کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۱۳ آذر ۱۳۴۶

13 آذر 1403 ساعت 0:00

مذاکرات ریاست ساواک با سفیر دولت عراق!/ وعاظ ممنوع‌المنبر!/ «حکومت می‌خواهد با این فشارها طلاب و روحانیون را نابود کند»!/ «محدودیت‌ها علیه آیت‌الله میلانی باعث بزرگ شدن او میان مردم خواهد شد»!/ کنایه‌یابی ساواک از یک سخنرانی آیت‌الله نوری همدانی!/ گزارش ساواک از اختلاف بین نمایندگان و وزیر آموزش و پرورش!/ ارتباط علی امینی با عناصر نهضت آزادی و بازرگان!/ «فاصله مبادلات ایران و ایتالیا باید تعدیل شود»/ دیپلمه‌های سپاه آبادانی استخدام می‌شوند/ اشل حقوق زنان کارمند مورد بررسی قرار می‌گیرد/ «شهرداری برنامه پنج‌ساله تنظیم می‌کند»/ در جلسه فردای شورای عالی شهرسازی؛ طرح جامع شهر تهران به تصویب می‌رسد/ مجمع مؤسس شرکت آلومینیوم تشکیل شد


 

مذاکرات ریاست ساواک با سفیر دولت عراق!

بر اساس متن مذاکرات تیمسار ریاست ساواک با سفیر دولت عراق، که جهت استحضار مدیریت کل اداره سوم و نگاه‌داری در بایگانی ویژه آن مدیریت کل تهیه شده است، در ابتدای مذاکرات تیمسار سپهبد نصیری و سفیر عراق، دجیلی گفت: خیلی متأسفم که پس از دو سال اقامت در ایران باید به عراق برگردم. در مدت این دو سال من توانستم تیمسار و بسیاری از ایرانیان را بشناسم و از همکاری و کمکی که در این مدت به من شده بسیار متشکرم.
نصیری در پاسخ اظهار داشت: من هم خیلی از حسن نیّت شما تشکر می‌کنم. حسن نیّت و طرز سلوک شما امپرسیون خوبی روی مقامات ایرانی گذاشته. گر چه مدت اقامت شما در اینجا کوتاه بوده، ولی این شناسایی سبب می‌گردد که در آتیه تماس‌های دیگری ایجاد شود. در عین حال جای خوش‌وقتی است که همدیگر را شناخته‌ایم. یقین دارم شما مدتی که اینجا بوده‌اید تعدادی از ایرانیانی را که دوست واقعی عراق هستند و طالب ترقی و استقلال ملت عراق می‌باشند شناخته‌اید و در آتیه یقینا بهره‌هایی از این شناسایی خواهیم برد.
دوجیلی در پاسخ گفت: مجددا تکرار می‌کنم که من هرگز فکر نکرده‌ام که در یک کشور خارجی بوده‌ام و از ترک کردن دوستان ایرانی‌ام متأسف و ناراحتم و میل دارم که به دوستان ایرانی‌ام در هر کجا که باشند کمک کنم.
نصیری: در مورد روابط ایران و عراق، ایرانی‌ها مردم عراق را دوست دارند؛ چون اماکن متبرکه در عراق واقع شده و ایرانی‌ها هم خیلی مایل هستند که به زیارت این اماکن بروند به این جهت می‌خواهد که در ایاب و ذهاب آنها تسهیلاتی فراهم گردد. در اثر این ایاب و ذهاب دولت عراق ضرر نمی‌کند. هرچه این ایاب و ذهاب بیشتر باشد، دوستی بیشتر و هرچه این ایاب و ذهاب کمتر باشد [دوری ] بیشتر است. یک روز قرار بود که حتی روادید بین ایران و عراق هم از بین برود. عراقی‌ها و ایرانی‌ها آزادانه به عراق و ایران سفر کنند، ولی متأسفانه به علت اوضاع خاورمیانه مسکوت ماند.
ما آرزو داریم که بحران خاورمیانه زودتر تمام شود و آرامش ایجاد گردد و نیّتی که آن بار به پای عمل نرسیده این بار برسد.
دجیلی: در مورد اماکن متبرکه که من کاملا با تیمسار موافقم. ما احساس می‌کنیم که این اماکن متعلق به دولت عراق نیست، بلکه متعلق به همه کشورهای اسلامی و به‌خصوص ایران است. ما آنها را شهر آزادی می‌دانیم. ما خیلی میل داریم که دوستان ایرانی ما به اماکن متبرکه بیایند و برای زیارت آنها هم تسهیلاتی فراهم شود. من می‌دانم که مردم کاظمین، کربلا و سامره چه احساسی نسبت به زوار ایرانی دارند به‌خصوص حالا که اقتصاد اینها بستگی به زوار ایرانی دارد.
دو هفته پیش که وزیر اقتصاد و هیئت صنعتی عراق از آقای وزیر اقتصاد بازدیدی کردند من هم حضور داشتم. آقای عالیخانی ضمن صحبت موضوع مبادلات خارجی را مطرح کردند. من فورا به میان حرف ایشان دویدم و گفتم: من می‌دانم که شما وزیر اقتصاد هستید و باید در مورد مبادلات خارجی صحبت کنید، ولی من سفیر حسن نیّت هستم و موضوع مبادلات خارجی برایم اهمیت ندارد. به نظر من ایاب و ذهاب دو ملت را که سمبل دوستی است باید تقویت کنیم.
منظور من همین چیزی بود که تیمسار اشاره فرمودند که با این مسافرت‌ها آشنایی ما بیشتر می‌شود. تیمسار خوب می‌دانند که عراق کشور باثباتی نیست؛ گروه‌های زیادی در عراق هستند؛ البته افرادی هم هستند که زوار ایرانی را دوست ندارند. با توجه به این موضوع تیمسار و مقامات دیگر باید کمک کنند که رفت‌وآمد زوّار ایرانی به عراق به سهولت انجام گیرد. من افتخار ملاقات با اعلیحضرت همایونی را هفته پیش پیدا کردم. ایشان سؤال کردند که در چه حدود زوّار عراقی برای زیارت به مشهد می‌آیند. من در جواب گفتم بیست الی 25 هزار نفر.[1]
 

وعاظ ممنوع‌المنبر!

بر اساس گزارش شهربانی آبادان به تاریخ 13 آذر 1346 «افراد مشروحه زیر از روحانیون افراطی و بعضا ممنوع‌المنبر می‌باشند که در ماه مبارک رمضان از سایر نقاط به این منطقه وارد می‌گردند. ضمنا در سایر شهرستان‌های این منطقه به جز افراد ذکرشده در نامه پیروی و همچنین آقای محمدحسین موسوی بلادی، که همه‌ساله نیز به بهبهان می‌آیند، واعظینی ممنوع‌‎المنبر در حال حاضر وجود ندارند».
در این لیست اسامی وعاظ زیر دیده می‌شود:
1. دکتر محمد مفتح؛ ممنوع‌المنبر؛ 2. احمد بهشتی؛ ممنوع‌المنبر؛ 3. شیخ احمد کروبی؛ ممنوع‌المنبر؛ 4. شیخ ناصر مکارم؛ ممنوع‌المنبر؛ 5. شیخ جعفر سبحانی؛ ممنوع‌المنبر؛ 6. شیخ محمد یزدی؛ ممنوع‌المنبر؛ 7. شیخ مصطفی زمانی؛ ممنوع‌المنبر؛ 8. سیدجمال حیدری از روحانیون افراطی؛ ممنوع‌المنبر؛ 9. غلامرضا فیروزیان از روحانیون افراطی؛ ممنوع‌المنبر؛ 10. شهاب اشراقی؛ ممنوع‌المنبر؛ 11. شیخ عیسی انصاری؛ ممنوع‌المنبر؛ 12. سعید اشراقی؛ ممنوع‌المنبر؛ 13. شیخ علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی؛ ممنوع‌المنبر؛ 14. شیخ علی مشکینی؛ ممنوع‌المنبر؛ 15.ـ میرهادی خسروشاهی؛ ممنوع‌المنبر؛ 16. سیدمحمدرضا سعیدی؛ ممنوع‌المنبر؛ 17. رضا گلسرخی؛ ممنوع‌المنبر؛ 18. سیدمحمد تفضلی؛ ممنوع‌المنبر؛ 19. سیداحمد کلانتری؛ ممنوع‌المنبر؛ 20. شیخ جعفر مهاجری؛ ممنوع‌المنبر.[2]
 

«حکومت می‌خواهد با این فشارها طلاب و روحانیون را نابود کند»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 13 آذر 1346 درباره آیت‌الله شیخ بهاءالدین محلاتی «نام‌برده بالا در حضور عده‌ای از طلاب بیان نمود که "اوضاع و احوال و فشارهایی که به طلاب وارد می‌شود حاکی است که دستگاه می‌خواهد این دسته را نابود کند. مسلم است که این دسته مخالف آمال آنهاست". وی اضافه کرد: "در قم طلاب را به سربازی می‌برند منتها متولدین 1322 به بالا و دیگر حساب قبلی در کار نیست که طلاب معاف شوند"».
این سند می‌افزاید: وی در مورد کتابخانه [آیت‌الله] خمینی اظهار داشت که «جز کتب [آیت‌الله] خمینی که دستگاه ضبط کرده است بیست رساله از [آیت‌الله] خمینی بوده که فتاوی جدیدی در آن درج شده من جمله حرام دانستن دریافت حقوق از اوقاف». وی ادامه داد که «فشار به حدی است که پرداخت شهریه جهت طلاب از طرف [آیت‌الله] خمینی برای این ماه به صورت محرمانه و مخفی صورت گرفته»؛ در خاتمه اظهار داشت که «با علمای تهران و قم نیز تماس حاصل شد آنها هم همه در فشار هستند».
در «ملاحظات» این گزارش آمده است: در مورد تبلیغاتی که علیه اوقاف می‌شود قبلا مراتب وسیله منبع دیگری رسیده بود که طی شماره 8832/ ه ـ 6 /9 /46 به عرض رسیده است.[3]
 

«محدودیت‌ها علیه آیت‌الله میلانی باعث بزرگ شدن او میان مردم خواهد شد»!

بر اساس تلگراف خیلی محرمانه اداره کل سوم به ریاست ساواک استان خراسان درباره طرح آن ساواک برای محدودسازی آیت‌الله میلانی «مراتب به عرض تیمسار ریاست ساواک رسید؛ پی‌نوشت فرمودند: "مواد 1، 2، 4، 5 نامه معطوفی اجرا شود،[4] ولی ماده 3 در جریان باشد برای موقع لازم"».
این تلگراف می‌افزاید: ضمنا شهربانی کل کشور اعلام داشته که از طریق آن ساواک طی شماره‌های 7507/ ه 1ـ 9 /7 /46 و 7557/ ه 1ـ 15 /7 /46 از شهربانی محل خواسته شده تا در صورتی که میلانی تقاضای گذرنامه نمود ضمن استعلام نظر از خروج او از مشهد جلوگیری نمایند و از رفت‌وآمد اشخاص ناشناس به منزل وی نیز ممانعت و مشخصات آنان را قبلا سؤال و افراد شناخته‌شده را هم برای محدود شدن ملاقات‌های نام‌برده تحت کنترل قرار دهند.
نظر به اینکه از طرف شهربانی کل کشور در مورد درخواست آن ساواک استعلام نظر شده لذا تیمسار ریاست ساواک مقرر فرمودند: ترتیبی ندهید که بی‌جهت این قبیل افراد بزرگ شوند و به فرموده به شهربانی کل کشور پاسخ داده شد در صورتی که میلانی درخواست صدور گذرنامه نمود نظر ساواک استعلام نمایند.
علی‌هذا با توجه به اینکه چنانچه شهربانی خراسان طبق درخواست آن ساواک در مورد ممانعت از رفت‌وآمد به منزل شخص مذکور اقدام نماید ناخواه این امر آشکار و موجبات بزرگ شدن وی را فراهم خواهد نمود؛ خواهشمند است دستور فرمایید در اجرای اوامر صادره اقدام و از نتیجه این اداره کل را آگاه سازند.[5]
 

کنایه‌یابی ساواک از یک سخنرانی آیت‌الله نوری همدانی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 13 آذر 1346 درباره [آیت‌الله] شیخ حسین نوری «ساعت 20:30 روز 4 /9 /46 نام‌برده بالا در مسجد رباط کاشان به منبر رفت و پس از ذکر مقدمه‌ای درباره عظمت خدا بحث نمود و سپس درباره افراد سخنی ‌‌گفت و یادآور شد که فرد مسلمان بایستی امید به خدا داشته باشد و نظرش دنبال دست مردم نباشد و گفت مردان خدا سلطنت و جاه و مقام نمی‌خواهند؛ از زندان و تبعید و ناراحتی بیم ندارند؛ همان‌طوری که عثمان نهایت حیله را به‌کار برد تا ابوذر را خاموش سازد و معاویه حاضر شد با پول و جواهر رضای خاطر ابوذر را فراهم آورد، لکن ابوذر مرد خدا بود و احتیاج به پول و جاه و مقام نداشت، ناچار او را زندانی کردند و مشاهده کردند که بی‌فایده است او را تبعید کردند و دیدند آنجا هم پیروان زیادی پیدا کرد آخرالامر به یک بیابان تبعید کردند و هنگام تبعید هم اجازه ندادند دوستانش او را بدرقه نمایند، اما مگر ابوذر از این کارها ناراحت شد؛ زیرا او هدف عالی داشت و معتقد به خدای یکتا بود و تمام این مسائل را خواست خدا می‌دانست. وی در خاتمه از حضار خواست که امید به خدا داشته باشند تا گرفتاری‌هایشان برطرف گردد. نوری در ساعت 21:15 به سخنان خود خاتمه داد».
در «نظریه منبع» این سند آمده است: «به نظر می‌رسد منظور اصلی نوری از به میان آوردن موضوع ابوذر و عثمان و معاویه دستگاه‌های دولتی و [آیت‌الله] خمینی باشد، لکن وی خیلی مواظب گفتارش می‌‌باشد و به طور مستقیم درباره [آیت‌الله] خمینی بحث نمی‌نماید و مستمعین اغلب هدف و منظور اصلی او را درک می‌‌کنند».
در «نظریه رهبر عملیات» این گزارش نیز می‌خوانیم: گزارش منبع درباره اظهارات شیخ حسین نوری صحیح به نظر می‌رسد و می‌‌بایست کماکان منابر وی وسیله منبع مراقبت گردد.[6]
 

گزارش ساواک از اختلاف بین نمایندگان و وزیر آموزش و پرورش!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 13 آذر 1346 «از صحبت‌های خصوصی داخل در کریدورهای مجلس و بین نمایندگان چنین مستفاد می‌شود که دامنه اختلافات نمایندگان مجلس با وزیر آموزش و پرورش توسعه یافته و از چندی پیش نیز محسوس بود که رابطه گردانندگان حزب مخصوصا خسروانی (دبیرکل) با دکتر هادی هدایتی، وزیر آموزش و پرورش، خوب نیست و حتی عده‌ای عقیده‌ دارند که تأسیس وزارت علوم و تحقیقات اجتماعی از طرف آقایان هویدا و خسروانی و گذاشتن یکی از نزدیک‌ترین دوستان قدیمی خودشان (دکتر مجید رهنما) در رأس آن فقط به این علت است که شاخ و برگ‌های دکتر هدایتی را بزنند».
این سند می‌افزاید: از طرف دیگر چون در حال حاضر آموزش دبیرستانی به وضع اسفناکی افتاده و در اغلب شهرستان‌ها مدارس دبیر ندارند و در این زمینه سؤالی هم از طرف پردلی، نماینده حزب مردم، از دکتر هدایتی شده است.
در ادامه این سند آمده است: تصور عمومی گردانندگان حزب مانند خسروانی و دکتر کلالی این است که به‌زودی دکتر هدایتی عوض خواهد شد و با اینکه دکتر هدایتی عضو حزب ایران نوین است و در مجلس نباید رأسا از کار او انتقاد شود مع‌ذالک در جلسه روز سه‌شنبه گذشته دکتر الموتی، نماینده الموت و رودبار، که با خسروانی، دکتر کلالی رابطه نزدیک دارد، به تحریک آنها از وضع آموزش و پرورش انتقاد کرد و اغلب نمایندگان مجلس از حزب ایران نوین نیز سخنان او را تأیید کردند و این عمل می‌رساند که برای برکناری دکتر هدایتی از طرف حزب و خسروانی نقشه‌هایی طرح شده است.
در بخش «نظریه» این سند آمده است: درباره اختلاف وزرا و کارگردانان حزب ایران نوین با آقای دکتر هدایتی، وزیر آموزش و پرورش، موضوع مورد تأیید است و جریان در اداره کل سوم دارای سوابق است.[7]
 

ارتباط علی امینی با عناصر نهضت آزادی و بازرگان!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 12 آذر 1346 «به قرار اطلاع دکتر امینی، نخست‌‌وزیر اسبق، با جمعیت نهضت آزادی در ارتباط بوده و این نزدیکی از مدت‌ها قبل شروع گردیده و واسطه آنها در زمانی که سران جمعیت نهضت آزادی در زندان بودند شخصی به نام ذوالقدری بود و در حال حاضر نیز رحیم خبازباشی[8] رابط بین آنها می‌‌باشد و در گذشته بارها مشاهده شده که این شخص پیغام‌‌هایی از طرف دکتر امینی به مهندس بازرگان می‌رسانده...»
این گزارش می‌افزاید: علی‌هذا خواهشمند است دستور فرمایید ضمن تهیه و ارسال مشخصات بیشتری از ذوالقدری به وسیله منابع و امکانات دیگر آن ساواک در جریان مذاکرات و تماس‌های نام‌برده بالا با عناصر جمعیت نهضت آزادی بوده و نتیجه را به موقع به این اداره کل منعکس نمایند.[9]
 

«فاصله مبادلات ایران و ایتالیا باید تعدیل شود»

دیشب رئیس هیئت اقتصادی ایتالیا در ضیافت اتاق بازرگانی تهران اعلام داشت: ما مقدورات سرمایه‌گذاری ایتالیا را در ایران مورد مطالعه قرار دادیم، و امیدواریم که در برنامه چهارم با شرکت سرمایه‌داران ایرانی اقداماتی انجام دهیم.
آقای علی‌اکبر محلوجی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی، در این جلسه اظهار داشت: روابط ایران و ایتالیا سابقه چندهزارساله دارد؛ قرن‌هاست که یکدیگر را می‌شناسیم و با یکدیگر دادوستد داریم. مسافرت شما موجب شد که از نزدیک با پیشرفت‌های جدید ایران آشنا گردید و این را بدانید که ما تنها واردکننده نیستیم و همچنین فقط مواد خام صادر نمی‌کنیم. قسمت اعظم واردات ما کالاهای سرمایه‌ای است و صادرات ما هم به طرف صدور مواد نیم‌ساخته تغییر شکل می‌دهد. ما از شما می‌خواهیم که این وضع را مورد مطالعه قرار دهید و طوری اقدام کنید که فاصله بین صادرات و واردات، که شش بر یک به نفع شماست، تعدیل شود؛ ضمنا این نکته برای شما صاحبان صنایع باید روشن باشد که اگر در برنامه چهارم سهمی به عهده بگیرید، قوانین محکم و ثبات سیاسی اقتصادی ایران از سرمایه شما حمایت کامل به عمل می‌آورد و از هم‌اکنون می‌توانید حساب کنید که بازده سرمایه شما در ایران خیلی بیشتر از نقاط دیگر دنیاست.
اعضای هیئت اقتصادی ایتالیا تا چند روز دیگر پس از مذاکره با صاحبان صنایع و بازرگانان و مقامات دولتی و سازمان برنامه تهران را ترک خواهند کرد.[10]
 

مدیرکل روابط عمومی دانشگاه تهران

امروز از طرف آقای دکتر جهانشاه صالح، رئیس دانشگاه تهران، آقای فریدون پیرزاده به سمت مدیر کل روابط عمومی دانشگاه تهران منصوب شد.
آقای پیرزاده دارای تحصیلات عالی روزنامه‌نگاری و تألیفات متعددی در این رشته دارد و در حال حاضر علاوه بر مدیریت مجله «تحقیقات روزنامه‌نگاری» در کلاس روزنامه‌نگاری دانشگاه تهران نیز تدریس می‌کند.[11]
 

رئیس جدید اداره مرزبانی

به پیشنهاد تیمسار سپهبد اویسی، فرمانده ژاندارمری کل کشور، به فرمان شاهنشاه آریامهر تیمسار سرلشکر اسکندر کریمی به ریاست اداره مرزبانی تعیین شد.  
اداره مرزبانی یکی از سازمان‌های ژاندارمری کل کشور است و تاکنون وابسته به رکن سوم ستاد ژاندارمری بود و از این پس به صورت مجزا زیر نظر فرماندهی کل ژاندارمری اداره خواهد شد.[12]
 

دیپلمه‌های سپاه آبادانی استخدام می‌شوند

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دولت در هفته آینده لایحه مهمی درباره توسعه کادر سپاه آبادانی و ترویج به مجلس شورای ملی تقدیم خواهد کرد.
تقدیم این لایحه را دیروز آقای دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، در مجلس شورای ملی عنوان کرد و اعلام داشت: به‌زودی لوایح جدیدی برای استفاده از نیروی نسل جوان در عمران روستاها تقدیم مجلس خواهد شد.
خبرنگار ما گزارش می‌دهد که این لایحه مربوط به توسعه و تجهیز گروه آبادانی سپاه آبادانی و مسکن است.
تاکنون به موجب قانون فقط از مهندسین در گروه آبادانی استفاده می‌شد و دیپلمه‌ها جزء گروه ترویج بودند، اما به موجب لایحه جدید از این پس از دیپلمه‌ها نیز در گروه آبادانی استفاده خواهد شد و در مدتی که سپاهیان مزبور تعلیمات نظامی می‌بینند، یک دوره آموزش فشرده تعلیمات حرفه‌ای مربوط به روستاها را فرا خواهند گرفت و در حقیقت نقش کمک مهندس را به عهده خواهند گرفت و نسبت به امور صنعتی کوچک دهات از قبیل برق، لوله‌کشی و نظایر آن آشنا خواهند شد.
این لایحه موجب خواهد شد به جای تعداد معدود قبلی، هر دوره بیش از هزار تا دو هزار دیپلمه به گروه آبادانی دعوت گردند و در مدت خدمت یک دوره تجربه عملی پیدا کنند و بعد که دوره خدمت آنها تمام شد وزارت آبادانی و مسکن احتیاجات کادر دهات خود را از بین آنها استخدام کند. این عده با حقوق کمک مهندسی، تمام امور آب و برق و ساختمان و نوسازی دهات را زیر نظر خواهند داشت.[13]
 

اشل حقوق زنان کارمند مورد بررسی قرار می‌گیرد

شورای زنان حزب ایران نوین طرح مخصوص بررسی وضع زنان کارمند را در جلسه اخیر خود بررسی و تصویب کرد.
در این جلسه همچنین تصمیم گرفته شد که سمینار مخصوص رسیدگی به وضع زنان کارمند در روزهای ٢٦ و ٢٧ و ٢٨ دى‌ماه سال جاری تشکیل شود.
به موجب طرح تنظیمی مسائل زیر در سمینار زنان کارمند مورد بررسی قرار می‌گیرد:  
1. نوع مشاغل و ترکیب آن و تقسیم کار در جامعه امروز ایران از نظر زن ایرانی و مقایسه با کشورهای پیشرفته؛
2. بررسی وضع تحصیلی و مطالعه تفکیکی زنان ایران از لحاظ فرهنگی و سواد و رابطه آن با شغل و حرفه و ارزشیابی میزان فعالیت آنان در مقایسه با مردان؛
3. تأثیر اشتغال در رابطه اجتماعی ازدواج و بررسی وضع عمومی آن و ترکیب خانوادگی در میان زنان کارمند؛
4. تجزیه و تحلیل چگونگی موانع و مشکلات اداری و بررسی و تطبیق اشل حقوقی زنان کارمند در پست‌های مشابه با مردان؛
5. تأثیر وجودی زنان کارمند در رشته اقتصادی و فرهنگی و هنری کشور؛
6. مطالعه و بررسی قانون جدید استخدام از نظر زنان کارمند.[14]
 

«شهرداری برنامه پنج‌ساله تنظیم می‌کند»

دولت به شهرداری اطلاع داد که برای دریافت کمک از اعتبارات سازمان برنامه باید طرح مدوّن عمرانی تنظیم کرده و جهت تصویب به این سازمان ارسال دارد.
بر اساس این نظر دولت شهردار تهران اداره طرح و بررسی‌های اداری شهرداری را مأمور ساخت تا برای شهرداری تهران بودجه برنامه‌ای پنج‌ساله تنظیم نمایند.
 

بودجه برنامه‌ریزی

مقامات مسئول شهرداری اعلام داشتند که اداره طرح و بررسی‌های شهرداری مشغول تهیه بودجه برنامه‌ای است و این بودجه در مدت معینی و پس از مطالعات کافی آماده خواهد شد. یکی از اقدامات اداره طرح و بررسی‌های شهرداری تهیه نقشه تهران است که قسمت اول این نقشه تهیه شده است.
این اداره اعلام داشت که تنظیم قسمت دوم نقشه تهران در سال آینده شروع و تکمیل خواهد شد.
این مقامات اعلام داشتند که شهرداری تهران پس از تنظیم بودجه برنامه‌ای و با در نظر گرفتن عایدات خود، کسری هزینه‌های عمرانی را از اعتبارات سازمان برنامه دریافت خواهد کرد.
 

طرح‌ها

در حال حاضر شهرداری تهران جهت ساختمان جاده کمربندی، امتداد اتوبان، توسعه معابر و احداث مترو یا ترن هوایی و اتوبان شرق، تأسیسات عمومی و پارک‌های جدید و آسفالت خیابان‌ها و احداث مرکز بزرگ ایستگاه اتوبوس و باراندازها و مراکز مسافربری در حومه تهران به اعتبارات عمده‌ای احتیاج دارد که تأمین آنها از بودجه شهرداری ممکن نبوده و از سازمان برنامه دریافت خواهد کرد.[15]
 

در جلسه فردای شورای عالی شهرسازی؛ طرح جامع شهر تهران به تصویب می‌رسد

فردا شورای عالی شهرسازی در وزارت آبادانی و مسکن در حضور آقای نخست‌وزیر تشکیل جلسه خواهد داد تا مرحله اول نقشه جامع شهر تهران را که از طرف مهندسان مشاور تهیه شده است مورد تصویب قرار دهد.
در نقشه‌ای که برای تهران طرح گردیده، احتیاجات 5/5 میلیون نفر طی ۲۵ سال آینده از تمام جهات در نظر گرفته شده است؛ به‌خصوص چون شهر تهران در سال‌های آینده مشکلاتی از لحاظ عبور و مرور خواهد داشت، بدین جهت ایجاد متروی تهران در این نقشه قطعی شده است.
پس از تصویب طرح جامع شهر تهران در شورای عالی شهرسازی طرح مزبور برای تهیه مرحله دوم مجددا تحت بررسی قرار خواهد گرفت.[16]
 

مجمع مؤسس شرکت آلومینیوم تشکیل شد

مجمع مؤسس شرکت آلومینیوم ایران ساعت ۵ بعد از ظهر دیروز با حضور نمایندگان دولت ایران، پاکستان و نماینده شرکت رینولدز آمریکا در وزارت اقتصاد تشکیل شد.
در این جلسه اساسنامه شرکت سهامی آلومینیوم ایران مورد بررسی قرار گرفت و نسبت به پرداخت سرمایه اولیه آن بر اساس توافقنامه قبلی اتخاذ تصمیم به عمل آمد.
قرارداد اصلی یک سال و نیم پیش بین نمایندگان دو کشور ایران و پاکستان و شرکت رینولدز آمریکا، که دومین شرکت تولیدکننده آلومینیوم در جهان می‌باشد، به امضا رسیده است.
بر اساس این قرارداد 70 درصد سهام متعلق به ایران، ۲۵ درصد متعلق به کمپانی رینولدز آمریکا و 5 درصد متعلق به دولت پاکستان است.
شرکت سهامی آلومینیوم ایران امروز به ثبت رسید. ظرفیت تولیدی این کارخانه سالانه پنجاه‌هزار تُن شمش آلومینیوم است و جمع کل سرمایه این شرکت ٤٦ میلیون دلار می‌باشد.
برای خرید ماشین‌آلات این کارخانه که در اندیمشک نصب خواهد شد تاکنون کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان، ژاپن و آمریکا تقاضای فروش داده‌اند.[17]
 
پی‌‌نوشت‌ها:
 
[1]. روابط ایران و عراق به روایت اسناد ساواک، ص 298.
[2]. ملا احمد کروبی به روایت اسناد ساواک، ص 46؛ شهید آیت‌الله دکتر محمد مفتح به روایت اسناد ساواک، ص 161؛ آیت‌الله شیخ شهاب‌الدین اشراقی به روایت اسناد ساواک، ص 235.
[3]. آیت‌الله شیخ بهاءالدین محلاتی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 347.
[4]. ساواک خراسان طرحی را علیه آیت‌الله میلانی تحت عنوان «اقدامات معموله» تنظیم و مواد پیشنهادی خود را طی نامه شماره 21 /8 /46ـ7814/ ه 1 به ساواک مرکز اعلام کرد. این ساواک در پاسخ به استعلام ساواک خراسان، دستور اجرای چهار بند از طرح پیشنهادی ساواک خراسان را صادر می‌نماید.
بند 1ـ رفت‌وآمد به منزل آیت‌الله میلانی بیش از پیش محدود شود؛
بند 2ـ مدارس آیت‌الله میلانی با فشار اوقاف در اختیار اوقاف قرار گیرد یا وقف آستان قدس شود؛
بند 4ـ با پخش اعلامیه‌هایی به امضای حوزه علمیه قم یا امضای روحانیون خراسان یا امضاهای ظاهرالصلاح دیگر نقاط ضعف مشارالیه و... به اطلاع عموم برسد و به‌وسیله پست از قم برای روحانیون خراسان و طبقات دیگر مردم ارسال گردد؛ حتی به عراق نیز فرستاده شود؛
بند 5ـ به وسیله روحانیون یا ایادی ساواک به عناوین مختلف به او و پسرش بی‌احترامی و مطالب مندرج در اعلامیه فوق به صورت اعتراض گوشزد گردد و...
[5]. آیت‌الله العظمی سیدمحمدهادی میلانی به روایت اسناد ساواک، ج 3، ص 138؛ انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان خراسان رضوی، ج 5، ص 434.
[6]. آیت‌الله العظمی حسین نوری همدانی به روایت اسناد ساواک، ص 151.
[7]. مصطفی الموتی‌نیا به روایت اسناد ساواک، ص 163.
[8]. رحیم خبازباشی فرزند محمدحسین در سال ۱۳۰۱ در تبریز به دنیا آمد و شهرت قبلی وی «دانش‌پی» بوده است. وی به پاس نقش مؤثر در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ مدال دریافت نموده و به عنوان منبع رسمی با ساواک همکاری داشته و مقرری ماهیانه دریافت می‌کرده است.
پرونده انفرادی ساواک
[9]. علی امینی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 384.
[10]. اطلاعات، 13 آذر 1346، ص 4.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا.
[16]. همان‌جا.  
[17]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25677

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25677/۱۳-آذر-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir