آمریکایی مخاطبان مردمی خود را افزایش میداد.
بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 3 آبان 1345 «تعداد خوانندگان مجله فردوسی در میان دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران رو به ازدیاد رفته و اخیرا اکثریت دانشجویان مجله فردوسی تهیه و مطالعه نموده و پیرامون مطالب مندرج در آن بحث مینمایند. علت استقبال دانشجویان از مجله فردوسی به علت درج مقالاتی است که در زمینه انتقاد به سیاست خارجی و داخلی آمریکا تهیه میشود؛ چون بیشتر دانشجویان روش سیاسی آمریکا را برای ایران همچون سم مهلکی میدانند از حالت انتقادی آن استقبال میکنند».
در «نظریه رهبر عملیات» نیز آمده است: از چندی پیش مجله فردوسی جنبه ضد آمریکایی به خود گرفته است و با درج مطالبی از کتاب میراثخوار استعمار و همچنین انتشار نوشتههای اسلام کاظمیه تحت عنوان ایدئولوژی شکست و دیگر مقالات مشابه قصد دارد در میان طبقات تحصیلکرده و روشنفکر برای خود جایی باز کند و تا اندازهای هم موفق شده است و یکی از عوامل مهم موفقیت این مجله حالت انتقادی آن به سیاست آمریکاست.
[1]
تصویر روی جلد مجله فردوسی، شماره 5 (15 آبان 1357)
پینوشت
----------------------------------------------
[1] .
مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ مجله فردوسی، ص 256.