کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۱ اردیبهشت ۱۳۴۷

1 ارديبهشت 1404 ساعت 18:34

تیتو فردا به ایران می‌آید!/ ایران و کنسرسیوم به توافق رسیدند/ شاه کنفرانس حقوق بشر را افتتاح می‌کند!/ اشرف رئیس هیئت نمایندگی ایران در کنفرانس حقوق بشر!/ افتتاح درمانگاه «شیر و خورشید سرخ» در دبی!/ اعتراض به انتخابات نظام پزشکی/ بازرس قانونی شرکت چوب/ آمار تلفات حوادث تهران در فروردین/ اجلاسیه وزیران سنتو، روز سه‌شنبه شروع به کار می‌کند/ لایحه فروش املاک موقوفه عام تقدیم مجلس شد/ وزیر اطلاعات پاکستان به اصفهان می‌رود/ انتصاب در شهربانی



تیتو فردا به ایران می‌آید!

جراید امروز کشور نوشتند: مارشال یوزیب بروز تیتو، رئیس‌جمهوری یوگسلاوی و بانو، بعدازظهر فردا به دعوت رسمی شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو برای یک اقامت شش‌روزه در ایران وارد تهران خواهند شد.
شاهنشاه و شهبانو شخصا از میهمانان عالی‌قدر خویش در فرودگاه مهرآباد استقبال خواهند کرد. در فرودگاه مهرآباد مراسم استقبال رسمی از رئیس‌جمهوری مادام‌العمر یوگسلاوی به عمل خواهد آمد و مردم تهران از هم‌اکنون خود را برای پذیرایی و استقبال از میهمانان عالی‌قدر شاهنشاه و شهبانو آماده کرده‌اند.
هم‌زمان با اقامت رئیس‌جمهوری یوگسلاوی در تهران، بنا بر اظهار مقامات نزدیک و مطلع، بین سران دو کشور مذاکراتی پیرامون مسائل مورد علاقه صورت خواهد گرفت. مشکلات بین‌المللی، اوضاع منطقه عربی خاورمیانه، توسعه همکاری‌های فنی و روابط اقتصادی و بازرگانی دو کشور از جمله مسائلی است که رهبران ایران و یوگسلاوی در اطراف آن مذاکره خواهند کرد. در مورد مسائل و مشکلات بین‌المللی، رهبران دو کشور نظریات نزدیک به هم دارند و این نظریات براساس حل مشکلات به طریق مسالمت‌آمیز قرار گرفته است.
 

توسعه روابط

در مورد توسعه روابط همکاری‌های اقتصادی و فنی پیش‌بینی گردیده که مذاکرات دو کشور در این مدت برای تصمیم نهایی در مورد چگونگی این همکاری‌ها به نتیجه برسد. روابط ایران و یوگسلاوی با سفر شاهنشاه آریامهر به این کشور در خردادماه سال ۱۳۴۵ وارد فصل نوینی گردید و طرفین موافقت کردند که کوشش‌های تازه‌ای به منظور توسعه بیشتر همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، علمی، فنی و فرهنگی بین دو کشور معمول گردد.
بین ایران و یوگسلاوی تاکنون موافقت‌نامه‌ها و قراردادهایی در زمینه همکاری‌های اقتصادی و فنی، آموزشی و پرورش علوم و فرهنگی منعقد گردیده است.
 

ورود سفیر ایران

آقای محمد قوام، سفیر ایران در بلگراد، دیروز برای تهیه مقدمات سفر مارشال تیتو به ایران وارد تهران گردید.
پلیس تهران طی اطلاعیه‌ای درباره ورود حضرت مارشال تیتو و بانو اعلام کرد: توقف کلیه وسائط نقلیه در روزهای دوشنبه 2 اردیبهشت از ساعت ۱۴ و یکشنبه 8 اردیبهشت از ساعت ۷ صبح الی خاتمه مراسم در طرفین خیابان‌های آیزنهاور، شاهرضا، فردوسی، باب همایون، آذر، داور، میدان ارک، خیام، سپه، پهلوی به طور کلی ممنوع بوده، چنانچه وسیله نقلیه‌ای در مسیر خیابان‌های مشروحه فوق پارک نماید، وسیله توسط مأمورین انتظامی با جرثقیل به خارج از مسیر نقل خواهد شد.[1]
 

ایران و کنسرسیوم به توافق رسیدند

«آیندگان» نوشت: شاهنشاه آریامهر دیروز هیئت چهار نفری کنسرسیوم را به حضور پذیرفتند و متعاقب آن در محافل نفتی تهران نسبت به سرانجام این دور مذاکرات که به قول جی. ادیسون، رئیس هیئت، شاید آخرین دور باشد اظهار خوش‌بینی گردید.[2]
«اطلاعات» نیز نوشت: نمایندگان اعزامی کنسرسیوم نفت دیروز به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شدند و طرح جدید مربوط به افزایش صادرات و تولید نفت و تأمین درآمد مورد درخواست ایران را تقدیم حضور ملوکانه نمودند و امروز تهران را ترک کردند.
فرمول جدید کنسرسیوم توقعات و درخواست ایران را به طرق مختلف برآورده خواهد کرد. به همین جهت دیروز ملاقات و مذاکرات رسمی در سطح مدیران انجام نگرفت. مذاکراتی که انجام گرفت، غیر رسمی بود.
امروز صبح، طرح جدید کنسرسیوم نفت مورد مطالعه و ارزیابی کارشناسان شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت. گفته می‌شود فرمول جدید کنسرسیوم طوری تدوین گردیده که ضمن تأمین درآمد مورد احتیاج برنامه چهارم، تعهداتی برای کمپانی‌های نفتی در کشورهای دیگر به‌وجود نمی‌آورد. در حقیقت، کنسرسیوم مشکل ایران و مشکل خود هر دو را حل کرده است.[3]
 
 چیستی و چرایی این مذاکرات را در مطلب زیر در روزشمار 14 اسفند 1346 بخوانید:
 
 محافل نفتی جهان در انتظار مذاکرات تهران!
 
 
 

شاه کنفرانس حقوق بشر را افتتاح می‌کند!

جراید امروز کشور نوشتند: بامداد فردا شاهنشاه آریامهر با بیانات خویش کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر را در عمارت جدید مجلس شورای ملی می‌گشاید و بدین ترتیب ورقی زرین بر افتخارات سیاست صلح جویانه و بشر دوستانه ایرانیان خواهند افزود.
محافل نزدیک به کنفرانس امروز اظهار نظر کردند که سخنان افتتاحیه شاهنشاه در کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر دارای اهمیت و ارزش خاصی است. رهبر ملت ایران در بیانات خویش به لزوم همزیستی مسالمت‌آمیز و رفع اختلافات از راه مذاکرات صلح‌جویانه اشاره خواهند کرد و توجه نمایندگان 130 کشور مختلف را که با مرام‌های سیاسی مختلف در این کنفرانس شرکت می‌کنند، به اهمیت عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات و گرفتاری‌های بین‌المللی از قبیل فقر، گرسنگی، بی‌سوادی و بیماری و لزوم نابودی آنها جلب خواهند فرمود.
کنفرانس از مجاهدت شاهنشاه به عنوان اولین رهبر و یک شخصیت مورد احترام بین‌المللی در مبارزه با بی‌سوادی و ریشه‌کن کردن جهل و نادانی در ایران قدردانی خواهد کرد.
 

ورود نمایندگان

اغلب نمایندگان کشورهای شرکت‌کننده در کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر تا بعد از ظهر امروز وارد تهران گردیدند و بقیه آنان حداکثر تا نیمه‌شب امشب به تهران وارد خواهند شد.
در میان نمایندگان کشورهای مختلف شخصیت‌های مهم بین‌المللی دیده می‌شوند. نمایندگان کشورهای مختلف به تعداد یک تا ده تن از هر کشور، درحالی‌که یکی از شخصیت‌های برجسته در رأس آن قرار گرفته، در این کنفرانس شرکت خواهند کرد. ریاست هیئت‌های نمایندگی بعضی از کشورها را وزرای خارجه، دادگستری و امور اجتماعی این کشورها عهده‌دار هستند و گروهی از نمایندگان به وسیله سفرای خود در ایران یا کشورهای مجاور ایران رهبری خواهند شد.
 

اشرف رئیس هیئت نمایندگی ایران در کنفرانس حقوق بشر!

ریاست هیئت نمایندگی ایران را والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی برعهده خواهند داشت.
امروز در محافل نزدیک به کنفرانس گفته شد که ممکن است والاحضرت اشرف از طرف نمایندگان کشورهای مختلف به ریاست کنفرانس انتخاب شوند.[4]
 

افتتاح درمانگاه «شیر و خورشید سرخ» در دبی!

آقای دکتر خطیبی، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، در بندر بوشهر اعلام کرد که در آینده نزدیک شیر و خورشید سرخ یک بیمارستان سیار و شناور در خلیج فارس دایر می‌کند.
وی افزود: تجهیزات این بیمارستان روی یک کشتی نصب خواهد شد.
آقای دکتر خطیبی امروز برای شرکت در مراسم گشایش درمانگاه شیر و خورشید سرخ در عجمان با اتفاق گروهی از رؤسای ادارات دولتی به دبی و عجمان رفت.
مدیرعامل شیر و خورشید سرخ دیروز از تأسیسات شیر و خورشید سرخ در برازجان و بندر بوشهر بازدید به عمل آورد.[5]
 

اعتراض به انتخابات نظام پزشکی

امروز آخرین روز قبول اعتراضات انتخابات نظام پزشکی بود. تاکنون تعدادی اعتراض به هیئت نظارت بر انتخابات رسیده است که مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
یکی از موارد اعتراض مربوط به رأی دادن پزشکان حومه تهران در انتخابات نظام پزشکی تهران است.
ضمنا رأی دادن آسیستان‌های دانشگاه، که اجازه مطب ندارند، مورد اعتراض قرار گرفته است.
اگر هیئت نظارت بر انتخابات این اعتراضات را وارد اعلام کند، انتخابات نظام پزشکی تجدید می‌شود. نتیجه رسیدگی به اعتراضات بعدا از طرف هیئت نظارت اعلام خواهد شد.[6]
 

بازرس قانونی شرکت چوب

روز گذشته مجمع عمومی شرکت سهامی چوب با حضور آقای مهندس گلسرخی، وزیر منابع طبیعی، تشکیل جلسه داد و پس از استماع گزارش سالانه مدیرعامل شرکت، آقای علی شعبانی را به سمت بازرس دولت در شرکت چوب انتخاب کرد.[7]
 

آمار تلفات حوادث تهران در فروردین

وزارت دادگستری آخر وقت امروز آمار تلفات حوادث تهران را در فروردین‌ماه گذشته به استناد معاینات پزشکی قانونی به این شرح انتشار داد:
حوادث رانندگی ۴۴ نفر، خفگی در حوض هجده نفر، سوختگی ده نفر، خودکشی دو نفر، قتل با چاقو یک نفر، نزاع منتهی به فوت دو نفر، مسمومیت غذایی یک نفر، سقوط از بلندی دوازده نفر، قتل (خفه‌کردگی) یک نفر، ضربه مغزی شش نفر، انفجار ترقه یک نفر، مرگ بر اثر انفجار ترقه یک نفر.[8]
 

اجلاسیه وزیران سنتو، روز سه‌شنبه شروع به کار می‌کند

اجلاسیه وزیران سازمان پیمان مرکزی روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه این هفته در لندن تشکیل خواهد شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس امروز گزارش داد که هارولد ویلسون، نخست‌وزیر دولت کارگری انگلستان، هنگام گشایش این اجلاسیه نطق مهمی ایراد خواهد کرد.
در جلسات اجلاسیه وزیران سنتو، وزیران خارجه ایران، ترکیه، انگلستان و نمایندگان دولت‌های آمریکا و پاکستان شرکت خواهند کرد.
دین راسک به‌علت مسائل مربوط به صلح ویتنام قادر به شرکت در این اجلاسیه نخواهد بود و ریاست هیئت نمایندگی آمریکا را معاون وی برعهده خواهد داشت.
خبرگزاری مذکور اضافه می‌کند از مسائل مهم مذاکرات این اجلاسیه، مسائل مربوط به تدارکات نظامی شوروی در مدیترانه، اختلافات اسرائیل و اعراب و مسئله خروج قوای بریتانیا از خلیج فارس است. سازمان پیمان مرکزی در سال ۱۹۵۵ برای حفظ مرزهای شمال خاورمیانه از نفوذ شوروی ایجاد گردید، ولی هر سه کشور منطقه سنتو به توسعه روابط خود با مسکو اقدام کرده‌اند.
الکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، اخیرا از هر سه کشور ترکیه، ایران و پاکستان دیدن کرده است.[9]
 

لایحه فروش املاک موقوفه عام تقدیم مجلس شد

در جلسه علنی یک‌ساعته امروز مجلس شورای ملی، یک نطق قبل از دستور پیرامون خلیج فارس ایراد شد و سپس هفت لایحه دولت مورد رسیدگی و تصویب قرار گرفت.
ساعت ۹ بامداد امروز، جلسه مجلس شورای ملی به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید. در آغاز جلسه، آقای داود امینی در نطق قبل از دستور پیرامون شیخ‌نشین‌های خلیج فارس و تشکیل فدراسیون شیخ‌نشین‌ها و امارات خلیج فارس صحبت کرد و گفت: «خلیج فارس منطقه حیاتی و شاهراه کشور و ملت ایران است و هر نوع تحولاتی در این ناحیه حساس روی دهد باید در درجه اول و بیش از هر چیز نظر و منافع ملت ایران تأمین شود».
آقای داود امینی در پایان سخنان خود گفت: شیخ‌نشین‌ها و امارات خلیج فارس هم باید به این حقیقت توجه داشته باشند که ایران جز سعادت و ترقی آنان چیزی نمی‌خواهد و به هیچ وجه قصد تجاوز به حقوق و تمامیت ارضی آنها ندارد، ولی دولت ایران اجازه نمی‌دهد استعمارگران شکست‌خورده، حقوق ملی و منافع ایران را از نظر دور دارند.
نماینده اردبیل در پایان سخنان خود توجه دولت را به حفظ آثار تاریخی حوزه انتخابیه خود جلب نمود و برای مرمت آن یادآوری‌هایی نمود.
 

تقدیم لایحه

آقای دکتر ولیان، وزیر اصلاحات ارضی، لایحه فروش املاک مزروعی موقوفه عام را تقدیم داشت.
آقای قوام صدری، معاون پارلمانی وزارت دارایی، نیز لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ را تقدیم نمود. این سومین لایحه تفریغ بودجه است که از طرف این دولت تقدیم شده است. حساب‌های یک‌ساله سازمان برنامه نیز ضمیمه این لایحه تفریغ بودجه تقدیم شد.
معاون وزارت دارایی همچنین لایحه تعرفه حقوق دریایی در بندرعباس و بندر بوشهر را با قید یک فوریت تقدیم داشت.
آقای دکتر مهندس بهبودی به‌عنوان مخالف فوریت، تذکراتی داد و پس از توضیحات معاون وزارت دارایی، فوریت این لایحه به تصویب رسید. در این جلسه هفت لایحه دولت مطرح و تصویب شد.
مجلس شورای ملی روز پنجشنبه آینده جلسه علنی خواهد داشت.
در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی، خانمی که در لژ تماشاچیان نشسته بود، ناگهان به پا خاست و با صدای بلند خطاب به نمایندگان مجلس شروع به صحبت کرد و طی جملات کوتاهی از اجحاف و تعدی شخصی شکایت نمود. به دستور رئیس مجلس، خانم شاکی به کمیسیون عرایض هدایت شد تا مطالب خود را بیان دارد و کمیسیون عرایض (رسیدگی به شکایات) به این مطالب رسیدگی کند.[10]
 

وزیر اطلاعات پاکستان به اصفهان می‌رود

خواجه شهاب‌الدین، وزیر اطلاعات پاکستان، که به دعوت آقای جواد منصور، وزیر اطلاعاتف از ایران دیدن می‌کند، امروز از نقاط دیدنی تهران بازدید کرد و بامداد فردا رهسپار اصفهان خواهد شد.
وزیر اطلاعات پاکستان دیشب در ضیافت شامی که از طرف همتای ایرانی خود به افتخار وی ترتیب یافته بود شرکت نمود. در این ضیافت، چندتن از آقایان وزیران و شخصیت‌های مملکتی حضور داشتند.[11]
 

انتصاب در شهربانی

روزنامه «خراسان» نوشت: بنا به پیشنهاد سرپرستی شهربانی‌‎های کل کشور سرکار سروان محمدرضا سلامی به سمت رئیس دایره مبارزه با مواد مخدر شهربانی خراسان منصوب و مشغول به کار گردید.[12]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 1 اردیبهشت 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 4؛ آیندگان، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 12.
[2]. آیندگان، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 2.
[3]. اطلاعات، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 4. 
[4]. همان، صص 1 و 17؛ آیندگان، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 11. محمدرضا پهلوی به‌تدریج در اواخر دهه 1340ش و با افزایش درآمدهای ناشی از فروش نفت توانست قدرت خود را تحکیم بخشد و به این ترتیب سرکوب مخالفان و نیروهای سیاسی که قدرت شاه را به چالش می‌کشیدند در دستور کار قرار گرفت. ابزار اصلی رژیم پهلوی برای برخورد با مخالفان، سازمان اطلاعات و امنیت کشور بود که به ساواک شهرت یافت و در این مسیر دادگاه‌های نظامی و نهادهای امنیتی و اطلاعاتی دیگر ساواک را یاری می‌رساندند. هم‌زمان محمدرضا پهلوی با برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر سازمان ملل در ایران در فروردین سال 1347ش تلاش خود را بر این هدف متمرکز کرده بود که وجهه دموکراتیکی از ایران و رژیم سلطنتی به دنیا مخابره کند. شاه برای این کار نمایندگان 84 کشور را به تهران دعوت کرده بود و سعی می‌کرد از این مسیر شیوه حکمرانی‌اش را تطهیر کند. وی در افتتاحیه این مراسم از لوح کوروش به عنوان پایه‌ای برای اسناد حقوقی جدید و از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر یاد کرد. طنز ماجرا در این بود که هم‌زمان با این کنفرانس اشرف، خواهر دوقلوی شاه، به عنوان رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل انتخاب شد. با وجود چنین ادعاهایی از سوی محمدرضا و اینکه حقوق بشر در ایران پیشینه‌ای 2500ساله دارد، واقعیت‌های جامعه حکایت دیگری را بازگو می‌کرد.
 
تشدید نقض حقوق بشر در دهه 1350
به طور کلی نقض حقوق بشر در پیش از دهه 1350ش نیز بود، اما در این دهه شدت یافت و با شکل‌گیری گروه‌های مختلف مبارز که بعضا مشی مسلحانه داشتند روندی روزافزون پیدا کرد و وضعیت تا جایی پیش رفت که به تعبیر آبراهامیان در فاصله سال‌های 1349 تا 1355ش، یعنی دوران آغاز و اوج‌گیری مبارزه مسلحانه علیه شاه، 45 نفر از چریک‌های وابسته به گروه‌های مختلف زیر شکنجه کشته شدند. رک: یرواند آبراهامیان، ایران بین دو انقلاب، ترجمه کاظم فیروزمند، حسن شمس‌آوری، محسن مدیرشانه چی، تهران، انتشارات مرکز، 1382، ص 435.
 
این روند باعث نشد که نیروهای سیاسی مخالف نیز بیکار نشسته و از پتانسیل سازمان‌های بین‌المللی استفاده نکنند. در واقع علی‌رغم خفقان داخلی و حمایت قدرت‌های خارجی و در رأس آن آمریکا از حکومت پهلوی، این نیروها از هر وسیله‌ای برای رساندن پیام خود به گوش جهانیان استفاده می‌کردند. یکی از راه‌های مبارزه، استفاده از ظرفیت خارج از کشور بود. مخالفان رژیم پهلوی که در تبعید بودند این رسالت را برعهده داشتند و به وسیله ارتباط‌گیری با نهادهای حقوق بشری تلاش می‌کردند واقعیت‌های درون کشور را به گوش این سازمان‌ها برسانند.
 
در درون کشور نیز گروه‌ها و جریان‌های سیاسی مختلف این وظیفه را به عهده گرفته بودند؛ برای مثال در سال 1350ش در تاریخ 15 آبان‌ماه، در روز سالگرد تبعید امام خمینی، روحانیون مبارز به کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل نامه نوشتند و بر اساس آن از این کمیسیون خواستند شاه را که قواعد و قوانین دموکراتیک و مردم‌سالارانه را رعایت نمی‌کند، از این کمیسیون اخراج کند. در واقع هدف از این نامه، پایان دادن به تبعید امام خمینی و تحت فشار قرار دادن رژیم پهلوی برای بازگشت امام به کشور بود. رک: شصت سال صبوری و شکوری، خاطرات دکتر ابراهیم یزدی، ج 2، تهران، انتشارات کویر، 1397، ص 457.
 
نقض حقوق بشر و گزارش سازمان‌های بین‌المللی
در نهایت وضعیت به‌وجودآمده در کشور سبب شد ارگان‌های بین‌المللی به این وقایع واکنش نشان دهند؛ برای مثال در سال 1351ش هیئتی از سازمان ملل موارد مکرر نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد و خواستار بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران شد؛ همچنین دبیرکل سازمان ملل متحد، یعنی آرتین آنالز، در سال 1353ش نظام سیاسی حاکم بر ایران را به نقض حقوق بشر متهم کرد و با صراحت تمام وضعیت حقوق بشر در ایران را بدترین وضعیت در میان تمام کشورهای دنیا دانست که سنگین‌ترین پرونده‌ها را در این زمینه دارد. رک: محسن میلانی، شکل‌گیری انقلاب اسلامی از سلطنت پهلوی تا جمهوری اسلامی، ترجمه مجتبی عظارزاده، تهران، گام نو، 1381، ص 201.
 
همچنین کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان در ژنو، دستگاه سلطنت پهلوی را به استفاده مداوم از شکنجه و تجاوز علیه شهروندان خود متهم کرد. در همین حال، انجمن بین‌المللی حقوق بشر در نامه‌ای سرگشاده، که مخاطب آن شخص محمدرضا پهلوی بود، وضعیت حقوق بشر در ایران را اسف‌بار توصیف کرد و از شخص شاه خواست که به این وضعیت پایان دهد و حقوق مدنی و آزادی‌های سیاسی مشروع مردم را به رسمیت شناسد.
درست در همین سال‌ها بود که عفو بین‌الملل در گزارشی به طرح این مطلب پرداخت که مخالفان نظام سلطنتی در زندان ساواک با شلاق و کتک و شک برقی و کشیدن ناخن و تجاوز روبه‌رو هستند. این نهاد بین‌المللی مسئول اصلی این جنایات را سازمان اطلاعات و امنیت کشور یا همان ساواک می‌دانست که به همراه دادگاه‌های نظامی ناقضان اصلی حقوق بشر در ایران هستند. آنها بر این باور بودند که پلیس مخفی ایران دارای یک شبکه خبرچینی است که در میان آحاد جامعه ایرانی رخنه و نفوذ کرده و کوچک‌ترین تحرکات را گزارش می‌کند.
 
اتحادیه بین‌المللی حقوق بشر همچنین طی تماسی با وزیر امور خارجه آمریکا و شخص کارتر، رئیس‌جمهور وقت این کشور، وضعیت حقوق بشر در ایران را نگران‌کننده توصیف کرد و از کارتر خواست که به حمایت‌های بی‌قید و شرطش از شاه پایان دهد 
 
براساس این گزارش که در روزنامه «واشنگتن‌پست» نیز منتشر شده بود زندانیان سیاسی در ایران به صورت مداوم زیر شکنجه عناصر رژیم شاهنشاهی قرار دارند. این گزارش همچنین مدعی شده بود که ساواک در تمام کشورهایی که ایرانیان حضور پررنگ دارند مشغول فعالیت است و نیروهایی از این سازمان ایرانیان مخالف نظام سلطنتی را رصد می‌کند. این نهاد حقوق بشری که مرکز آن در لندن است در بخش دیگری از گزارش خود روحانیون، هنرمندان، استادان دانشگاه و کردهای ناراضی را از اصلی‌ترین اقشار حاضر در زندان‌های ساواک عنوان کرد. سازمان عفو بین‌الملل در پایان به ذکر این مطلب پرداخته بود که در فاصله سال‌های 1350 تا 1354ش نزدیک به سیصد زندانی سیاسی به اعدام محکوم شده بودند که حکم تعدادی از آنها اجرا شده بود. این در حالی بود که خود محمدرضا پهلوی تعداد زندانیان سیاسی در ایران را در مجموع حدود سه‌هزار نفر می‌دانست و بیشتر آنها را تروریست لقب می‌داد. او آنها را افرادی می‌دانست که فعالیت چریکی انجام می‌دهند و قصد خرابکاری و بمب‌گذاری دارند.
 
از نهادهای دیگر حقوق بشری که نسبت به روند تحولات در ایران به‌خصوص در سال‌های منتهی به انقلاب اسلامی واکنش نشان داد اتحادیه بین‌المللی حقوق بشر در سال 1356ش بود. این اتحادیه طی تلگرافی به شاه نگرانی خود را از وضعیت نابسامان آزادی‌های سیاسی در ایران ابراز نمود و از دولت ایران خواست به وضعیت حقوق بشر در کشور سروسامان دهد. اتحادیه بین‌المللی حقوق بشر همچنین طی تماسی با وزیر امور خارجه آمریکا و شخص کارتر، رئیس‌جمهور وقت این کشور، وضعیت حقوق بشر در ایران را نگران‌کننده توصیف کرد و از کارتر خواست که به حمایت‌های بی‌قید و شرطش از شاه پایان دهد. دولت آمریکا و نماینده وزارت امور خارجه این کشور در امور ایران نیز در پاسخ گفت که رئیس‌جمهور کارتر در سیاست خارجی بیشترین اولویت را به بحث حقوق بشر می‌دهد و تلاش می‌کند بیشترین توجه خود را به این امر معطوف سازد. وزارت امور خارجه آمریکا در عین حال بر این امر تأکید کرد که در پی تلاش‌های دولت آمریکا وضعیت حقوق بشر در ایران نسبت به گذشته بهبود یافته است و تغییرات امیدوارکننده‌ای به‌خصوص در زمینه قوانین کیفری صورت پذیرفته است. اتحادیه بین‌المللی حقوق بشر پاسخ دولت آمریکا را قانع‌کننده ندانست و محکومیت اشخاصی همچون آیت‌الله طالقانی، هاشمی رفسنجانی و آیت‌الله منتظری را موارد عینی نقض حقوق بشر عنوان کرد. رک: شصت سال صبوری و شکوری، همان، ج 2، ص 442.
به‌رغم همه مطالب مطرح‌شده شخص شاه حاضر نبود بپذیرد که شیوه حکمرانی خودکامه‌اش به نقض گسترده حقوق بشر منجر شده و ایران را از این حیث در وضعیت بدی قرار داده است. بیل فرلیک، که فعالیت حقوق بشری خود را سه سال قبل از انقلاب اسلامی ایران آغاز کرده بود و در سازمان عفو بین‌الملل با قربانیان شکنجه ساواک مصاحبه می‌کرد، موارد متعدد و مکرر نقض حقوق بشر و شکنجه را در ایران را تأیید می‌کرد. بااین‌حال محمدرضا پهلوی می‌گفت که شکنجه‌ای در زندان‌های ایران انجام نمی‌شود و اگر هم انجام می‌شود او از آنها مطلع نیست. فرلیک می‌گوید: شخص شاه بر استاندارهای بالای حقوق بشری در ایران تأکید داشت و ایران را از این حیث با اروپا مقایسه می‌کرد و وضعیت ایران را حتی بهتر از اروپا می‌دانست. رک: در دامگه حادثه، بررسی علل و عوامل فروپاشی حکومت شاهنشاهی، گفت‌وگو با پرویز ثابتی مدیر امنیت داخلی ساواک، شرکت کتاب، 1390 ، صص 592-594.
 
در پایان با توجه به تمام فشارهای داخلی و بین‌المللی محمدرضا پهلوی تصمیم گرفت در فضای باز سیاسی و به شکلی حداقلی برخی از زندانیان سیاسی را آزاد کند و فضای سیاسی کشور را بهبود بخشد؛ سیاستی که دیگر کارگر نیفتاد و در نهایت به سرنگونی حکومتش منجر شد، اما آنچه به عنوان جمع‌بندی می‌توان گفت این است که شیوه حکمرانی محمدرضا که در آن دموکراسی و حقوق بشر محلی از اعراب نداشت، نتوانست به مسیر خود ادامه دهد و در نهایت با انقلاب اسلامی سرنگون شد.
برای مطالعه بیشتر رک:  
[5]. اطلاعات، 1 اردیبهشت 1347، صص 17
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، ص .20 
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا؛ آیندگان، 1 اردیبهشت 1347، ص 12؛ خراسان، 1 اردیبهشت 1347، صص 1 و 12.
[12]. خراسان، 1 اردیبهشت 1347، ص 2.
 


کد مطلب: 25896

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25896/۱-اردیبهشت-۱۳۴۷

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir