کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

26 آبان 1346

26 آبان 1403 ساعت 15:20

وزارتخانه‌ای که برای تاج‌گذاری پنج نشان گرفت!/ وزیر آموزش و پرورش اطلاعی از باقی‌مانده وزارتخانه خود ندارد!/ وزیر راه در جلسات دولت ساکت است و سیگار می‌کشد!/ وزرایی که همسر خارجی دارند!/ دلیل برکناری رئیس سازمان آب منطقه‌ای چه بود؟!/ آخرین وضعیت دکتر معین به روایت «سپید و سیاه»!/ ناراحتی هویدا از نطق معاون وزیر دارایی درباره نحوه ساخت اسکله بندرعباس!/ جاده‌ای که «جاده مرگ» نام گرفته است!/ ترکیه جای ایران را در بازار سبزه گرفت!/ وزارتخانه‌ای که چهار قسمت شد!/ عنوانی که جز یک تعارف و «تشییع جنازه در زمان حیات» چیز دیگری نیست!/ کانون وکلا برای شاه و فرح پروانه وکالت صادر می‌کند!/ تنها سرهنگی که در دوره مشروطیت به مقام وزارت رسید!/ تصویر آیت‌الله کاشانی در میان رؤسای مجلس دیده نمی‌شود!/ حضور 1200 نفر از مردم تهران در جشن انقلاب اکتبر شوروی!/ کمک به تحقیقات فضایی در ایران/ تقاضای تأسیس نمایندگی اقتصادی آلمان شرقی در ایران/ کار حساس حمل لوله‌های گاز/ روزنامه آیندگان با دستگاهی که از اسرائیل خریداری شده منتشر خواهد شد!


 

وزارتخانه‌ای که برای تاج‌گذاری پنج نشان گرفت!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار اطلاع به مناسبت تاج‌گذاری تمام وزرا برای عده زیادی از کارمندان وزارتخانه تقاضای نشان نموده بودند که فقط با تعدادی از آنها موافقت شده است.
تنها وزارتخانه‌ای که فقط پنج نشان درخواست و با تمام آن موافقت گردیده است وزارت دارایی بود.[1]
 

وزیر آموزش و پرورش اطلاعی از باقی‌مانده وزارتخانه خود ندارد!

«سپید و سیاه» نوشت: دکتر مجید رهنما، وزیر علوم و تعلیمات عالیه که هفته قبل وارد تهران شد، به اتفاق دکتر یگانه، وزیر مشاور، مشغول تهیه لایحه وزارتخانه خود می‌باشد.
گفته می‌شود قسمت‌های مهمی از دانشگاه و وزارت آموزش ضمیمه این وزارتخانه جدید خواهد شد. ناظران فرهنگی معتقدند هنوز دکتر هدایتی اطلاعی از باقی‌مانده وزارتخانه خود ندارد.[2]
 

نام وزارت آموزش و پرورش هم تغییر می‌کند!

«سپید و سیاه» در خبر دیگری نوشت: به قرار اطلاع مسموع عده‌ای از وکلای فراکسیون اکثریت در نظر دارند هنگام طرح لایحه وزارت تعلیمات عالیه و با توجه بـه وظایف آن پیشنهاد نمایند نام وزارت آموزش و پرورش به وزارت تعلیمات متوسطه تبدیل شود.
گویا این فکر در مجلس طرفداران زیادی دارد.[3]
 

وزیر راه در جلسات دولت ساکت است و سیگار می‌کشد!

«سپید و سیاه» نوشت: بی‌سروصداترین وزیر کابینه فعلی مهندس شالچیان، وزیر راه و استاد دانشکده فنی، است که بدون سروصدا به وظایف خود می‌پردازد و در جلسات هیئت دولت هم ساکت به سیگار خود پک می‌زند.
در عوض جنجالی‌ترین وزیر کابینه مهندس روحانی، وزیر آب و برق، است که غالبا با سایر وزرا بحث می‌کند.[4]
 
هویدا همراه اعضای کابینه‌اششماره آرشیو: 1-946-172ع
 

وزرایی که همسر خارجی دارند!

«سپید و سیاه» نوشت: هشت نفر از وزرای دولت هویدا همسر خارجی دارند و پنج نفر از اعضای کابینه بدون همسر زندگی می‌کنند که دو نفر از آنها هنوز به حجله نرفته، ولی سه نفر همسران خود را طلاق داده‌اند.
وزرایی که همسر خارجی دارند از نظر اولاد هم در اقلیت هستند، ولی بعضی از وزرا تعداد اولاد آنها تا هفت نفر می‌رسد.[5]
 

دلیل برکناری رئیس سازمان آب منطقه‌ای چه بود؟!

«سپید و سیاه» نوشت: هنوز در محافل سیاسی تهران از علت برکناری مهندس دیلمقانی، رئیس سازمان آب منطقه‌ای که در مرز وزارت بود، صحبت می‌شود.
به قرار مسموع نام‌برده گزارش‌های خلافی در مورد وضع کارگران به مقامات مملکتی داده است. گفته می‌شود در حال حاضر هیئتی مشغول بررسی کارهای مالی سازمان مزبور هستند.[6]
 

آخرین وضعیت دکتر معین به روایت «سپید و سیاه»!

«سپید و سیاه» نوشت: دکتر محمد معین هفته قبل از کانادا به تهران عودت داده شد. در کانادا به وسیله متخصصین بزرگ چند بار روی مغز استاد عملیات جراحی صورت گرفت و طبق پیش‌بینی ممکن است تا چندی دیگر استاد که همچنان بی‌هوش است به هوش آید.[7]
 

ناراحتی هویدا از نطق معاون وزیر دارایی درباره نحوه ساخت اسکله بندرعباس!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار مسموع چند ساعت قبل از تشریف‌فرمایی شاهنشاه به بندرعباس، نخست‌وزیر در حال عصبانیت لوحه‌ای را که در اسکله نصب نموده بودند با عصای خود پایین آورده و خواست که نطق آقای رهبر، معاون وزیر دارایی، تغییر پیدا کند.
گفته می‌شود لوحه مزبور و نطق معاون وزارت دارایی حاکی از این بوده است که اسکله مزبور از محل کمک‌های آمریکا درست شده درحالی‌که چنین چیزی نبوده است و اسکله با هزینه دولت ایران بنا شده است.[8]
 

جاده‌ای که «جاده مرگ» نام گرفته است!

«سپید و سیاه» نوشت: جاده ۱۲۰ کیلومتری کرج به قزوین از مدت‌ها قبل جاده مرگ نام گرفته است؛ زیرا در هر ماه چند نفر در این جاده جان خود را از دست می‌دهند.
این جاده، که به وسیله شرکت جان مولم ساخته شده، علاوه بر باریک بودن، از سطح بیابان نیز بالاتر است و همین موجب می‌شود که تصادف زیادی رخ دهد. این جاده، که تهران را به پنج استان متصل می‌سازد، هر سال تعداد زیادی تلفات دارد.[9]
 

ترکیه جای ایران را در بازار سبزه گرفت!

«سپید و سیاه» نوشت: در اثر تصمیم عجولانه مؤسسه استاندارد ایران، یک قلم مهم صادراتی به خطر افتاد و تولیدکنندگان دچار ناراحتی شدند.
صدور سبزه ایران از طرف مؤسسه استاندارد مشروط به شرایطی گردید که اجرای آن فعلا مقدور نبود؛ به همین جهت ترکیه توانست با به‌دست آوردن بازار سبزه ایران در خارج استفاده شایانی ببرد.[10]
 

وزارتخانه‌ای که چهار قسمت شد!

«سپید و سیاه» نوشت: تنها وزارتخانه‌ای که در ظرف چهار سال چهار قسمت گردیده است وزارت فرهنگ سابق است که فعلا وزارتخانه‌های فرهنگ و هنر، آموزش و پرورش، علوم و تحقیقات و تعلیمات عالیه و سازمان مستقل اوقاف از آن منتزع شده است.
گفته می‌شود ممکن است سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم نیز به صورت واحد مستقلى تحت نظر نخست‌وزیری اداره شود.[11]
 

عنوانی که جز یک تعارف و «تشییع جنازه در زمان حیات» چیز دیگری نیست!

«سپید و سیاه» نوشت: عنوان استاد ممتاز، که اخیرا از طرف دانشگاه تهران به عده‌ای از استادان بازنشسته اطلاق می‌شود، جز یک فرمول چشمگیر و یک تعارف دوستانه چیز دیگری نیست.
گفته می‌شود عده‌ای از استادان ممتاز معتقدند که اطلاق این کلمه در زمان بازنشستگی در حقیقت تشییع جنازه در زمان حیات است.[12]
 

کانون وکلا برای شاه و فرح پروانه وکالت صادر می‌کند!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار مسموع کانون وکلای دادگستری در نظر دارد در مراسم جشن استقلال خود با کسب اجازه از پیشگاه ملوکانه دو پروانه وکالت دادگستری به نام اعلیحضرتین صادر کند و بدین وسیله برای کانون کسب موفقیت بزرگی خواهد بود.[13]
 

تنها سرهنگی که در دوره مشروطیت به مقام وزارت رسید!

دکتر ولیان، وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، تنها سرهنگی است که در تاریخ مشروطیت ایران به مقام وزارت رسیده است و تاکنون هیچ یک از سرهنگان چنین پستی را در ایران اشغال نکرده‌اند.
دکتر ولیان روزی که به وزارت کشاورزی مأمور شد درجه سرگردی داشت و دانشجوی دوره دکترای علوم سیاسی بود. دکتر ولیان تنها وزیری است که از یک ماه قبل مطالعات خود را درباره وزارتخانه جدید خود آغاز نمود و درباره کلیه کارمندان تعاون روستایی مطالعات لازم را انجام داده است.[14]
 

تصویر آیت‌الله کاشانی در میان رؤسای مجلس دیده نمی‌شود!

در تالار جلسات هیئت دولت، عکس تمام نخست‌وزیران به جز هویدا در تابلوی ساده‌ای نصب گردیده است، ولی در اتاق جلسه خصوصی مجلس شورای ملی عکس دو تن از رؤسای مجلس دیده نمی‌شوند؛ این دو نفر آیت‌الله کاشانی و دکتر معظمی هستند که در دوره هفدهم به ریاست مجلس رسیدند.
در عوض عکس مهندس ریاضی در بین رؤسا دیده می‌شود. تنها نخست‌وزیری که عکس وی در سرسرای مجلسین گذاشته شده است مرحوم حسنعلی منصور است که فراکسیون حزب اکثریت آن را به یادگار در سرسرا گذاشته است.[15]
 

حضور 1200 نفر از مردم تهران در جشن انقلاب اکتبر شوروی!

«تهران‌مصور» نوشت: روز سه‌شنبه هفته گذشته ۱۲۰۰ نفر از طبقات مختلف مردم پایتخت در جشن انقلاب اکتبر شرکت کردند و از مدعوین که در چهار سالن سفارت گرد آمده بودند پذیرایی گرمی به عمل آمد و سفیر شوروی برای اولین بار از آغاز پذیرایی تا خاتمه آن جلوی در ورودی به مدعوین خوشامد می‌گفت.
در این ضیافت دو نخست‌وزیر اسبق (جم و متین‌دفتری)، عده‌ای از وزرای فعلی، سناتورها، نمایندگان مجلس و همه دیپلمات‌های شرق و غرب شرکت داشتند.
جالب اینکه مایر، سفیر آمریکا، سعی داشت با همه مدعوین احوالپرسی و خوش‌وبش کند.
از سفارت آلمان غربی نیز عده‌ای از دیپلمات‌ها در این جشن شرکت داشتند.[16]
 

کمک به تحقیقات فضایی در ایران

«تهران‌مصور» نوشت: پس از انتشار بیانات نخست‌وزیر درباره تحقیقات فضایی و اقمار مصنوعی در ایران، یکی از جراید وابسته به یک دولت بزرگ شرقی آمادگی دولت متبوع خود را در راه تحقق این برنامه دولت اعلام کرده است.
به قرار اطلاع، دولت مذکور که خود پیشرفت‌های شگرفی در راه توسعه تحقیقات فضایی داشته است، به‌زودی آمادگی خود را برای کمک به دانشمندان و محققان فضایی ایران و دانشگاه رسما اعلام خواهد کرد.[17]
 

تقاضای تأسیس نمایندگی اقتصادی آلمان شرقی در ایران

«تهران‌مصور» نوشت: به قرار اطلاع آلمان شرقی تقاضا کرده است تا در ایران نمایندگی اقتصادی دایر کند.
از چند سال قبل آلمان شرقی در ترکیه نمایندگی اقتصادی دارد و بدین طریق روابط تجاری خود را با یکی از هم‌پیمانان ایران در سنتو گسترش می‌دهد.
در آلمان شرقی، اکنون فکر ایجاد رابطه سیاسی و اقتصادی با ایران به صورت وسیع و جدی به‌وجود آمده است.
چندی قبل اولبریخت، رئیس‌جمهور آلمان شرقی، ضمن گفت‌وگو با یکی از روزنامه‌نگاران، که در ضیافتی شرکت داشت، درباره اخراج کارگردانان «رادیو پیک ایران» و باقی‌مانده سران فراری حزب توده از آن کشور به طور صریح صحبت کرد و گفت‌‎وگوی او را تلویزیون برلن شرقی عینا پخش نمود.
اولبریخت در این گفت‌وگو با حرکت دست و قیافه‌ای که گرفت، اخراج این گروه را بی‌اهمیت جلوه داد.[18]
 

کار حساس حمل لوله‌های گاز

«تهران‌مصور» نوشت: حمل لوله‌های سراسری گاز در دو مرحله صورت خواهد گرفت و مناقصه‌های بین‌المللی آن انجام شده است.
به قرار اطلاع، حمل این لوله‌ها که در روی تریلی‌های ۲۵ تا ۴۰ تُنی صورت خواهد گرفت، فوق‌العاده حساس است؛ به حدی که دقت و مهارت در این کار مورد توجه مخصوص می‌باشد.
به همین جهت هزینه پیش‌بینی‌شده برای حمل این لوله‌ها تا ساوه که به وسیله شرکت «آنتر پوزو ویلیام برادزا» انجام می‌شود در حدود پانصدمیلیون تومان برآورد شده و اجرا خواهد گردید و از ساوه تا مرز شوروی نیز تحت نظارت کارشناسان شوروی این امر صورت خواهد گرفت.[19]
 

روزنامه آیندگان با دستگاهی که از اسرائیل خریداری شده منتشر خواهد شد!

«تهران‌مصور» نوشت: به قرار اطلاع کارگردانان روزنامه «آیندگان» یک دستگاه روتاتیو از سهمیه کشور اسرائیل گرفته‌اند که به‌زودی به ایران حمل می‌شود.
کارگردانان روزنامه مذکور در نظر داشتند روز ۲۰ آبان روزنامه خود را منتشر کنند، ولی به علت نداشتن نماینده در شهرستان‌ها انتشار روزنامه را عقب انداختند.
یکی از مؤسسات دولتی بخشنامه‌ای به همه نقاط کشور صادر کرده و از آنها خواسته است تا در انتخاب نماینده فروش، خبرنگار و مشترک به روزنامه مذکور کمک کنند.
اغلب کارگردانان این روزنامه قبلا در مؤسسه فرانکلین و اداره اطلاعات سفارت آمریکا همکاری داشته‌اند.[20]
 
فرح، داریوش همایون، عبدالعظیم ولیانشماره آرشیو: 1943-754و
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1] . سپید و سیاه، 26 آبان 1346، ص 4.
[2] . همان‌جا.
[3] . همان‌جا.
[4] . همان‌جا.
[5] . همان‌جا.
[6] . همان‌جا.
[7] . همان‌جا. دکتر محمد معین در ۹ آذر ۱۳۴۵ پس از بازگشت از ترکیه، در دفتر گروه زبان و ادبیات فارسی سکته کرد و پنج سال آخر زندگی‌اش را در حالت اغما گذراند.
ایشان را جهت معالجه بیشتر در ۱۴ مرداد ۱۳۴۶ به کانادا منتقل کردند، ولی چون بهبودی در وضعیت او مشاهده نشد، در ۱۵ آبان ۱۳۴۶ به ایران بازگردانده و در بیمارستان فیروزگر بستری شد. محمد معین در ۱۳ تیر ۱۳۵۰ در همان بیمارستان درگذشت.
[8] . سپید و سیاه، 26 آبان 1346، ص 4.
[9] . همان‌جا.
[10] . همان‌جا.
[11] . همان‌جا.
[12] . همان‌جا.
[13] . همان‌جا.
[14] . همان‌جا.
[15] . همان‌جا.
[16] . تهران‌مصور، 26 آبان 1346، ص 4.
[17] . همان‌جا.
[18] . همان‌جا.
[19] . همان‌جا.
[20] . همان‌جا.
 


کد مطلب: 25648

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25648/26-آبان-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir