کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

1 بهمن 1346

1 بهمن 1403 ساعت 12:12

نگرانی شدید ساواک از تصمیم آیت‌الله خمینی برای سفر حج!/ گزارش ساواک از ادامه شایعات میان مردم درباره قتل تختی توسط حکومت!/ مسافرت نخست‌وزیر شوروی به ایران/ در مجلس شورای ملی؛ درباره حقوق کارمندان راه آهن صحبت شد/ «خروج زن از کشور تنها با اجازه شوهر مجاز است»/ وزارت علوم مگر بانک است که از مقررات مالی معافش می‌کنند!/ اعضای حزب پان‌ایرانیست از شاه نشان گرفتند!/ دانش‌آموزان کویتی در تهران/ دعوت سفیر رومانی از شخصیت‌های مملکتی ایران!/ ویتنام شمالی پیشنهاد صلح جانسون را رد کرد/ درهای طلا و نقره حرم ائمه اطهار(ع) از اصفهان به عراق حمل خواهد شد/ در مراتع محدوده «دهلران»؛ با تعلیف ٨٢٥٠ گوسفند و شتر عراق موافقت شد!/ کشف آثار تاریخی در بندر طاهری/ تلقیح واکسن فلج در مدارس اجباری شد



نگرانی شدید ساواک از تصمیم آیت‌الله خمینی برای سفر حج!

بر اساس گزارش ساواک استان آذربایجان شرقی خطاب به رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور درباره شیخ علی مشکینی «نام‌برده بالا در مورد شرکت خود در مراسم حج نامه‌هایی به آقایان میلانی (مقیم مشهد) و قاضی طباطبائی در تبریز ارسال داشته که چون هیئت حاکمه ایران برخلاف موازین قانونی از ورود اینجانب به ایران جلوگیری می‌کند، لذا قصد دارم آقایان را امسال موقع حج در مکه زیارت نمایم؛ ضمنا متن نامه مشارالیه توسط آقای شریعتمداری به آقای حاج سیدیونس یونسی (موسوی) در اردبیل اطلاع داده شده و آقای قاضی طباطبائی هم موضوع را در خلخال به آقای میرزا احمد سبحانی نوشته و قید کرده که منظور از ملاقات آیت‌الله خمینی مذاکره در بعضی موضوعات مورد علاقه طرفین می‌باشد و ساواک اردبیل در نامه مزبور (به استناد نظریه منبع) خاطرنشان ساخته که تصور می‌رود امسال روحانیون طرفدار خمینی به قصد دیدار مشارالیه عازم مکه معظمه شوند».
این سند می‌افزاید: لذا تلگرافا از ساواک مزبور توضیح بیشتری خواسته شد؛ پاسخ رسیده حاکی است که در تاریخ 8 /9 /46 حاجی میرزا اسماعیل مشکینی، ساکن فعلی قم، در اردبیل به منبع اظهار می‌دارد که آقای خمینی وسیله حاجی میرزا علی مشکینی به آقای میلانی نامه نوشته که در سال 1346 خیال تشرف به مکه معظمه را دارد. در صورت اتخاذ تصمیم جدی مراتب مجددا ابلاغ خواهد شد و منبع مزبور اضافه کرده که در نیمه شعبان که به قم رفته بودم برادر میرزا علی مشکینی ضمن تأیید سخنان نام‌برده اضافه نموده که نامه دوم آقای خمینی آخر رجب وسیله آقای ناصر مکارم شیرازی به آقای میلانی واصل و در آن تصمیم قطعی خود را برای عزیمت به مکه معظمه اعلام نموده است.
منبع مزبور اظهار نموده که آقای موسوی به طور خصوصی و محرمانه وصول نامه آقای شریعتمداری را به وی بازگو کرده و اظهار داشت که علاقه‌مند هستم امسال از منطقه اردبیل حجاج بیشتری به مکه عزیمت نمایند.
همچنین میرزا علی شاگرد و محرم اسرار قاضی طباطبائی نیز در (مسجد آقا میرزا یوسف) موضوع مسافرت آقای خمینی را به منبع مزبور گفته و توضیح داده که آقای قاضی طباطبائی و انزابی چهره‌گانی از چنین مسافرتی اطلاع دارند.
ساواک اردبیل در پاسخ تلگراف فوق اعلام نموده که منبع نسبت به اظهارات خود مؤمن و وصول نامه از طرف آقای خمینی حتم و یقین می‌باشد و رئیس ساواک مزبور نیز اظهارات منبع را تأیید می‌نماید. مراتب جهت اطلاع به استحضار می‌رسد.[1]
 

گزارش ساواک از ادامه شایعات میان مردم درباره قتل تختی توسط حکومت!

بر اساس گزارش ساواک به تاریخ 1 بهمن 1346 «روز 28 /10 /46 جلسه بحث و تفسیر قرآن در مسجد هدایت واقع در خیابان استانبول تشکیل گردید در این جلسه در حدود پانصد نفر از افراد مختلف شرکت داشتند، افراد شناخته‌شده عبارت بودند از: [آیت‌الله] سیدمحمود طالقانی، مهندس مهدی بازرگان، ابوالحسن طالقانی، سیدابراهیم موسوی، حاجی جواد جباری، محمدعلی هوشیاری، حسین صبحدل، مصطفی صادقی، عبدالحسین کازرونیان، داریوش چوبک، حسن افتخاری، محمدمهدی اندوهی، احمد رضایی، رضا سلیمی، مهندس عرب‌زاده، فتوت، خلیل شالچی... پس از پایان نماز جماعت توسط [آیت‌الله] سیدمحمود طالقانی، ابتدا آیاتی از قرآن مجید تلاوت و سپس طالقانی بحث خود را از سوره نساء آغاز و به‌تفصیل درباره معانی آن صحبت کرد. نام‌برده در اظهارات خود اشاره‌ای به مسائل روز ننمود و منحصرا به بحث مذهبی پرداخت.[2] در ساعت 19:30 جلسه خاتمه یافت».
پس از اظهارات [آیت‌الله] طالقانی، افراد شرکت‌کننده هر چند نفر دور یکدیگر جمع و اغلب مذاکرات آنان درباره تختی بود و به طور در گوشی صحبت می‌کردند که تختی را دستگاه و عمال آن به قتل رسانیده‌اند؛ چون تختی را چند نفر گردن‌کلفت از مقابل خانه‌اش دستگیر و سرانجام او را کشتند.
عده‌ای دیگر اظهار نظر می‌کردند که به دستور شاهپور غلامرضا تختی به قتل رسیده است و علت آن ابراز احساسات مردم در استادیوم برای تختی بوده است که سخت شاهپور غلامرضا را ناراحت و بعد دستور نابودی وی را صادر نموده و تمام جریان را خود دستگاه صحنه‌سازی کرده است.[3]
 

مسافرت نخست‌وزیر شوروی به ایران

الکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، در فروردین‌ماه سال آینده به ایران مسافرت خواهد کرد.
آقای احمد میرفندرسکی، سفیر ایران در شوروی، در ملاقات اخیر خود با کاسیگین درباره این مسافرت مذاکراتی انجام داد.[4]
 

در مجلس شورای ملی؛ درباره حقوق کارمندان راه آهن صحبت شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ساعت ۹ صبح امروز جلسه علنی مجلس شورای ملی به ریاست آقای مهندس ریاضی تشکیل شد.
 

«خروج زن از کشور تنها با اجازه شوهر مجاز است»

خانم نیره ابتهاج سمیعی، نماینده رشت، ابتدا پیرامون لایحه خدمات فرهنگی و اجتماعی بانوان صحبت کرد و گفت: این نخستین لایحه‌ای است که پیرامون زنان کشور در مجلس بیست و دوم مطرح می‌شود.
ناطق سپس به لایحه گذرنامه اشاره کرد و گفت: در ماده ۱۷ این قانون خروج زن از کشور مستلزم رضایت شوهر شده است. حتی در مسافرت‌های داخل اجازه شوهر لازم است. مناسبات زن و شوهر را سنن و آداب شرعی تعیین کرده است؛ لذا اضافه کردن قید و شرط دیگری لزومی ندارد؛ زیرا در زندگی زناشویی باعث گرفتاری بیشتری خواهد شد. اصولا شایسته نیست که چنین قید و شرطی در این لایحه گذارده شود.
 

با این حقوق چگونه زندگی کنند؟!

آقای مهندس بهمن عطائی، نماینده بندر ماهشهر، درباره بازدید نمایندگان مجلس از تأسیسات راه آهن در تهران صحبت کرد و از نظم و پیشرفت راه آهن اظهار خوش‌وقتی کرد.
ناطق سپس به وضع استخدامی کارمندان راه آهن اشاره کرد و گفت: متأسفانه در راه آهن کسانی هستند که حقوق کمی دریافت می‌دارند و اینها با زن و بچه چطور می‌توانند زندگی کنند؟!
وزیر راه از این موضوع اظهار تأسف کرد و گفت که در ترمیم حقوق و تأمین آینده آنها مشکلاتی وجود دارد که متأسفانه هنوز حل نشده است.
آقای مهندس عطائی از دولت خواست که درباره حقوق و بازنشستگی کارمندان راه آهن فکر عاجلی بنماید.
 

وزارت علوم مگر بانک است که از مقررات مالی معافش می‌کنند!

در این موقع مجلس وارد دستور شد و بحث درباره لایحه تشکیل وزارت علوم و آموزش عالی دنبال شد.
آقای دکتر اسمعیل فریور در ماده چهارم لایحه تشکیل وزارت علوم و آموزش عالی تذکراتی داد. آقای پزشکپور در ماده ششم لایحه گفت: بحث از سرعت عمل در کارهاست. این چه سرعتی است که تهیه یک قانون سه ماه به طول بکشد. صحبت از انقلاب اداری است. من تصور می‌کنم که انقلاب اداری ابتدا باید از خود دولت شروع شود.
آقای پزشکپور اضافه کرد: من نمی‌دانم چرا این وزارتخانه را می‌خواهند از مقررات مالی مستثنا کنند؟ مگر این وزارتخانه بانک است؟ و یا اینکه صندوق توسعه کشاورزی است؟ آیا اینها گرفتن نوعی اختیارات نیست؟ یکباره لایحه بیاورید و اختیارات تام بگیرید و ما را آسوده کنید. این در شأن قوه مقننه نیست، تا وقتی که قانون حکومت می‌کند، نباید خلاف آن رفتار شود. (رامبد: این نمونه احترام دولت به مجلس است!)
ما وظیفه‌دار حفظ میراث قانونی ملت خود هستیم. تقاضای من این است که این قسمت از ماده ششم حذف شود و استدعا می‌کنم که از طرف دولت به این وظیفه مهم مجلس شورای ملی توجه بشود.
آقای دکتر طالع درباره ماده هفتم تذکراتی داد و از جمله گفت: در این ماده استمرار وجود دارد که صحیح نیست. به علاوه نمی‌دانم چرا در تنظیم این لایحه سعی شده است که وزارت آموزش و پرورش را تضعیف کنند. درهرحال پیشنهادی تهیه شده که تقدیم می‌دارم.
در ماده هشتم این لایحه نیز آقای دکتر مهذب تذکراتی داد و از جمله گفت: دو وزارتخانه آموزش و پرورش و علوم و آموزش عالی باید در کارهای تعلیماتی کشور همکاری و همفکری داشته باشند تا اشکالی پیش نیاید.
این لایحه با پیشنهادات رسیده برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع شد.[5]
 

معاون جدید پلیس تهران

به تصمیم تیمسار سپهبد مبصر، رئیس شهربانی کل کشور، سرکار سرهنگ عباس باطنی به معاونت پلیس تهران منصوب شد.
سرهنگ باطنی سال‌ها ریاست کلانتری‌های مختلف تهران و ریاست بازرسی پلیس پایتخت را به عهده داشت.[6]
 

اعضای حزب پان‌ایرانیست از شاه نشان گرفتند!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: به فرمان شاهنشاه آریامهر، آقای محسن پزشکپور، رهبر حزب پان‌ایرانیست، و آقای دکتر فضل‌الله صدر، قائم‌مقام رهبر آن حزب، به دریافت نشان اصلاحات ارضی مفتخر گردیدند.[7]
 

دانش‌آموزان کویتی در تهران

ساعت 1:30 بامداد فردا 35 نفر از دانش‌آموزان دبیرستان‌های کویت به اتفاق پنج سرپرست با هواپیما وارد تهران می‌شوند. این عده مدت یک هفته در ایران اقامت می‌کنند و از تأسیسات فرهنگی و آثار تاریخی بازدید به عمل می‌آورند.[8]
 

مدیر کل کشاورزی تهران

 آقای محمد مقیم از طرف وزیر کشاورزی به سمت مدیر کل کشاورزی و عمران استان تهران منصوب شد.[9]
 

دعوت سفیر رومانی از شخصیت‌های مملکتی ایران!

سفیر کشور رومانی و بانو از جمعی از شخصیت‌های مملکتی دعوت کرده‌اند که در ساعت ۶ بعدازظهر امروز در مجلس ضیافتی که به مناسبت دیدار از هنرمندان دولتی فولکلور رومانی ترتیب داده شده است حضور یابند.[10]
 

ویتنام شمالی پیشنهاد صلح جانسون را رد کرد

«آسوشیتدپرس» از توکیو گزارش داد: دولت ویتنام شمالی امروز پیشنهاد صلح پرزیدنت جانسون را رد کرد.
روزنامه «نهان دان» ارگان حزب کمونیست ویتنام شمالی، در شماره امروز خود نوشت: پیشنهادات جانسون و فرمول او درباره پایان دادن به جنگ حاوی هیچ چیز تازه‌ای نیست و مردم ویتنام شمالی نمی‌توانند طرح‌های اغفال‌گرانه‌ای نظیر طرح جانسون را بپذیرند.
فرمول صلح جانسون، که از طرف ویتنام شمالی رد شد، شامل مواد زیر است:
1. بمباران ویتنام شمالی قطع خواهد شد به شرط آنکه مذاکرات ثمربخشی به دنبال قطع بمباران آغاز شود؛
2. کمونیست‌ها نباید از قطع بمباران برای تقویت مواضع خود استفاده کنند.[11]
 

درهای طلا و نقره حرم ائمه اطهار(ع) از اصفهان به عراق حمل خواهد شد

درهای طلا و نقره‌ای که به وسیله هنرمندان با ذوق اصفهانی برای حرم مطهر حضرت امام حسین(ع) و سایر ائمه اطهار ساخته شده و تا چند روز دیگر به عراق حمل خواهد شد مورد بازدید مردم اصفهان قرار گرفت.
این درها چهار لنگه است که از طلا و نقره خالص ساخته شده و هزینه آن را مردم نیکوکار اصفهان تأمین نموده‌اند.
بهای این چهار در، بیش از ده‌میلیون ریال می‌باشد و در حرم مطهر حضرت امام حسین(ع) وحرم حضرت زینب و حرم حضرت موسى بن جعفر(ع) نصب خواهد شد.
سازنده و طلاکار این درها آقای حاج محمدحسین پرورش بوده و میناکاری آن از آقای شکرالله صنیع‌زاده، قلمزنی و نجاری آن از آقایان احمد دیناری و حاج نعمت‌الله حیدرزاده و خطاطی آن از آقای شیخ حبیب‌الله فضائلی، استاد خط دبیرستان‌های اصفهان، است.[12]
 

در مراتع محدوده «دهلران»؛ با تعلیف ٨٢٥٠ گوسفند و شتر عراق موافقت شد!

طی جلسه‌ای که با حضور مقامات ایرانی و عراقی در سالن فرمانداری «دهلران» کرمانشاهان تشکیل گردید، با تعلیف هشت‌هزار رأس گوسفند و 250 نفر شتر دامداران عراقی در مراتع دهلران به مدت سه ماه موافقت شد.
در این جلسه علاوه بر نمایندگان عراقی، آقای شیخ غلامعلی عبدالکریم جوئی، یکی از سران عشایر عراق که در مرز ایران سکونت دارند، حضور داشت.[13]
 

کشف آثار تاریخی در بندر طاهری

به دنبال کاوش‌ها و حفاری‌هایی که از چندی قبل توسط یک دسته از باستان‌شناسان ایرانی در بندر طاهری (250 کیلومتری جنوب بندر بوشهر) انجام گردیده هیئت مزبور موفق به کشف آثار یک قلعه بزرگ و ساختمان یک مسجد تاریخی شده است که قدمت بنای آنها به قرن سوم هجری می‌رسد.
در این قلعه آثار و علائم زیادی از قبیل اسکلت انسان، سکه‌های قدیمی، سنگ‌ها و لوحه‌های نوشته‌شده به‌دست آمده که مورد توجه باستان‌شناسان قرار گرفته است.[14]
 

عملیات ساختمانی شهر جدید اصفهان شروع شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: از صبح دیروز عملیات ساختمانی و جدول‌بندی شهر جدید اصفهان در اراضی هزار جریب این شهر شروع شده و به‌زودی شهر جدید و مدرن اصفهان نو در این منطقه بنا خواهد شد.
بنا به گزارش خبرنگار ما در اصفهان خریداران اراضی هزار جریب، که اکثرا کارمندان دولت می‌باشند، شخصا بر اساس نقشه تهیه‌شده اقدام به ساختن ساختمان خواهند نمود و شرکت‌های ساختمانی نیز در امر ساختن منازل مجهز شهر جدید اصفهان نظارت خواهند داشت.[15]
 

تلقیح واکسن فلج در مدارس اجباری شد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: خبرنگار فرهنگی ما امروز کسب اطلاع کرد که تلقیح واکسن فلج اطفال در مدارس ابتدایی پایتخت اجباری شد و به ۵۷۸ هزار تن از دانش‌آموزان دبستان‌های تهران واکسن خوراکی فلج داده می‌شود.
این تصمیم در کمیسیونی که با شرکت مسئولین اداره کل بهداری آموزشگاه‌ها و اداره کل مبارزه با بیماری‌های واگیر در وزارت بهداری تشکیل شد اتخاذ گردید.
به قرار اطلاع کار تلقیح دانش‌آموزان دبستان‌های پایتخت از روز ۱۰ بهمن آغاز می‌شود و از طرف اداره کل بهداری آموزشگاه‌ها گروه‌های پزشکی به مدارس اعزام می‌گردند.
تلقیح نوبت اول دانش‌آموزان دبستان‌ها تا آخر بهمن‌ماه به طول می‌انجامد و نوبت‌های دوم و سوم از ۱۰ اسفند تا پایان اسفند و از ١٤ فروردین تا آخر فروردین انجام می‌شود.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 1 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله علی‌اکبر فیض مشکینی به روایت اسناد ساواک، ص 97؛ حجت‌الاسلام و المسلمین محمد حسین انزابی به روایت اسناد ساواک، ص 308. در سال‌های 1346 و 1347 شایعاتی مبنی بر شرکت امام خمینی(ره) در مراسم حج فضای کشور را پر کرده بود و ازهمین‌رو ساواک تمهیدات لازم را جهت ممانعت از شرکت روحانیان هوادار امام انجام داد و مانع صدور روادید به آنان شد. با قطعی شدن حضور نیافتن امام خمینی(ره) در حج، ساواک با صدور گذرنامه برخی از روحانیان موافقت کرد. آیت‌الله سیدمصطفی خمینی، فرزند امام، با حضور در مراسم حج سال‌های 1346 و 1353 و دیدار با نیروهای انقلابی و روحانیان مبارز، تأثیر بسیاری در تداوم نهضت و اطلاع از آخرین وضعیت و تبادل اطلاعات داشته‌اند.
[2]. منظور منبع ساواک از اشاره نکردن آیت‌الله طالقانی به مسائل روز، موضوع درگذشت و خودکشی غلامرضا تختی است. ظاهرا آیت‌الله طالقانی خبر خودکشی تختی را باور کرده بود و از این بابت ناراحت بود و گرنه سابقه رابطه تختی و آیت‌الله طالقانی به سال‌های قبل برمی‌گشت؛ به‌طوری که تختی به ایشان عشق می‌ورزید و ارادت ویژه‌ای به آیت‌الله طالقانی داشت و در مدتی که طالقانی زندانی بود، غلامرضا تختی هفته‌ای یک بار به خانواده وی سرکشی و از آنها دلجویی می‌کرد.
به‌هرحال آیت‌الله طالقانی همراه عده‌ای از یاران مسجد هدایت در تاریخ 20 /10 /46 در مجلس ختم غلامرضا تختی در مسجد فخرالدوله شرکت کرد و بعد از آن نیز به خانواده آن مرحوم در چگونگی رسیدگی به اموال ورثه و نحوه تقسیم آن کمک مشورتی داد. رک: یاران امام به روایت اسناد ساواک، ابوذر زمان آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، ج 2، مرکز بررسی اسناد تاریخی، 1382، صص 135، 137، 151 و 258؛ سیدعباس فاطمی، زندگی و مرگ جهان پهلوان در آینه اسناد، انتشارات جهان کتاب، 1377، صص 5، 34، 236، 254، 255، 260، 261 بخش اسناد کتاب یادشده.
[3]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مسجد هدایت، ج 1، ص 283.
[4]. اطلاعات، 1 بهمن 1346، ص 20.
[5]. همان، صص 17 و 20. 
[6]. همان، ص 17.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.  
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.  
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا.
[16]. همان، ص 1.
 


کد مطلب: 25766

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25766/1-بهمن-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir