کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

17 آذر 1346

17 آذر 1403 ساعت 11:18

سفیر شوروی همراه شاه به جنوب رفت!/ بازار ایران متضرر از تنزل نرخ لیره به دنبال دلار!/ اختلاف تجار ایرانی و کشتی‌رانی‌ها!/ ششمین کارخانه قند لهستان در ایران/ حزبِ اکثریت و «مردم» به فکر تجدید سازمان!/ تحصیل‌کرده‌های آمریکا و اروپا در کابینه هویدا!/ تنها وزارتخانه جدیدی که سازمان و لایحه آن به تصویب رسیده است!/ سناتورهایی که در جلسات سنا شرکت نمی‌کنند یا می‌خوابند!/ ناراحتی وکلا از مطالب جراید!/ با وضع ترافیک تهران ایجاد مترو از ضروریات است!/ شهردار تهران با 27 هزار صفحه پرونده و سه سال و نیم زندان تبرئه شد!/ قرار بود فروشگاه فردوسی راه مبارزه با گران‌فروشی باشد ولی خودش گران‌فروش شد!



سفیر شوروی همراه شاه به جنوب رفت!

«تهران‌مصور» نوشت: در این هفته برای نخستین بار سفیر کبیر شوروی در التزام رکاب شاهنشاه آریامهر به جنوب کشور سفر کرد.
گریگوری زایتسف، سفیرکبیر شوروی در تهران که از بدو ورود به ایران زبان فارسی می‌خواند و قبلا نیز به زبان‌های انگلیسی و عربی صحبت می‌نمود، در این مسافرت بدون اینکه احتیاجی به مترجم داشته باشد در التزام رکاب شاهانه به خوزستان سفر کرد. در این سفر شاهانه بازدید از کارخانه لوله‌سازی، آغاز کار لوله‌کشی گاز ایران به شوروی و افتتاح بندر ماه‌شهر صورت گرفت.[1]
 

بازار ایران متضرر از تنزل نرخ لیره به دنبال دلار!

«تهران‌مصور» نوشت: تنزل نرخ لیره به زیان همه صادرکنندگان کالای ایران به انگلستان بود؛ به همین جهت تجار صادرکننده کالا از ایران درصدد برآمده‌اند، بازارهایی که عضو گروه «دلار» هستند و یا پول مستقل دارند برای کالای خود پیدا کنند.
نخستین اقدامی که صادرکنندگان کالای ایران به عمل آورده‌اند قطع صدور پنبه به انگلستان است. این دسته از تجار بلافاصله از قرارداد تجاری ایران و یوگسلاوی استفاده کرده قراردادهایی با نماینده تجاری این کشور در تهران امضا کردند.
صدور پنبه از ایران به یوگسلاوی از سه سال پیش مورد توجه بود، ولی آفت کرم خاردار مانع از انجام معاملات وسیع بین دو کشور شده بود.[2]
 

اختلاف تجار ایرانی و کشتی‌رانی‌ها!

«تهران‌مصور» نوشت: اعلام تنزل نرخ لیره، شرکت‌های کشتی‌رانی را که در خلیج فارس کار می‌کنند به فکر ترقی نرخ‌های جاری خود انداخت؛ به همین جهت در هفته گذشته اختلافاتی بین نمایندگان کشتی‌رانی‌ها و تجار ایرانی به‌وجود آمد. دولت ایران به منظور حمایت از تجار ایرانی، به راه آهن دستور داد که هر نوع کمک و مساعدت را برای حمل بیشتر کالا از طریق ترانزیت از خاک شوروی ـ ترکیه ـ پاکستان به عمل آورد.
برای اینکه تجار ایرانی از شرکت‌های کشتی‌رانی که در خلیج فارس آمدوشد می‌کنند بی‌نیاز باشند راه‌های ترانزیتی که ایران را از طریق شوروی ـ ترکیه و عراق به مدیترانه، اروپا و خاورمیانه وصل می‌کند مورد توجه فوری وزارتخانه‌های راه و اقتصاد و خارجه قرار گرفته و اقدامات سریعی در این زمینه در جریان است.[3]
 

انتصاب در وزارت خارجه

«تهران‌مصور» نوشت: در کریدورهای وزارت خارجه صحبت از انتصاب آقای رحمت اتابکی، وزیر اسبق کشور، به سمت سفیرکبیر شاهنشاهی در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو و همچنین انتصاب آقای شاهپور بهرامی به سفارت ایران در برن می‌باشد.[4]
 

ششمین کارخانه قند لهستان در ایران

«تهران‌مصور» نوشت: لهستان ششمین کارخانه قند را می‌فروشد. توسعه روابط بازرگانی بین ایران و کشورهای بلوک شرق، که بیشتر به شکل پایاپای صورت می‌گیرد، سبب شده است که کشورهای سوسیالیستی با شرایط بهتر و امکانات زیادتری با ایران دادوستد کنند؛ به همین سبب دولت لهستان ششمین کارخانه قند را در خوی دایر می‌کند.
دولت مذکور داوطلب شده است کارخانجات دیگری را نیز که در برنامه چهارم منظور شده برای ایران بسازد.
هم‌اکنون سه کارخانه لهستانی در فریمان، بیکان و طرق استان خراسان مشغول کار است و سه کارخانه دیگر در لرستان و اصفهان و خوی در حال نصب می‌باشد.[5]
 

یکی از اعضای کابینه به شغل دیگری مشغول می‌شود!

«سپید و سیاه» نوشت: در این هفته به دنبال شایعه تغییر در بعضی از سازمان‌های کشور گفته شد که ممکن است یکی از اعضای کابینه نیز به شغل دیگری اشتغال ورزد و در نتیجه یک چهره تازه برای اولین بار به وزارت منصوب شود.
به قرار اطلاع شغل تازه این وزیر ریاست یکی از بانک‌ها خواهد بود.[6]
 

برنامه‌های روزانه وزرای جدید!

«سپید و سیاه» نوشت: دکتر گلسرخی و دکتر مجیدی و دکتر رهنما، وزرای جدید کابینه، هر روز در نخست‌وزیری حاضر شده با مشاورین خود مشغول تهیه و بررسی لایحه وزارتخانه‌های خود هستند.
گفته می‌شود با تمام تلاشی که به عمل می‌آید لایحه سازمانی این وزارتخانه‌ها زودتر از دو هفته دیگر آماده نخواهد شد و پس از شور و بررسی در دو مجلس ممکن است تا یک ماه دیگر به طول انجامد.
در حال حاضر قسمت‌هایی که از وزارتخانه‌های دیگر منتزع و قرار است وزارتخانه‌های جدید را تشکیل بدهند در وضع بلاتکلیفی هستند.[7]
 

حزبِ اکثریت و «مردم» به فکر تجدید سازمان!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار مسموع حزبِ اکثریت و حزبِ «مردم» درصدد تغییر سازمان و تجدید نظر در ارکان خود می‌باشند.
گفته می‌شود چون عده‌ای از اعضای این دو حزب به مناسبت عدم موفقیت در انتخابات عملا از عضویت حزب کناره‌گیری کرده‌اند، لذا رهبران احزاب درصددند جای خالی آنها را به وسیله افراد دیگری پر کنند.
جالب این است که اعضای موفق احزاب هم عنایتی به حزب خود ندارند و به قول یکی از گردانندگان حزب برای همه گردن می‌کشند.[8]
 

تغییرات احتمالی در کادر رؤسای بانک‌ها و سازمان‌های اقتصادی!

«سپید و سیاه» نوشت: در محافل اقتصادی تهران همچنان شایع است که در ظرف چند روز آینده در کادر رؤسای بانک‌ها و سازمان‌های اقتصادی کشور تغییراتی داده خواهد شد و ممکن است دو تن از رؤسای بانک‌ها بازنشسته شوند.
گفته می‌شود نماینده ایران در صندوق بین‌المللی پول، که سابقا وزیر فرهنگ بود، برای ریاست یکی از بانک‌ها شانس زیادتری دارد.[9]
 

تحصیل‌کرده‌های آمریکا و اروپا در کابینه هویدا!

«سپید و سیاه» نوشت: از ۲۶ وزیر کابینه هویدا، فقط هشت نفر آنها تحصیل‌کرده دانشگاه‌های آمریکا هستند و تعداد سیزده نفر نیز از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های مختلف اروپا می‌باشند و چهار نفر نیز تحصیل‌کرده دانشگاه تهران‌اند؛ فقط دکتر مجیدی قسمتی از تحصیلات خود را در اروپا و قسمتی را در آمریکا انجام داده است.[10]
 

تنها وزارتخانه جدیدی که سازمان و لایحه آن به تصویب رسیده است!

«سپید و سیاه» نوشت: تنها وزارتخانه جدیدی که سازمان و لایحه آن به تصویب رسیده است وزارت اصلاحات ارضی است.
به قرار مسموع مطالعات وزیر مربوطه در این مورد پایان یافته و معاونین این وزارتخانه نیز معرفی خواهند شد.[11]
 

سناتورهایی که در جلسات سنا شرکت نمی‌کنند یا می‌خوابند!

«سپید و سیاه» نوشت: با وجودی که مجلس سنا در این دوره دارای شصت نماینده است با این وجود هیچ موقع در تشکیل جلسات علنی این عده در جلسه حضور ندارند و حداقل ده نفر از آنها به علت بیماری یا کهولت قادر به حضور در جلسه نیستند.
گفته می‌شود در جلسات علنی مجلس سنا بعضی از سناتورها با استفاده از صندلی نرم و هوای گرم جلسه خواب را بر هر چیز دیگری ترجیح می‌دهند و به همین دلیل رئیس سنا همیشه برای گرفتن رأی درباره مذاکرات یا لوایح مدتی زنگ را به صدا درمی‌آورد تا سناتورها از خواب برخیزند و از رأی آنها استفاده شود.[12]
 

ناراحتی وکلا از مطالب جراید!

«سپید و سیاه» نوشت: مطالب و مندرجات یک یا دو روزنامه درباره وکلای مجلس موجب ناراحتی و عصبانیت آنها شده است و چون رئیس مجلس اقدامی در این مورد نکرد، از طرف بعضی از وکلا اقداماتی به عمل آمده تا از درج مطالب موهن و زننده خودداری شود.[13]
 

با وضع ترافیک تهران ایجاد مترو از ضروریات است!

«سپید و سیاه» نوشت: بالاخره مسلم شد با وضع فعلی ترافیک تهران ایجاد مترو از ضروریات است. تاکنون برای ساختن مترو چند پیشنهاد به دولت رسیده است که از جمله این پیشنهادها یکی متعلق به بلژیکی‌ها برای ایجاد متروی هوایی است. این مترو بسیار کم‌خرج و ساختن آن هم بسیار سریع صورت می‌گیرد.
هنوز تصمیم دولت در مورد این پیشنهادها معلوم نیست.[14]
 

شهردار تهران با 27 هزار صفحه پرونده و سه سال و نیم زندان تبرئه شد!

«سپید و سیاه» در بخش دیگری از ستون «یادداشت‌های هفته» شماره امروز خود نوشت: یکی از جالب‌ترین خبرهای هفته این بود که آقای احمد نفیسی، شهردار اسبق تهران، با وجود آنکه پرونده‌ای در 27 هزار صفحه برای او ساخته بودند و با آنکه سه سال و نیم از عمری را که می‌گویند عزیز است بی‌جهت در زندان گذرانید تبرئه شد.
من نفیسی را چند سال است می‌شناسم، ولی دوستی واقعی من با او از زمانی شروع شد که از کار برکنارش کردند درست از همان هنگام که دوستان فرصت‌طلب او را ترک گفتند.
نفیسی زمان ریاست به درد کسانی می‌خورد که می‌خواستند از نفوذش و از مقامش استفاده کنند و گرنه کسانی که درهرحال و وضع که باشند کاسه زرین بی‌نیازی را کاسه گدایی نمی‌کنند کاری به کار صاحبان قدرت ندارند.
از مطلب دور افتادم؛ صحبت درباره محکومیت نفیسی بود؛ درباره اینکه دادگاه چه حکمی خواهد داد در میان مردم شایعاتی وجود داشت. به واقعیت کاری ندارم؛ شایعه را می‌گویم. مردم می‌گفتند برای حفظ ظاهر متهمین به مدتی که در زندان بودند محکوم خواهند شد.
داد و فریاد و اعتراض به اینکه پس چرا مرا سه سال و نیم بی‌گناه به زندان انداختید و با آبرو و حیثیتم بازی کردید با آقای نفیسی است، اما من یکی از دستگاه قضا که در این مورد تهمت بی‌عدالتی را به جان خرید و حق را زیر پا نگذاشت تشکر می‌کنم. آخر اگر برای حفظ ظاهر هم شده نفیسی را محکوم می‌کردند چه می‌کرد؟[15]
 

قرار بود فروشگاه فردوسی راه مبارزه با گران‌فروشی باشد ولی خودش گران‌فروش شد!

هفته قبل فروشگاه بزرگِ ایران افتتاح شد. درباره این فروشگاه نوشتنی‌ها را روزنامه‌ها و مجلات دیگر چه به شکل خبر و چه به صورت آگهی نوشته‌اند. ماحصل کلام آنکه برادران کاشانی با چهل‌میلیون تومان سرمایه فروشگاهی ساخته‌اند و می‌خواهند به مردم علاوه بر کسب و تجارت برای آنکه خدمتی کنند کالاهای خود را ارزان‌تر از سایر فروشگاه‌ها بفروشند. این نیّت خیر قابل تقدیس است، اما نمی‌دانم چرا مرا به یاد ماجراهایی که هنگام افتتاح فروشگاه فردوسی در تهران روی داد انداخت.
در آن روزها طرفداران ایجاد آن فروشگاه می‌گفتند تنها راه مبارزه با گران‌فروشی در تهران افتتاح یک فروشگاه بزرگ است که اجناس خود را ارزان‌تر از بازار بفروشد و آن‌قدر در این راه غلو شد که کسبه و اصناف تهران نگران از آینده خود با مقامات مؤثر ملاقات‌ها کردند و گفتند با افتتاح فروشگاه فردوسی همگی ورشکسته خواهند شد و حتی تهدید به اعتصاب هم کردند.
اکنون که چند سال از آن ماجرا گذشته قضاوت درباره آنچه روی داده آسان است. فروشگاه بزرگ فردوسی تشکیل شد بدون آنکه حتى یک مغازه به خاطر ایجاد آن تعطیل شود و اکنون تقریبا همه تهرانی‌ها می‌دانند که مغازه‌های کوچک تهران ارزان‌فروش‌تر از فروشگاه بزرگ فردوسی هستند که نسبت به آنها از امتیازات فراوانی برخوردار است. این را نوشتم که برادران کاشانی به یاد داشته باشند قول داده‌اند ارزان‌فروش باشند تا چند سال بعد کسی فروشگاه آنها را مانند فروشگاه فردوسی مثال نزند.[16]
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. تهران‌مصور، 17 آذر 1346، ص 3.
[2]. همان‌جا.
[3]. همان‌جا.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. سپید و سیاه، 17 آذر 1346، ص 4.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان، ص 3.
[16]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25678

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25678/17-آذر-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir