کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

1 اسفند 1346

1 اسفند 1403 ساعت 23:10

گزارش ساواک از حمله شدید به دولت در یک مراسم روضه‌خوانی!/ «در مراسم دعا برای شاه از بدبختی‌های مردم صحبت کرد»!/ حضور وزیر اطلاعات در گشایش نمایشگاه ایران در کویت/ مدیر کل جدید سیاسی وزارت امور خارجه/ جنگ اعراب و اسرائیل تولیدِ نفت ایران را بالا برد!/ اتحاد میان دو شیخ‌نشین و امکان پیوستن سایر شیوخ به این اتحادیه/ رئیس پلیس به رانندگان مدارس ملی اخطار کرد/ پاداش کارمندان وزارت کشاورزی به مصرف مبارزه با ملخ می‌رسد!/ برای رساندن حجاج ؛ بین تهران و جده پل هوایی ایجاد می‌شود!/ وزیر کشور: با عوارض جدید شهرها نوسازی می‌شود!/ پان‌ایرانیست‌ها اعتراض دارند ولی رأی مثبت می‌دهند!/ از افتخارات حزب ایران نوین است که نخست‌وزیر هم راضی نیست و انتقاد می‌کند!/ بررسی درباره ایجاد خط هوایی مافوق صوت بین ایران، ترکیه و پاکستان/ بحران در اردن به دنبال منع فعالیت چریک‌های عرب توسط ملک حسین



گزارش ساواک از حمله شدید به دولت در یک مراسم روضه‌خوانی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 1 اسفند 1346 «در جلسه منزل سیدجعفر بهبهانی[1] که ساعت 9 صبح روز 26 /11 /46 تشکیل گردید حدود 150 نفر از علما و طلاب و وعاظ و افراد شخصی شرکت داشته در این موقع آقا جعفر بهبهانی از شیخ غلامحسین جعفری[2] خواست که به منبر برود؛ لذا نام‌برده به منبر رفته و در اطراف شخصیت امام رضا(ع) و رفتار مأمون، خلیفه عباسی، مطالبی اظهار داشت. پس از وی شیخی به نام واعظی خراسانی به منبر رفته و ضمن بحث پیرامون توحید و خداشناسی شدیدا به دولت و مأمورین حمله نمود».
این سند به نقل از واعظ گفته‌شده می‌افزاید: موقعی که چند سال پیش علیه بی‌دینی این دستگاه مبارزه می‌کردم، عده‌ای از کارمندان دولت که حاضر بودند مجلس را ترک می‌کردند از آنها پرسیدم علت رفتن شما چیست؛ زیرا اگر بخواهند اذیت کنند برای من که گوینده هستم گرفتاری ایجاد خواهد شد آنها در پاسخ گفتند که ما از این دولت استفاده می‌کنیم؛ به همین جهت نمی‌توانیم در این گونه جلسات بنشینیم و به انتقادات شما علیه دولت گوش کنیم.
ناطق اضافه نمود: باید به این نامسلمان‌ها گفت: شما در مقابل استفاده ناچیزی که از دولت می‌کنید حاضر نیستید کلماتی را که علیه دولت است گوش کنید، پس شما چگونه حاضر هستید این دستگاه نسبت به دین اسلام و خداوند بزرگی که شما را آفریده و این همه نعمت در اختیار شما گذاشته توهین نماید.
سپس شرح مفصلی درباره نقش علما در رهبری مردم و اینکه اگر علما نباشند، نظام زندگی فردی و اجتماعی مردم مختل خواهد شد بیان داشت و اضافه نمود: به همین علت است که در درجه اول هر مخالفی که از داخل یا خارج می‌شود متوجه علما می‌گردد، ولی علما نماینده انبیا هستند و تا سر حد کشتن و نابودی حاضر نمی‌شوند زیر بار ظالم و ستمگران بروند. بعد سرگذشتی از زنان [زمان] محمدشاه قاجار بیان داشت که در جنگی که محمدشاه قاجار با حاکم کرمان نمود پیروز شد و عده‌ای از مردم کرمان را اسیر کرده و دستور داد همه آنها را بفروشند. در این موقع یکی از علمای گمنام به نام ملا احمد نراقی، که در اصفهان ساکن بود، چون دید فروختن مردم مسلمان بر خلاف دستور دین است، تصمیم گرفت شاه را ملاقات نماید؛ لذا مستقیما به دربار رفت؛ چون آن روز علما مانند امروز این قدر خوار و ذلیل نشده بودند. مأمورین محافظ جلوی ملا احمد را نگرفتند ملا وارد دربار شد؛ مشاهده نمود شاه تنها نشسته و به فکر فرو رفته است. جلوی شاه رفت و دو بار جریان را به وی تذکر داد، ولی شاه چیزی در پاسخ نگفت. در مرتبه سوم ملا احمد دست‌هایش را به ریش شاه رسانید و گفت: آقا شاه به تو می‌گویم فروختن مردم مسلمان کرمان خلاف دین است. محمدشاه خونخوار دیکتاتور تحت تأثیر قرار گرفت و دستور داد اسرا را آزاد ساختند.[3]
 

«در مراسم دعا برای شاه از بدبختی‌های مردم صحبت کرد»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 1 اسفند 1346 «طبق اطلاع واصله بعدازظهر روز یکشنبه 15 /11 /46 به مناسبت رفع خطر از وجود مقدس شاهنشاه آریامهر مجلس دعا و نیایش در مسجد جامع بندرشاه و با شرکت رؤسای ادارات و فرهنگیان و مأمورین انتظامی و کارگران و معتمدین شهر تشکیل گردیده است. در این مجلس پس از سخنرانی یکی از روحانیون ترکمن بنام ساری، آخوند بحرالعلوم، امام جمعه مسجد جامع بندرشاه، در بالای منبر ضمن سخنرانی طولانی مطالبی انتقادی به شرح ذیل بیان د‌اشته است:
... اگر چنان‌چه اخیرا شاهنشاه را زیارت کرده باشید خیلی شکسته و خُرد شده است که در اثر نگرانی از بدبختی‌های مردم است و اضافه کرده امیدوارم که این ظلم و ستم و توحش و فلاکت از بین برود و ضمنا در خاتمه هنگام دعا افزود: خدایا ریشه ظلم و فساد را از مملکت ما نابود بگردان.
در «نظریه منبع» این سند آمده است: اظهارات بحرالعلوم در مسجد جامع بندرشاه صحت دارد.[4]
 

حضور وزیر اطلاعات در گشایش نمایشگاه ایران در کویت

آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، که در رأس هیئتی از کویت دیدن می‌کند، امروز و دیروز به مذاکرات خویش با مقامات دولت کویت پیرامون مسائل مورد علاقه دو کشور و همکاری‌های انتشاراتی بین ایران و کویت ادامه داد.
وزیر اطلاعات ایران و وزیر ارشاد کویت دیروز در مراسم گشایش نمایشگاه عکس‌ها و کارهای دستی ایران، که در کویت ترتیب یافته بود، شرکت کردند.
وزیر اطلاعات دیروز با ولیعهد و نخست‌وزیر کویت ملاقات و گفت‌وگو کرد و سپس دانشگاه کویت مورد بازدید هیئت ایران قرار گرفت.
وزیر اطلاعات و همراهان روز پنجشنبه به تهران مراجعت می‌کنند.[5]
 

مدیر کل جدید سیاسی وزارت امور خارجه

آقای فریدون دیبا، سفیر سابق ایران در بلژیک، به سمت مدیر کل سیاسی قسمت آفریقا و آسیای وزارت امور خارجه تعیین گردید.
آقای دیبا به جای آقای دکتر عاملی، که به سمت سفیر جدید ایران در عراق تعیین و دیروز به سوی محل مأموریت خویش حرکت کرد، منصوب گردیده است. [6]
 

جنگ اعراب و اسرائیل تولیدِ نفت ایران را بالا برد!

آخرین آمار مربوط به تولید نفت خام در سال ۱۹۶۷ حاکی است که رقم کل تولید به ۱۵۰ میلیون متر مکعب رسیده است. این رقم قریب ۲۸ میلیون متر مکعب بیشتر از سال ۱۹۶۶ می‌باشد.
رقم 28 میلیون متر مکعب اضافه تولید در اول سال ۱۹۶۷ قابل پیش‌بینی نبوده، در آن موقع پیش‌بینی 5/ 12 درصد اضافه تولید می‌شد که اگر به همان نسبت انجام می‌گرفت، جمع کل تولید به کمی بیش از ۱۳۷ میلیون متر مکعب می‌رسید، اما در عمل به علت وضع خاصی که بعد از جنگ اعراب و اسرائیل پیدا شد، جمع تولید به ۱۵۰ میلیون متر مکعب رسید.
دولت بر اساس همین تولید، تقاضا کرد که در پنج سال آینده نیز تولید افزایش یابد و صادرات نیز به همان نسبت اضافه شود.
 

پیش‌بینی درآمد

در بودجه سال جاری از محل نفت ۶۳۷۶۲ میلیون ریال (۸۴۱ میلیون دلار) درآمد پیش‌بینی شده که قرار است ۸۰ درصد آن، یعنی ۵۰ میلیارد ریال، به سازمان برنامه داده شود. ۲۰ درصد دیگر، که ۱۳۷۶۲ میلیون ریال می‌شود، به مصرف هزینه‌های عمومی دولت می‌رسد.
رقم درآمد نفت در بودجه نشان می‌دهد که بین دولت و شرکت ملی نفت و کنسرسیوم حداقل برای اضافه تولید و صادرات سال ۱۹۶۸ توافق‌هایی انجام گرفته و ممکن است در مذاکرات ماه جاری، که برای بار چهارم در عرض شش‌‎ماهه اخیر بین شرکت ملی نفت و نمایندگان کنسرسیوم در تهران انجام می‌گیرد، روی اضافه تولید و صادرات سال ۱۹۶۹ و احتمالا تا سال 1972 توافق‌هایی به عمل آید.
 

جهش تولید

رقم ۸۴۱ میلیون دلار درآمد برای سال ۱۹۶۸ که تقریبا منطبق با سال ۱۳۴۷ شمسی است، قریب ۱۳۵ میلیون دلار بیشتر از رقمی است که در سال قبل برای بودجه سال ۱۳۴۶ پیش‌بینی شده بود.
این رقم رشد جهش تولید و صادرات نفت ایران را نشان می‌دهد.[7]
 

اتحاد میان دو شیخ‌نشین و امکان پیوستن سایر شیوخ به این اتحادیه

«رویتر» 19 فوریه گزارش داد: شیخ زاید بن سلطان، حاکم ابوظبی، و شیخ راشد بن سعید، حاکم دبی، در یک اعلامیه مشترک تصمیم خود را به تشکیل فدراسیونی از دو شیخ‌نشین مزبور اعلام کردند.
شیخ زاید بن سلطان و شیخ راشد دیروز مذاکرات مفصلی در این مورد به عمل آوردند و رادیو کویت متن اعلامیه مشترک آن دو را در مورد تشکیل فدراسیون از دو شیخ‌نشین پخش کرد.
رادیو کویت روشن نکرد که این مذاکرات در کجا صورت گرفته است.
در اعلامیه مشترک از همه شیخ‌نشین‌ها دعوت شده که برای پیوستن به این فدراسیون با آنها وارد مذاکره شوند. با تشکیل فدراسیونی از ابوظبی و دبی، آن‌ها دارای یک پرچم خواهند شد.
حکومت فدرال امور سیاست خارجی، دفاعی و امنیت داخلی، خدمات فرهنگی و بهداشتی و امور مربوط به ملیت و مهاجرت را به عهده خواهد داشت. حکومت فدرال در عین حال دارای قدرت قانون‌گذاری خواهد بود.
دو حاکم مزبور موافقت کردند از شیوخ دیگر خلیج فارس دعوت کنند که برای مذاکره درباره آینده این منطقه و اقدامات مشترکی که برای حفاظت آن باید به عمل آید، با آنها تماس بگیرند.[8]
 

رئیس پلیس به رانندگان مدارس ملی اخطار کرد

«اگر سقف مدرسه‌ای فرو بریزد، مسئولیت آن متوجه متصدیان وزارت آموزش و پرورش است. حفظ جان دانش‌آموزان در داخل وسایط نقلیه مدارس نیز به عهده ما می‌باشد.»
این مطلب را دیروز مدیر کل آموزش و پرورش استان در مراسم افتتاح کلاس آموزش رانندگان مدارس ملی پایتخت در تالار شهربانی عنوان کرد.
در این مراسم رئیس پلیس تهران نیز شرکت داشت و ضمن بیان مطالبی در مورد وظایف رانندگان سرویس‌های مدارس ملی اظهار داشت که به دستور آقای نخست‌وزیر، که خطاب به مسئولین وزارت آموزش و پرورش صادر شده است، رانندگان اتوبوس‌های مدارس ملی باید دارای گواهینامه پایه یک و رانندگان اتوبوس‌های کوچک این مدارس گواهینامه پایه دو همگانی داشته باشند و اتوبوس‌های مدارس ملی چنانچه تصادف نمایند، رانندگان آنها باید از کار برکنار شوند.
رئیس پلیس تهران همچنین گفت: در صورتی که اتوبوس مدرسه‌ای سه بار تصادف نماید، آن مدرسه برای مدت معین تعطیل می‌گردد.[9]
 

پاداش کارمندان وزارت کشاورزی به مصرف مبارزه با ملخ می‌رسد!

وزارت کشاورزی در نظر دارد پاداش سالانه کارمندان خود را به مصرف مبارزه با ملخ دریایی برساند؛ زیرا چنانچه مبارزه همگانی علیه هجوم ملخ انجام نشود، خسارات ناشی از آن به تمام محصولات غذایی و دام‌ها و فرآورده‌های آن وارد خواهد شد.
مطلب فوق را صبح امروز آقای دکتر زاهدی، وزیر کشاورزی، در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام داشت. وی افزود: طبق گزارشات سازمان خواربار کشاورزی جهانی، دسته‌جات ملخ به سوی سواحل جنوبی ایران رفته و تاکنون در چهار نقطه بوشهر، یعنی عسلویه، بندر کنگان، طاهری و بندر لنگه، ملخ دریایی مشاهده شده است که بلافاصله وسایل و تجهیزات کامل به نقاط فوق اعزام گردید و پست‌های دیده‌بانی در نقاط مختلف ایجاد شده که شبانه‌روز مراقبت می‌کنند.
وزیر کشاورزی اضافه کرد: تاکنون علاوه بر سموم لازم، بیش از شصت دستگاه اتومبیل جیپ و عده‌ای از سپاهیان انقلاب نیز در جنوب کشور بسیج گردیده‌اند و علاوه بر آن تعدادی هواپیمای سم‌پاش و سم‌پاش‌های دستی نیز فرستاده شده است.
 

میهمان ناخوانده!

وزیر کشاورزی در مورد خطر حمله دستجات ملخ دریایی به ایران گفت: ملخ دریایی میهمان ناخوانده‌ای است که هر چند سال یکبار از کانون‌های دائمی خود به ایران حمله می‌کند. چنان‌که در جنوب با این ملخ مبارزه نشود، دامنه آن به شمال کشور نیز کشیده خواهد شد و آن‌وقت است که کلیه محصولات اعم از علوفه، غلات و صیفی و انواع درختان و نباتات جنگلی و حتی علف‌های هرز را از میان خواهند برد. به خاطر آنکه هرگز چنین پیشامد ناگواری رخ ندهد، وزارت کشاورزی برای تأمین کسر اعتبار مبارزه با ملخ دریایی ناگزیر خواهد بود که از محل پاداش کارمندان و مهندسین خود این بودجه را تأمین نماید؛ زیرا چنان‌که امروز با این بودجه جلوی حمله ملخ گرفته نشود و خدای ناخواسته دستجات عظیم ملخ در کشور به پرواز درآیند، آن‌وقت ناگزیر خواهیم بود که بودجه عمرانی را نیز صرف مبارزه با ملخ دریایی بنماییم.
وزیر کشاورزی در پایان از تمام مردم کشور به‌خصوص اهالی جنوب ایران درخواست نمود که همکاری صمیمانه‌ای با وزارت کشاورزی بنمایند و به محض مشاهده ملخ، مراتب را به پست‌های دیده‌بانی وزارت کشاورزی و ژاندارمری یا هر وسیله دیگر که ممکن است، اطلاع دهند تا به موقع کار مبارزه با ملخ انجام شود.[10]
 

برای رساندن حجاج ؛ بین تهران و جده پل هوایی ایجاد می‌شود!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: فروش بلیط شرکت هواپیمایی ملی ایران به زائران و حجاج بیت‌الله الحرام از دیروز آغاز شد و از بامداد امروز، امور مربوط به ذخیره جا و روز و ساعت پرواز انجام گردید.
دیروز سیل زائران به دفاتر شرکت هواپیمایی ملی ایران در سراسر کشور برای خرید بلیط سرازیر شد. تهیه‌کنندگان بلیط شرکت هواپیمایی ملی ایران برای عزیمت به عربستان سعودی از امروز طبق آگهی منتشره برای دریافت گذرنامه‌های خود از شماره یک تا دوهزار به فرمانداری تهران مراجعه نمودند.
دارندگان فیش‌های از دوهزار و یک تا چهارهزار، روز پنجشنبه از ساعت ۱۴ تا ۱۸ بعدازظهر باید به فرمانداری تهران مراجعه کنند.
سخنگوی هواپیمایی ملی اعلام کرد: برای عزیمت زائران خانه خدا به جده و رساندن به‌موقع آنان برای انجام مناسک حج، با هواپیماهای جت یک پل هوایی بین تهران و جده ایجاد می‌شود و در تمام ۲۴ ساعت هواپیماها زائران را به جده می‌برند.
سخنگوی مزبور افزود: ترتیب کار طوری داده شده است که حداکثر ۲ روز مانده به بسته شدن فرودگاه جده، زائران ایرانی به جده رسیده باشند.
 

بازداشت شدند

طبق گزارش خبرنگار «اطلاعات» در آبادان، توسط مأمورین ژاندارمری خرمشهر، از مسافرت عده‌ای از حجاج ایرانی که قصد داشتند به‌طور قاچاق از طریق بصره عازم مکه شوند، جلوگیری به عمل آمد. حجاج پس از دستگیری، با قرار قانونی بازپرس بازداشت شدند.[11]
 

وزیر کشور: با عوارض جدید شهرها نوسازی می‌شود!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ساعت ۹ صبح امروز جلسه علنی مجلس شورای ملی به ریاست آقای مهندس ریاضی تشکیل گردید.
در این موقع مجلس وارد دستور شد و لایحه ملی شدن منابع آب و نحوه اجرای آن برای شور اول مطرح گردید. آقای جهانگیر سرتیپ‌پور در کلیات تذکراتی داد و از جمله گفت: چرا در این لایحه از خلیج فارس و دریای عمان اسم برده نشده است. مسئله دیگر حقوق حقابه‌داران است که باید مورد توجه قرار گیرد. آقای سرتیپ‌پور سپس لزوم تشکیل گارد آب را یادآور شد.
 

پان‌ایرانیست‌ها اعتراض دارند ولی رأی مثبت می‌دهند!

آقای پزشکپور اظهار داشت: امروز یکی از مهم‌ترین لوایحی که به دوره بیست و دوم تقدیم شده، مطرح است و این یک قانون عادی نخواهد بود؛ زیرا مبین و جلوه‌گر یکی از اصول انقلاب شاه و مردم است. آقای پزشکپور گفت: چون این لایحه با زندگی عموم مردم بستگی دارد، باید جامعیت داشته باشد و به اصولی باید توجه شود. مع‌ذلک نمایندگان عضو حزب پان‌ایرانیست به این لایحه رأی موافق خواهند داد (نمایندگان: احسنت).
آقای پزشکپور سپس تذکراتی داد و از جمله گفت: باید راه‌حلی برای تعیین حدود بستر رودخانه‌ها پیدا کرد تا سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های کشاورزی مملکت رونق بیشتری پیدا کند.
آقای پزشکپور اضافه کرد که اصل ملی شدن آب این نیست که آب را بر روی مردم ببندند، بلکه این عمل معارض اصل انقلاب است که از طرف دیگر به‌هیچ‌وجه منطبق با اصول عدالت نیست که پروانه مصرف لغو شود.
آقای پزشکپور در پایان سخنان خود گفت: گروه پان‌ایرانیست‌ها در مواد این لایحه نظریات اصلاحی دارند که به‌موقع خود پیشنهادهایی تقدیم خواهند داشت.
آقای دکتر اسفندیار یگانگی نیز درباره این لایحه تذکراتی داد.
 

فشار به مردم

آقای مهندس ناصر بهبودی سپس در مخالفت با این لایحه صحبت کرد و گفت: این لایحه چیز تازه‌ای نیست. عین این لایحه در دوره گذشته تصویب شده و این بار مواد آن را شدیدتر کرده‌اند و همان‌طور که ناطقین محترم قبلی گفتند جز این نیست که بخواهند فشار بیشتری به مردم وارد آورند. (رامبد: می‌خواهند قدرت دولت را بیشتر نشان بدهند!)
آقای مهندس بهبودی گفت: یقین دارم از لحاظ اهمیتی که این لایحه دارد، صاحب‌نظران نظریات اصلاحی که مفید به حال مردم باشد ابراز خواهند داشت و ما هم درباره هر یک از مواد پیشنهادهایی داریم که به‌موقع تقدیم خواهیم داشت.
 

از افتخارات حزب ایران نوین است که نخست‌وزیر هم راضی نیست و انتقاد می‌کند!

آقای خواجه نوری گفت: به‌نظر بعضی عجیب می‌آید که نخست‌وزیر و یا وزرا از دستگاه‌هایشان انتقاد کنند. این یکی از افتخارات حزب ایران نوین است که در راه شکوفان کردن افکار و عقاید حتی نخست‌وزیرش انتقاد می‌کند (نمایندگان: احسنت).
آقای خواجه‌نوری گفت: طبیعی است که درحالی‌که ما به نظریات مفیدِ اقلیت احترام می‌گذاریم، از نظریات اعضای حزب خودمان نیز استفاده می‌بریم. شک نیست که اصل این لایحه مورد تأیید اقلیت و اکثریت و به‌عبارت دیگر عموم ملت ایران است. (نمایندگان: صحیح است) ولی نظریات مفید از هر طبقه که ابراز شود مورد توجه قرار می‌گیرد تا معایب و نواقص این لایحه برطرف گردد.
در کلیات لایحه دو تن دیگر از نمایندگان مطالبی بیان داشتند. کلیات این لایحه تصویب شد و رسیدگی به مواد آن به جلسه آینده (پس‌فردا) موکول گردید.
 

اظهارات وزیر کشور

در این جلسه آقای مهندس عبدالرضا انصاری، وزیر کشور، لایحه نوسازی و عمران شهری را تقدیم داشت. آقای وزیر کشور هنگام تقدیم لایحه گفت: در این لایحه برای تأمین هزینه نوسازی و عمران شهرها و احداث و توسعه معابر، شهرداری‌های مسئول قانونا مکلف شده‌اند که بر کلیه اراضی و ابنیه و مستحدثات واقع در محدوده شهر، عوارض عادلانه‌ای وضع و دریافت نمایند و عوائد حاصله را به مصرف نوسازی و عمران برسانند و از این طریق محیط بهتری برای زندگی عموم افراد شهرنشین تهیه کنند.
در این لایحه مواردی پیش‌بینی شده که شهرداری‌ها از تسهیلات و اختیارات لازم برای تملک اراضی جهت نوسازی و مراقبت در رشد موزون و متناسب شهرها و نظارت بر طرز استفاده از اراضی واقع در محدوده شهر و حریم آن و وادار کردن مالکین به رعایت مقررات منطقه‌بندی شهر و تعیین تعداد طبقات، ارتفاع و نماسازی و کیفیت ساختمان‌های شهری، برخوردار باشند و بتوانند توسعه شهرها را بر اساس صحیح و منطبق با نیازمندی‌های عمومی استوار سازند و در اجرای اصل یازدهم انقلاب ملی، به نحو شایسته توفیق حاصل نمایند.
بدیهی است به‌موازات تصویب لایحه و اجرای قانون، وزارت کشور نیز در سازمان شهرداری‌ها تجدید نظر اساسی به عمل خواهد آورد تا شهرداری‌ها با داشتن تشکیلات صحیح و استفاده از وجود عناصر کاردان و فعال، شایستگی و توانایی کافی برای به ثمر رساندن این اصل مهم انقلاب را داشته باشند.[12]
 

بررسی درباره ایجاد خط هوایی مافوق صوت بین ایران، ترکیه و پاکستان

اولین اجلاسیه کمیته حمل‌ونقل و ارتباطات سازمان همکاری عمران منطقه‌ای فردا در آنکارا گشایش خواهد یافت.
کمیته مذکور طی جلسات چهارروزه خود امور مربوط به همکاری‌های کشورهای عضو را در رشته‌های کشتی‌رانی، حمل‌ونقل، مخابرات تلفنی و تلگرافی، راه و راه‌آهن و به‌خصوص موافقت‌نامه‌های مربوط به نمایندگی‌های فروش و ایجاد خط هوایی مافوق صوت مورد مطالعه قرار خواهد داد.
چندی پیش پیشنهاد گردیده بود که شرکت‌های هواپیمایی ایران، پاکستان و ترکیه با سرمایه‌گذاری مشترک و خرید هواپیمای مافوق صوت به ایجاد یک شرکت هواپیمایی بزرگ اقدام نمایند، ولی این مسئله به علت عدم هماهنگی در میزان سرمایه‌گذاری‌های سه کشور مورد قبول ایران و ترکیه قرار نگرفت.
به قرار اطلاع، چنانچه کشورهای عضو منطقه نسبت به هماهنگ نمودن میزان سرمایه‌گذاری‌های خود به توافق نرسند، ممکن است اجرای برنامه‌های مشترک برای پروازهای شرکت‌های موجود هواپیمایی در سه کشور را مورد مطالعه قرار دهند. به موجب این پیشنهاد و قراردادی که به امضا خواهد رسید، شرکت‌های هوایی مذکور به حمل‌ونقل مشترک مسافران مبادرت خواهند کرد.[13]
 

بحران در اردن به دنبال منع فعالیت چریک‌های عرب توسط ملک حسین

«خبرگزاری فرانسه» از امّان گزارش داد: بهجت طلحونی، نخست‌وزیر اردن، طی نطقی اظهارات وزیر کشور اردن را تکذیب کرد.
وزیر کشور گفته بود که کابینه اردن هرگونه فعالیت کماندوهای عرب فلسطین را که سبب تحریک اسرائیل به انتقام‌جویی گردد، ممنوع می‌کند.
نخست‌وزیر گفت که مسئله تجاوز اسرائیل را مورد بررسی قرار داده، ولی به‌هیچ‌وجه مسئله‌ای را که وزیر کشور به آن اشاره کرده، مورد بررسی قرار نداده است.
نخست‌وزیر گفت که دولت اردن تصمیم دارد به سیاست مشترک اعراب وفادار باشد و افزود که اردن آنچه در قوه دارد برای محو آثار تجاوز اسرائیل به کار خواهد برد.
به این ترتیب معلوم می‌گردد که ملک حسین باید با یک بحران جدی کابینه مقابله کند. این بحران بر سر مسئله حمله کماندوهای عرب، که از خاک اردن علیه ساحل غربی رودخانه اردن که در تصرف اسرائیل است، صورت می‌گیرد، به‌وجود آمده است.
نخست‌وزیر اظهارات وزیر کشور را تکذیب می‌کند درحالی‌که وزیر کشور در حقیقت اظهارات پادشاه را که گفته بود به عنوان رئیس کشور به احدی اجازه نمی‌دهم که به دشمن دستاویز حمله بدهد، تکرار می‌کند.[14]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 1 اسفند 1346
 
پی‌نوشت‌ها:

[1] . سیدجعفر بهبهانی فرزند سیدمحمد بهبهانی، متولد 1293 در تهران بعد از تحصیلات متوسطه وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد؛ درجه لیسانس گرفت و پس از اتمام تحصیل سردفتر اسناد رسمی گردید. در حوزه بازار محضری دایر کرد و با استفاده از موقعیت و نفوذ پدرش توانست به کار خود رونق زیاد بدهد و از این راه عایدی خوبی نصیبش شود.
سیدجعفر بهبهانی در دوره‌های هیجدهم و نوزدهم و بیستم وکیل تهران شد. از 1340 به بعد از سیاست کناره گرفت؛ غالبا در منزل خود از دوستان و ارباب رجوع پذیرایی می‌کرد و در عین حال به کسانی که در دولت نفوذ داشتند و با وی آمدوشد می‌کردند، نظرهای مشورتی می‌داد. وی در 73 سالگی درگذشت.
[2] . در تاریخ مزبور آیت‌الله جعفری در عراق به سر می‌برده و منبع ساواک نام سخنران را اشتباه درج نموده است.
[3] . آیت‌الله حاج شیخ غلامحسین جعفری همدانی به روایت اسناد ساواک، ص 238.
[4] . انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان گلستان، ج 1، ص 55.
[5] . اطلاعات، 1 اسفند 1346، ص 24.
[6] . همان‌جا.
[7] . همان‌جا.
[8] . همان‌جا.
[9] . همان، ص 21.
[10] . همان‌جا.
[11] . همان، صص 1 و 21.
[12] . همان‌جا.
[13] . همان، صص 1 و 4.
[14] . همان، ص 2. 
 


کد مطلب: 25815

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25815/1-اسفند-1346

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir