اوتانت در تهران سکوت کرد!/ شهردار: تهران برنامه ۲۵ ساله دارد/ من کدخدای این شهر هستم که شما را هدایت میکنم!/ مشکل زباله تهران با قرارداد خارجی حل میشود!/ تمدید دوران خدمت دکتر اقبال در شرکت نفت/ کمک ایران به صندوق بینالمللی پول!/ رئیس هیئتمدیره شرکت کشتیرانی آریا: حمل کالای ایران را با کسی تقسیم نمیکنیم/ پیشنهاد دخالت مستقیم هواپیمایی سعودی برای حمل و نقل زائران ایرانی قبول نشد/ یک شخصیت اقتصادی ژاپن به تهران آمد!/ آغاز سفر تفریحی شاه به اتریش و سوئیس!/ سفیر جدید شوروی استوارنامه خود را تقدیم کرد/ معرفی نایبالتولیه جدید دانشگاه صنعتی آریامهر [شریف] به شاه!/ سقوط یک هواپیما و کشته شدن دو سوئیسی در اصفهان
اوتانت در تهران سکوت کرد!
«آیندگان» نوشت: اوتانت، دبیرکل سازمان ملل، بامداد روز پنجشنبه گذشته سر راه خود به دهلی نو به مدت یک ساعت در فرودگاه مهرآباد توقف کرد و مورد استقبال و پذیرایی گرمی قرار گرفت.
آقای دکتر خلعتبری: معاون سیاسی وزارت امور خارجه، آقای صدری: رئیس کل تشریفات وزارت خارجه و نماینده سازمان ملل متحد در تهران از دبیرکل سازمان ملل متحد استقبال کردند.
اوتانت هنگام پیاده شدن از هواپیمایی که او را برای شرکت در دومین کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل به دهلی نو میبرد با سیل خبرنگاران و فیلمبرداران داخلی و خارجی روبهرو شد.
خبرنگاران در زمینههای اوضاع ویتنام، بحران کشتی پوئبلو و علت تأخیر سفر وی به دهلی نو، که قرار بود هفته گذشته صورت گیرد، سؤالاتی از دبیرکل سازمان ملل متحد کردند، ولی اوتانت درحالیکه لبخندی بر لب داشت در جواب تمام سؤالات فقط سکوت کرد و هنگامی که خبرنگاران برای گرفتن جواب اصرار کردند اوتانت گفت: متأسفانه برای آقایان خبری ندارم. ساعت 8:۳۰ بامداد پنجشنبه درحالیکه خبرنگاران داخلی و خارجی حتی تا آخرین لحظه امیدوار بودند که دبیرکل سازمان ملل متحد لااقل در مورد «سکوت» خود توضیحی بدهد هواپیمای حامل اوتانت تهران را به سوی دهلی نو ترک گفت.[1]
رؤسای تشریفات دربار شاهنشاهی
جراید امروز کشور نوشتند: صبح امروز، آقای اسدالله علم، وزیر دربار شاهنشاهی، در کاخ نیاوران به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب گردید و آقایان سیروس فرزانه و علینقی سعید انصاری، آجودانهای کشوری شاهنشاه آریامهر را به عنوان رؤسای تشریفات دربار شاهنشاهی به پیشگاه همایونی معرفی کرد.
در این شرفیابی، آقای هرمز قریب، رئیس کل تشریفات سلطنتی، نیز افتخار حضور داشت.[2]
شهردار: تهران برنامه ۲۵ ساله دارد
روز پنجشنبه، در ضیافت ناهاری که از طرف کارکنان شهرداری در باشگاه کارمندان شهرداری ترتیب داده شده بود، تیمسار صفاری، شهردار تهران، با نویسندگان و خبرنگاران جراید درد دل کرد.
شهردار تهران ضمن اظهار امیدواری از پیشرفت برنامههایی که در دست اجراست، گفت: امروز امید کشور به جوانان کارآزموده و فعال است و جوانان در رأس کارها قرار گرفته و برنامههای مملکت را پیش میبرند.
من کدخدای این شهر هستم که شما را هدایت میکنم!
آقای حسین سرفراز، دبیر یکی از مجلات، به شوخی گفت: قرار است کارها را جوانان انجام دهند، ولی فعلا که شما شهردار هستید. تیمسار صفاری در جواب گفت: بالاخره شهر شما یک کدخدا میخواهد که به عنوان ریشسفید، جوانان را هدایت کند. من آن کدخدای شهر هستم.
تیمسار صفاری سپس گفت: شهر تهران یک برنامه ۲۵ ساله دارد. خوشبختانه در نقشه جامع شهر تهران، حدود شهر روشن شده است. بهزودی قسمت اول این نقشه، که مناطق صنعتی و خطوط اصلی نقشه در آن روشن شده، برای اجرا ابلاغ میشود. مسلما خارج از حدود شهر، نه اجازه فعالیت ساختمانی داده خواهد شد و نه خدمات شهری بیش از آن جلو خواهد رفت. در محدوده تهران نیز گسترش فعالیتهای خدمات شهری طی پنج سال انجام میپذیرد.
کارها اگر روی برنامه پیش برود، تکلیف همه روشن میشود. عدهای میروند سر تپههای اطراف تهران خانه میسازند، بعد شروع به گله و شکایت میکنند که چرا از خدمات شهری از قبیل آب و برق و اتوبوس و غیره دور ماندهاند و کسی به دادشان نمیرسد. معلوم است که نمیشود به داد آنها رسید، حداقل فوری نمیشود کاری کرد.
مشکل زباله تهران با قرارداد خارجی حل میشود!
شهردار تهران سپس به مشکل زباله شهر اشاره کرد و گفت: این مشکل با خریداری ماشینآلات جدید و قراردادی که با یک شرکت خارجی بسته شده، بهزودی حل میشود.[3]
معرفی معاونان وزارت اصلاحات ارضی
روزنامه «اطلاعات» نوشت: صبح امروز، هنگام عزیمت شاهنشاه آریامهر در فرودگاه مهرآباد، آقای دکتر عبدالعظیم ولیان، وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، آقایان مرتضی ممتاز، معاون سابق وزارت کشاورزی را به سمت معاون پارلمانی و اداری، مهندس منوچهر خلخالی را به سمت معاون وزارت اصلاحات ارضی در امور شرکتهای تعاون روستایی و مهندس منوچهر معرفت را به سمت رئیس مرکز تحقیقات این وزارتخانه معرفی نمود.[4]
تمدید دوران خدمت دکتر اقبال در شرکت نفت
جراید امروز کشور نوشتند: آقای دکتر منوچهر اقبال، رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، که دوران چهارساله خدمتش در شرکت ملی نفت در ۲۸ دیماه گذشته به پایان رسیده بود، به فرمان شاهنشاه آریامهر از همان تاریخ مجددا به ریاست هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منصوب گردید.[5]
کمک ایران به صندوق بینالمللی پول!
«رویتر» از واشنگتن گزارش داد: صندوق بینالمللی پول امروز اعلام کرد که ایران میتواند معادل مبلغ ۳۱ میلیون و ۲۵۰ هزار دلار به پول چهار کشور اروپایی چک بکشد. صندوق پول اعلام کرد که این مبلغ معادل ودیعه طلایی است که ایران به این صندوق جهانی کمک کرده است.[6]
رئیس هیئتمدیره شرکت کشتیرانی آریا: حمل کالای ایران را با کسی تقسیم نمیکنیم
هفته آینده، هیئتی از شرکت کشتیرانی آریا برای مذاکره با شرکتهای کشتیرانی اروپا و «کنفرانس»، که اتحادیه بزرگ کشتیرانی در خلیج فارس است، به اروپا عزیمت خواهد کرد. ریاست این هیئت با آقای دکتر فریدون مهدوی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی آریا است.
آقای محمد خسروشاهی، رئیس هیئتمدیره شرکت کشتیرانی، پیرامون این مسافرت به خبرنگار «اطلاعات» توضیح داد: شرکت کشتیرانی تا چند ماه دیگر حمل و نقل دریایی خود را به اروپا آغاز خواهد کرد. با خرید کشتیهای ده و پانزده هزار تُنی، حمل کالاهای صادراتی ایران به بنادر اروپا و متقابلا حمل کالاهای وارداتی ایران از بنادر اروپا به ایران شروع خواهد شد. این کار در حال حاضر تقریبا در دست کشتیهای عضو کنفرانس میباشد. به همین جهت، کنفرانس پس از تأسیس شرکت، تماسهایی با شرکت کشتیرانی آریا گرفت. در خارج شایع شده بود که کنفرانس میخواهد سهمیهای برای شرکت کشتیرانی آریا قائل شود.
آقای خسروشاهی اضافه کرد: این امر به هیچوجه نمیتوانست برای ایران و شرکت کشتیرانی آریا مطرح باشد؛ چون کالاهای وارداتی که تجار ایرانی از کشورهای دیگر خریداری میکنند، متعلق به ایران است و ایران با هر کشتی که بخواهد حمل خواهد کرد و طبعا در درجه اول از کشتیهای ایرانی استفاده خواهد شد. حتی هر چقدر که ظرفیت کشتیهای ما باشد، به همان نسبت حمل بار را به عهده خواهیم گرفت و این کار قابل تقسیم با کسی نیست.
همکاری و تفاهم
با پیدایش شرکت کشتیرانی ایرانی، طبعا در وضع کنفرانس و برنامه کار کشتیرانیها تغییراتی پیدا میشد. به همین جهت مایل بودند با ما صحبت کنند و کموبیش صحبتهایی کردند. اما از آنجایی که تمام هم و فکر شرکت کشتیرانی آریا در پی خرید و تدارک کشتی و برنامه کار خود بود، مذاکرات انجامشده نمیتوانست مذاکرات کامل و جامع باشد.
اخیرا رئیس کنفرانس از مقامات شرکت دعوت کرد که برای مذاکره رهسپار اروپا شوند. این هیئت، که در هفته آینده به دعوت کنفرانس به اروپا میرود، با کنفرانس و شرکتهای کشتیرانی کنفرانس صحبت خواهد کرد. هیئت کوشش خواهد نمود که در مذاکرات اروپا با کنفرانس و شرکتهای کشتیرانی، یک نوع همکاری و تفاهم مفید بهوجود آورد. ما ضمن آنکه معتقدیم شرکت کشتیرانی آریا در آینده در خلیج فارس فعالیت مستقل و وسیعی خواهد داشت، این را هم معتقدیم که باید با شرکتهای دیگر همکاری سالم و مفیدی داشته باشیم. امیدواریم مسافرت هیئت ایرانی این همکاری را بهوجود آورد.[7]
پیشنهاد دخالت مستقیم هواپیمایی سعودی برای حمل و نقل زائران ایرانی قبول نشد
«اطلاعات» نوشت: شرکت هواپیمایی سعودی چندی قبل به هواپیمایی ملی ایران اطلاع داد که در سال جاری باید حمل و نقل زائرین و حجاج ایرانی بیتاللهالحرام به عهده آن شرکت واگذار گردد.
در تماسی که خبرنگار ما امروز با مقامات شرکت هواپیمایی ملی ایران گرفت، اطلاع حاصل شد که شرکت هواپیمایی ملی ایران نسبت به این خواسته شرکت هواپیمایی سعودی جواب رد داده است.[8]
یک شخصیت اقتصادی ژاپن به تهران آمد!
آقای هیراگا، معاون کل کارخانجات توشیبا، برای یک دیدار چندروزه به تهران وارد شد. کارخانجات توشیبا یکی از بزرگترین کارخانجات سازنده وسایل الکتریکی و الکترونیکی دنیاست.
کارخانجات توشیبا شامل ۲۳ کارخانه مختلف است و ۶۴ هزار نفر عضو دارد. توشیبا در ایران نیز فعالیت دارد و رادیو و تلویزیون توشیبا با کمکهای فنی کارخانجات توشیبا ساخته میشود.[9]
آغاز سفر تفریحی شاه به اتریش و سوئیس!
جراید امروز کشور نوشتند: نیم ساعت بعد از ظهر امروز هواپیمای بوئینگ شرکت هواپیمایی ایران از فرودگاه مهرآباد به پرواز درآمد. شاهنشاه آریامهر و چند تن از همراهان ملوکانه به وسیله این هواپیما به سوی وین، پایتخت اتریش، عزیمت فرمودند.
در فرودگاه مهرآباد مراسم و تشریفات رسمی صورت نگرفت؛ زیرا مسافرت اعلیحضرت همایونی خصوصی و به منظور انجام معاینات پزشکی طبق معمول همهساله به وسیله پروفسور فلینگر و سپس برای استراحت و شرکت در ورزشهای زمستانی در سوئیس انجام میگیرد.
علاوه بر خاندان سلطنت، آقای نخستوزیر و چند تن از وزیران، وزیر دربار شاهنشاهی، رئیس ستاد بزرگارتشتاران، امرای ارشد ارتش و رؤسای دربار شاهنشاهی در فرودگاه مهرآباد موکب شاهنشاه را بدرقه نمودند.
سفرای پاکستان و اتریش و سوئیس نیز در این مراسم خصوصی شرکت داشتند.
در پای پله هواپیما، آیتالله دکتر سیدحسن امامی، امام جمعه تهران، دعای مسافر خواندند.
اعلیحضرت همایونی یک هفته در اتریش برای معاینات پزشکی اقامت خواهند فرمود و سپس عازم شهر زیبای سن موریتز خواهند شد که اکنون علیاحضرت شهبانو و والاحضرت ولیعهد و والاحضرت فرحناز پهلوی در آنجا تشریف دارند.[10]
سفیر جدید شوروی استوارنامه خود را تقدیم کرد
«اطلاعات» نوشت: ولادیمیر یروفیف، سفیر جدید اتحاد جماهیر شوروی، عصر پنجشنبه طی تشریفات خاصی که در کاخ نیاوران صورت گرفت، استوارنامه خود را به حضور شاهنشاه آریامهر تقدیم کرد.
در مراسم رسمی تقدیم استوارنامه سفیر جدید شوروی که هفته گذشته به تهران آمد، آقایان اسدالله علم: وزیر دربار شاهنشاهی، اردشیر زاهدی: وزیر خارجه، هرمز قریب: رئیس کل تشریفات سلطنتی، آجودانهای لشکری و کشوری شاهنشاه و رؤسای تشریفات سلطنتی و وزارت خارجه حضور داشتند.[11]
ولادیمیر یروفیف، سفیر جدید اتحاد جماهیر شوروی، هنگام تقدیم استوارنامه خود به محمدرضا پهلوی. اسدالله علم و اردشیر زاهدی نیز در تصویر دیده میشوند
معرفی نایبالتولیه جدید دانشگاه صنعتی آریامهر [شریف] به شاه!
جراید امروز کشور نوشتند: مقارن ظهر امروز، آقای امیراسدالله علم، وزیر دربار شاهنشاهی، در فرودگاه مهرآباد، آقای پروفسور فضلالله رضا را به سمت نایبالتولیه عظمای دانشگاه صنعتی آریامهر [: دانشگاه صنعتی شریف] به پیشگاه شاهنشاه معرفی نمود. پروفسور فضلالله رضا ۴۸ سال پیش در رشت متولد شد. خانواده وی یکی از خانوادههای روحانی مشهور گیلان است.
پروفسور رضا تحصیلات متوسطه و دانشگاهی خود را در دبیرستان دارالفنون و دانشکده فنی به پایان رسانیده و سپس برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و در دانشگاه کلمبیا تحصیلات خود را در علوم ریاضی به پایان رسانید و بلافاصله به سمت استاد دانشگاههای سیراکیوز و ماساچوست آمریکا درآمده است و در دانشگاه مزبور صاحب کرسی استادی است.
پروفسور رضا بیش از بیست سال را در آمریکا گذرانیده است و در این مدت چندین بار برای دیدار از وطن و خانواده خود به ایران آمده است. هنگام اقامت وی در آمریکا، چندین بار از طرف دانشگاههای خارج برای تدریس و ایراد سخنرانی از وی دعوت به عمل آمده است. پروفسور رضا علاوه بر تدریس ریاضیات، رشته اتم را نیز در آمریکا تدریس میکرده است.[12]
سقوط یک هواپیما و کشته شدن دو سوئیسی در اصفهان
ظهر دیروز در حوالی مورچهخورت اصفهان یک هواپیما سقوط کرد و دو نفر سوئیسی کشته شدند.
یک فروند هواپیمای یکموتوره که از برن سوئیس به مقصد اصفهان پرواز کرده بود، در حوالی مورچهخورت اصفهان به علت نامعلومی آتش گرفت و سقوط کرد. این حادثه مقارن ظهر امروز روی داد و یک زن و شوهر سوئیسی به نام آقا و خانم «روپ» که سرنشینان هواپیمای مزبور بودند، کشته شدند.
هنگامی که هواپیما آتش گرفت و سقوط کرد، عدهای زارع که در آن حوالی بودند، جریان را به مأمورین ژاندارمری اطلاع دادند و از طرف پاسگاه ژاندارمری مورچهخورت یک گروه امدادی به محل عزیمت کرد. هنوز مشخصات هواپیما و علت سقوط آن معلوم نیست و مأمورین دراینباره تحقیق میکنند.
این هواپیما از نوع «پای پر» بود و از سوئیس به قصد استرالیا جهت جهانگردی پرواز کرده بود. سرنشینان هواپیما پریروز از طریق ترکیه وارد تبریز شده و پس از یک شب اقامت در تبریز و تأمین سوخت هواپیما به پرواز ادامه داده بودند و قصد داشتند امروز به اصفهان بروند و از آثار تاریخی آنجا بازدید کنند. سقوط هواپیما در محلی به نام «خیادرن»، بیست کیلومتری اصفهان بوده است.[13]
پینوشتها:
[1] .
آیندگان، ۲۱ بهمن ۱۳۴۶، ص ۱۰.
[2] .
اطلاعات، ۲۱ بهمن ۱۳۴۶، ص ۲۰.
[5] . همان، ص ۱۷؛
آیندگان، ۲۱ بهمن ۱۳۴۶، ص ۱۲.
[6] .
اطلاعات، ۲۱ بهمن ۱۳۴۶، ص ۱۷.