کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۲۰ آذر ۱۳۴۶

20 آذر 1403 ساعت 21:00

گزارش ساواک درباره نامه‌ای که از یک توطئه خطرناک خبر می‌داد!/ «در تهران تعداد کتاب‌فروشی‌ها از عرق‌فروشی‌ها کمتر است»!/ لایحه شیرین کردن آب‌های شور تقدیم سنا شد/ برای جلوگیری از ورود آبله و وبا؛ مسافران کشورهای شرق ایران قرنطینه می‌شوند/ درباره سرخک/ ورود واکسن/ رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران از شوروی بازگشت/ «احداث مترو تهران قطعی است»/ انتصابات در وزارت اصلاحات ارضی/ با ورود بازرگانان و صاحبان صنایع ترکیه و پاکستان؛ شورای اتاق مشترک در تهران تشکیل می‌شود/ با حضور نمایندگان دولتین ایران و شوروی؛ بتونریزی سد ارس آغاز شد



گزارش ساواک درباره نامه‌ای که از یک توطئه خطرناک خبر می‌داد!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 20 آذر 1346 «اخیرا نامه بدون امضا و ماشین‌شده‌ای به عنوان جناب آقای نخست‌وزیر، وزیر دربار شاهنشاهی، تیمسار ریاست ساواک و ریاست شهربانی کل کشور و ریاست ساواک تهران ارسال و در این نامه که از طریق نخست‌وزیری به ساواک واصل گردیده تهیه‌کننده آن نوشته است که از منابع مؤثق اطلاع حاصل نموده که چندی قبل نامه بدون امضایی برای شیخ مرتضی حائری (فرزند آیت‌الله حائری یزدی) به قم رسیده که مضمون آن به شرح زیر می‌باشد:
«من عضو اداری هستم و پست حساسی دارم و از منابع مؤثق و مطمئن به من گزارش رسیده که فرقه ضاله بهائی‌ها مبلغی در حدود نودمیلیون ریال با رئیس سازمان امنیت کشور قرارداد بسته است که حوزه علمیه قم را از بین ببرند و در حدود چهل‌میلیون از مبلغ مزبور را تاکنون پرداخت نموده است و من چون خادم امام زمان(ع) و دوستدار روحانیت هستم و نمی‌خواهم صدمه به حوزه علمیه قم و روحانیت وارد شود، این خبر را در اختیار گذاشتم تا هرگونه اقدام شرعی یا قانونی را بنمایید».[1]
 

«در تهران تعداد کتاب‌فروشی‌ها از عرق‌فروشی‌ها کمتر است»!

بر اساس اطلاعیه قسمت اطلاعات پلیس خطاب به تیمسار ریاست اداره اطلاعات شهربانی کل کشور «ساعت 13:30 روز 19 /9 /46 سیدعبدالرضا حجازی در مسجد ارک در حضور دوهزار نفر منبر رفته ضمن وعظ اظهار داشت: یهود و نصارا در لباس‌های گوناگون با اسلام جنگ کردند. از جنگ خیبر تاکنون این جنگ ادامه داشته است. جنگ‌ها بر دو قسم است: یک جنگ مسلح که قتل و غارت و کشورگشایی داشته است؛ دو جنگ‌های فکری و تبلیغاتی که مسیحیت می‌خواست به وسیله آن بیت‌المقدس را از مسلمانان بگیرد.
این اطلاعیه می‌افزاید: [عبدالرضا حجازی] اضافه نمود: در تهران تعداد کتاب‌فروش کمتر از عرق‌فروشی می‌باشد. طبق آماری که وزارت کشور اعلام نموده 681 کافه رستوران و 134 مشروب‌فروشی و 80 کاباره در تهران موجود است در صورتی که تعداد کتاب‌فروش‌ها 80 باب می‌باشد. در هر کافه و کاباره که بخواهید قدم بگذارید باید پول داشته باشید، ولی وقتی به کتابخانه‌ها رفتید باید کارت ورودی ارائه دهید. در هر جامعه‌ای که آزادی در می‌گساری وجود داشته باشد عقل اجتماع آن جامعه را الکل از بین می‌برد. در کشورها باید کتاب‌فروشی را زیاد کنند، نه عرق‌فروشی و امکنه فساد که باعث انحراف جوانان می‌گردند.
بر اساس این اطلاعیه مجلس ساعت 14:30 خاتمه یافت.[2]
 

لایحه شیرین کردن آب‌های شور تقدیم سنا شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ساعت 10 صبح امروز جلسه علنی سنا به ریاست مهندس شریف‌امامی تشکیل گردید.
در این موقع مجلس وارد دستور شد و سؤال آقای دکتر متین‌دفتری از وزارت خارجه درباره علت تأخیر در تقدیم دو میثاق مربوط به حقوق بشر مطرح شد. آقای امیرخسرو افشار، معاون پارلمانی وزارت خارجه، به این سؤال پاسخ داد.
بعد سؤال دیگر آقای دکتر متین‌دفتری از وزارت آموزش و پرورش در خصوص دانشکده پزشکی «جندی‌شاپور» مطرح شد.
خانم دکتر فرخ‌رو پارسا، معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش، در پاسخ به این سؤال گفت: با اقدامات سریعی که به عمل آمده مشکلات موجود برطرف گردیده و دانشجویان مشغول تحصیل شده‌اند.
آقای دکتر صدر، وزیر دادگستری، نیز به سؤال آقای دکتر سجادی درباره اصلاح بعضی از مواد آیین دادرسی مدنی جواب داد و گفت: این طرح در مجلس شورای ملی است و شور اول آن انجام شده است.
وزیر دادگستری همچنین به سؤال آقای دکتر متین‌دفتری درباره انتقال ساختمان دادگاه‌های بخش تهران به خارج کاخ وزارت دادگستری جواب داد و گفت: ترتیباتی داده شده که به‌زودی نظر سناتور محترم سؤال‌کننده تأمین خواهد شد و همچنین در برنامه چهارم پیش‌بینی شده که برای حوزه وزارتی دادگستری ساختمان مستقلی ساخته شود تا از قوه قضائیه جدا باشد.
در پایان جلسه امروز پنج لایحه دولت مطرح و بررسی شد. در جلسه علنی امروز سنا آقای مهندس ظهیری، معاون وزارت آب و برق، لایحه مربوط به موافقت‌نامه ایران و آمریکا درباره شیرین کردن آب‌های شور را با یک فوریت تقدیم نمود.
آقای دکتر صدیق گفت: این یکی از بهترین لوایحی است که دولت تقدیم قوه مقننه کرده است. ما باید از مقام سلطنت سپاس‌گزار باشیم که در سفر اخیر خودشان به آمریکا با رئیس‌جمهوری آن کشور پایه این چنین همکاری مفیدی را بنا نهادند. فوریت این لایحه به اتفاق آرا تصویب شد.[3]
 

برای جلوگیری از ورود آبله و وبا؛ مسافران کشورهای شرق ایران قرنطینه می‌شوند

سخنگوی وزارت بهداری امروز اعلام کرد: خطر بیماری‌های آبله و التور به علت وجود اپیدمی‌های شدید این بیماری‌ها در کشورهای دیگر مخصوصا ممالکی که در شرق ایران قرار دارند هنوز مرتفع نشده است؛ بنابراین لازم است که کسانی که به این کشورها مسافرت می‌نمایند قبلا علیه بیماری‌های آبله و وبا مایه‌کوبی نموده باشند و در غیر این صورت این عده پس از مراجعت به کشور شامل مقررات قرنطینه خواهند شد.
سخنگوی وزارت بهداری اضافه کرد: این عده ممکن است موجب اشاعه مجدد این بیماری‌ها که در حال حاضر در کشور ریشه‌کن شده است بشوند.
 

درباره سرخک

سخنگوی وزارت بهداری امروز اعلام کرد که مبارزه دامنه‌دار وزارت بهداری علیه بیماری سرخک در روستاها و نقاط سردسیر کشور ادامه دارد. گروه‌های مجهز در مناطق سردسیر مشغول تلقیح واکسن سرخک به اطفال یک تا هفت‌ساله هستند؛ به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود که تلفات سرخک امسال به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
آقای دکتر شهریاری، مدیر کل طب پیشگیری وزارت بهداری، گفت: تلقیح عمومی واکسن در تهران و شهرهای بزرگ کشور که دارای خدمات پزشکی نسبتا آماده‌ای است فعلا ضرورت ندارد؛ چون سرخک در تهران و شهرهایی که خدمات پزشکی مجهز دارد و انواع داروها در اختیار مردم هست تلفات نمی‌دهد. وزارت بهداری به موقع، تلقیح عمومی واکسن سرخک را در تهران عملی خواهد ساخت و تقریبا این اقدام در اواخر سال و اوایل سال آینده در تهران انجام خواهد شد.
 

ورود واکسن

برای آزادی ورود واکسن سرخک وزارت بهداری تاکنون موافقت خود را اعلام نکرده است؛ بنابراین واکسن سرخک در دسترس عموم نیست.[4]
 

رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران از شوروی بازگشت

ساعت 1 بامداد امروز تیمسار ارتشبد دکتر بهرام آریانا، رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران، که به منظور بازدید از تأسیسات نظامی کشور اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی به آن کشور عزیمت کرده بود، به اتفاق همراهان با هواپیما به تهران وارد شد.
در فرودگاه مهرآباد سفیرکبیر اتحاد جماهیر شوروی و وابسته نظامی آن کشور در ایران و جمعی از امرای ارتش شاهنشاهی از وی استقبال کردند.[5]
 
زایتسف، سفیر شوروی در تهران، و تیمسار ارتشبد آریانا در فرودگاه مهرآباد
 زایتسف، سفیر شوروی در تهران، و تیمسار ارتشبد آریانا در فرودگاه مهرآباد
 

«احداث مترو تهران قطعی است»

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دولت طرح احداث مترو (راه آهن زیرزمینی) را برای حل مشکل ترافیک تهران به طور جدی در دست مطالعه دارد و پیش‌بینی می‌شود به‌زودی از طرف مقامات دولتی دراین‌باره مطالب مثبتی اعلام گردد. دولت فعلا سرگرم مطالعه روی استفاده از تجارب کشورهای دیگر در احداث مترو است.
به قرار اطلاع مسئله احداث تراموای روی زمینی، که با تجربیات منفی در کشورهای اروپایی مواجه گردیده، از نظر کارشناسان ایرانی به کلی منتفی گردیده است و مشکلات مربوط به طبقات زیرزمینی تهران از قبیل وجود چاه‌ها در مورد احداث مترو از طرف کارشناسان رد گردیده است.
 

کارشناس انگلیسی

در چند ماه گذشته دولت به جمع‌آوری اطلاعات مربوط به احداث مترو سرگرم بوده و از کارشناسان خارجی دراین‌باره کمک خواسته است.
آخرین کارشناس خارجی که اطلاعات و تجربیات خویش را در اختیار دولت گذاشت آقای برنارد استاتس،  کارشناس انگلیسی در امور مترو، بود. کارشناس انگلیسی، که هم‌اکنون در تهران اقامت دارد، در این هفته با شهردار تهران ملاقات کرد و درباره برنامه شهرداری پیرامون احداث مترو با ایشان مذاکراتی به عمل آورد.
 

راه حل اساسی

خبرنگار «اطلاعات» امروز ضمن تماس با مسئولان و کارشناسان ایرانی اطلاع داد که طرح احداث مترو در تهران به عنوان راه حل اساسی برای رفع مشکلات ترافیک موجود و مشکلات آینده در نظر گرفته شده و در نقشه جامع شهر تهران، که هفته گذشته با حضور آقای نخست‌وزیر به تصویب رسید، به این مطلب اشاره شده است.
کارشناسان نظر داده‌اند که ضمن احداث چهار اتوبان در سطح اراضی تهران، احداث یک راه آهن برقی زیرزمینی شرقی ـ غربی برای تخلیه ترافیک تهران قطعی به نظر می‌رسد و همین نظریه در طرح نقشه جامع تهران گنجانده شده است.[6]
 

انتصابات در وزارت اصلاحات ارضی

رئیس سازمان اصلاحات ارضی و مدیران کل و رؤسای این سازمان انتخاب شدند و در وزارت اصلاحات ارضی یک مرکز تحقیقاتی دایر می‌گردد.
آقای دکتر ولیان، وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، امروز اسامی مدیران کل و رؤسای اصلاحات ارضی و تعاون روستایی استان‌ها و فرمانداری‌های کل این وزارتخانه را که در حقیقت اولین انتصابات این وزارتخانه می‌باشد اعلام نمود.
همچنین بنا به پیشنهاد وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی و تصویب شاه، آقای مهندس کریم کشاورز به سمت رئیس سازمان اصلاحات ارضی منصوب و مشغول کار گردید.[7]
 

با ورود بازرگانان و صاحبان صنایع ترکیه و پاکستان؛ شورای اتاق مشترک در تهران تشکیل می‌شود

جراید امروز کشور نوشتند: روز پنجشنبه و جمعه دو هیئت بزرگ از بازرگانان و صاحبان صنایع و رؤسای فدراسیون‌های اتاق‌های بازرگانی ترکیه و پاکستان وارد تهران می‌شوند. این عده برای شرکت در شورای اتاق مشترک بازرگانی و صنعت وابسته به سازمان عمران منطقه‌ای، که روز شنبه تشکیل می‌شود، به تهران می‌آیند.
در اولین جلسه شورای مزبور که دو سال قبل تشکیل شد، آقای محمد خسروشاهی، رئیس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی ایران، به سمت رئیس انتخاب گردید.
در این شورا علاوه بر تجدید انتخاب رئیس هیئت‌رئیسه عملکرد دو سال گذشته مورد بررسی قرار خواهد گرفت و برای دو سال آینده در چهارچوب سیاست عمران منطقه‌ای خط مشی تعیین خواهد گردید.
 

توسعه مبادلات

اعضای شورا از هر کشور چهارده نفر هستند که عده‌ای از مقامات وزارت اقتصاد و دبیرخانه عمران منطقه‌ای نیز به آن اضافه می‌شود.
طبق معمول در اجتماع این بازرگانان و صاحبان صنایع، در زمینه مبادله کالا مذاکرات خصوصی انجام می‌گیرد که در بسط و توسعه مبادلات سه کشور مؤثر است. از طرف اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن که در حقیقت مهماندار تلقی می‌شوند، برنامه‌ای برای بازدید از کارخانه‌ها و ملاقات با بازرگانان و صاحبان صنایع تدارک دیده شده که در چند روز اقامت دو هیئت به موقع اجرا گذارده خواهد شد.[8]
 

با حضور نمایندگان دولتین ایران و شوروی؛ بتون‌ریزی سد ارس آغاز شد

مقارن ظهر دیروز طی مراسمی با حضور هیئت‌های اعزامی ایران و شوروی، بتون‌ریزی پایه‌های اصلی سد ارس در محل قزل قشلاق «نوار مرزی ایران و شوروی» آغاز شد.
سدی که در قزل قشلاق ساخته می‌شود یک سد ذخیره‌ای از نوع خاکی است که دریاچه آن حدود یک میلیارد و ۳۵۰ هزار متر مکعب ظرفیت دارد و قادر است ٤٤ هزار کیلو وات نیرو تولید کند و این نیرو به تساوی بین ایران و شوروی تقسیم خواهد شد.
آب این دریاچه در اصلاندوز واقع در ۲۱۰ کیلومتری محل سد، که در آن یک سد انحرافی ایجاد می‌شود، به دو قسمت تقسیم می‌گردد و اراضی دشت مغان را در مساحت ۹۰ هزار هکتار آبیاری می‌کند.
ارتفاع سد ۳۸ متر و عرض آن در قسمت تاج ٨ متر و در پایین محور رودخانه ۱۸۰ متر می‌باشد.
ساختمان این سد و سد انحرافی طبق محاسبه‌ای که شده در سال ۱۹۷۰ خاتمه می‌یابد.[9]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 20 آذر 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1] . آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 514.
[2] . پایگاه‌های انقلاب اسلامی: مسجد ارک تهران به روایت اسناد ساواک، ص 193.
[3] . اطلاعات، 20 آذر 1346، صص 17 و 20.
[4] . همان، ص 20.
[5] . همان‌جا.
[6] . همان، صص 1 و 17.
[7] . همان‌جا.
[8] . همان، ص 4. 
[9] . همان‌جا.
 


کد مطلب: 25687

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25687/۲۰-آذر-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir