کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۱۸ آذر ۱۳۴۶

18 آذر 1403 ساعت 13:39

گزارش ساواک از شایعه اختلاف نخست‌وزیر با مدیرعامل سازمان برنامه!/ «محلاتی اعلامیه‌های [آیت‌الله] خمینی را منتشر می‌کرده است»!/ ملاقات سفیر ایران با پادشاه افغانستان/ «چاپخانه متحرک» به ایران فرستاده می‌شود/ در ششمین سمینار خاک‌شناسی اعلام شد: برای کشت محصولات کشاورزی برنامه تهیه می‌گردد/ به علت تأخیر ورود هیئت آب و برق شوروی؛ بتون‌ریزی سد ارس دو روز به تأخیر افتاد/ «توسعه برق ایران با همکاری شوروی انجام می‌گیرد»/ افسران کلانتری‌ها نیز رانندگان و عابرین متخلف را جریمه می‌کنند/ معدن عظیم مس در کرمان کشف شد/ گورستان جدید زنانه ـ مردانه می‌شود!


 

گزارش ساواک از شایعه اختلاف نخست‌وزیر با مدیرعامل سازمان برنامه!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ گزارش 18 آذر 1346 «در چند روز اخیر شایعه‌ای در سازمان برنامه و بین کارمندان عالی‌رتبه منتشر شده مبنی بر اینکه بین آقای مهندس اصفیا،[1] مدیرعامل، و آقای هویدا، نخست‌وزیر، اختلاف شدیدی بروز کرده است و گفته می‌شود موضوع اختلاف این است که گویا آقای نخست‌وزیر یکی از مهندسین عضو حزب ایران نوین را به آقای اصفیا معرفی می‌کند و از ایشان می‌خواهد او را به عنوان معاون مدیرعامل سازمان برنامه منصوب نماید و مدیرعامل سازمان برنامه زیر این بار نمی‌رود و با وجود پافشاری آقای هویدا قبول نمی‌نماید».[2]
 

«محلاتی اعلامیه‌های [آیت‌الله] خمینی را منتشر می‌کرده است»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 18 آذر 1346 درباره «شیخ فضل‌الله مهدی‌زاده محلاتی» «با بررسی مدارک مکشوفه از منزل [آیت‌الله] خمینی[3] معلوم گردید نام‌برده بالا زمانی که خمینی در قم اقامت داشته نامه‌ای جهت وی به قم ارسال نموده که مفاد این نامه علاوه بر تأیید ارتباط وی با [آیت‌الله] خمینی روشن می‌نماید که در گذشته اعلامیه‌های منتشره [آیت‌الله] خمینی در تهران به وسیله یادشده به چاپ رسیده و توزیع گردیده است».
این گزارش می‌افزاید: «علی‌هذا با ایفاد فتوکپی نامه مزبور خواهشمند است دستور فرمایید کماکان اعمال و رفتار و تماس‌های مشارالیه تحت نظر قرار داده به محض مشاهده فعالیت مضره و مشکوکی مراتب را به موقع منعکس نمایند».[4]
 

ملاقات سفیر ایران با پادشاه افغانستان

روزنامه «اطلاعات» نوشت: اعلیحضرت محمد ظاهرشاه، پادشاه افغانستان، آقای محمود فروغی، سفیر ایران در کابل، را به حضور پذیرفتند.
در این ملاقات مسائل مورد علاقه دو کشور ایران و افغانستان مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار گرفت.[5]
 

«چاپخانه متحرک» به ایران فرستاده می‌شود

برای مبارزه با امر بی‌سوادی «چاپخانه متحرک» به ایران فرستاده خواهد شد.
خبرگزاری فرانسه اطلاع داد که نخستین واحد «چاپخانه متحرک» که برای مبارزه با بی‌سوادی در کشورهای در راه توسعه در هلند ساخته شده است، از طرف دولت هلند به سازمان یونسکو تسلیم شد که این چاپخانه متحرک به ایران فرستاده می‌شود.[6]
 

در ششمین سمینار خاک‌شناسی اعلام شد: برای کشت محصولات کشاورزی برنامه تهیه می‌گردد

برای کاشت محصولات کشاورزی در سراسر کشور برنامه‌ای تهیه خواهد شد و هر منطقه از خاک مملکت دارای نقشه‌های خاک و نقشه‌های بررسی‌های لازم خواهد گردید.
با این ترتیب نوع محصول و مقدار آن در هر استان در اول هر سال مورد بررسی و تصویب قرار خواهد گرفت.
با استفاده از آب‌های سطحی و زیرزمینی کشور می‌توان هجده‌میلیون هکتار از اراضی کشور را به زیر کشت محصولات کشاورزی بُرد.
این مطالب در اولین جلسه ششمین سمینار خاک‌شناسی کشور، که در محل مؤسسه مزبور تشکیل شده بود، توسط آقای مهندس میرحیدر، معاون وزارت کشاورزی، بیان گردید.
 

عامل محدودکننده

در این سمینار که رؤسا و مدیران کل کشاورزی و آقای دکتر آدالی، رئیس سازمان خواربار و کشاورزی جهانی، در ایران حضور داشتند، آقای مهندس میرحیدر، معاون وزارت کشاورزی، گفت: از طرف آقای وزیر کشاورزی مأموریت یافتم این سمینار را به نام نامی شاهنشاه آریامهر افتتاح نمایم.
خاک یکی از مهم‌ترین عوامل لازم در توسعه کشاورزی مملکت به‌شمار می‌رود و درحالی‌که معمولا آب را در کشاورزی باارزش‌تر از خاک می‌شناسند، باید دانست که یکی از عوامل عمده محدودکننده توسعه کشاورزی، خاک است.
آقای مهندس میرحیدر یادآور شد که مجموع آب‌های سالیانه مملکت ما که از نزولات آسمانی، آب‌های سطح‌الارضى و تحت‌الارضى حاصل می‌شود، برای کشت هجده‌میلیون هکتار زمین کافی است؛ درحالی‌که اکنون فقط چهارمیلیون هکتار زمین برای کشاورزی دراختیار داریم.
معاون وزارت کشاورزی اضافه کرد: باید توجه داشت که خاک زراعی کشور در حدود 45 تا ۵۰ میلیون هکتار است و اگر تمام آب‌های موجود در کشور مهار شود برای استفاده از آن می‌توانیم هجده‌میلیون هکتار خاک خوب در اختیار داشته باشیم و به این دلیل باید در حفظ و شناخت خاک مراقبت شود تا بتوانیم بهترین و بیشترین استفاده را از آن ببریم.
معاون وزارت کشاورزی سپس در مورد برنامه کشت سال‌های آینده گفت: طبق دستور آقای وزیر کشاورزی، مشغول بررسی برنامه کاشت کشور هستیم که طبق آن وضع هر استان از لحاظ ارزش خاک و اینکه چه نوع محصول می‌توان در آن کشت نمود مورد بررسی قرار می‌گیرد و در برنامه چهارم کشور هر سال برنامه زراعی هر یک از مناطق کشاورزی کشور تهیه خواهد شد و برای اجرای این برنامه احتیاج زیادی داریم خاک کلیه قسمت‌های زراعتی کشور را مورد بررسی قرار دهیم و نوع خاک‌های کشور طبقه‌بندی شود.
وی اضافه کرد که در برنامه چهارم برنامه عظیمی برای تکمیل خاک‌شناسی خواهیم داشت تا بتوانیم پس از اجرای موفقیت‌آمیز برنامه چهارم کشور آمادگی بیشتری برای اجرای برنامه پنجم مملکت داشته باشیم.[7]
 

به علت تأخیر ورود هیئت آب و برق شوروی؛ بتون‌ریزی سد ارس دو روز به تأخیر افتاد

بتون‌ریزی سد ارس، که قرار بود صبح دیروز انجام گیرد به علت تأخیر ورود هیئت اعزامی شوروی به فردا موکول شد.
هیئت شوروی خبر داد که به علت بارندگی برف سنگین و بسته بودن فرودگاه موفق نشده روز جمعه در «منزل قشلاق»، که محل بتون‌ریزی سد است، حضور به هم رساند.
هیئت ایرانی به‌ناچار تا فردا در محل باقی خواهند ماند و تعطیل هفتگی کارکنان سد ارس، که معمولا از ظهر شنبه یا عصر یکشنبه است، در این هفته استثنائا اجرا نخواهد شد.[8]
 

«توسعه برق ایران با همکاری شوروی انجام می‌گیرد»

روزنامه «اطلاعات» نوشت: هیئتی از کارشناسان برق شوروی به تهران آمد و مذاکرات خود را با متخصصان ایرانی برای روشن ساختن نحوه همکاری دو کشور آغاز نمود.
هدف مذاکرات این است که برای همکاری‌های ایران و شوروی در توسعه برق کشور، طی دوران پنج‌ساله برنامه چهارم برنامه‌ای تدوین گردد و معلوم شود که این همکاری از چه نوع و در چه سطحی می‌باشد.
کارشناسان دو طرف تمام برنامه‌های توسعه برق را مورد مطالعه قرار می‌دهند و مقدورات شوروی چه از نقطه نظر اعزام کارشناس و چه از نقطه نظر تحویل تأسیسات نیز تعیین می‌گردد.
عده کارشناسان شوروی دوازده نفر است. پایه این همکاری هنگام مسافرت آقای نخست‌وزیر به شوروی گذارده شد که بعدا موافقت‌نامه مربوطه از طرف آقایان بایبا کوف، معاون نخست‌وزیر شوروی، و دکتر یگانه، معاون وزارت اقتصاد، در مسکو به امضا رسید.
مذاکرات اصلی این هیئت از صبح امروز آغاز گردید.[9]
 

افسران کلانتری‌ها نیز رانندگان و عابرین متخلف را جریمه می‌کنند

روزنامه «اطلاعات» نوشت: افسران پلیس تهران دستور یافتند از این پس مانند افسران راهنمایی از متخلفان راهنمایی و رانندگی جریمه اخذ کنند.
گزارش خبرنگار ما حاکی است که به رؤسا و معاونان و افسران گشت کلانتری‌های هیجده‌گانه تهران و همچنین جمعی دیگر از افسران شهربانی قبوض جریمه تمبردار تسلیم شده تا به محض مشاهده، عابر یا راننده متخلف را فورا در محل نقدا جریمه کنند.
قانون اختیارات افسران شهربانی برای اخذ جریمه از متخلفان رهنمایی و رانندگی در سال ۱۳۳۹ به تصویب رسید.
به موجب ماده اول این قانون در شهرهایی که از طرف اداره کل شهربانی با موافقت وزیر کشور آگهی شود به افسران معین و شهربانی کل، که به این منظور تعیین شده باشند، اجازه داده می‌شود که متخلفین از آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی را در محل در حین مشاهده تخلف متوقف کرده و فورا از آنان جریمه نقدی، که بر حسب مورد پنجاه تا صد و یا دویست ریال خواهد بود، با تسلیم قبض رسید تمبردار دریافت کنند.
تبصره‌های این ماده صراحت دارد که اگر متخلف نتوانست فورا جریمه را بپردازد، به او اخطاری تسلیم خواهد شد که ظرف پنج روز جریمه را بپردازد و چنانچه از پرداخت جریمه در این مدت خودداری کرد، جریمه او از پانضد تا دوهزار ریال افزایش خواهد یافت.[10]
 

معدن عظیم مس در کرمان کشف شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: صدمیلیون تُن سنگ مس منطقه سرچشمه کرمان کشف شده و پیش‌‎بینی می‌شود به منظور بهره‌برداری از این معادن حدود ۳۷۰ میلیون تومان سرمایه‌گذاری شود.
روزنامه «تایمز لندن» در شماره اخیر، مطلبی پیرامون منابع مس در ایران درج نموده و طی آن نوشته است شرکت انگلیسی «سلچن گراف» مشغول ارزیابی منابع عظیمی از مس در ایران می‌باشد که پیش‌بینی می‌شود منجر به سرمایه‌‎گذاری بزرگی بالغ بر بیست‌میلیون لیره، یعنی در حدود ۳۶۰ تا ۳۷۰ میلیون تومان، بشود.
طبق مطالعاتی که در منطقه سرچشمه معدن واقع در استان کرمان به عمل آمده است، منابع سنگ مس در این ناحیه لااقل به یکصدمیلیون تُن تخمین زده می‌شود که می‌توان از هر صد تُن آن یک تُن مس خالص به‌دست آورد.
 

سی‌میلیون تُن

مقامات شرکت اکتشاف و ذوب فلزات، در این خصوص به خبرنگار ما اظهار داشتند: معدن جدیدالاکتشاف در 60 کیلومتری رفسنجان قرار دارد. بررسی‌هایی که تاکنون به عمل آمده نشان می‌دهد که ظرفیت سی‌میلیون تُن سنگ مس در این معدن قطعی است، ولی برای مطالعه بیشتر و ارزیابی دقیق‌تر، عملیات اکتشافی تا پایان سال ادامه خواهد یافت. معدن مس مذکور با همکاری یک شرکت خصوصی ایرانی و شرکت انگلیسی «سلچن گراف» کشف شده است.
هم‌اکنون مسئله سرمایه‌گذاری برای بهره‌برداری از این معدن در مرکز جلب سرمایه‌های خارجی مورد بررسی است. قرار است یک دستگاه تغلیظ و یک کارخانه ذوب مس نیز در این ناحیه تأسیس شود تا مس خالص تهیه‌شده پس از تأمین مصرف داخلی صادر گردد.
در حال حاضر هر تُن مس خالص در حدود ۳۶۰ لیره استرلینگ قیمت دارد.
به قرار اطلاع معدن مس دیگری نیز در جنب شرقی این معدن در چهارگنبدان کرمان به وسیله کارشناسان شرکت اکتشاف و ذوب فلزات کشف گردیده که ذخیره آن در حدود پنج تا شش‌میلیون تُن پیش‌بینی می‌شود.[11]
 

گورستان جدید زنانه ـ مردانه می‌شود!

اداره طرح و بررسی‌های شهرداری تهران، مشغول تهیه طرح گورستان بزرگ تهران است. پس از خرید زمین در منطقه بین دو جاده ساوه و قم طرح گورستان در این اراضی پیاده خواهد شد.
یک مقام رسمی در اداره طرح و حوائج عمومی شهرداری امروز اعلام داشت که گورستان تازه تهران به صورت مصفاترین پارک تهران ساخته شده و تأسیسات مورد احتیاج در آنجا دایر خواهد شد.
گورستان جدید به بخش‌های مختلفی مانند بخش کودکان و مردان و زنان تقسیم و در هر بخش نیز گورها با شماره ردیف و حروف الفبا مشخص خواهد شد.
به دستور شهردار، ادارات حوائج عمومی و طرح و بررسی‌های شهرداری مشغول خرید زمین گورستان و تنظیم طرح مربوط به ساختمان گورستان تازه تهران هستند و پس از خرید زمین و آماده شدن طرح اجرای آن به‌سرعت شروع خواهد شد.
شهرداری اعلام داشت که گورستان به موجب طرح شهرداری با عایدات خود اداره خواهد شد و ترتیبی داده شده که از این کار دست افراد دیگری که اکنون مشغول کار هستند و پول‌های کلانی از مردم می‌گیرند کوتاه گردد و امر به خاک سپردن درگذشتگان در تمام مراحل به وسیله اداره گورستان انجام گیرد.[12]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 18 آذر 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. محمد صفی اصفیا فرزند سلیم در سال 1295 در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در همین شهر به پایان رساند و در سال 1311 موفق به اخذ دیپلم از دبیرستان ثروت گردید و سپس برای کسب تحصیلات عالیه عازم فرانسه شد.
وی به دلیل علاقه‌ای که به اکتشافات و زمین‌شناسی داشت در دانشگاه پلی‌تکنیک فرانسه ثبت نام کرد و از همین دانشگاه در رشته معدن و زمین‌شناسی موفق به اخذ دیپلم مهندسی شد و در سال 1317 ــ بعد از شش سال اقامت در اروپا ــ به وطن مراجعت کرد.
وی پس از بازگشت به کشور در وزارت صنایع و پیشه و هنر مشغول به کار شد و هم‌زمان به تدریس در دانشکده فنی نیز اشتغال داشت.
خدمت سربازی را در دانشکده افسری گذراند و در سال 1321 به وزارت فرهنگ منتقل شد. وی در سال 1320 ازدواج کرد و از این ازدواج صاحب سه دختر به اسامی صفیه، صفورا و صفا شد.
وی در سال 1324 به ریاست آزمایشگاه معدن‌شناسی دانشکده فنی رسید و تا سال 1331 در آن دانشکده بود.
اصفیاء در اواخر سال 1331 به عضویت شورای عالی صنعتی انتخاب و ضمن تصدی کرسی استادی زمین‌شناسی اقتصادی، در مهرماه 1334 با حفظ سمت به عنوان مشاور عالی سازمان برنامه و عضو شورای اداری سازمان نقشه‌برداری برگزیده شد.
وی، که از اعضای مؤسس حزب ایران به‌شمار می‌آمد، در سال 1339 با حمایت‌های حزبی، پس از برکناری خسرو هدایت به مدیرعاملی سازمان برنامه انتخاب شد. اصفیا که در سال 1345 به پیشنهاد هویدا و موافقت محمدرضا پهلوی دارای لقب «جناب» شده بود، در تاریخ 8 مهر 1350 به عنوان وزیر مشاور و نایب نخست‌وزیر در امور اقتصادی و عمرانی منصوب شد که با تبریک نصیری، رئیس ساواک، روبه‌رو گردید و در همین سال یک قبضه تفنگ گلوله‌زنی شکاری کالیبر 270 دریافت کرد.
او که با تأیید محمدرضا پهلوی به عنوان دبیر کل کمیته ملی پیکار جهانی با بی‌سوادی برگزیده شده بود، در سال 1352 با پیشنهاد وزیر علوم و آموزش عالی و با تأیید شاه به عضویت هیئت امنای دانشگاه جُندی‌شاپور درآمد و در تاریخ 17 مرداد 1356 به پیشنهاد جمشید آموزگار وزیر مشاور شد.
دیگر مشاغل اصفیا که همگی با فرمان محمدرضا پهلوی به او سپرده شد بدین شرح است: الف) عضویت در هیئت شورای انرژی اتمی؛ ب) عضویت در هیئت‌مدیره سازمان خدمات شاهنشاهی؛ ج) عضویت در شورای مرکزی دانشگاه‌ها؛ د) عضویت در هیئت امنای مؤسسه برنامه‌ریزی ایران؛ ه) عضویت در هیئت‌امنای مؤسسه عالی آموزش ارتباطات؛ و) عضویت در هیئت‌امنای دانشگاه اصفهان؛ ز) عضویت در هیئت‌امنای دانشگاه فارابی؛ ح) عضویت در هیئت‌امنای بنیاد فرهنگ ایران؛ ط) عضویت در شورای عالی مرکز طبی کودکان؛ ی) عضویت در شورای هیئت‌امنای سازمان جشن هنر.
صفی اصفیا در سال 1343 قصد خرید یک کارخانه قند به قیمت شصت‌میلیون تومان از یک شرکت انگلیسی را داشت که در همین زمان یک شرکت آلمانی با همین مبلغ حاضر به فروش دو کارخانه بود! گفتنی است یکی از دختران وی به نام صفورا با تأیید ساواک در اسفند 1354 به نمایندگی ثابت ایران در یونسکو (پاریس) انتخاب شد.
[2]. امیرعباس هویدا به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 358.
[3]. در تاریخ 22 آبان 1346 مأموران رژیم به منزل و دفتر امام خمینی(ره) در قم یورش بردند. کلیه کتاب‌های کتابخانه جدیدالتأسیس، نشریات و جزوات که بالغ بر ده‌هزار جلد بود، همراه اوراق و اسناد تاریخی به ساواک انتقال داده شد. در منزل امام(ره) بسته شد و رفت‌وآمد به آنجا ممنوع اعلام گردید. شایان ذکر است که امام خمینی(ره) در منزلی مقابل مدرسه حجتیه قم، که به عنوان وجوهات به ایشان واگذار شده بود، به تأسیس کتابخانه و محل درس و بحث طلاب اقدام کرده بودند که محل مراجعه فراوان طلاب بود. اکنون در همان جایگاه درمانگاه قرآن و عترت احداث شده است.
رک: سیدحمید روحانی، نهضت امام خمینی، ج 2، واحد فرهنگی بنیاد شهید، خرداد 1364، صص 259 ـ 263.
[4]. شهید حجت‌الاسلام فضل‌الله مهدی‌زاده محلاتی به روایت اسناد ساواک، کتاب اول، ص 261.
[5]. اطلاعات، 18 آذر 1346، ص 20.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان، صص 1 و 20. 
[11]. همان، ص 4.
[12]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25681

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25681/۱۸-آذر-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir