اردشیر زاهدی فرزند سپهبد فضلالله زاهدی در مهر ماه 1307ش در تهران متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را در تهران و اصفهان و دبیرستان را در مدرسه اسلامیه بیروت به پایان برد. سپس به آمریکا رفت و از کالج کشاورزی ایالت یوتا فارغالتحصیل شد. پس از بازگشت به ایران در 1331ش، در وزارت کشاورزی به معاونت و خزانهداری « کمیسیون مشترک ایران و آمریکا برای بهبود امور روستایی» (اصل 4 ترومن) رسید. احراز این پست مهم به دلیل آشنایی قبل زاهدی...
اردشیر زاهدی فرزند سپهبد فضلالله زاهدی در مهرماه 1307ش در تهران متولد شد و در 27 آبان 1400 در ۹۳سالگی درگذشت. تحصیلات ابتدایی خود را در تهران و اصفهان و دبیرستان را در مدرسه اسلامیه بیروت به پایان برد. سپس به آمریکا رفت و از کالج کشاورزی ایالت یوتا فارغالتحصیل شد.
پس از بازگشت به ایران در 1331ش، در وزارت کشاورزی به معاونت و خزانهداری «کمیسیون مشترک ایران و آمریکا برای بهبود امور روستایی» (اصل 4 ترومن) رسید. احراز این پست مهم به دلیل آشنایی قبل زاهدی با عوامل آمریکایی بود که از مدرسه بیروت آغاز شده بود.
اردشیر زاهدی از عوامل دسته اول سیا در جریان کودتای 28 مرداد بود و کرمیت روزولت با آوردن نام مستعار ارشیر زاهدی (مصطفی ویسی) در کتاب خود به حضور فعال او در کودتا صحّه میگذارد. همچنین روزولت توضیح میدهد که برای ملاقات با فضلالله زاهدی به همراه مصطفی ویسی به مخفیگاهش میرود و درباره اعتمادی که به مصطفی ویسی دارد میگوید : « تأکید کردم فقط شما [مصطفی ویسی] ، سپهبد زاهدی و شاهنشاه اسم حقیقی مرا میدانید از نظر سایرین اسم من جیمز لاکریج است.» 1
اردشیر زاهدی پس از کودتای 28 مرداد نشان درجه یک رستاخیز گرفت و در آبان ماه همان سال به سمت آجودان کشوری شاه منصوب شد. او در 1336 با شهناز پهلوی ازدواج کرد و به سمت نماینده شاه در امور دانشجویان خارج از کشور عازم اروپا شد. زاهدی در 1338 سفیر ایران در واشنگتن شد، اما پس از اعتراض دانشجویان ایرانی در 1340 به ایران فراخوانده شد.
در دولت اسدالله علم، اردشیر زاهدی به سفارت کبرای ایران در انگلستان منصوب و در 1341 عازم لندن شد و به مدت 4 سال در این سمت باقی بود و پس از بازگشت در بهمن ماه 1345 در دولت امیرعباس هویدا به وزارت امور خارجه رسید و برای دومین بار در 1351 سفیر ایران در امریکا شد که این سمت را تا دی ماه 1357 برعهده داشت.
اردشیر زاهدی تا پیروزی انقلاب اسلامی تلاشهایی برای ماندگاری شاه در ایران انجام داد که به نتیجه نرسید و خود نیز به ژنو رفت.
از اردشیر زاهدی کتابی به نام رازهای ناگفته اردشیر زاهدی که به کوشش پری اباصلتی تهیه شده در سال 1381 به چاپ رسیده است.
پی نوشت:
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. کودتا در کودتا. ترجمه دکتر علی اسلامی. تهران، جلفا، 1359 .