شاه، در حالی که بسیار افسرده بود، در محوطۀ کاخ نیاوران قدم میزدند که تلفنچی کاخ اطلاع داد ژیسکاردستن میخواهد تلفنی با اعلیحضرت صحبت کند. ایشان گفتند: «من چیزی ندارم که به او بگویم. ما آنقدر به فرانسه خوبی کردیم، این همه کار انجام دادیم، حال نظرشان را تغییر داده و در کنفرانس گوادلوپ بر ضد من اظهار نظر کرده است.»...
دوم دیماه 1357
گفتوگو با ژیسکاردستن
شاه، در حالی که بسیار افسرده بود، در محوطۀ کاخ نیاوران قدم میزدند که تلفنچی کاخ اطلاع داد ژیسکاردستن میخواهد تلفنی با اعلیحضرت صحبت کند. ایشان گفتند: «من چیزی ندارم که به او بگویم. ما آنقدر به فرانسه خوبی کردیم، این همه کار انجام دادیم، حال نظرشان را تغییر داده و در کنفرانس گوادلوپ بر ضد من اظهار نظر کرده است.»
من به اعلیحضرت گفتم: «اعلیحضرتا، گذشت زمان قضاوت خواهد کرد، ولی شما میتوانید به او بگویید اگر سعی میکنی روی دو چهارپایه بنشینی، قطعاً وسط آندو به زمین خواهی خورد.»
ملاقات ژیسکاردستن رئیسجمهور فرانسه و همسرش با شاه و فرح در فرودگاه پاریس
شماره آرشیو:3323-4ع
اعلیحضرت سرانجام راضی شدند با او صحبت کنند.
ژیسکاردستن سلامی کرد، اما پاسخی سردتر گرفت گله کردنها شروع شد، ولی کاری بود گذشته، روی همرفته تلفن بیش از 5 دقیقه طول نکشید.
اعلیحضرت گفتند: «روزی در سنموریتس اسکی میکردم، همین ژیسکاردستن، با آنکه پیر و فرسوده بود، برای گرفتن 20 میلیون دلار وام تا بالای پیست آمد.» سپس به من رو کردند و ادامه دادند: « اگر دفعۀ دیگر تلفن کرد، این مطلب را به او یادآوری کن و بگو انتظار نداشتم در کنفرانس گوادلوپ به من خیانت کنی.1» 2
محمدرضا پهلوی درحال تقدیم هدایا به والری ژیسکاردستن رئیسجمهور فرانسه در محل یکی از کاخهای سلطنتی، در تهران
شماره آرشیو: 3471-11ع
پی نوشت:
1. ژیسکار دستن بعدها در خاطراتش نوشت: «من در گوادلوپ در میان سه رهبر که معتقد بودند اعلیحضرت باید از سلطنت کنارهگیری کند، تنها بودم. بعدها رهبران صنعتی جهان گفتند هیچکس مایل نبود حقیقت را به شاه بگوید، ولی تنها کسی که جرئت میکرد با او مخالفت کند، همسرش بود.
2. امیراصلان افشار. سروها در باد: آخرین روزهای شاه در تهران. به تقریر امیراصلان افشار؛ تهیه و تنظیم محمود ستایش، تهران: نشر البرز، 1378، صص 113ـ114.