کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

23 دی 1346

23 دی 1403 ساعت 12:33

«معلمین از دولت حقوق می‌گیرند و باید حامی دولت باشند»!/ گزارش ساواک از اظهارات درباره فوت تختی!/ معاون وزارت اطلاعات از کویت بازگشت/ «نظرات خصوصی در انتصابات دولتی باید کنار گذاشته شود»/ دولت شوروی ده سیلوی جدید در ایران می‌سازد/ مراسم شب هفت تختی/ هواپیماهای ایران از راه مسکو به لندن می‌روند/ «برای پناهندگان اردنی شیر و خورشید یک‌هزار خانه می‌سازد»/ امیر کویت تهران را ترک کرد!/ ضیافت امیر کویت



«معلمین از دولت حقوق می‌گیرند و باید حامی دولت باشند»!

سرتیپ حریری، رئیس ساواک سمنان، طی گزارشی به تاریخ 23 دی 1346 خطاب به مدیریت کل اداره سوم نوشت: «در ماه مبارک رمضان گذشته که اهالی سمنان به طور اعم روی معتقدات مذهبی اکثر اوقات خود را در مساجد یا مجالس روضه‌خوانی می‌گذرانند معمولا در این ماه یا در ماه‌های محرم و صفر تعداد وعاظ از گوشه و کنار کشور من جمله شهرستان‌های قم، مشهد و تهران به این منطقه وارد و در مجالس روضه‌خوانی شرکت می‌نمایند؛ از جمله آقای حاج میراحمدی، که دبیر عربی دبیرستان نظام تهران و مردی است شاه‌دوست و وطن‌پرست و نحوه منبر او هم در ارشاد و هدایت مردم در راه مبانی دین پرهیز از خرافات است، از تهران به سمنان آمد».
منبر این شخص برای آخوندهای مخالف مثل آقای شیخ علی‌محمد نجات و شیخ محمدعلی عالمی، که باطنا جزء مخالفین دولت می‌باشند و دارای تعدادی مرید از طبقات مختلف کارگر، فرهنگی، اصناف هستند، ناگوار و ناخوشایند بوده و در مقام مخالفت و مبارزه منفی با آقای حاج میراحمدی برآمدند.
آقای جواد علم‌الهدی، که باطنا مشهدی است و... و گویا در مشهد جز مخالفین دولت باشد، از قم به سمنان آمده و شخصا نیز جزء طرفداران آقای [آیت‌الله] خمینی بوده و چسبندگی زیادی به طرف مخالفین دارد و اکثر در منابر در لفافه به عنوان اینکه آقای میراحمدی درویش است، بر علیه او و حتی طرفداران موافق او من‌جمله آقایان آیت‌الله علامه حائری و شیخ عبدالحسین بهبودی لنکرانی، که جزء علمای روشنفکر و موافق سیاست کلی دولت می‌باشند، سخنرانی‌های ناروایی به طور گوشه و کنایه نموده است و با اینکه دو مرتبه به شهربانی احضار و با مصلحت ساواک و شهربانی از منبر رفتن او جلوگیری به عمل آمد و با توصیه و سفارش آقای آیت‌الله علامه حائری و سپردن تعهد کتبی مجدد اجازه منبر رفتن به نام‌برده داده شد، مع‌ذلک اکثرا چه در مجالس خصوصی و چه در مجالس عمومی از ایراد این گونه صحبت‌ها به تحریک آقایان شیخ علی‌محمد نجات و شیخ محمدعلی عالمی بر علیه آقایان لنکرانی و علامه فروگذار نمی‌نمود.
در جمعه گذشته که مجلس یادبود سالیانه مرحوم غلامحسین هراتی در مسجد جمعه با شرکت وجوه طبقات مختلف تشکیل شده بود، آقای میراحمدی نیز روی ارادتی که به شخص متوفی داشتند برای ختم مجلس به منبر رفتند. در همان زمان آقایان نجات و عالمی و سیادتی فورا به اتفاق عده‌ای از مریدان خود از مجلس بیرون رفتند.
متأسفانه عده قلیلی از آموزگاران فرهنگ سمنان، که از بودجه دولت امرار معاش می‌نمایند و عملا بایستی جزء طرفداران دولت باشند، با رفت‌وآمد خود در مجالس مخالفین طبعا آنها را قوی‌تر خواهند نمود و با تذکراتی که به طور غیرمحسوس داده شده نتیجه‌ای حاصل نشده [است].
به نظر اینجانب تمام این تحریکات از ناحیه آقای شیخ محمدعلی عالمی بوده که بیشتر از چند سالی نیست از قم به سمنان آمده و امام جماعت مسجد شاهجوی سمنان می‌باشد. با اینکه عملا ظاهرا گوشه‌گیر و در حال مطالعه است، مع‌هذا باطنا با تمام مخالفین و مریدان آقای شیخ علی‌محمد نجات، که از عده‌ای بازاری، فرهنگی و کارگر تشکیل می‌شود، سروسری داشته از راه تعصبات مذهبی به آنها تبلیغ سوء می‌نماید و این موضوع سبب نگرانی بیش از حد آقایان علامه و لنکرانی گردیده است.
با عرض مراتب فوق پیشنهاد می‌شود:
1. برای از بین بردن قدرت باطنی مخالفین، آقای شیخ محمد عالمی به قم یا یکی از شهرستان‌های خارج از حوزه فرمانداری کل سمنان تبعید گردد؛
2. آموزگاران فرهنگ بیش از پنج نفر نیستند و در این راه افراط می‌نمایند به شهرستان‌های دیگر منتقل گردند؛
3. از ادامه منبر آقای جواد علم‌الهدی جلوگیری و از دادن پاسپورت به نام‌برده به عنوان کاروان حج و بردن تعدادی مسافر به مکه جلوگیری گردد؛ زیرا نام‌برده هر ساله تعدادی از زوار خانه کعبه را با خود همراه می‌برد و در نتیجه در جریان مسافرت با تبلیغات سوء خود آنها را از وضع واقعی خواهد ساخت.
تصدیق خواهند فرمود بعد از چند سال تعداد مخالفین که به وسیله این شخص راهنمایی خواهند شد جمعیت قابل ملاحظه‌ای را برای منطقه تشکیل می‌دهد.[1]
 

گزارش ساواک از اظهارات درباره فوت تختی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 23 دی 1346 «روز چهارشنبه مورخه 20 /10 /47 آقای حجت‌الله قاضی، آموزگار دبستان فردوسی گرگان که تقاضای انتقال به تهران را نموده بود، به دایره کارگزینی اداره آموزش و پرورش مراجعه نمود و چون با انتقال وی مخالفت گردیده بود، در حضور آقایان هوشنگ علیخانی، جعفر جعفریان، قراموسانلو اظهار داشت: من هم ناچارم مثل تختی خودم را بکشم. در پاسخ وی آقای جعفریان گفت: جریان شما با تختی زمین تا آسمان فرق دارد و آن مسئله دیگری است و موقعی که آقای قاضی از اتاق خارج گردید، جعفریان رو به قراموسانلو و علیخانی کرد و گفت: جریان تختی جنبه سیاسی داشته و اقتضا می‌کرد که او را بکشند و روزنامه‌ها مسخره است که هر چیزی را چیز دیگری عنوان می‌کنند و اسم آن را اختلافات خانوادگی بگذارند؛ زیرا تختی مردی بود که مردم به او احترام می‌گذاشتند؛ حرف او خریدار داشت.
چندی قبل، که سیلی بزرگ در نزدیکی تهران آمده بود، می‌گویند تختی فقط از مردم تهران و بازار بالغ بر دومیلیون تومان بدون رسید کمک گرفت و از طرف دیگر وقتی که تختی در تهران حرکت می‌کرد به دنبالش مردم حرکت می‌کردند؛ بی‌حساب نبوده حتما عمدا وی را کشته‌اند.
در «نظریه منبع» این سند آمده است: نام‌برده خودکشی تختی را موضوعی سیاسی می‌داند و عقیده دارد که وی را کشته‌اند.
در «نظریه رهبر عملیات» این سند نیز می‌خوانیم: خودکشی تختی در منطقه به صورت اخبار روز درآمده و شایعاتی پیرامون کشته شدن تختی بین اهالی به‌وجود آمده است.[2]
 

معاون وزارت اطلاعات از کویت بازگشت

آقای فرهاد نیکوخواه، معاون وزارت اطلاعات که در رأس یک هیئت انتشاراتی به کویت و چند شیخ‌نشین خلیج فارس سفر کرده بود، به تهران بازگشت.
معاون وزارت اطلاعات، که همراه همتای کویتی که به ایران آمده بود به آن کشور عزیمت کرد، در این مسافرت با مقامات دولت کویت پیرامون چگونگی اجرای موافقت‌نامه انتشاراتی بین دو کشور مذاکراتی به عمل آورد و سپس از شیخ‌نشینان قطر، شارجه و عجمان نیز دیدن نمود. [3]
 

«نظرات خصوصی در انتصابات دولتی باید کنار گذاشته شود»

روزنامه «اطلاعات» نوشت: سمینار انقلاب اداری حزب ایران نوین به جلسات چهارروزه خود پایان داد و نتیجه بررسی‌های جلسات این سمینار در زمینه مسائل و گرفتاری‌های مختلف اداری طی قطعنامه‌ای در پانزده ماده انتشار یافت.
این قطعنامه از روی گزارش مخبرین کمیسیون‌های پنج‌گانه تهیه شده و به صورت توصیه‌نامه‌ای در اختیار دولت گذاشته می‌شود.
در قطعنامه سمینار انقلاب اداری موارد زیر توصیه شده است:
ـ نظم و انضباط در دستگاه‌های اداری باید مقدم بر همه اصول باشد؛
ـ سازمان‌ها و تشریفات زائد اداری که هزینه‌های غیراصولی و غیرمنطقی را الزام‌آور می‌سازد باید حذف گردد؛
ـ ملاک ارزش‌ها و شخصیت‌های کارمندان فقط باید کاردانی و لیاقت و احساس مسئولیت و امانت در انجام وظیفه باشد؛
ـ انتصابات بر اثر نظرات خصوصی باید از بین برود؛
ـ نوسان‌های غیر منطقی در حقوق و مزایای مشاغل باید از بین برده شود و اصولا میزان حقوق و مزایای اشتغال باید تنظیم و کنترل گردد تا همگان احساس کنند که در مقابل انجام کار خلاق و صمیمانه سهم متناسبی به عنوان پاداش کار از درآمد ملی دریافت خواهند داشت؛
ـ در مورد کسانی که قدرت اداری را وسیله سودجویی شخصی و اتلاف منابع مالی جامعه و خیانت به اهداف و آرمان‌های انقلاب قرار دهند باید شدت عمل نشان داد؛
ـ استقرار بیمه و تأمین اجتماعی در مقیاس مملکتی به نحو اساسی می‌تواند قسمتی از مشکلات جاری مردم را در زمینه رفاه عمومی رفع نماید. [4]
 

دولت شوروی ده سیلوی جدید در ایران می‌سازد

رادیو مسکو دیروز اعلام داشت: بر اساس موافقت‌نامه جدیدی که بین ایران و شوروی منعقد شده است، شوروی ده سیلوی دیگر به ظرفیت یکصدهزار تُن در نقاط مختلف ایران خواهد ساخت.
برای تهیه مقدمات لازم گروهی از مهندسین شوروی به‌زودی وارد ایران می‌شوند.
علاوه بر کمک‌هایی که دولت شوروی در ساختمان سیلوها به عمل خواهد آورد وسایل و تجهیزات آنها را نیز تأمین خواهد ساخت.
رادیو مسکو اضافه کرد: همچنین دوازده کارخانه بزرگ تولید غذای دام نیز از طرف شوروی در ایران ساخته خواهد شد.
دولت شوروی بر اساس موافقت‌نامه دیگری که با ایران دارد هم‌اکنون مشغول ساختمان یازده سیلو در ایران می‌باشد. [5]
 

مراسم شب هفت تختی

روزنامه «اطلاعات» نوشت: عصر امروز به مناسبت هفتمین شب درگذشت شادروان غلامرضا تختی مراسم شب هفت در ابن بابویه برگزار می‌گردد.
طبقات مختلف مردم، ورزشکاران، دانشجویان ورزش‌دوست و دوستان مرحوم تختی خود را برای شرکت در این مراسم آماده کرده‌اند.
 

تاج‌های گل

دوستان تختی، ورزشکاران و نمایندگان مختلف تاج گل‌های بزرگی سفارش داده‌اند.
عده‌ای از دوستان شادروان تختی نیز حجله‌های زیبایی زده‌اند که آنها را دور تا دور مقبره و در مسیر شرکت‌کنندگان در مراسم شب هفت قرار خواهند داد.
چون جمعیت انبوهی در مراسم شب هفت مرحوم تختی شرکت خواهند کرد قرار است دویست نفر از قهرمانان کُشتی انتظامات محوطه را عهده‌دار شوند. این قهرمانان از در ورودی ابن بابویه تا مزار شادروان تختی خط زنجیری تشکیل می‌دهند.
 

در پامنار

بعد از ظهر دیروز از طرف جوانان محله پامنار و دوستان مرحوم تختی مجلس ترحیمی در مسجد مرحوم آیت‌الله کاشانی واقع در پامنار برگزار گردید.
امشب از طرف دوستان تختی در مسجد قندی برای اطعام دو‌هزار نفر تدارک دیده شده است. [6]
 

هواپیماهای ایران از راه مسکو به لندن می‌روند

هواپیماهای بوئینگ 727 شرکت هواپیمایی ملی ایران هفته‌ای دو بار در خط تهران ـ مسکو ـ لندن پرواز خواهند کرد. این خبر را دیشب رادیو مسکو منتشر کرد و هواپیمایی ایران نیز آن را تأیید نمود.
اداره هواپیمایی کشوری امروز تأیید کرد که هیئتی به ریاست آقای اربابی، معاون وزارت راه و رئیس کل اداره هواپیمایی کشوری، جهت مذاکره و عقد قرارداد هوایی به کشور شوروی رفته است. [7]
 

«برای پناهندگان اردنی شیر و خورشید یک‌هزار خانه می‌سازد»

مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ گفت: ساختمان یک‌هزار خانه برای پنج‌هزار نفر از پناهندگان اردنی از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در محلی به نام «زیزیا» در فاصله چهل کیلومتری شهر امّان بنا می‌گردد.
این مطلب را امروز آقای دکتر خطیبی، مدیر عامل جمعیت شیرو خورشید سرخ، در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام داشت و اضافه کرد: این محل همان جایی است که قبلا اردوگاه پنج‌هزارنفری شیر و خورشید سرخ در آنجا مستقر بود.
مقامات اردنی زمین این محل را برای ساختمان خانه‌ها مناسب تشخیص داده و آن را در اختیار جمعیت گذاشتند و ما ناچار شدیم این اردوگاه را تخلیه نموده و چادرها را به محل دورتری برای نصب ببریم تا زمین برای پیاده کردن نقشه ساختمان‌ها آزاد شود.
آقای دکتر خطیبی گفت: تقریبا سه هفته پیش طوفان خیلی شدید در منطقه اردوگاه باعث شد که چادرها از جا کنده شود.
امور درمانی پناهندگان کماکان تحت نظر هیئت درمانی شیر و خورشید سرخ انجام می‌شود، ولی سایر امور از قبیل تغدیه و غیره را مثل سایر پناهندگان دولت اردن انجام می‌دهد.
دکتر خطیبی اضافه کرد: هدف از مسافرت اخیر من به اردن ملاحظه وضع ساختمان‌ها و فراهم آوردن امکانات بیشتری است که بتوان با سرعت بیشتری کار ساختمان‌ها را به پایان رسانید. برای این خانه‌ها همه گونه تأسیسات عمومی از قبیل خیابان آسفالت‌شده، مسجد، مدرسه، برق، برج آب و درمانگاه در نظر گرفته شده است. سفیر شاهنشاه آریامهر و تمام اعضای سفارت در تمام اوقات کمال همکاری را چه در مرحله کمک‌های نخستین و تنظیم امور اردوگاه و چه به منظور ساختن بناها انجام می‌دهند و بنده به سهم خود از خدمات و زحمات آنان سپاس‌گزارم. [8]
 

امیر کویت تهران را ترک کرد!

جراید امروز کشور نوشتند: والاحضرت صباح السالم الصباح، امیر کویت، پیش از ظهر امروز پس از یک دیدار رسمی چهارروزه از ایران تهران را به سوی کویت ترک کردند.
شاهنشاه آریامهر امروز در فرودگاه مهرآباد شخصا میهمان عالی‌قدر خویش را بدرقه نمودند.
در مراسم بدرقه رسمی امروز آقای امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، وزیر دربار شاهنشاهی، رؤسای دو مجلس، هیئت وزیران، سفرای کشورهای اسلامی و گروه دیگری از شخصیت‌های مملکتی حضور داشتند.
امیر کویت بعد از ظهر روز پنجشنبه در حضور شاهنشاه آریامهر در کاخ نیاوران صرف چای کردند و سپس در ساعت 6 بعد از ظهر همین روز آقای هویدا، نخست‌وزیر، و آقای اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه، را در کاخ گلستان به حضور پذیرفتند.
در این ملاقات وزرای کشور و دفاع، نفت، دارایی و امور خارجه که جزء همراهان حضرت امیر کویت در مسافرت به ایران بودند حضور داشتند.
 

ضیافت امیر کویت

پنجشنبه شب گذشته از طرف امیر کویت یک ضیافت به شام به افتخار شاهنشاه و شهبانو در کاخ گلستان ترتیب یافت. امیر کویت دیروز پس از بازگشت از اصفهان کویتی‌های مقیم تهران را به حضور پذیرفتند.
دیشب شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت امیر کویت در تالار رودکی حضور یافتند و برنامه‌هایی که از طرف ارکستر سنفونیک تهران و سازمان باله ایران اجرا شد مورد توجه قرار گرفت.
 

در اصفهان

گزارش خبرنگار «اطلاعات» از اصفهان حاکی است که ساعت ۱۰ بامداد دیروز امیر کویت و همراهان با هواپیما وارد اصفهان شدند. والاحضرت امیر کویت و همراهان سپس در ساعت ۱۱ بامداد از کاخ چهل‌ستون دیدن کردند. در اینجا دختران دانش‌آموز اصفهان برنامه‌های هنری جالبی اجرا کردند که آن‌قدر مورد توجه قرار گرفت که امیر کویت آنان را برای شرکت در جشن‌های ملی کویت دعوت کرد. [9]
 
 صفحه اول روزنامه اطلاعات، 23 دی 1346
 
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 550؛ انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان سمنان، کتاب 1، ص 135.
[2]. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، استان گلستان، کتاب یک، ص 52.
[3]. اطلاعات، 23 دی 1346، ص 20.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان، ص 17.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، صص 1 و 17.  


کد مطلب: 25755

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25755/23-دی-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir