[1].
پایگاههای انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مدرسه فیضیه، ص 438. وابستگی به دربار شاه و دستگاههای حاکمه ستمگر از منفورترین خصوصیات برای یک طلبه بهشمار میآمد و چنانچه طلبهای به اوقاف رفتوآمد میکرد و از آنها حقوق میگرفت، به عنوان طلبه اوقافی مورد تحقیر و سرزنش دیگران قرار میگرفت و با مبارزه منفی از حوزه طرد میشد. افراد وابسته به دارالترویج نیز چنین وضعیتی داشتند.
[2]. فرهاد مسعودی فرزند عباس در سال 1318ش در تهران به دنیا آمد. وی دوره ابتدایی را در دبستان نخستین تهران و متوسط را در لوروزه سوئیس و از دبیرستان آمریکایی تهران دیپلم گرفت و در دانشگاههای مینوسوتای آمریکا در رشته روزنامهنگاری و اقتصاد لیسانس دریافت کرد.
وی طرفدار جبهه ملی بود و در سال 1348 به اتهام داشتن فعالیت مضره از طریق اداره دادرسی ارتش تحت تعقیب واقع و سرانجام با اخذ التزام و شرط عدم خروج از حوزه قضایی تهران آزاد گردید.
فرهاد مسعودی سردبیر روزنامه ژورنال دو تهران و قائممقام مؤسسه اطلاعات و مدیرعامل شرکت ایران چاپ بود و با مرگ پدرش عباس مسعودی، مدیر مؤسسه اطلاعات، در سال 1353 وی به جای پدر مدیر مؤسسه اطلاعات شد و ساواک در سال 1353 با صدور روزنامه «اطلاعات» توسط نامبرده موافقت کرد و تا سال 1355 مدیرکلی روابط خارجی وزارت اطلاعات را برعهده داشت و در سندیکای مرکزی صنعت چاپ عضویت هیئتمدیره عضو کلوپ شاهنشاهی... و در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان عضو هیئت امنا بود.
فرهاد مسعودی از لحاظ اخلاقی دارای انحراف بود و در یک مورد حسین پرورشنیا، خدمتکار منزلش، را که مانع عمل خلاف اخلاق وی شده بود با اسلحه به قتل رساند و با اعمال نفوذ همه دستگاههای قانونی و مسئول از جمله ساواک این مسئله مسکوت گذاشته و این قتل خودکشی اعلام شد.
[3].
مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ روزنامه آیندگان، ص 73.
[4] اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 2. همهساله و در ماههای دی و بهمن محمدرضا پهلوی همراه دیگر اعضای خاندان سلطنت برای سفر تفریحی عازم سوئیس میشد و همهساله نیز جراید حکومتی برای توجیه این سفرها در شرایطی که مردم ایران دچار مشکلات سختی بودند ردیف میشدند.
پیش از ظهر روز 15 دی 1345 محمدرضا پهلوی و
فرح و باقی اعضای خاندان سلطنت از جمله رضا پهلوی به سنّت همهساله برای سفر تفریحی عازم اتریش میشوند و به مدت حدود یک ماه در خارج به گشت و گذار و تفریح میپردازند. این سفر که ابتدا گفته شده بود سه هفته طول خواهد کشید بیش از یک ماه به طول میانجامد و شاه و دیگر اعضای خاندان سلطنت 23 بهمن 1345 به کشور باز میگردند. سفر طولانی تفریحی به خارج بیشک سؤالات فراوانی در افکار عمومی ایجاد میکند و اینجاست که روزنامهها و رسانههای وابسته به حکومت وظیفه مییابند که این سفرِ تفریحی را برای بقای کشور ضروری القا کنند! برای نمونه روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله شماره 23 بهمن 1345 نوشته است: امروز شاهنشاه و شهبانوی ایران به وطن باز میگردند. سفر اخیر یک سفر خصوصی بود جهت استراحت و تمدد اعصاب که در زمان ما مخصوصا برای رهبران کشورها کمال ضرورت و حتى وجوب را حائز است؛ چنانکه خوانندگان ما میدانند، رؤسا و زمامداران ممالک مختلف بر حسب همین ضرورت هر چند ماه یک بار در نقطهای حتیالامکان آرام به استراحت میپردازند و حتی پیشامدهای فوقالعاده مانع انجام این برنامه نمیشود؛ زیرا در جایی که ثابت شده افراد عادی نیز برای تعهد مسئولیتهای کاملا عادی به استراحت نیاز دارند طبیعی است به همان نسبت که درجه مسئولیت و فعالیت تشدید میشود لزوم استراحت تا سر حد وجوب بالا میرود. رک: روزنامه
اطلاعات، 23 بهمن 1345.
[5].
اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 1.
[6]. همان، ص 17؛
آیندگان، 23 بهمن 1346، صص 1 و 12.
[7].
اطلاعات، 23 بهمن 1346، ص 20.
[17] آیندگان، 23 بهمن 1346، ص 12.
[18].
اطلاعات، 23 بهمن 1346، صص 1، 17 و 18.