کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

15 بهمن 1346

15 بهمن 1403 ساعت 15:16

«زندان‌های عراق مملو از ایرانیان است»!/ ساواک به دنبال کسب اطلاع از جلسه آیات طالقانی و میلانی!/ بازگشت عبدالرضا پهلوی از آفریقا!/ پادشاه سابق بلغارستان در تهران/ دبیر کل سنتو به راولپندی رفت/ در قرعه‌کشی دیشب؛ ۳۶۰۰ مشمول عادی معاف شدند/ تغییرات در دانشگاه صنعتی آریامهر [شریف]/ ۲۷ سردفتر اسناد رسمی منفصل شدند/ در دادگاه تجدید نظر، سه درجه‌دار ژاندارمری محکوم شدند/ کمک ایران به حفظ صلح در قبرس/ وزیر دادگستری به قضات: در مقابل اعمال نفوذها مقاومت کنید!/ مرکز سگ‌کشی با خرج نیم‌میلیون ریال آماده شد/ معاون حزب محافظه‌کار انگلستان از امارات خلیج فارس دیدن می‌کند/ بازدید دانشجویان و استادان عراقی از موزه ایران باستان!/ جدال بزرگ دراویش در اروپا/ جلسات کمیته‌های انقلاب اداری پایان یافت



«زندان‌های عراق مملو از ایرانیان است»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 15 بهمن 1346 «اطلاعیه واصله حاکی است که اخیرا یکی از ایرانیان به نام حسین خالدی که مدت‌ها در زندان عراق بازداشت بوده و به ایران مراجعت کرده اظهار نموده که اکثر زندان‌های عراق مملو از ایرانیان زندانی می‌باشد و تعداد تقریبی ایرانیان که در زندان‌های عراق به‌سر می‌برند به شرح زیر است: زندان باب زبیر 3700 نفر، زندان تصویرات 700 نفر، زندان بصره 900 نفر، زندان صفان 600 نفر، زندان تنومه 250 نفر، زندان مبقل 600 نفر، زندان کلانتری باب زبیر محقر 180 نفر».
این سند می‌افزاید: ضمنا اضافه شده که اخیرا یکی از ایرانیان در زندان حسینیه عبدالکریم قاسم، یک نفر پلیس عراقی را کشته که در نتیجه ده نفر از زندانیان را از زندان بیرون برده و تاکنون مراجعت ننموده‌اند.
در بخش «ملاحظات» این سند آمده است:  مقرر فرمایند صحت و سقم مراتب فوق را به این ساواک اعلام دارند.[1]
 

ساواک به دنبال کسب اطلاع از جلسه آیات طالقانی و میلانی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 15 بهمن 1346 «[آیت‌الله] طالقانی که پس از ترخیص از زندان به طالقان مسافرت نموده است برای آیت‌الله میلانی پیغام فرستاده که به‌زودی به اتفاق مهندس بازرگان به مشهد مسافرت خواهد نمود».
در «نظریه رهبر عملیات» این سند آمده است: به منبع آموزش داده شد به محض ورود طالقانی و مهندس بازرگان به مشهد و ملاقات با میلانی اعمال و رفتار نام‌بردگان را تحت کنترل قرار داده مراتب را گزارش نماید.[2]
 

بازگشت عبدالرضا پهلوی از آفریقا! 

روزنامه «اطلاعات» نوشت: والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی، که به منظور دیدار از کشورهای سومالی، سودان و اتیوپی چندی پیش به آن کشورها مسافرت کرده بودند، دیشب به تهران بازگشتند.[3]
 

پادشاه سابق بلغارستان در تهران 

جراید امروز کشور نوشتند: والاحضرت سیمئون، پادشاه سابق بلغارستان، که پس از کناره‌گیری از سلطنت، مادرید (پایتخت اسپانیا) را برای ادامه زندگی انتخاب کرده و در آن کشور به‌سر می‌برد، شنبه شب گذشته برای دیدار از ایران و چند روز اقامت وارد تهران گردید.
پادشاه سابق بلغارستان امروز برای دیدار از آثار تاریخی ایران رهسپار اصفهان شد و فردا به تهران مراجعت می‌کند و روز چهارشنبه به مادرید بازخواهد گشت.[4]
 

دبیر کل سنتو به راولپندی رفت 

من من جی اوغلو، دبیر کل سازمان پیمان مرکزی (سنتو)، دیروز برای دیدار و انجام مذاکراتی پیرامون تشکیل شورای وزیران سنتو با مقامات دولت پاکستان، آنکارا را به سوی راولپندی ترک کرد.
در این مسافرت، مقبول حسین خان، معاون روابط خارجی دبیر کل سنتو، همراه وی می‌باشد.
دبیر کل جدید سازمان پیمان مرکزی که یک ماه است به این سمت انتخاب گردیده، چندی پیش در تهران بود و پس از راولپندی، از لندن و نیویورک دیدن خواهد کرد تا مقدمات تشکیل اجلاسیه شورای وزیران سنتو را که قرار است در بهار آینده در لندن تشکیل گردد، فراهم آورد.[5]
 

در قرعه‌کشی دیشب؛ ۳۶۰۰ مشمول عادی معاف شدند

تأمین احتیاجات امسال با آخرین قرعه‌کشی که دیروز در تهران انجام شد، پایان یافت. در قرعه‌کشی دیروز، مشمولین عادی از میان حدود 4500 مشمول، فقط ششصد نفر به اضافه حدود سیصد نفر داوطلب به خدمت اعزام شدند و مابقی به قید قرعه از خدمت در زمان صلح معاف شدند.
قرعه‌کشی مشمولین عادی تا نیمه‌شب دیشب ادامه داشت و کسانی که قرعه سربازی به نامشان اصابت کرد، شبانه به مراکز آموزشی شهرستان‌ها اعزام شدند. مشمولینی که قرعه پوچ دریافت داشته‌اند، از روز 18 بهمن‌ماه می‌توانند با پرداخت 1500 ریال نسبت به دریافت برگ معافیت دائم اقدام کنند. 
 

مشمولین خارج 

برای رسیدگی به وضع مشمولین مقیم خارج از کشور و صدور برگ معافیت آن ‌دسته از مشمولینی که معاف اعلام شده‌اند، از روز 18 بهمن‌ماه اقدام خواهد شد؛ ضمنا بررسی وضع مشمولینی که فارغ‌التحصیل خارج بوده و قبل از بهمن 13۴۵ وارد کشور شده‌اند، از روز چهارشنبه آغاز می‌شود.
آقای سرهنگ معینی، رئیس منطقه وظیفه عمومی تهران گفت: کلیه مشمولین جهت روشن شدن وضع خود از هفته آینده می‌توانند به حوزه‌های وظیفه عمومی مراجعه کنند. دادگاه‌ها به صورت عادی به وضع مشمولین رسیدگی می‌کنند.[6]
 

تغییرات در دانشگاه صنعتی آریامهر [شریف]

روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز خبرنگار دانشگاهی ما کسب اطلاع کرد که احتمالا در پست ریاست و نیابت تولیت دانشگاه صنعتی آریامهر تغییراتی روی خواهد داد و گویا آقای پروفسور فضل‌الله رضا، استاد دانشگاه لیرآکیوس آمریکا، به این منظور دعوت شده است.[7]
 

۲۷ سردفتر اسناد رسمی منفصل شدند

وزارت دادگستری امروز اعلام کرد که از آغاز سال ۱۳۴۶ تا اول بهمن‌ماه جاری، بازرسان ثبت کل، ۳۱۹ سردفتر متخلف را به دادگاه سردفتران تسلیم کردند. دادگاه از این عده، ۲۵۰ نفر را به مجازات‌های انتظامی و ۲۷ نفر را به انفصال از شغل سردفتری محکوم کرد و بقیه تبرئه شدند.
در اعلامیه وزارت دادگستری تأکید شده است که بازرسی از دفاتر اسناد رسمی جهت اصلاح و تصفیه امور ادامه دارد.[8]
 

در دادگاه تجدید نظر، سه درجه‌دار ژاندارمری محکوم شدند

سه نفر از درجه‌داران پاسگاه ژاندارمری مارد حومه آبادان با اسامی زیر، به اتهام ایراد ضرب، به استناد ماده ۱۷۵ مکرر قانون مجازات عمومی ناظر به ماده ۱۷۲ همان قانون، به مجازات‌های ذیل محکوم گردیده‌اند:
سرجوخه روغنیان به مدت چهار سال حبس مجرد، گروهبان دوم تیموری و گروهبان سوم اورش محمود صالحی، هریک به مدت دو سال حبس مجرد.[9]
 

کمک ایران به حفظ صلح در قبرس

«رویتر» از سازمان ملل گزارش داد: ایران تصمیم گرفت برای کمک به استقرار صلح در قبرس، مبلغ چهارهزار دلار در اختیار سازمان ملل متحد قرار دهد.
چندی قبل، اوتانت، دبیر کل سازمان ملل، اخطار کرد که اگر اعضای سازمان ملل به بودجه نیروهای این سازمان در قبرس کمک نکنند، قوای ملل متحد در قبرس ناچار به ترک این کشور خواهند شد. ژاپن نیز مبلغ 125 هزار دلار به بودجه صلح سازمان ملل در قبرس کمک کرده است.[10]
 

وزیر دادگستری به قضات: در مقابل اعمال نفوذها مقاومت کنید!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ظهر امروز، قضات دادگستری در تالار کنفرانس وزارت دادگستری اجتماع کردند و طی بیاناتی از آقای دکتر صدر، وزیر دادگستری، به‌خاطر دفاع ایشان از قضات دادگستری در کنگره انقلاب اداری تشکر و قدردانی کردند.
یکی از قضات پس از تشکر از وزیر دادگستری اظهار داشت: «ما قضات از هیئت دولت انتظار داریم که در تأمین معاش قضات توجه لازم را بنماید و نقایص کار دادگستری را مرتفع کند».
ناطق به عنوان مثال گفت: «آرای صادره از طرف ده شعبه به یک ماشین‌نویس داده می‌شود، درحالی‌که سه ماه طول می‌کشد تا این ماشین‌نویس یک رأی صادره را تایپ کرده و تحویل دهد».
همچنین از وزیر دادگستری تقاضا شد که در تربیت کادر دفتری وزارت دادگستری اقدام لازم به‌عمل آورد.
در این موقع، آقای صدر، وزیر دادگستری، پشت تریبون رفت و ضمن تشکر از قضات گفت: «ما در یک محفل دوستانه هستیم و به این جهت صحبت‌های ما بسیار صمیمانه است. آنهایی که دادگستری را نمی‌شناسند، از دادگستری ایراد می‌گیرند، کما اینکه خود من تا وقتی به دادگستری نیامده بودم تصورات دیگری داشتم و حالا که با امور آشنا شده‌ام، نتیجه‌اش همان اظهاراتی است که دیروز در کنگره انقلاب اداری کردم. اظهارات من به اقتضای زمان و مکان بود و هیچ‌گونه قصد تعریف یا تمجید بی‌جهت نداشتم و عقیده خودم را بیان داشتم».
آقای دکتر صدر گفت: «به‌خوبی می‌دانم که نواقص کار دادگستری خیلی بیشتر از آن است که آقایان اشاره کردند». دست من بسته است و به این جهت شرمنده‌ام؛ زیرا گاهی مسائلی پیش می‌آید که سهل و ممتنع است و من و شما می‌دانیم که اگر قرار باشد دادگستری خوبی داشته باشیم، باید غیر از آنچه امروز هست داشته باشیم».
وزیر دادگستری در پایان سخنان خود از قضات خواهش کرد که دست به دست هم بدهند و در اعتلای نام دادگستری و مقام قضات بکوشند و اگر هم اختلاف نظری در بین قضات باشد، سعی کنند بین خودشان حل شود و در خارج مطرح نگردد.
آقای دکتر صدر سپس به قضات توصیه کرد که سعی کنند به شکایات مردم گوش بدهند تا ناراحتی ایجاد نشود و تأکید کرد که در مقابل اعمال نفوذها مقاومت کنید، ولی اگر حق است، قبول کنید.[11]
 

مرکز سگ‌کشی با خرج نیم‌میلیون ریال آماده شد

مرکز اعدام سگ، که در نارمک ساخته شده، تحویل بهداری تهران شد. این مرکز مجهزترین واحد برای کشتن بی‌درد سگ‌هاست و در آنجا سگ‌های ولگرد را در اتاق گاز بیهوش کرده و در حالت تخدیر می‌کشند. برای ساختمان این مرکز نیم‌میلیون تومان پول خرج شده است.
اکنون در بهداری تهران این بحث وجود دارد که امر معدوم‌ساختن سگ‌ها را بهداری به‌عهده گیرد یا انجمن حمایت حیوانات؛ زیرا در هر موقعی که بهداری برای اعدام سگ‌های ولگرد اقدام کرده، انجمن حمایت حیوانات به این کار اعتراض نموده، ولی راه‌حلی هم ارائه نداده است. 
از طرف دیگر، بهداری تهران در برابر مردم شهر احساس مسئولیت می‌کند و اداره بهداشت از اینکه نزدیک به صدهزار قلاده سگ ولگرد مشکوک در تهران وجود دارد، سخت نگران است. 
بهداری در نظر دارد برای جمع‌آوری سگ‌های تهران، آنها را از آورندگان بخرد. این طرح را یک‌بار در دو سال پیش اجرا کردند و در مدت 24 ساعت، صدها سگ ولگرد به‌وسیله افراد از محلات مختلف تهران جمع‌آوری و به مراکز اعدام سگ‌ها تحویل گردید.[12]
 

معاون حزب محافظه‌کار انگلستان از امارات خلیج فارس دیدن می‌کند 

رجینالد مودلینگ: وزیر سابق خزانه‌داری انگلستان در حزب محافظه‌کار و معاون رهبر فعلی حزب محافظه‌کار انگلستان، «ادوارد هیث»، دیروز لندن را برای یک دیدار و ارزیابی تصمیم اخیر انگلستان دائر به خارج کردن قوای خود از شرق سوئز به‌سوی امارات خلیج فارس ترک کرد.
مودلینگ قبل از ترک لندن برای گفت‌وگو با رهبران شیخ‌نشین‌های خلیج فارس، در فرودگاه بین‌المللی هیث رو لندن به خبرنگاران گفت که دولت کارگری انگلستان عهد خود را با رهبران امارات خلیج فارس شکسته و من می‌خواهم به این جریان واقف گردم که چگونه می‌توان خسارتی را که با این عمل دولت وارد آمده، تسکین داد. 
معاون رهبر حزب محافظه‌کار انگلستان، که مدت یک هفته از این امارات دیدن خواهد کرد، گفت که وی به رهبران شیخ‌نشین‌های خلیج فارس خواهد گفت که محافظه‌کاران در صورت به‌دست گرفتن قدرت، موقعیت و نفوذ خود را در خلیج فارس تجدید خواهند کرد.[13]
 

بازدید دانشجویان و استادان عراقی  از موزه ایران باستان!

بعد از ظهر دیروز دانشجویان و محصلین عراقی از موزه ایران باستان بازدید نمودند و در باشگاه‌های جعفری و بانک ملی از ورزش باستانی دیدن کردند.
صبح امروز متجاوز از پانصد نفر از این دانشجویان برای اسکی به پیست آبعلی رفتند و ناهار را میهمان سازمان تربیت بدنی بودند. دانشجویان عراقی امشب در برنامه هنری وزارت فرهنگ و هنر در تالار رودکی شرکت خواهند کرد.[14]
 

جدال بزرگ دراویش در اروپا

بر سر رهبری دراویش بین بازماندگان گروهی از دراویش ایرانی در ژنو و لاهه جدالی روی داده و موضوع به دادگاه لاهه کشیده شده است.
امروز آقای عبدالله انتظام در مورد جنگ و جدال یک فرقه از بازماندگان دراویش ایرانی در ژنو بر سر تعیین پیر و مرشد خود اظهار داشت: «یک دسته از صوفیان در اروپا هستند و تا آنجا که اطلاع داریم، یک نفر از هندوستان پیر آنان بود و آنها برای خود تشکیلاتی داشتند».
در مورد ارتباط آنان با دراویش ایرانی باید گفت سبک آنان با سبک دراویش ایرانی فرق دارد و اصولا با دراویش ایرانی ارتباطی ندارند. شاید در گذشته داشتند، ولی امروز ندارند.
آقای انتظام افزود: «۲۶ سال قبل با اتفاق مرحوم فروغی، تشکیلات آنها را در ژنو دیدیم و در آن موقع کنسول انگلیس به‌صورت شیخ محلی، تشکیلات این دسته از دراویش را اداره می‌کرد. همچنین که فعلا وزیر دارایی هلند جزء این دسته است. آنها در آن موقع در ژنو برای خود دورهم‌نشینی داشتند و شمعی روشن کردند، ولی به‌طور کلی طریقه انتخاب پیر در میان آنان با آنچه در ایران انجام می‌شود فرق فراوان دارد».[15]
 

جلسات کمیته‌های انقلاب اداری پایان یافت

 آخرین جلسات کمیته‌های هفت‌گانه کنگره انقلاب اداری در ساعت 1 بعد از ظهر دیروز پایان یافت.
کلیه نظرات کمیته‌های هفت‌گانه به صورت پیشنهاد در جلسه هیئت‌رئیسه کنگره انقلاب اداری مطرح می‌گردد.
از ساعت 2:30 بعدازظهر دیروز هیئت‌رئیسه و کلیه رؤسا و دبیران کمیته‌های هفت‌گانه در یکی از سالن‌های هتل تهران پالاس تشکیل جلسه دادند تا یک به یک به پیشنهادات ده روز کمیته‌ها رسیدگی نمایند و آن را به‌صورت قطعنامه کنگره تنظیم نمایند.
جلسات هیئت‌رئیسه و رؤسای کمیته‌ها تا سه‌شنبه به پایان خواهد رسید.
یک مقام مطلع در این مورد اظهار داشت که احتمالا مصوبات کنگره دگرگونی در کلیه سازمان‌های اداری به‌وجود خواهد آورد. مسلما چنانچه لازم باشد در بسیاری از قوانین و مقررات جاری تجدیدنظرهایی به عمل خواهد آمد.
بر اساس این گزارش مخارج برگزاری کنگره انقلاب اداری 120هزار تومان در نظر گرفته شده است که شامل هزینه اقامت ده روز ۶۶ نماینده شهرستان‌ها در هتل تهران پالاس نیز می‌باشد.
در ساعت 8 بعد از ظهر دیروز جلسه‌ای که در تهران پالاس تشکیل شده بود پایان یافت و جلسه آینده به ساعت 10 صبح امروز موکول گردید.
جلسه عمومی کنگره انقلاب اداری در صبح روز چهارشنبه با شرکت آقای نخست‌وزیر و هیئت دولت و مدعوین قطعنامه کنگره در این جلسه قرائت و به تصویب نهایی خواهد رسید.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 15 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. روابط ایران و عراق به روایت اسناد ساواک، ص 327.
[2]. آیت‌الله سیدمحمود طالقانی به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 168.
[3]. اطلاعات، 15 بهمن 1346، ص 20.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان، ص 17.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان، ص 4.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان، ص 1.
[16]. همان‌جا.
 


کد مطلب: 25786

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25786/15-بهمن-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir