کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پس از سال‌ها تلاش علمی و پژوهشی؛

نخستین اثر پژوهشی طرح کلان «دانشنامه مشروطیت» وارد حوزه نشر شد

26 خرداد 1403 ساعت 18:07

نخستین اثر پژوهشی طرح کلان «دانشنامه مشروطیت» با عنوان «دانشنامه مشروطه» (رجال سیاسی) منتشر شد


به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ به همت انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر و مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) کتاب «دانشنامه مشروطه» (رجال سیاسی) به بازار نشر آمد.
از مباحث مهم مشروطه‌شناسی شناخت رجال مشروطه است. بی‌شک بررسی زندگی مواضع و ویژگی‌های شخصیتی افراد مهم و مؤثر در یک حادثه می‌تواند تا حدود زیادی در روشن شدن ماهیت و ابعاد گوناگون آن واقعه همچون زمینه‌ها، روند و پیامدها یاری رساند؛ همچنین بررسی ویژگی‌های شخصیتی رجال مشروطه که ناظر به اعتقادات خلقیات و منش سیاسی و اجتماعی ایشان است ما را در شناخت انگیزه‌ها و نیز نوع نگاه رجال به نهضت یاری می‌کند. همین طور بررسی عملکرد رجال مشروطیت در سه مقطع پیش از مشروطه، در مشروطه و پس از مشروطه، نتایج مفید و پراهمیتی در بردارد: اولا ارزیابی کلی از زندگی‌نامه و عملکرد رجال به‌دست می‌دهد؛ ثانیا نشان می‌دهد که چه تعداد از رجال مشروطه در زمینه مشروطه‌خواهی صادق و ثابت‌قدم بوده‌اند و چه تعداد به اقتضای منافع شخصی یا گروهی مشروطه‌خواه شدند یا پس از مشروطه دست از مشروطه شستند و حامی استبداد شدند.

 
تصویر روی جلد کتاب «دانشنامه مشروطه» (رجال سیاسی)

منظور از رجال در این اثر، همه افراد شناخته‌شده و مؤثر به لحاظ اجتماعی و سیاسی‌اند که نهضت مشروطیت به کارگزاری آنها به سامان رسیده یا نافرجام مانده است. در این دانشنامه رجال مشروطیت به دو دسته کلی تفکیک شده‌اند: دسته اول رجال دینی (علما و فقها) و دسته دوم رجال سیاسی. در میان این دو دسته نیز همه گرایش‌ها اعم از مشروطه‌خواه، مخالف مشروطه و مشروعه‌خواه مدنظر قرار گرفته‌اند.
 
گفتنی است «دانشنامه مشروطه» نخستین اثر پژوهشی طرح کلان «دانشنامه مشروطیت» است. دانشنامه مشروطیت یکی از طرح‌های بنیادینی است که از حدود سال ۱۳۸۵ با هدف فراهم کردن اثری جامع و تفصیلی درباره نهضت مشروطیت بدون رویکرد غربی و مدرن شکل گرفت.
اعضای شورای سیاست‌گذاری دانشنامه مشروطه عبارت‌اند از: حجج اسلام دکتر جواد سلیمانی، دکتر ابوذر مظاهری، دکتر علیرضا جوادزاده، دکتر مهدی ابوطالبی، دکتر رضا رمضان‌نرگسی، دکتر ذبیح‌الله نعیمیان، دکتر احمد رهدار و دکتر عبدالرسول یعقوبی.
در کتاب «دانشنامه مشروطه» (رجال سیاسی) نویسندگانی که در تهیه مقالات بخش رجال سیاسی با این مجموعه همکاری کرده‌اند عبارت‌اند از: حجج اسلام استاد علی ابوالحسنی (منذر)، دکتر محمد ملک‌زاده، خادم حسین فاضلی، علی احمدی‌خواه، اسلام افضلی، ماشاءالله حشمتی و آقایان دکتر ابوالفتح مؤمن، دکتر سیدعلی علوی، دکتر سلمان قاسمیان، دکتر حسین حاتمی، مجـتبی زندیه، جواد بهمنی، محمدحسین محمدی، مهدی مقدم نوین، غلامرضا کبیری و سرکار خانم دکتر فاطمه معزی.
 

برای تهیه کتاب کتاب «دانشنامه مشروطه» (رجال سیاسی) به فروشگاه کتاب پژوهشکده تاریخ معاصر در فضای مجازی یا مراکز پخش کتاب‌های این پژوهشکده در تهران و شهرستان‌ها مراجعه فرمایید؛ همچنین می‌توانید با شماره‌های زیر تماس بگیرید: 22605073-021/ 09333900755


کد مطلب: 25375

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25375/نخستین-اثر-پژوهشی-طرح-کلان-دانشنامه-مشروطیت-وارد-حوزه-نشر

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir