یکشنبه 17 سپتامبر 1978 [26 شهریور 1357]
«... تعداد کشته شدههای زلزلهای که مرکزش در شهر طبس قرار داشت به 15 هزار نفر رسیده است. و در این باره فیلمی از تلویزیون نشان دادند که منظره ویرانیهای ناشی از زلزله در آن فوقالعاده تأثرانگیز بود.
سهشنبه 19 سپتامبر 1978 [28 شهریور 1357]
طبق آخرین آمار، تعداد کشته شدگان زلزله طبس به حدود 22 هزار نفر رسیده است. شهبانو نیز در سفری که به منطقه زلزله زده داشت، شدیداً از کمبود دکتر، پرستار، چادر و پتو برای افراد خسارت دیده گله کرده است.
توجه به گزارشهای مفصل مطبوعاتی که راجع به نارسائی در امور امدادی برای زلزلهزدگان منتشر میشود، زنگ خطر را درگوشم به صدا درآورد. و به همین جهت طی تلگرافی برای «امیرخسرو افشار» (وزیر خارجه جدید) به او هشدار دادم که نسبت به بهرهبرداریهای سیاسی از این ماجرا غافل نباشد، و پیشنهاد کند که هرچه زودتر شخص لایقی برای سرپرستی کمکرسانی به زلزلهزدگان تعیین شود تا نارسائیها بیش از این ادامه پیدا نکند.1»2
تعدادی از آوارگان زلزله طبس
شماره آرشیو: 12413-۲۸۸م
پی نوشت:
1. رژیم شاه پس از توجه به وضعیت مصیبتباری که بر اثر حادثه زلزله طبس پیش آمده بود، در صدد بهرهبرداری سیاسی از این ماجرا برآمد و تمام قدرت تبلیغاتی خود را به کار انداخت تا با جلب نظر مردم به سوی این واقعه جانگذاز، مسیر فکری ملت را از حرکت در جهت نهضت اسلامی منحرف کند و ذهن آنها را به سمت مسائل فرعی و حاشیهای مثل: نارسائی در کمکرسانی به زلزلهزدگان، حرکت ارتش برای امداد و بازسازی مناطق زلزلهزده، و یا دلسوزی مقامات رژیم به حال زلزلهزدگان، بکشاند... ولی در این مورد هم تیر شاه به سنگ خورد و صدور یک اعلامیه افشاگرانه از سوی امام خمینی در نجف مردم را هشیار کرد و همگان فهمیدند که ضمن شرکت در کمکرسانی به خسارتدیدگان، هرگز نباید از توجه به روند نهضت غافل بمانند. در اعلامیه امام آمده بود: «... زلزله طبس هر انسانی را متأثر و متألم میکند... (ولی) ملت مسلمان ایران بیدار باشید و زلزله و سیل و سایر عوامل شما را از مسیر منحرف نکند. به تبلیغات اغفال کننده دستگاه شاه گوش ندهید، نهضت اسلامی را ادامه دهید، و تا برچیده شدن دستگاه قلدری و استبداد از قیام خود دست نکشید...». ـمترجم.
2. پرویز راجی، خدمتگزار تخت طاووس، ترجمه: ح.ا.مهران، انتشارات اطلاعات، چاپ اول: 1364، صص262ـ263.