کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

۱۴ آبان ۱۳۴۶

14 آبان 1403 ساعت 16:40

ساواک نگران فعالیت‌های ضد بهائیت در بجنورد!/ «خرید اسلحه ایران از شوروی نمودار اعتماد متقابل دو کشور است»!/ ما و ملت ما نیز به لنین احترام می‌گذاریم!/ شهرداری از شوروی گوشت می‌خرد/ هیئت نمایندگی ایران وارد مسکو شد/ هویدا: برنامه چهارم ما را در ردیف کشورهای توسعه‌یافته قرار خواهد داد!/ «ثبات سیاسی ایران بستگی به ثبات همسایگانش دارد»/ «ایران وارد دوره مهم فعالیت‌های اتمی می‌شود»/ پیام رئیس‌جمهوری آمریکا/ اجتماع شرکت‌های ملی نفت در اندونزی/ در جلسه امروز مجلس؛ لایحه وزارت اصلاحات ارضی مورد رسیدگی قرار گرفت/ اولین سؤال از دولت


 

ساواک نگران فعالیت‌های ضد بهائیت در بجنورد!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 14 آبان 1346 «محترما چون در بجنورد تعداد کثیری بهائی وجود دارد، از چندی قبل جلساتی تحت عنوان مبارزه علمی با بهائیت به سرپرستی مصطفی تبریزی،[1] آموزگار ساکن بجنورد، در منازل افراد تشکیل و هدف از تشکیل این جلسات، پاسخ به اشکالات مذهبی و هدایت جوانان از انحرافات آنان و خنثی نمودن تبلیغات بهائی‌‌ها در بجنورد بوده است».
این سند می‌افزاید: «آقای مصطفی تبریزی در این جلسات، مطالبی ابراز و نیز در تاریخ 31 /6 /46 آقای رضا ناصری، کارمند اداره آموزش و پرورش مشهد، برای بحث و سخنرانی در این مورد از مشهد به بجنورد وارد می‌گردد. در تمام مجالس وعظ، از نوار ضبط صوت استفاده و نوارهای مربوطه نیز موجود می‌باشد. در مورد فعالیت آقای امامی، امام جمعه بجنورد، موضوع تحت اقدام است. نتیجه متعاقبا به استحضار خواهد رسید».[2]
 

«خرید اسلحه ایران از شوروی نمودار اعتماد متقابل دو کشور است»!

جراید امروز کشور نوشتند: به مناسبت آغاز هفته پنجاهمین سال انقلاب کبیر اکتبر امروز اعلیحضرت محمدرضاشاه پهلوی، شاهنشاه ایران، بنا به تقاضای خبرگزاری تلگرافی اتحاد شوروی (تاس) خبرنگاران این خبرگزاری را به حضور پذیرفتند و در مصاحبه‌ای که با وی به عمل آمد بیاناتی ایراد کردند.
شاه در این مصاحبه گفت: به مناسبت پنجاهمین سال اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بهترین تبریکات و آرزوهای خود را به ملت و دولت شوروی ابلاغ می‌کنم. انقلاب کبیر اکتبر، روسیه را از نظر اقتصادی و صنعتی و فرهنگی و شئون دیگر مبدل به کشور بزرگی نمود. متأسفانه جنگ دوم جهانی وقفه‌ای در کار بسط و توسعه صلح‌آمیز اتحاد شوروی پدید آورد، ولی همین جنگ در عین حال آزمایش بزرگی از میهن‌پرستی تمام مردم شوروی در امر دفاع از میهن خود بود.
 

ما و ملت ما نیز به لنین احترام می‌گذاریم!

بدیهی است افکار و فلسفه لنین پایه و اساس ثبات و استحکام ملت شوروی و تمام موفقیت‌های این کشور را تشکیل داد. نقش لنین بی‌اندازه بزرگ است و تنها خود شما نیستید که نسبت به وی احساس احترام می‌کنید؛ ما و ملت ما نیز به لنین احترام می‌گذاریم؛ زیرا او بود که از بین بردن بهره‌برداری از قراردادهای نابرابر دولت تزاری را با ایران رسما اعلام داشت.
به طوری که می‌دانید ما جزء اولین کشورهایی بودیم که رژیم جدید شوروی را به رسمیت شناختیم. روابط دو کشور ما تا قبل از جنگ دوم جهانی روابط خوبی بر اساس احترام متقابل بود، لیکن در موقع جنگ و در جریان چند ساله بعد از آن تیرگی‌هایی به‌وجود آمد که به عقیده من نتیجه جنگ بوده است.
 

تحکیم روابط

از سال ١٩٦١ روابط دو کشور ما وارد مرحله جدیدی شد. کلیه شرایط برای دوستی و حسن تفاهم و احترام متقابل و همزیستی مسالمت‌آمیز به‌وجود آمد.  
ضمنا اصل همزیستی مسالمت‌آمیز به وسیله همکاری مسالمت‌آمیز تکمیل شد. اتحاد شوروی نسبت به ایران هیچ گونه دعاوی ارضی ندارد؛ ایران نیز به نوبه خود نسبت به اتحاد شوروی اقامه دعاوی ارضی نمی‌کند. لازم به تذکر است که این موضوع پایه و اساس خوبی برای تحکیم بعدی روابط و بسط و توسعه همکاری می‌باشد.
تمام این حقایق مظهر دوستی و همکاری و حسن تفاهم بین کشورهای ما می‌باشد و من امیدوارم که این روابط روز به روز توسعه خواهند یافت؛ زیرا برای این کار کلیه شرایط لازم وجود دارد.
همه می‌دانند که ایران از اتحاد شوروی اسلحه نیز خریداری می‌کند. این وسایل فنی چندی پیش در رژه نظامی تهران نمایش داده شد. این موضوع نمودار قانع‌کننده اعتماد متقابل می‌باشد.[3]
 

شهرداری از شوروی گوشت می‌خرد

شهرداری تهران از کشور شوروی گوشت و ماشین‌آلات رفت و روب خریداری می‌کند.
مقامات شهرداری در این مورد با مسئولان مربوطه کشور شوروی در تماس هستند. قسمتی از کمبود گوشت زمستانی تهران به این ترتیب از شوروی تأمین می‌شود و ماشین‌آلات مورد معامله نیز برای رفت و روب و جمع‌آوری زباله و شهرسازی در اختیار ادارات مربوطه گذاشته خواهد شد.[4]
 

هیئت نمایندگی ایران وارد مسکو شد

هیئت نمایندگی انجمن روابط فرهنگی ایران با اتحاد شوروی برای شرکت در جشن پنجاهمین سالگرد انقلاب اکتبر وارد مسکو گردید و مورد استقبال رئیس انجمن روابط فرهنگی اتحاد شوروی با ایران و کارکنان سفارت ایران در مسکو قرار گرفت.[5]
 

هویدا: برنامه چهارم ما را در ردیف کشورهای توسعه‌یافته قرار خواهد داد!

روزنامه‌های امروز کشور به نقل از امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، نوشتند: سرعت رشد اقتصادی و صنعتی کشور برخی از خارجیان را دچار نگرانی کرده است. اخیرا یک خبرنگار خارجی به وزیر اقتصاد گفته بود آیا از این تب صنعتی که گرفتار شده‌اید نمی‌ترسید؟ وزیر اقتصاد هم جواب داده بود که این تب، تب سلامت و سعادت است و ما سال‌ها زحمت کشیده‌ایم تا این تب را به‌وجود آورده‌ایم.
این مطالب را دیشب آقای هویدا، نخست‌وزیر، در میهمانی شام هتل ونک به افتخار میهمانان کشورهای مسلمان، که به دعوت وزارت اقتصاد برای بازدید از نمایشگاه صنعتی به تهران دعوت شده‌اند، بیان کرد.
در این ضیافت، چند تن از وزیران و عده‌ای از صاحبان صنایع و بازرگانان نیز حضور داشتند.
آقای نخست‌وزیر ضمن اظهارات خود در سر میز شام گفت: اجرای برنامه چهارم ما را به مرحله‌ای می‌رساند که می‌توانیم از ردیف کشورهای در حال توسعه خارج شده و به کشورهای توسعه‌یافته بپیوندیم. وقتی این مسائل برای خارجی‌ها مطرح می‌شود می‌گویند این عمل غیرممکن است، ولی ما معتقدیم که این نظر نیز از آن نظرهایی است که خارجی‌ها درباره آن حسابشان غلط است.
 

«ثبات سیاسی ایران بستگی به ثبات همسایگانش دارد»

آقای نخست‌وزیر پس از پایان بیانات خود گفت: حالا برای دوستان عرب به زبان عربی صحبت می‌کنم.
آقای هویدا آن‌گاه به عربی به سخن پرداخت و پس از تشکر از نمایندگان کشورهای مسلمان گفت: پیشرفت اقتصادی مستلزم ثبات سیاسی است. ثبات سیاسی ما هم بستگی به ثبات سیاسی شما دارد. به همین جهت ایران از هر نوع اقدام که ثبات سیاسی برای کشورهای شما ایجاد کند حمایت کامل می‌نماید.[6]
 

«ایران وارد دوره مهم فعالیت‌های اتمی می‌شود»

جراید امروز کشور نوشتند: شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح بعد از ظهر دیروز، برای دومین بار از نمایشگاه صنعتی آبان 46 دیدن فرمودند و نمایشگاه «اتم در عمل» در پیشگاه اعلیحضرتین گشایش یافت.
هنگام بازدید شاهنشاه و شهبانو آقایان هویدا، نخست‌وزیر، مهندس شریف‌امامی: رئیس سنا، علم: وزیر دربار شاهنشاهی، چند تن از وزیران و آقایان دکتر اقبال: رئیس هیئت‌مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، و دکتر صالح: رئیس دانشگاه تهران حضور داشتند.
 

پیام رئیس‌جمهوری آمریکا

بر اساس این گزارش اعلیحضرتین به نمایشگاه «اتم در عمل» تشریف‌فرما شدند و مورد استقبال رئیس دانشگاه تهران، ارمین مایر: سفیر آمریکا در ایران، و دانشمندان ایرانی و آمریکایی قرار گرفتند.
 
 محمدرضا پهلوی هنگام ملاقات با دین راسک، وزیر امور خارجه آمریکا، و آرمین مایر، سفیر آمریکا در ایران
محمدرضا پهلوی هنگام ملاقات با دین راسک، وزیر امور خارجه آمریکا، و آرمین مایر، سفیر آمریکا در ایران
شماره آرشیو: 1-3389-4ع
 
سفیر آمریکا در ایران ضمن عرض خیر مقدم به اعلیحضرتین، پیام مخصوص پرزیدنت جانسون، رئیس‌جمهوری آمریکا، را به این شرح قرائت کرد:
اینجانب مایلم درودها و آرزوهای نیک هم‌میهنان آمریکایی خود به مردم ایران را به مناسبت افتتاح مرکز «اتم در عمل» به حضور آن اعلیحضرت تقدیم دارم.
این مرکز تنها نمایشگاهی از پیشرفت در رشته علوم اتمی نیست، بلکه آزمایشگاه در حال عمل و محل تلاقی دانشمندان ایرانی و آمریکاست که در کنار یکدیگر برای کسب دانش بیشتر درباره نیروی اتم و مواهب زیادی که توسعه مسالمت‌آمیز آن به بشریت نوید می‌دهد کار می‌کنند.
امیدوارم که این مرکز که در آن عقاید سودمند زیادی درباره علوم اتمی ابراز و مبادله می‌گردد، باعث شود طرح‌های مشابه دیگری که برای کشورهای ما و سایر کشورهای جهان سود متقابل داشته باشد به موقع اجرا گذارده شود. مردم آمریکا مشتاقانه در انتظار روابط دوستانه و همکاری تازه‌ای که از این کوشش باارزش ناشی می‌شود می‌باشند.
پس از قرائت پیام پرزیدنت جانسون دو نفر از دانشمندان آمریکایی که برای شرکت در این نمایشگاه به تهران آمده‌اند درباره قسمت‌های مختلف نمایشگاه و موارد استفاده ار انرژی اتمی در صلح، گزارش‌هایی به عرض شاهنشاه و شهبانو رسانیدند.
یکی از این دانشمندان، که عضو کمیسیون انرژی اتمی آمریکا می‌باشد، در گزارش خود اظهار داشت: با گشایش رآکتور جدید اتمی دانشگاه تهران که به‌زودی انجام خواهد گرفت، کشور ایران قدم در آستانه دوره جدید و مهمی از فعالیت‌ها و پیشرفت‌های اتمی خواهد گذاشت.[7]
 

اجتماع شرکت‌های ملی نفت در اندونزی

شرکت‌های ملی نفت ایران، اندونزی، ونزوئلا، عراق، عربستان سعودی و کویت فردا در شهر «پانک کالاب براندان» واقع در جزیره سوماترا کنفرانسی به منظور تبادل نظر و هماهنگی تشکیل می‌دهند.[8]
 

در جلسه امروز مجلس؛ لایحه وزارت اصلاحات ارضی مورد رسیدگی قرار گرفت

جراید امروز کشور نوشتند: جلسه علنی مجلس شورای ملی در ساعت ۹ صبح امروز به ریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.
در این موقع ٤٨ نفر از نمایندگان در جلسه علنی حضور داشتند و از دولت نیز آقایان دکتر یگانه: وزیر مشاور، دکتر ولیان: وزیر اصلاحات ارضی و تعاون و قوام صدری: معاون پارلمانی وزارت دارایی شرکت داشتند.
در این موقع مجلس وارد دستور شد و آقای هلاکو رامبد، رئیس فراکسیون پارلمانی حزب مردم که اخیرا بنا به دعوت رسمی دولت آمریکا مدت دو ماه به آن کشور سفر کرده بود و هفته پیش جهت حضور و شرکت در جشن‌های تاج‌گذاری به تهران بازگشته است، طی تشریفات خاصی مراسم تحلیف را به‌جا آورد؛ بعد لایحه تشکیل وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی برای شور اول مطرح شد.
 
هولاکو رامبد
هولاکو رامبد
شماره آرشیو: 3611-5ع
 
آقای دکتر محمدرضا عاملی تهرانی، نماینده مهاباد، در کلیات این لایحه تذکراتی داد و گفت: انقلاب کشاورزی باید معطوف به سه اصل بهره‌برداری از زمین، آب و نیروی انسانی باشد.
سپس پیشنهادهای تقدیمی نمایندگان درباره مواد این لایحه قرائت گردید و لایحه و پیشنهادات رسیده برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع شد.
 

اولین سؤال از دولت

اولین سؤال از دولت در جلسه علنی امروز از طرف آقای دکتر فریور، عضو فراکسیون پارلمانی حزب پان‌ایرانیست، به این شرح تقدیم مجلس شورای ملی گردید:
ریاست محترم مجلس شورای ملی محترما تقاضا می‌شود دستور فرمایید جناب آقای وزیر دارایی به سؤالات زیر پاسخ دهند:
1. علت تقلیل ناگهانی و شدید سطح کشت توتون در استان آذربایجان غربی چه بوده؟
2. در مورد کشت توتون برنامه بعدی وزارت دارایی چیست و برای جبران کسر درآمد دهقانان چه تصمیمی گرفته شده است؟ آیا در سال‌های آینده سطح کشت را باز هم تغییر خواهند داد؟
3. علت اینکه تاکنون غله دهقانان کشور خصوصا آذربایجان و کردستان به مقدار کافی خریداری نشده چیست؟
دکتر اسماعیل فریور.[9]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 14 آبان 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. مصطفی تبریزی فرزند محمدعلی در سال 1324ش در بجنورد به دنیا آمد. دوره ابتدایی را در دبستان 15 خرداد و دوره متوسطه را در دبیرستان‌های همت و امیرکبیر سپری کرد و در سال 1343ش دیپلم گرفت و پس از آن به سربازی رفت و به عنوان سپاهی دانش در روستای دوین شیروان به آموزش روستاییان مشغول شد. پس از پایان خدمت سربازی در سال 1346ش به خدمت آموزش و پرورش درآمد و با سمت آموزگار در روستاهای اینچه و ینگی قلعه بجنورد به تدریس مشغول شد. در سال 1348ش در رشته مشاوره دانشگاه ابوریحان پذیرفته شد و هم‌زمان با تحصیل، در مدارس ابتدایی شهر تهران نیز تدریس می‌کرد. وی پس از اخذ لیسانس، از سال 1352 تا 1355ش مشاور آموزش و پرورش مشهد شد. در سال 1355 در مقطع فوق لیسانس رشته مشاوره دانشگاه تربیت معلم پذیرفته شد و در این نوبت نیز ضمن تحصیل، به عنوان مشاور مدارس تهران فعالیت کرد و پس از دریافت فوق لیسانس، از سال 1357 تا 1359ش به تدریس در همان دانشگاه مشغول شد.
در سال 1359ش، در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم بجنورد به مجلس آمد و پس از آن، از سال 1363 به تدریس در مراکز تربیت معلم تهران پرداخت. در سال 1368ش، برای تدریس به دانشگاه علامه طباطبائی رفت. در سال 1382ش موفق به اخذ دکترا از همان دانشگاه شد و در نهایت در سال 1388ش بازنشسته شد. وی دارای تألیفات بسیاری در زمینه روان‌شناسی است و در این زمینه فعالیت‌های متعددی نیز داشته است.
[2]. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان خراسان شمالی، ج 1، ص 54.
[3]. اطلاعات، 14 آبان 1346، صص 1 و 21. 
[4]. همان، ص 21.
[5]. همان، ص 4.
[6]. همان، ص 21. به‌رغم اظهارات هویدا، نخست‌وزیر وقت، در آبان 1346، صنعتی‌سازی ایران در آن سال‌ها تجربه ناموفقی بود، در دهه‌های 1340 و 1350 اقتصاد ایران به سمت تمرکز و برنامه‌ریزی دولتی در همه حوزه‌ها به‌ویژه در حوزه صنعت پیش رفت؛ به‌طوری‌که دولت در این دوران تعیین‌کننده نهایی بسیاری از حوزه‌ها و فعالیت‌های اقتصادی کشور گردید. در دهه 1350، بعد از شوک نفتی، به دلیل کمبودهای جدی در این حوزه، دولت به وارد کردن بسیاری از قطعات از خارج مجبور شد و از این جهت تولیدات صنعتی ایران بیشتر جنبه مونتاژ به خود گرفت. این وضعیت در شماره 1240 نشریه «تهران اکونومیست» (19 فروردین 1357) چنین بیان شده است:
«وقتی از صنایع حمایت می‌کنند این حمایت به قدری زیاد است که صنایع به فکر بهبود کیفیت محصولات خود نیستند و وقتی حمایت نمی‌شوند به قدری زیاد است که زندگی آنها به خطر می‌افتد؛ در نتیجه در سه سال اخیر باید اقرار کرد که به طور کلی صنایع کشور ما بر اثر سیاست غلط تعیین و کنترل قیمت‌ها، تشویق واردات و عوامل بی‌شمار بین‌المللی و داخلی، نه تنها پیشرفت نکرده‌اند، بلکه به عقب برگشته‌اند تا آنجا که حتی پیشرفت‌های مهمی نظیر ساخت اتومبیل‌های مدرن و شیک این اصل را رد نمی‌کند؛ زیرا قسمت اعظم آن مونتاژ است و بنابراین کندی رشد صنایع ما یک امر عبثی است؛ با این عبارت که نهضت ساخت در داخله تضعیف شده در عوض مونتاژ و واردات جای آن را گرفته است و این وضع درست در جهت عکس سیاست ملی اقتصادی ماست. با این جهت دولت به‌ویژه وزارتخانه‌های صنایع و معادن و امور اقتصادی و بازرگانی باید برنامه و سیاست خود را روشن کنند تا معلوم شود ما به چه سویی در حرکت هستیم و سیاست صنعتی کردن کشور تا چه حد مورد توجه دولت است».
رک: تهران اکونومیست، سال 26، ش 1240 (19 فروردین 1357)، ص 16.
فرد هالیدی نیز تجربه حمایت دولت از صنایع تحت عنوان استراتژی جایگزینی واردات را تجربه کاملا ناموفق و ناکارآمدی در ایران برشمرده و معتقد است: در بخش صنعت ایران حتی در صنایع جدید تحت حمایت دولت نیز اتلاف در درجه بالایی وجود داشته و به دلیل کمبودهای جدی در این حوزه دولت مجبور به وارد کردن بسیاری از قطعات از خارج بوده است و از این جهت تولیدات صنعتی ایران بیشتر جنبه مونتاژ به خود گرفت و ایران از این بابت فاقد تکنولوژی مستقل گردید. ضمن اینکه کارایی نیز بسیار پایین و هزینه تولید صنعتی بسیار بالا بوده و محصولات صنعتی تولیدی بسیار گران‌تر از محصولات مشابه خارجی در می‌آمدند. از نظر هالیدی صرفا تعرفه‌های بسیار زیاد گمرکی بوده که موجب حفظ این بخش‌ها شده است درحالی‌که هدف از این تعرفه‌ها باید فراهم ساختن فرصتی موقت برای جان گرفتن این صنایع باشد و اگر بنا باشد که تعرفه‌ها صنایع ایران را از تأثیر رقیبان خارجی به طور دائمی حفظ کند دیگر چنین وضعی قابل توجیه نیست. بدین سان به نظر می‌رسد وضع تعرفه‌های حمایتی دولت صرفا به ایجاد صنایع مونتاژی آن هم با قیمت بالاتر و کیفیت بسیار پایین‌تر از سطح جهانی منجر شده است. یک گزارش رسمی آلمان غربی که در سال 1974 منتشر شده است، برآورد هشداردهنده‌ای از اعمال چنین سیاستی برای صنایع ایران می‌دهد و می‌نویسد: «در مواردی که هدف جانشین کردن واردات به منظور صرفه‌جویی در ارز خارجی بوده، تأسیس تشکیلاتی محدود به تکنولوژی ساده مراحل نهایی تولید مانند مونتاژ اتومبیل، رادیو، و وسایل الکتریکی باعث افزایش بی‌تناسب نیازهای وارداتی اجزای لازم شده است».
رک: فرد هالیدی، ایران: دیکتاتوری و توسعه، ترجمه علی طلوع و محسن یلفانی، تهران، نشر علم، 1358، ص 149.
[7]. اطلاعات، 14 آبان 1346، صص 1 و 4. 
[8]. همان، ص 24.
[9]. همان، صص 21 و 24.
 


کد مطلب: 25628

آدرس مطلب :
https://www.iichs.ir/fa/news/25628/۱۴-آبان-۱۳۴۶

تاریخ معاصر
  https://www.iichs.ir