کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

قیام نجف علیه انگلیس (1336 ق. / 1918 م) و تکوین ” جمعیت نهضت اسلامی”

19 دی 1393 ساعت 23:10

مولف : صفاءالدین تبرّائیان

نزدیک به 78 سال پیش، منطقة فرات مرکزی شاهد یک شورش محلی بود که در منابع فارسی تاکنون کمتر نامی از آن، و نقش ایرانیان در آن، به میان آمده است. به گذشته باز گردیم، به سال 1918م/1336ق.، به گاه حاکمیت انگلیسیها بر غالب بخشهای سرزمین عراق. در این زمان شهر نجف نقش مرکزیت یک قیام مردمی را ایفا کرد که به “قیام نجف علیه انگلیس“ نامبردار شد. حضور هدایتگر ...


 
نزدیک به 78 سال پیش، منطقة فرات مرکزی شاهد یک شورش محلی بود که در منابع فارسی تاکنون کمتر نامی از آن، و نقش ایرانیان در آن، به میان آمده است.
 
به گذشته باز گردیم، به سال 1918م/1336ق.، به گاه حاکمیت انگلیسیها بر غالب بخشهای سرزمین عراق. در این زمان شهر نجف نقش مرکزیت یک قیام مردمی را ایفا کرد که به “قیام نجف علیه انگلیس“ نامبردار شد. حضور هدایتگر و نقش تعیین‌کنندة عده‌ای از روحانیان در قیام مسلّم به شمار می آید. انقلابیان موفق به سازماندهی یک تشکل سیاسی شدند و نام آن را “جمعیت نهضت اسلامی“ نهادند. عده ای از علما، بزرگان، طلاب، پیشه وران و تهیدستان به نهضت پیوستند. شعله‌های قیام در نجف زبانه کشید. اعضای شاخة نظامی “جمعیت“ در اولین اقدام مسلحانه سروان مارشال، فرماندار انگلیسی، را نشانه گرفتند. در پی ترور مارشال، نیروی نظامی انگلیس، با ایجاد یک کمربند امنیتی و نظامی، شهر نجف را به محاصره درآورد. این محاصره مدت چهل و شش شبانه روز به درازا انجامید. سران شاخة نظامی دستگیر شدند و حکم اعدام آنان بیدرنگ صادر شد. در این میان، دبیر ایرانی “جمعیّت“ تنها عضو از کارد مرکزی “جمعیت نهضت” بود که موفق به فرار شد. خسارات جانی و مالی وارده به انگلیسیها از آغاز قیام تا انجام آن بسیار بیشتر از شورشگران بود. در پی سرکوب قیام، گروهی از اهالی نجف به تبعیدگاه گسیل شدند. خبر قیام و محاصرة شهر نجف اشرف به گوش اکثر مردم عراق و فراتر از مرزهای این کشور رسید. مرجع بزرگ، آیت‌الله سیدکاظم یزدی، در جریان واقعه، تکاپوی فراوان مبذول داشت تا آرامش به شهر بازگردد و از هتک حرمت، خونریزی و خشونت پرهیز شود.
 
به گمان بسیاری از پژوهشگران، قیام نجف مقدمة انقلاب فراگیر سال 1920م عراق است و موجبات جدی تکاپو در اندیشة نیل به ازادی و استقلال را، که در این مقطع بروز و تجلی یافت و دو سال بعد به بار نشست، فراهم آورد. در این گفتار کوشش شده است تا با بررسی منابع موجود در پیوند با این رویداد به تبیین ریشه ها و زمینه های قیام بپردازیم و علل موجد، چگونگی رخداد و تاثیرات آن را ارزیابی کنیم.
 
جنگ جهانی اوّل و پیامدهای منطقه‌ای
جنگ جهانی اول در 28 ژوئیة 1914م/6 مرداد 1293ش با اعلام جنگ اتریش ـ هنگری به صربستان آغاز شد. این نزاع نظامی، که در ابتدا به مثابه یک تسویه حساب میان قدرتهای طراز اول اروپا تلقی می‌شد…
 


کد مطلب: 488

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/488/قیام-نجف-علیه-انگلیس-1336-ق-1918-م-تکوین-جمعیت-نهضت-اسلامی

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir