کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۲۳ بهمن ۱۳۴۶

23 بهمن 1403 ساعت 14:14

ساواکِ قم به دنبال ایجاد دارالترویج پنهانی!/ گزارش ساواک درباره نیروهایی که از «اطلاعات» به «آیندگان» می‌روند!/ یک سرمقاله تکراری برای توجیه سفر تفریحی به خارج!/ «برای تهران معلم استخدام نمی‌شود»/ شهریار استاد افتخاری دانشگاه تبریز شد/ معاون نخست‌وزیر رومانی در تهران/ وزیر صنایع عراق به ایران می‌آید/ بازدید دانشجویان عراقی از سد کرج!/ در سنا از حادثه اتوبوس انتقاد شد/ با هواپیما به سیل‌زدگان آذوقه می‌رسانند/ کنکور دانشگاه در سال آینده تغییر نخواهد کرد/ سازمان برنج تأسیس می‌شود!/ کمیسیون برنامه مجلس کار خود را شروع کرد/ ملاقات راکفلر با رئیس دانشگاه تهران/ حادثه برای کودکان یک دبستان؛ راننده دستگیر شد!/ یک عمده‌فروش دارو محکوم شد/ مجارستان صدمیلیون دلار نفت از ایران می‌خرد


 

ساواکِ قم به دنبال ایجاد دارالترویج پنهانی!
بر اساس گزارش 23 بهمن 1346 بخش 316 ساواک «محترما معروض می‌دارد: چندی پیش ساواک قم اعلام داشته بود محسن اشراقی، که به سرپرستی مؤسسه تبلیغاتی دینی تعیین گردیده، علاوه بر اینکه وظیفه محوله خود را به‌خوبی انجام نداده، مبالغی نیز از اعتبار این مؤسسه به طلاب و روحانیونی که شایسته دریافت مقرری نبوده‌اند به علت خویشاوندی و دوستی پرداخت کرده و چون سازمان اوقاف بیلان کار مؤسسه مزبور را خواسته بود، لذا اشراقی مبادرت به تنظیم و ارسال لیست غیرواقعی می‌نماید که به همین جهت از طرف اوقاف بازرسی جهت نحوه کار و فعالیت دارالترویج به قم اعزام می‌گردد.
ساواک قم نظر داده بود که اصلح است به جای محسن اشراقی که به مواد مخدره نیز معتاد است شخص دیگری انتخاب شود؛ لذا از ساواک مذکور خواسته شد تا ضمن تماس با آیت‌الله شریعتمداری به نحو غیرمحسوس نظر وی را در مورد شخص واجد شرایطی استفسار نماید، لیکن ساواک قم طی مکاتبات متعددی نظر خود را در مورد تعویض سرپرست مؤسسه تبلیغات دینی تغییر داده و اصولا ادامه کار این مؤسسه را در موقعیت کنونی به مصلحت ندانسته و اظهارنظر کرده اصلح است دارالترویج آشکار فعلی به یک دارالترویج پنهانی و زیرزمینی مبدل گردد و با انتخاب شخص موجهی که در پوشش باشد فعالیت خود را جهت جلب طلاب مورد نظر شروع نماید و با این ترتیب ضمن اینکه اقدامات آن مؤسسه به طور مخفیانه در جهت خواسته‌های سازمان اوقاف می‌باشد از شناخته شدن طلاب دارالترویج نیز که به نحو غیرمحسوس و مخفی انتخاب شده‌اند جلوگیری به عمل خواهد آمد و طلاب بدون ترس از اینکه وجهه و موقعیت خود را از دست بدهند در مؤسسه تبلیغاتی دینی ثبت نام می‌نمایند و به نحو مقتضی تحت تعلیم قرار خواهند گرفت.
در بخش «نظریه» این سند آمده است: پیشنهاد ساواک قم در حال حاضر عملی نمی‌باشد؛ زیرا اصولا به‌وجود آوردن دارالترویجی که به طور مخفیانه فعالیت بنماید و طلاب مورد نظر را تحت تعلیم قرار دهد در وضع موجود امکان‌پذیر نیست؛ چون به احتمال قریب به یقین پس از چندی موجودیت آن آشکار خواهد شد و روحانیون افراطی این عمل را دسیسه‌ای از طرف دولت تلقی خواهند کرد و ثمره آن به مراتب کمتر از دارالترویج فعلی خواهد بود مضافا اینکه در حال حاضر شخصی که بتواند عهده‌دار امور مؤسسه مزبور با خصوصیاتی که ساواک قم پیشنهاد کرده، باشد در شهرستان قم موجود نیست و قطعا طلابی که عضویت دارالترویج را به عهده خواهند داشت رعایت حفاظت را نخواهند نمود؛ لذا در صورت تصویب به ساواک قم اعلام شود نسبت به انتخاب و معرفی روحانی واجد شرایطی جهت سرپرستی دارالترویج فعلی اقدامات جدی معمول و نتیجه را اعلام دارند.[1]
 
 شاید این مطلب برای شما هم جالب باشد:
 
 چرا دارالترویجی‌ها به مخفی‌کاری روی آوردند؟
 
 
 

گزارش ساواک درباره نیروهایی که از «اطلاعات» به «آیندگان» می‌روند!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 23 بهمن 1346 درباره «اشتغال خدمت آقایان سیف‌الله مشگریز و غلامحسین صالحیار در روزنامه آیندگان» «آقای مشگریز کلاس روزنامه‌نگاری را در آمریکا طی نموده، فردی است شاه‌دوست و وطن‌پرست و مدت بیست سال با سمت معاون در مؤسسه اطلاعات مشغول به کار بوده اخیرا مدت دو سال است که بدون دریافت پاداش خدمت بیست‌ساله خود از مؤسسه یادشده مستعفی و در کانون آگهی آوازه کار می‌کند و علت برکناری نام‌برده پافشاری آقای عباس مسعودی بوده است به منظور جانشین نمودن پسر خود (فرهاد مسعودی)[2] به جای آقای مشگریز.
ضمنا از زمان اشتغال شخص موصوف در مؤسسه اطلاعات روابط خانوادگی فیمابین نام‌بردگان برقرار بوده که پس از خروج وی از مؤسسه یادشده این دوستی اکنون مابین همسران آنان بعضا وسیله تلفن ادامه دارد».
این سند درباره «غلامحسین صالحیار» نیز تصریح می‌کند: آقای غلامحسین صالحیار دیپلمه دبیرستان دارایی و لیسانسیه حقوق و کارمند وزارت دارایی است؛ در گذشته فعالیت‌هایی به نفع حزب منحله توده داشته که از مرداد 1332 از فعالیت در حزب مذکور خودداری و با اظهار ندامت و تنفر از حزب منحله توده با خدمت وی در خبرگزاری پارس موافقت گردیده است. نام‌برده مدتی سردبیر روزنامه اطلاعات بوده که به علت اختلاف نظر در سبک و سلیقه کار به عنوان اعتراض از ادامه خدمت در مؤسسه اطلاعات خودداری و با پست سردبیری در مجله «تهران‌مصور» مشغول به کار گردیده و به علت آشنایی با داریوش همایون اخیرا به سمت سردبیر روزنامه «آیندگان» در مؤسسه اخیرالذکر اشتغال به کار پیدا نموده است.
در «نظریه» این سند آمده است: با توجه به عرایض بالا اشتغال و ادامه خدمت نام‌بردگان فوق در مؤسسه آیندگان بلامانع به نظر می‌رسد و تصور می‌رود با اشتغال آقای مشگریز در روزنامه آیندگان دوستی مابین همسران نام‌بردگان به‌خودی خود منتفی خواهد شد.
علیهذا با عرض مراتب فوق مصلحت ایجاب می‌نماید به منظور رفع سوءظن احتمالی چنانچه موافقت فرمایند پس از اشتغال آقای سیف‌اله مشگریز در مؤسسه آیندگان، تلفن نام‌برده به مدت یک ماه تحت کنترل قرار گیرد.[3]
 

یک سرمقاله تکراری برای توجیه سفر تفریحی به خارج!

روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: پریروز، اعلیحضرت شاهنشاه سفر اروپایی خود را آغاز کردند و عصر همان روز به اتریش وارد شدند. این مسافرت غیر رسمی است و جنبه معالجه و استراحت دارد. سال گذشته نیز شاهنشاه در همین فصل و به همین قصد به اتریش و سوئیس سفر کردند و به معاینات طبی و استراحت پرداختند. برای پادشاهی که مسئولیت سنگین و فوق‌الطاقه رهبری کشور خود را در جاده ترقی و عظمت به عهده گرفته و شبانه‌روز خود را وقف این جهاد کرده‌اند، چنین معالجه و استراحتی در طول سال واجب و ضروری است.
در دنیای ما، دنیایی که عرصه رقابت ماشین و انسان است و سیستم ماشینی، زمان و زندگی آدمی را ناگزیر می‌سازد که مثل ماشین سریع و دقیق و منظم و بی‌وقفه کار کند تا از قافله عقب نماند، استراحت کافی و مراقبت دائمی از سلامت جسم و روح، شرط اول آمادگی جهت چنین تلاش و کوششی شمرده می‌شود. این است که در قوانین و مقررات کار، عموما استفاده اجباری از مرخصی سالانه و همچنین معاینات پزشکی یا به‌اصطلاح فرنگی «چک‌آپ» در فواصل معین قید می‌شود و سازمان‌های کارمندی و کارگری، اعضای خود را مقیّد می‌کنند که مدت معینی در سال به استراحت و عنداللزوم به معالجه بپردازند و تجدید قوا کنند.
طبیعی است که به همین نسبت، هر کس بار مسئولیت و وظایف بیشتری را به دوش می‌کشد، بیشتر به استراحت و اطمینان از سلامت کامل خود نیاز دارد و به این جهت، مدیران و مسئولان واحدهای بزرگ اداری و صنعتی و بازرگانی معمولا به جای مرخصی سالانه از مرخصی ماهانه استفاده می‌کنند. به دلیل آنکه کارمند یا کارگر لااقل ساعات کار روزانه‌اش مشخص و محدود است، درحالی‌که یک کارفرما یا صاحب کار یا مسئول و مدیر فقط در خواب می‌تواند از اندیشه و مراقبت و اشتغال فارغ باشد که به علت همین فعالیت مداوم جسمی و مغزی، برای چنین کسانی خواب هم معنای واقعی ندارد.
با چنین وضعی، رهبران اجتماعی و به‌خصوص زمامداران کشورها از حیث احتیاج مبرم به استراحت و توجه به سلامتی جای خود دارند و شما می‌بینید که اکثر زمامداران و رهبران کشورهای جهان، دو روز آخر هفته را معمولا دور از پایتخت و مرکز کار خود به سواری یا شکار یا ماهیگیری و استراحت می‌گذرانند و می‌کوشند که حتی‌المقدور از جنجال و کار فارغ باشند. تازه کمتر رهبر و رئیس مملکتی در جهان را می‌توان سراغ کرد که از حیث مشغله، وضعی مشابه پادشاه ما داشته باشد.[4]
 

«برای تهران معلم استخدام نمی‌شود»

امروز یک مقام مطلع وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار «اطلاعات» گفت: از سال آینده معلم در تهران استخدام نخواهد شد.
همین مقام افزود که استخدام معلمین در شهرستان‌ها و نقاط دورافتاده صورت خواهد گرفت و همه‌ساله عده‌ای از معلمین شهرستان‌ها که تقاضای انتقال کرده‌اند، به تهران منتقل می‌شوند و به جای آنان معلمین جدیدی استخدام می‌شوند.
خبرنگار ما می‌نویسد: استخدام آموزگاران مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش از طریق سپاهیان دانش زن و مرد و فارغ‌التحصیلان دانشسرای مقدماتی روستایی و عشایری صورت می‌گیرد.
به قرار اطلاع، برای این منظور برنامه‌های جدیدی برای تربیت معلم در این مراکز تهیه و به ادارات آموزش و پرورش استان‌ها و شهرستان‌ها ابلاغ گردیده است.
بر اساس برنامه جدید، نحوه تحصیل در دانشسرای عالی مقدماتی تغییر کرد و دروس و برنامه جدیدی جایگزین برنامه‌های دانشسرای عالی مقدماتی شد. بر طبق برنامه جدید، دوره تحصیل در دانشسرای عالی مقدماتی دو سال و داوطلبان با انجام کنکور از میان دارندگان سیکل اول متوسطه انتخاب می‌شوند.[5]
 

شهریار استاد افتخاری دانشگاه تبریز شد

اولین جلسه هیئت امنای دانشگاه تبریز ساعت 4:30 بعد از ظهر دیروز با حضور فریده دیبا تشکیل شد.
آقای دکتر منتصری، رئیس دانشگاه، گزارشی از فعالیت‌های شش‌ماهه اخیر دانشگاه به اطلاع هیئت امنا رسانید و به پیشنهاد هیئت امنا، سه کمیسیون اداری و استخدامی، مالی و آموزشی تشکیل گردید.
در این هنگام پیشنهاد دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز مبنی بر اعطای عنوان استادی افتخاری به شهریار، شاعر معروف معاصر، مورد بررسی قرار گرفت و بلافاصله به تصویب رسید.
استاد شهریار پس از دریافت حکم استادی در دانشکده ادبیات تبریز به تدریس می‌پردازد.[6]
 

معاون نخست‌وزیر رومانی در تهران

گئورگی رادلسکو، معاون نخست‌وزیر رومانی، در راه بازگشت به رومانی پس از شرکت در کنفرانس توسعه و بازرگانی سازمان ملل، دیروز مدت نزدیک به یک ساعت در تهران توقف کرد.[7]
 

وزیر صنایع عراق به ایران می‌آید

خلیل ابراهیم حسین، وزیر صنایع عراق، به دعوت رسمی دولت ایران، روز اول اسفند برای یک اقامت چهارروزه وارد تهران خواهد شد.
وزیر صنایع عراق بعد از ظهر امروز در راه مسافرت به دهلی نو برای شرکت در کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل با هواپیما وارد تهران شد و توقف کوتاهی در فرودگاه مهرآباد نمود و سپس عازم دهلی نو شد.
موضوع مذاکرات بین وزیر صنایع عراق و مقامات دولت ایران هنگام دیدار رسمی وی از ایران پیرامون توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی و همکاری‌های فنی بین دو کشور خواهد بود.[8]
 

بازدید دانشجویان عراقی از سد کرج!

امروز پانصد نفر از دانشجویان عراقی به دعوت وزارت کشاورزی به کرج عزیمت نمودند.
دانشجویان عراقی از کلیه قسمت‌های سپاه آبادانی و ترویج وزارت کشاورزی بازدید کردند و ناهار را در کرج صرف نمودند.[9]
 

در سنا از حادثه اتوبوس انتقاد شد

ساعت ده بامداد امروز جلسه علنی مجلس سنا به ریاست آقای دکتر سجادی (نایب رئیس) تشکیل گردید.
ابتدا خانم دکتر مصاحب درباره حوادث ناگوار ناشی از تصادفات وسائط نقلیه صحبت کرد و از جمله گفت: بعضی از رانندگان و کمک‌رانندگان اتوبوس‌ها در انجام وظیفه کوتاهی می‌کنند. در نتیجه سهل‌انگاری آنها حوادثی به بار می‌آید که جای بسیار تأسف و تأثر می‌گردد.
خانم دکتر مصاحب اضافه کرد: به عقیده بنده این کمیسیون‌بازی‌ها هم دردی دوا نمی‌کند؛ باید راه صحیح جلوگیری از این گونه حوادث ناگوار را پیدا کنیم و اجرا نماییم؛ زیرا این گونه تصادفات نه اولین و نه آخرین آن است.
ناطق سپس به تصادفی که روز گذشته اتفاق افتاده و در نتیجه شانزده تن از کودکان کودکستان مجروح و در بیمارستان بستری گردیدند اشاره نمود و گفت: کار اغلب این کودکستان‌ها و دبستان‌های ملی هم یک نوع تجارت زننده شده است و وزارت آموزش و پرورش باید به کار آنها نظارت دقیق نماید.
خانم دکتر مصاحب در پایان سخنان خود سؤالی از دولت شامل شرکت واحد اتوبوس‌رانی و وضع کودکستان‌ها و دبستان‌های ملی تقدیم داشت که متن آن به این شرح است:
ریاست محترم مجلس سنا
خواهشمند است به دولت ابلاغ فرمایند برای پاسخ دادن به سؤالات زیر در مجلس سنا حضور به هم رسانند:
1. شرکت واحد تحت چه شرایط و ضوابطی راننده و کمک‌راننده و کنترل‌کننده خط استخدام می‌کند؟
2. نظارت وزارت آموزش و پرورش بر کودکستان‌ها و دبستان‌های ملی از لحاظ شهریه و مخارج متعدد دیگری که بر اطفال و اولیای آنان تحمیل می‌کنند چگونه است و همچنین نظارت بر مواد غذایی و نوع غذایی که در دبستان‌ها و کودکستان‌ها به اطفال می‌دهند چگونه است؟
3. آیا تبلیغات راجع به مواد خوراکی، پوشاکی، دارویی و صنعتی و کالاهای دیگر تحت ضابطه و قاعده است و دولت بر آن نظارتی دارد یا نه و اگر نظارت دارد چگونه است؟
 

کارورزان

سپس آقای پروفسور جمشید اعلم گفت: در بیمارستانی، انترنی (کارورزی) نسخه ساده‌ای داده که موجب مرگ بیمار می‌شود و کارورز را دادگستری می‌گیرد و می‌گوید تو دکتر نیستی چرا نسخه داده‌ای؟ و به این علت دیگر کارورزان از دادن نسخه خودداری می‌کنند و این دفعه دادگستری آنها را به علت ندادن نسخه می‌گیرد.
بنده از دادستان تهران تشکر می‌کنم که به وظایف خود خوب عمل کرده، ولی تکلیف مردم چیست؟ این کارورزان چطور می‌توانند پزشک شوند؟
اینها باید قبلا تمرین داشته باشند و بعد دکتر شوند. از آقای وزیر دادگستری تقاضا دارم به مجلس سنا تشریف بیاورند و تکلیف ما را با این جوانان، که باید کارورزی کنند و تجربه بیندوزند، روشن نمایند.[10]
 

با هواپیما به سیل‌زدگان آذوقه می‌رسانند

از ساعت ۶ بعد از ظهر دیروز ریزش باران در شیراز آغاز گردید و بلاانقطاع تا ساعت ۲ بعد از نیمه شب ادامه داشت. در این ساعت هوا سردتر شد و برف بارید. هم‌اکنون ریزش شدید برف ادامه دارد.
اداره کل آموزش و پرورش شیراز به مدارس دستور داده است که امروز تعطیل کنند.
تلفن‌های مغناطیسی شیراز به علت نزول برف سنگین از کار افتاده و مأمورین اداره تلفن و صد نفر کارگر سرگرم نصب سیم‌های تلفن می‌باشند. همچنین ارتباط تلفنی با اکثر شهرستان‌های تابعه قطع شده است.
 

قربانیان سیل

خبرنگار «اطلاعات» در لار به دنبال گزارش قبلی درباره جاری شدن سیل در منطقه گله دارو «لامرد» لار و مفقود شدن عده‌ای از ساکنین محل مذکور اطلاع داد که سیل اخیر خسارات زیادی به منطقه وارد کرده است.
به‌منظور کمک به آسیب‌دیدگان، به دستور آقای سروان زاهدی، فرمانده گردان ژاندارمری لارستان، اکیپ مجهزی از طرف گروهان ژاندارمری لامرد مأمور عزیمت به نقاط مذکور شد تا پس از بررسی میزان خسارات و نیازهای آسیب‌دیدگان، جریان را به شیر و خورشید سرخ لار اعلام دارند و وسایل و آذوقه لازم جهت آنان فرستاده شود.
همچنین از طرف ژاندارمری فارس یک فروند هواپیما با وسایل لازم جهت کمک به سیل‌زدگان اختصاص یافت. فعلا مأمورین ژاندارمری لامرد لارستان برای یافتن چهار نفر دیگر مفقودشدگان جریان سیل به فعالیت خود ادامه می‌دهند.[11]
 

دو مدیرکل جدید

از طرف آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، آقایان منوچهر فرزین به‌سمت مدیرکل دفتر وزارتی و مهندس کریم والا به‌سمت مدیرکل سازمان غله کشور منصوب شدند.[12]
 

کنکور دانشگاه در سال آینده تغییر نخواهد کرد

صبح امروز آقای دکتر صالح، رئیس دانشگاه تهران، درباره دو سره شدن کار بیمارستان‌ها اظهار داشت که طرح این کار آماده گردیده و به‌زودی به مرحله اجرا درخواهد آمد.
رئیس دانشگاه تهران اضافه کرد: به‌همین منظور تغییراتی در کار دانشکده پزشکی نیز داده خواهد شد.
سخنگوی دانشگاه تهران امروز اعلام کرد که دانشگاه تهران از کنکور یکی دو ساله اخیر نتیجه مطلوب را گرفته است و در کنکور سال آینده نیز از رویه گذشته پیروی خواهد کرد و تغییری در کار امتحانات ورودی دانشگاه تهران نخواهد داد.
سخنگوی دانشگاه اضافه کرد: اما دانشگاه همیشه درصدد است که مشکلات سال‌های گذشته را در مورد کنکور و کارهای تعلیماتی و امتحانات دانشگاه برطرف سازد تا در آینده کارهای دانشگاه به‌طور مطلوب انجام پذیرد. [13]
 

سازمان برنج تأسیس می‌شود!

طرحی برای افزایش تولید و اصلاح سیستم کشت و بالا بردن محصول برنج در واحد کشت، در سازمان برنامه و وزارت کشاورزی مورد بررسی می‌باشد و قرار است برای این امر سازمانی به‌نام «سازمان برنج» تأسیس گردد.
وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی از نظر تثبیت و تضمین و توزیع برنج در تنظیم این طرح دخالت خواهد داشت. هنوز معلوم نیست سازمان مزبور مجری طرح خواهد بود و زیر نظر وزارت کشاورزی قرار خواهد گرفت یا وابسته به وزارت تولیدات کشاورزی خواهد بود.
از آنجایی که سازمان‌های مشابهی نظیر غله، چای، دخانیات و گوشت زیر نظر وزارت تولیدات کشاورزی است، به‌همین جهت پیش‌بینی می‌شود که این سازمان هم نظیر سازمان‌های مزبور تحت نظر وزارت تولیدات کشاورزی قرار گیرد. وزارت تولیدات کشاورزی بر طبق قانون تأسیس این وزارتخانه، باید بر مواد اصلی مصرفی کشاورزی چه از نظر تولید و چه از نظر قیمت و بازاریابی کنترل داشته باشد.
 

سازمان‌های جدید

برای سروسامان دادن به وضع گوشت و برنج، که دو کالای اصلی غذایی شناخته می‌شوند، سازمان‌های مخصوصی تأسیس خواهد گردید و در مورد کالاهای دیگر مطالعاتی در جریان است، ولی هنوز روشن نیست برای آنها هم سازمانی به‌وجود خواهد آمد یا نه؟
یک مقام وزارت تولیدات کشاورزی اظهار داشت: در حال حاضر به‌جز گوشت و برنج، روی مواد دیگر صحبت از تأسیس سازمان نیست، اما ممکن است در مطالعات بعدی، تأسیس سازمان‌های دیگری ضروری تشخیص داده شود.[14]
 

کمیسیون برنامه مجلس کار خود را شروع کرد

از ساعت 10 بامداد امروز، کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی برای رسیدگی به برنامه چهارم عمرانی کشور با شرکت کلیه اعضا و آقای مهندس اصفیا، مدیرعامل سازمان برنامه، تشکیل گردید.
کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی تا پایان رسیدگی به این لایحه صبح و عصر تشکیل می‌شود و اعضای کمیسیون ناهار را در مجلس صرف خواهند نمود.[15]
 

ملاقات راکفلر با رئیس دانشگاه تهران

صبح امروز آقای جان داوید راکفلر، رئیس بنیاد جمعیت، با آقای دکتر صالح، رئیس دانشگاه تهران، ملاقات نمود.[16]
 

حادثه برای کودکان یک دبستان؛ راننده دستگیر شد!

روزنامه «آیندگان» نوشت: بر اثر تصادف اتومبیل استیشن حامل کودکان یک دبستان ملی با دو اتومبیل دیگر هجده نفر کودکان سرنشین این اتومبیل، که عازم دبستان بودند، مجروح و عده‌ای از آنها در بیمارستان آریا بستری شدند.
حادثه ساعت 9 صبح دیروز در خیابان بلوار روی داد. استیشن مخصوص ایاب و ذهاب شاگردان دبستان «شاهین» وابسته به مؤسسه فرهنگی «کاخ کودک» صبح دیروز به رانندگی مراد مرادپور، برنامه روزانه خود را برای جمع‌آوری بچه‌ها و رساندن آنها به مدرسه شروع کرده بود و درحالی‌که از خیابان میکده در خیابان بلوار می‌گذشت هنگام گردش به چپ ابتدا با یک اتومبیل اوپل، که با سه سرنشین در حرکت بود، و لحظه‌ای بعد با یک اتومبیل شورلت، که متعلق به یکی از بیماران بستری در بیمارستان آریا بود، برخورد کرد و پس از درهم شکستن بدنه دو اتومبیل وسط پیاده‌رو مشرف به در ورودی بیمارستان آریا متوقف گردید و صدای ناله و شیون هجده دانش‌آموز وحشت‌زده دبستان شاهین، که درون اتومبیل بودند، به گوش رسید. مراد مرادپور راننده اتومبیل دبستان شاهین می‌گفت: علت اینکه کنترل از دستم خارج شد بریدن ناگهانی ترمز بود.
کاردان فنی که از محل تصادف بازدید کرد گزارش داده است: علت بروز تصادف سرعت زیاده از حد استیشن و عدم مهارت راننده در امر رانندگی بوده است.
هشت نفر از کودکان و راننده و دو نفر سرنشین اتومبیل اوپل به علت شدت جراحات بستری شدند.[17]
روزنامه «اطلاعات» نیز نوشت: به تصمیم آقای گرکانی، دادستان تهران، پرونده حادثه تصادف اتومبیل مؤسسه فرهنگی کاخ کودک، که دیروز باعث مجروح شدن نوزده نفر شد، زیر نظر آقای حکمت، معاون دادسرا، رسیدگی خواهد شد. راننده این اتومبیل آخر وقت امروز بازداشت شد.
کارشناس تصادفات علت این تصادف را سرعت زیاد اتومبیل مؤسسه فرهنگی تشخیص داده است. مراد مرادپور، راننده استیشن کاخ کودک، گفته است: چون دیر سر کار خود رفته بود، به‌همین جهت عجله داشت؛ زیرا می‌خواست بچه‌ها را سر موعد به مدرسه برساند.[18]
 

یک عمده‌فروش دارو محکوم شد

شعبه ۲۱ دادگاه جنحه تهران، یک عمده‌فروش دارو را به اتهام نداشتن صلاحیت علمی به ۵۳ ماه حبس و ده‌هزار ریال جریمه نقدی محکوم کرد و همچنین او را از اشتغال به امر داروفروشی برای ابد محروم نمود.
آقای اسماعیل فدائی، رئیس دادگاه، این شخص را به موجب قانون مصوب ۱۳۳۴، که اشتغال به هر امری از امور دارویی و داروفروشی را مستلزم داشتن صلاحیت علمی کرده، محکوم نمود. این قانون برای کسانی که فاقد صلاحیت علمی هستند و به امر داروفروشی اشتغال می‌ورزند، مجازاتی برابر با شش ماه تا دو سال حبس تعیین کرده است. دادگاه برای مجازات این شخص، علل مخففه را رعایت نموده است.[19]
 

مجارستان صدمیلیون دلار نفت از ایران می‌خرد

از طرف دولت مجارستان، پیشنهاد خرید بین هشتاد تا یکصدمیلیون دلار نفت خام در مقابل فروش ماشین‌آلات صنعتی و کشاورزی به دولت ایران داده شده است.
این مطلب را آقای لازلو دارواس، معاون وزارت تجارت خارجی مجارستان، که امروز در رأس یک هیئت نُه‌نفری وارد تهران شد، به خبرنگار «اطلاعات» اظهار داشت.
معاون وزارت تجارت خارجی مجارستان ضمن بیان تمایل دولت مجارستان نسبت به خرید نفت خام از ایران، گفت: «هیئتی که وی سرپرستی آن را در مسافرت به ایران عهده‌دار است، پیرامون این مسئله مذاکراتی با مقامات دولت ایران انجام خواهد داد».
وی گفت که اعضای هیئت همچنین در مدت اقامت خود مطالعاتی انجام خواهند داد که تا چه میزان مجارستان می‌تواند در برنامه چهارم عمرانی ایران سرمایه‌گذاری و به آن کمک کند.
دارواس افزود که تا پایان این هفته، یک هیات ۲۳ نفری از کارشناسان و متخصصان مجارستان وارد تهران می‌شوند تا درباره مشارکت و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های انفرادی مذاکراتی صورت دهند. هیئت بازرگانان مجارستان بعد از هیئت‌های شوروی و انگلستان، سومین هیئت بازرگانی هستند که هم‌اکنون در تهران به‌سر می‌برند.[20]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 23 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مدرسه فیضیه، ص 438. وابستگی به دربار شاه و دستگاه‌های حاکمه ستمگر از منفورترین خصوصیات برای یک طلبه به‌شمار می‌آمد و چنانچه طلبه‌ای به اوقاف رفت‌وآمد می‌کرد و از آنها حقوق می‎‌گرفت، به عنوان طلبه اوقافی مورد تحقیر و سرزنش دیگران قرار می‌گرفت و با مبارزه منفی از حوزه طرد می‌شد. افراد وابسته به دارالترویج نیز چنین وضعیتی داشتند.
[2]. فرهاد مسعودی فرزند عباس در سال 1318ش در تهران به دنیا آمد. وی دوره ابتدایی را در دبستان نخستین تهران و متوسط را در لوروزه سوئیس و از دبیرستان آمریکایی تهران دیپلم گرفت و در دانشگاه‌های مینوسوتای آمریکا در رشته روزنامه‌نگاری و اقتصاد لیسانس دریافت کرد.
وی طرفدار جبهه ملی بود و در سال 1348 به اتهام داشتن فعالیت مضره از طریق اداره دادرسی ارتش تحت تعقیب واقع و سرانجام با اخذ التزام و شرط عدم خروج از حوزه قضایی تهران آزاد گردید.
فرهاد مسعودی سردبیر روزنامه ژورنال دو تهران و قائم‌مقام مؤسسه اطلاعات و مدیرعامل شرکت ایران چاپ بود و با مرگ پدرش عباس مسعودی، مدیر مؤسسه اطلاعات، در سال 1353 وی به جای پدر مدیر مؤسسه اطلاعات شد و ساواک در سال 1353 با صدور روزنامه «اطلاعات» توسط نام‌برده موافقت کرد و تا سال 1355 مدیرکلی روابط خارجی وزارت اطلاعات را برعهده داشت و در سندیکای مرکزی صنعت چاپ عضویت هیئت‌مدیره عضو کلوپ شاهنشاهی... و در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان عضو هیئت امنا بود.
فرهاد مسعودی از لحاظ اخلاقی دارای انحراف بود و در یک مورد حسین پرورش‌نیا، خدمتکار منزلش، را که مانع عمل خلاف اخلاق وی شده بود با اسلحه به قتل رساند و با اعمال نفوذ همه دستگاه‌های قانونی و مسئول از جمله ساواک این مسئله مسکوت گذاشته و این قتل خودکشی اعلام شد.
[3]. مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ روزنامه آیندگان، ص 73.
[4] اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 2. همه‌ساله و در ماه‌های دی و بهمن محمدرضا پهلوی همراه دیگر اعضای خاندان سلطنت برای سفر تفریحی عازم سوئیس می‌شد و همه‌ساله نیز جراید حکومتی برای توجیه این سفرها در شرایطی که مردم ایران دچار مشکلات سختی بودند ردیف می‌شدند.
پیش از ظهر روز 15 دی 1345 محمدرضا پهلوی و فرح و باقی اعضای خاندان سلطنت از جمله رضا پهلوی به سنّت همه‌ساله برای سفر تفریحی عازم اتریش می‌شوند و به مدت حدود یک ماه در خارج به گشت و گذار و تفریح می‌پردازند. این سفر که ابتدا گفته شده بود سه هفته طول خواهد کشید بیش از یک ماه به طول می‌انجامد و شاه و دیگر اعضای خاندان سلطنت 23 بهمن 1345 به کشور باز می‌گردند. سفر طولانی تفریحی به خارج بی‌شک سؤالات فراوانی در افکار عمومی ایجاد می‌کند و اینجاست که روزنامه‌ها و رسانه‌های وابسته به حکومت وظیفه می‌یابند که این سفرِ تفریحی را برای بقای کشور ضروری القا کنند! برای نمونه روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله شماره 23 بهمن 1345 نوشته است: امروز شاهنشاه و شهبانوی ایران به وطن باز می‌گردند. سفر اخیر یک سفر خصوصی بود جهت استراحت و تمدد اعصاب که در زمان ما مخصوصا برای رهبران کشورها کمال ضرورت و حتى وجوب را حائز است؛ چنان‌که خوانندگان ما می‌دانند، رؤسا و زمامداران ممالک مختلف بر حسب همین ضرورت هر چند ماه یک بار در نقطه‌ای حتی‌الامکان آرام به استراحت می‌پردازند و حتی پیشامدهای فوق‌العاده مانع انجام این برنامه نمی‌شود؛ زیرا در جایی که ثابت شده افراد عادی نیز برای تعهد مسئولیت‌های کاملا عادی به استراحت نیاز دارند طبیعی است به همان نسبت که درجه مسئولیت و فعالیت تشدید می‌شود لزوم استراحت تا سر حد وجوب بالا می‌رود. رک: روزنامه اطلاعات، 23 بهمن 1345.
[5]. اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 1.
[6]. همان، ص 17؛ آیندگان، 23 بهمن 1346، صص 1 و 12.
[7]. اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 20.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان، صص 17 و 20.
[11]. همان، صص 1 و 17. 
[12] همان، ص 17
[13] همان، ص 20
[14] همان‌جا.
[15] همان‌جا.
[16] همان‌جا.
[17] آیندگان، 23 بهمن 1346، ص 12.
[18]. اطلاعات، 23 بهمن 1346، صص 1، 17 و 18.  
[19]. همان، ص 18.
[20]. همان، صص 1 و 15. 
 


کد مطلب: 25796

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25796/۲۳-بهمن-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir