کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۲۶ آذر ۱۳۴۶

26 آذر 1403 ساعت 13:57

گزارش ساواک از یک حامی جدی و فعال مظفر بقایی!/ نحوه اعزام دانشجو به خارج تغییر می‌کند/ سفرای عراق و مراکش تهران را ترک می‌کنند/ استخدام برای وزارتخانه‌های جدید ممنوع است/ کشتی ایرانی نجات یافت/ اجازه مخصوص برای برگزاری جشن ژانویه در اماکن عمومی/ تجلیل از مقام مادر در حضور فرح!/ تأکید «فرح دیبا» بر مسئله کنترل نسل در مراسم روز مادر/ درخشان‌ترین چهره زنی با ده فرزند و شوهر بیکار!/ سفیر ایران در کویت به تهران آمد/ سناتور آمریکایی وارد تهران شد/ دو فرمانداری کل منحل شد/ انتقاد از بی‌آبی سیستان در مجلس شورا/ مذاکرات نفت از فردا آغاز می‌شود/ تأسیس چهار واحد صنعتی از محل وام دولت دانمارک



گزارش ساواک از یک حامی جدی و فعال مظفر بقایی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۴۶ «دکتر سیدابوالقاسم سدهی یکی از اعضای فعال حزب زحمتکشان می‌باشد که مدت چند سال مقیم آمریکا بوده و در آنجا نیز فعالیت‌های زیادی به نفع دکتر مظفر بقایی و حزب زحمتکشان می‌نمود».
این گزارش می‌افزاید: «نام‌برده در آمریکا با کمک منصور رفیع‌زاده[1] روزنامه‌ای به نام "شهاب" چاپ و از دکتر بقایی و حزب زحمتکشان فوق‌العاده حمایت می‌نمود. وی فعلا دکتر در رشته سیاسی شده است و به ایران مراجعت نموده و اکثر اوقات به ملاقات دکتر بقائی می‌آید. ضمنا دکتر سیدابوالقاسم سدهی اخیرا با یک زن آمریکایی ازدواج کرده و پدر او نیز به نام حاج سیدجواد سدهی دو سال قبل فوت نموده و ثروت زیادی هم به دکتر سیدابوالقاسم سدهی رسیده است».[2]
 

نحوه اعزام دانشجو به خارج تغییر می‌کند

دکتر مجید رهنما، وزیر علوم و آموزش عالی، دیشب اعلام کرد که نحوه اعزام دانشجو به خارج تغییر می‌کند. بورس‌های تحصیلی در اختیار دانشجویان بااستعداد گذاشته می‌شود. برای گسترش دانشگاه‌‎ها اقداماتی به عمل می‌آید و پس از یکنواخت نمودن کار دانشگاه‌ها و به‌وجود آمدن تسهیلات کافی، به‌تدریج وظایف هیئت امنای دانشگاه‌ها را وزارتخانه جدیدی انجام می‌دهد.
وزیر وزارتخانه جدید «علوم و آموزش عالی»، که با خبرنگار «اطلاعات» در اتاقی جنب تالار هیئت دولت مصاحبه می‌کرد، با اشاره به پرونده‌ای که روی میزش قرار داشت، گفت: مطالعه لایحه وزارتخانه وی در هیئت دولت پایان پذیرفته و این لایحه پس از بررسی در فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین تقدیم مجلس می‌شود.
 

وظایف وزارتخانه جدید

دکتر مجید رهنما از روی پرونده‌ای که روی میزش بود به شرح وظایف وزارتخانه خود پرداخت و گفت: نام وزارتخانه که ابتدا «وزارت علوم، تحقیقات علمی و تعلیمات عالیه» بود خلاصه شده و به «وزارت علوم و آموزش عالی» تبدیل گردید.
تعیین سیاست تعلیماتی کشور و تنظیم و پیشنهاد طرح‌های کلی و اساسی آموزشی در کلیه سطوح و رشته‌های تعلیماتی و همچنین هماهنگ ساختن آنها به عهده وزارت علوم و آموزش عالی گذاشته شده است.
دکتر مجید رهنما افزود: کلیه مؤسسات آموزشی عالی، دانشسرای عالی، اداره امور یونسکو، بورس‌های خارجی، روابط فرهنگی با کشورهای خارج در سطح تعلیمات عالیه، اعزام دانشجو به خارج زیر نظر وزارتخانه وی قرار گرفته است.[3]
 

سفرای عراق و مراکش تهران را ترک می‌کنند

دوران مأموریت سفرای مراکش و عراق در دربار شاهنشاهی تا پایان این ماه پایان می‌یابد.
آقای حسن الدوجیلی، سفیر عراق، و آقای احمد بن ملیح، سفیر مراکش، تا پایان این ماه تهران را به قصد پایتخت کشورهای خویش ترک خواهند کرد.
 

ضیافت سفیر لبنان

 پریشب از طرف آقای حسین العبدالله، سفیر لبنان در تهران، مجلس ضیافت شامی به افتخار سفرای مراکش و عراق برپا گردید که در آن سفرای کشورهای عربی، مدیران جراید و گروهی از شخصیت‌های مملکتی حضور داشتند.
امشب نیز از طرف آقای اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه، مجلس ضیافتی به افتخار سفیر مراکش داده خواهد شد.
 

تعیین سفرای جدید

آقای دکتر محمد حسین آل یاسین از طرف دولت عراق به سمت سفیر جدید آن کشور در تهران منصوب گردیده و چند روز بعد از عزیمت آقاى الدوجیلى، به تهران وارد خواهد شد. نام سفیر جدید مراکش در تهران هنوز اعلام نگردیده و گفته می‌شود برای وی تقاضای پذیرش شده است.
 

سفیر ایران در بغداد

مدت مأموریت آقای دکتر پیراسته، سفیر سابق ایران در بغداد، در مردادماه گذشته پایان یافت، ولی نسبت به تعیین جانشین وی بلافاصله اقدامی نگردید.
در محافل سیاسی صحبت از انتصاب یک شخصیت برجسته سیاسی برای سفارت ایران در بغداد با توجه به توسعه روابط ایران و عراق است.
با توجه به اهمیتی که دولت به توسعه بیشتر این روابط می‌دهد آقای دکتر عاملی، معاون وزارت امور خارجه که دارای اطلاعات کافی نسبت به کشور عراق می‌باشد، نامزد سفارت ایران در بغداد گردیده است. گفته می‌شود که با تعیین سفیر جدید ایران در بغداد و ورود سفیر تازه عراق به تهران مذاکراتی در مورد تسهیل بیشتر سفر و زیارت اتباع دو کشور از اماکن مقدسه صورت گیرد و به دنبال این مذاکرات مسائل دیگر مربوط به روابط ایران و عراق دنبال شود.[4]
 

استخدام برای وزارتخانه‌های جدید ممنوع است

استخدام جدید برای وزارتخانه‌های جدید تا تصویب تشکیلات آن وزارتخانه ممنوع است.
سازمان امور اداری بررسی مقدماتی تشکیلات وزارتخانه‌های جدید را آغاز کرده و همین که قانون تأسیس وزارتخانه‌های جدید تصویب و ابلاغ شود بررسی نهایی را پیرامون تشکیلات آنها آغاز خواهد کرد.
 

کارمندان اضافی

با وجودی که وزارتخانه‌های جدید از مجموع چند سازمان و اداره مجزا شده، تأسیس می‌شوند با این وجود برای تمام سازمان‌ها و مشاغل آن احکام جدید صادر خواهد شد.
امروز یک مقام سازمان امور اداری توضیح داد که برای وزارتخانه‌های جدید در درجه اول از کارمندان اضافی سازمان‎ها و ادارات دولتی استفاده خواهد شد و اگر معلوم شود که برای مشاغلی کارمند جدید لازم است، در آن صورت طبق مقررات اقدام به استخدام خواهد شد.
به هر صورت در حال حاضر برای استخدام کارمند جدید هیچ نوع طرحی وجود ندارد.[5]
 

کشتی ایرانی نجات یافت

روزنامه «اطلاعات» نوشت: همان‌طور که دیروز اطلاع داده شد، یک کشتی ایرانی به نام «فرداد»، که حامل فسفات بود، دچار خطر شده و تقاضای کمک نموده بود.
آخرین خبر از فرانسه حاکی است خبرگزاری رادیو «کیپ تاون» اطلاع داده این کشتی ایرانی، که نامش «فرداد» است و در سواحل جنوب غربی آفریقا دچار خطر غرق شدن شده بود، توسط یک کشتی یدک‌کش به کیپ تاون، پایتخت آفریقای جنوبی، آورده شد.
به قرار اطلاعی که به دست خبرنگاران ما رسیده کشتی «فرداد» متعلق به آقای محمدجواد مطرقی، بازرگان خرمشهری، می‌باشد و ظرفیت آن یک‌هزار تُن است.
این کشتی اخیرا خریداری شده و با اطلاع وزارت اقتصاد در کنسولگری ایران در لندن به ثبت رسیده است.
کشتی «فرداد» که به نام پسر صاحب آن نام‌گذاری شده در راه سفر اول خود بود که با این حادثه روبه‌رو شد. این کشتی از لندن به مراکش کالا حمل کرده و پس از بارگیری مجدد عازم خلیج فارس بوده است. [6]
 

اجازه مخصوص برای برگزاری جشن ژانویه در اماکن عمومی

شهربانی کل کشور امروز طی اطلاعیه‌ای به صاحبان اماکن عمومی اخطار کرد که از برگزاری جشن شب ژانویه بدون اجازه مخصوص پلیس در محل کار خود اجتناب نمایند؛ زیرا در غیر این صورت از برگزاری جشن در محل کار آنان جلوگیری خواهد شد. [7]
 

تجلیل از مقام مادر در حضور فرح!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دیشب طی مراسم باشکوهی جشن روز مادر در حضور علیاحضرت شهبانو برگزار گردید و مادران نمونه سال مدال‌های طلای افتخار دریافت داشتند. در جشن روز مادر شش‌هزار «مادر خوب» پایتخت به دعوت مؤسسات فرهنگی شرکت داشتند. این عده مادران دانش‌آموزان برجسته مدارس تهران بودند.[8]
 

تأکید «فرح دیبا» بر مسئله کنترل نسل در مراسم روز مادر

روزنامه «آیندگان» نوشت: به عقیده شهبانوی ایران خانواده‌ها باید بدانند چگونه می‌توانند انسان‌های مفیدی به اجتماع تحویل دهند. در مراسم روز مادر، که امسال با شکوه بیشتری برگزار شد، شهبانو مادران را متوجه اهمیت داشتن فرزندان کمتر ولی با تربیت بهتر ساختند.
در مراسم دیروز که در دو قسمت، صبح در بنگاه حمایت مادران و نوزادان و عصر در سالن محمدرضاشاه پهلوی برگزار گردید، شهبانو به سه مادر نمونه سال مدال مخصوص بهترین مادر سال ۴۷-۱۳۴۶ را اعطا فرمودند.
بانوان شعله طاهباز، عذرا خرازی و بلقیس رجب بلوکات علاوه بر مدال به ترتیب پنجاه‌هزار، چهل‌هزار و سی‌هزار ریال از طرف بنگاه حمایت مادران و نوزادان به عنوان جایزه دریافت داشتند و سازمان زنان ایران به دختر دانشجوی خانم طاهباز یک بورس تحصیلی در انگلستان در رشته علوم اجتماعی و به خانم عذرا خرازی مدال مخصوص سازمان زنان را اهدا کرد.
 

درخشان ترین چهره زنی با ده فرزند و شوهر بیکار!

این خانم‌ها هر یک از طبقه اجتماعی خاصی برگزیده شده‌اند. از میان آنها بانو بلقیس رجب بلوکات، که با رختشویی در خانه‌ها خرج تحصیل ده فرزند خود را تأمین می‌کند و شوهری بیکار دارد، درخشان‌ترین چهره‌ها بود.
این بانو روزه بود و افطار خود را که عبارت از نان و گوشت کوبیده بود، در سالن محمدرضاشاه صرف کرد. لباسی که برای شرکت در مراسم پوشیده بود به عاریت گرفته بود و لباس‌ها بر تنش آویزان بود؛ زیرا به گفته خودش همسایه او از خودش بلندتر و چاق‌تر است.
در جواب اینکه چه هدیه‌ای برای روز مادر گرفته است گفت فقط گریه فرزندانم. آنها با اینکه خیلی کوشیده بودند نتوانستند برای من هدیه‌ای هر چه هم کوچک تهیه کنند و امروز صبح به دامنم آویختند و زار گریستند.
آرزوی این بانو پیدا کردن کاری برای شوهر و تأمین مخارج فرزندانش بود و علیاحضرت پس از آگاهی از وضع زندگی‌اش دستور دادند کمک‌های لازم به او بشود، ولی در ضمن فرمودند: «بدیهی است اگر می‌توانستید فرزندان کمتری داشته باشید وضعتان بهتر بود».
در زایشگاه فرح که مورد بازدید علیاحضرت قرار گرفت، شهبانو از بانویی که تازه وضع حمل کرده بود پرسیدند: این چندمین بچه شماست؟ به عرضشان رسید چهارمین بچه. علیاحضرت با لبخندی فرمودند: «فکر نمی‌کنید کافی است؟ بهتر است فرزندان کمتر ولی بهتری تربیت کنید».[9]
 

سفیر ایران در کویت به تهران آمد

آقای دکتر تاجبخش، سفیر شاهنشاهی در کویت، برای تقدیم گزارش حوزه مأموریت خویش به تهران آمد.
مسافرت سفیر ایران در کویت به تهران رابطه مستقیم با سفر رسمی امیر کویت به ایران، که به دعوت شاه صورت می‌گیرد، دارد.
سفیر ایران در کویت هفته گذشته قبل از حرکت به تهران با امیر کویت ملاقات کرد. امیر کویت از 20 تا 23 دی‌ماه آینده از ایران دیدن خواهند کرد.[10]
 

سناتور آمریکایی وارد تهران شد

سناتور چارلز پرسی، سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، پیش از ظهر امروز براى یک اقامت دو روزه به دعوت آقای هویدا، نخست‌وزیر، وارد تهران شد. سناتور آمریکایی بعدازظهر امروز به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب خواهد شد و با آقای نخست‌وزیر و چند تن دیگر از مقامات سیاسی ایران گفت‌وگو خواهد کرد.
سناتور آمریکایی پس از بازدید از ویتنام جنوبی، تایلند و هند در راه بازگشت به وطن، وارد تهران شد.[11]
 

دو فرمانداری کل منحل شد

به تصویب هیئت وزیران فرمانداری کل بنادر و جزایر بحر عمان و فرمانداری کل بنادر و جزایر خلیج فارس منحل گردید و شش فرمانداری و ٢٤ بخشداری این دو فرمانداری کل جزء استانداری بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان گردید.[12]
 

انتقاد از بی‌آبی سیستان در مجلس شورا

 

روزنامه «اطلاعات» نوشت: در جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی که فقط نیم ساعت طول کشید، دو نطق قبل از دستور پیرامون روز مادر و احتیاجات سیستان ایراد شد و سپس سه لایحه دولت مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
آقای ابراهیم پردلی، نماینده زابل، درباره احتیاجات استان سیستان و بلوچستان و به‌خصوص مشکل بی‌آبی در این منطقه صحبت کرد و از عدم توجه مسئولان دولت به این مشکل انتقاد نمود. ناطق در پایان از نخست‌وزیر تقاضا کرد که به وضع مردم سیستان رسیدگی شود و موضوع در هیئت دولت مورد بررسی قرار گیرد.
 

تصویب لوایح

در پایان جلسه امروز لایحه ایجاد درجات موقت درجه‌داری در نیروهای هوایی و دریایی برای شور دوم مطرح و تصویب گردید و به مجلس سنا ارسال شد. شور اول ایجاد دوره ستوان‌یاری در شهربانی و ژاندارمری و موافقت‌نامه فرهنگی ایران و شوروی انجام شد.
 

تقدیم دو لایحه

تیمسار کاتوزیان، معاون پارلمانی وزارت جنگ، لایحه اصلاح ماده ۳۱ قانون استخدام نیروهای ارتش شاهنشاهی و همچنین لایحه اصلاح فوق‌العاده سختی معیشت نیروی هوایی شاهنشاهی را تقدیم داشت.
جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی فقط نیم ساعت طول کشید و علت آن نیز این بود که نمایندگان می‌خواستند در مجلس ترحیم سناتور نبیل سمیعی شرکت کنند.[13]
 

مذاکرات نفت، از فردا آغاز می‌شود

آقای زکی مانی، وزیر نفت عربستان سعودی، نیمه‌شب امشب وارد تهران خواهد شد و ساعت 10 صبح فردا مذاکرات ایران و عربستان سعودی با کنسرسیوم نفت در کاخ وزارت دارایی آغاز خواهد شد.
در این جلسه آقای دکتر آموزگار، وزیر دارایی، و زکی یمانی، وزیر نفت عربستان سعودی، شرکت دارند و مسئله لغو تخفیف مربوط به بهره مالکانه را مورد بحث قرار خواهند داد. در حقیقت در این جلسه ایران و عربستان به نمایندگی کشورهای تولیدکننده نفت، و کنسرسیوم نفت به نمایندگی کمپانی‌های نفتی عامل روی فرمول خاصی صحبت خواهند کرد. این فرمول شرایط لغو تخفیف مربوط به بهره مالکانه را تعیین می‌کند.
محافل نفتی با وجودی که به مذاکرات تهران امیدوارند، با این وجود اطمینان ندارند که در این دوره از اجلاسیه فرمول نهایی تعیین شود، ولی پیش‌بینی می‌کنند که اجلاسیه تهران سرآغاز اجلاسیه‌هایی خواهد بود که بالاخره تخفیف مربوط به بهره مالکانه را لغو خواهد کرد.[14]
 

تأسیس چهار واحد صنعتی از محل وام دولت دانمارک

دولت دانمارک برای احداث چهار واحد صنعتی در ایران مبلغی معادل ۲۱۳ میلیون ریال به صورت وام در اختیار ایران قرار خواهد داد.
وام پرداختی دانمارک در ۳۵ قسط از سال ١٩٧٤ تا سال ۱۹۹۱ به دولت دانمارک پس داده خواهد شد.
گفته می‌شود از وام دانمارک برای تأسیس و توسعه صنایع سیمان، لبنیات، و تأسیس صنایع غذایی یخ‌زده استفاده خواهد شد.[15]
 
صفحه اول روزنامه آیندگان، 26 آذر 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. منصور رفیع‌زاده سال 1309 در شهر کرمان به دنیا آمد. دارای مدرک تحصیلی لیسانس حقوق و دکتری اقتصاد از آمریکا بوده است.
در پرونده منصور رفیع‌زاده در ساواک نکات چندی وجود دارد.
در اسناد ساواک گزارشی وجود دارد که در آن آمده است: «نام‌برده که از افراد فعال حزب زحمتکشان و عضو حوزه 2 دانشگاه بوده است، در تاریخ 15 /8 /35 به اتهام اخلال در نظم عمومی از طریق فرمانداری نظامی سابق تهران دستگیر و با سپردن تعهد و التزام آزاد شده است. مشارالیه در 22 آبان‌ماه 1338 به منظور تکمیل تحصیلات به آمریکا مسافرت و در آنجا دست به عملیات ناشایست از جمله کشیدن چک‌های بی‌محل زده است؛ به طوری که از مفاد پرونده برمی‌آید، وی سه مرتبه از آمریکا به وسیله تلفن با دکتر بقایی صحبت نموده و دکتر بقایی از او درباره سدهی نام و خسروشاهی سؤالاتی نموده است.
ضمنا به طوری که تیمسار معاونت یکم مرقوم فرموده‌اند، مشارالیه از دانشجویان ساواک می‌باشد که در آمریکا تحصیل می‌نماید و اخیرا بنا به پیشنهاد سفیر کبیر دولت شاهنشاهی ایران به همکاری سدهی در انتخابات سازمان (دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا) شرکت نموده و سدهی مزبور به ریاست انجمن انتخاب و مشارالیه نیز نفر دوم بوده است».
در گزارش دیگری به تاریخ 20 /4 /38 آمده است: «... مشارالیه از نزدیکان دکتر مظفر بقائی کرمانی است که به وسیله ایشان به آمریکا اعزام شده و فعلا تحت نظر وی در دانشگاه هاروارد مشغول تحصیل است و طبق سوابق موجود در شهربانی کل و اداره کل سوم یکی از اعضای فعال سازمان جوانان حزب زحمتکشان بوده که در حوزه دانشجویان دانشگاه حزب مزبور فعالیت داشته و در سال 1335 به اتهام اخلال در نظم عمومی دستگیر و سپس با سپردن تعهد آزاد گردیده است».
در سند دیگری به تاریخ 7 /5 /38 آمده است: «موضوع استخدام نام‌برده فوق مجددا به عرض تیمسار معاونت دوم ساواک رسید؛ مقرر فرمودند: در مورد استخدام این شخص از طرف تیمسار پاکروان به عرض رسید فرمودند: تعهد کند که از حزب کناره گرفته و از شرکت در هر دسته سیاسی برکنار باشد و چون فرد فوق‌العاده برجسته‌ای است، مورد استفاده قرار گیرد.
[2]. مظفر بقایی به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 304.
[3]. اطلاعات، ۲۶ آذر ۱۳۴۶، صص ۱ و ۴.
[4]. همان، ص ۴.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان، صص ۱ و ۱۷. 
[7]. همان، ص ۱۷.  
[8]. همان، صص ۱ و ۱۷. 
[9]. آیندگان، ۲۶ آذر ۱۳۴۶، صص ۱ و ۱۲. 
[10]. اطلاعات، ۲۶ آذر ۱۳۴۶، ص ۲۰.  
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25698

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25698/۲۶-آذر-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir