وزیری که ساواکی بود و ارباب رجوع از او ناراضی هستند!/ ممانعت نیروهای انتظامی از تشییع همسر آیت‌الله چهلستونی!/ سفارت ایران در دمشق اشغال شد/ افزایش دومیلیارد ریالی درآمد دولت!/ پرواز هواپیما برای نجات هزاران دام!/ در انتظار اعلامیه مشترک شرکت‌های هوایی ایران و سعودی!/ ستون‌های حرم سیدالشهدا(ع) آماده حمل به عراق است/ افزایش نرخ تورم/ «ماهیچه‌اش کم است»!/ آمریکا و انگلیس در رقابت برای تصاحب بازار ایران!/ هیئت بازرگانی چین ملی کار خود را آغاز کرد/ ایران در مقابل صدور گندم از عراق برنج و جو می‌خرد/ رئیس سازمان تربیت بدنی از امروز مشغول کار شد/ بودجه فردا به مجلس داده می‌شود
۲۸ بهمن ۱۳۴۶


وزیری که ساواکی بود و ارباب رجوع از او ناراضی هستند!

بر اساس یک گزارش ساواک درباره عالیخانی، وزیر اقتصاد، «به علت آنکه سابقا مدتی دکتر عالیخانی در ساواک مشغول کار بوده؛ لذا این توهم به‌وجود آمده که مشارالیه وابسته به ساواک می‌باشد و از طرف ساواک حمایت و تقویت می‌شود و این موضوع مورد بحث و گفت‌وگوی اکثریت کارمندان وزارت اقتصاد و عده زیادی از کارمندان سایر وزارتخانه‌ها می‌باشد و افراد به‌خصوصی چنین شایعاتی را منتشر نساخته‌اند».
این سند می‌افزاید: «با توجه به اینکه نام‌برده عضو ساواک بوده بعید به نظر نمی‌رسد که در مواردی تظاهر به این امر نموده باشد».
در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: دکتر عالیخانی به‌ندرت با ارباب رجوع تماس می‌گیرد و ملاقات می‌کند و بیشتر ایرج علومی، مدیر کل دفتر وزارتی که از نزدیکان ایشان است، به امور مراجعین رسیدگی و کار آنها را حل و فصل می‌نماید. حتی‌الامکان دکتر عالیخانی از پذیرفتن مراجعین خودداری می‌نماید و علومی به عناوین مختلف به مراجعین اظهار می‌دارد که آقای وزیر گرفتاری دارند و وقت ملاقات به آنها نمی‌دهد. به طور کلی ارباب رجوع از وضع وزارت اقتصاد (مانند سایر وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی) رضایت ندارند.[1]
 

ممانعت نیروهای انتظامی از تشییع همسر آیت‌الله چهلستونی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۴۶ با موضوع «تشیع‌ جنازه همسر حاج عبدالله تهرانی معروف به چهل‌ستونی» «ساواک تهران در ساعت ۱۲ روز جاری تلفنی اعلام داشته که قرار بود مراسم تشیع جنازه همسر نام‌برده بالا از مسجد جامع انجام گردد و عده‌ای از علما و روحانیون و بازاری‌ها در محل اجتماع [نمودند] لکن مأمورین انتظامی با بستن درب مسجد جامع از این‌ امر جلوگیری و موجب ناراحتی شرکت‌کنندگان در مراسم مزبور گردیده و سیدحسن سعید، فرزند آیت‌الله چهل‌ستونی، اظهار داشته تا سر حد مرگ تلاش خواهد نمود که تشییع جنازه انجام گیرد».

در «نظریه» این سند آمده است: به جهت پیش‌بینی‌های لازم و جلوگیری از هرگونه پیش‌آمد احتمالی در صورت تصویب مراتب به شهربانی کل کشور اعلام شود.
در ذیل این سند تصریح شده است: مراتب از اداره اطلاعات شهربانی کل کشور استعلام شد و [اعلام گردید] برای این کار اجازه خواسته بودند که موافقت نشده است. جنازه را در ابن بابویه شسته و فعلا در پزشک‌ قانونی است.[2]
 

سفارت ایران در دمشق اشغال شد

«فرانس پرس» ۱۵ فوریه از دمشق گزارش داد: سفارت ایران در دمشق روز پنجشنبه صبح به وسیله دویست دانشجو از ملیت‌های مختلف عربی و از جمله یکصد عمانی که در دانشگاه سوریه تحصیل می‌کنند اشغال شد.
دانشجویان علیه ادعاهای ایران درباره خلیج فارس اعتراض می‌کردند.
دانشجویان مدت دو ساعت در سفارت مانده و شعارهایی علیه سیاست ضد عربی ایران و توطئه‌های ایران و مرتجعین سعودی می‌دادند و سرانجام با تسلیم یک یادداشت اعتراض‌آمیز به کاردار سفارت ایران، محل سفارت را ترک کردند.[3]
روزنامه «اطلاعات» در شماره امروز از اعتراض دولت ایران به دولت سوریه در همین زمینه خبر داد.[4]
 

افزایش دومیلیارد ریالی درآمد دولت!

«آیندگان» نوشت: به موجب تصمیم روز پنجشنبه بانک مرکزی صبح روز پنجشنبه گذشته به بانک‌ها اعلام شد درآمد دولت از محل حق ثبت سفارش واردات سالانه در حدود دومیلیارد ریال اضافه می‌شود و معادل همین رقم نیز بر مخارج وارداتی کشور افزوده خواهد شد.[5]
 

پرواز هواپیما برای نجات هزاران دام!

روزنامه «آیندگان» نوشت: یازده‌هزار رأس گوسفند که به علت ریزش شدید برف و انسداد راه در رودسر و قراء اطراف آن در معرض نابودی و هلاک قرار گرفته بودند، به دنبال اعزام هواپیما و ریختن آذوقه کافی از خطر تلف شدن نجات داده شدند.
استاندار گیلان در یک تماس تلفنی به نخست‌وزیر اطلاع داد که متجاوز از یازده‌هزار رأس گوسفند در رودسر و قراء امامزاده هاشم به علت ریزش برف و کمبود مواد غذایی در معرض خطر قرار گرفته است.
به دنبال این تماس، به دستور نخست‌وزیر، وزارت کشاورزی برای جلوگیری از تلف شدن دام‌های مذکور اقدام کرد و یک هواپیمای ارتشی طی دو بار پرواز بر فراز محلی که دام‌های مذکور در آنجا متوقف بود متجاوز از ده‌هزار تُن یونجه پرس‌شده فرو ریخت.[6]
 

در انتظار اعلامیه مشترک شرکت‌های هوایی ایران و سعودی!

مذاکرات میان هواپیمایی ملی ایران و شرکت هواپیمایی سعودی که از هفته پیش ادامه داشت به خوبی پیش می‌رود و ممکن است در عرض ۲۴ ساعت آینده به توافق برسد. اختلاف نظر میان دو شرکت هواپیمایی از آنجا پدید آمد که هواپیمایی سعودی اعلام کرد امسال می‌خواهد مستقیما در حمل حجاج میان تهران و جده مشارکت داشته باشد. این پیشنهاد با مخالفت هواپیمایی ملی مواجه شد.
یک مقام مطلع گفت: احتمال می‌رود تا فردا شب اعلامیه مشترکی از طرف دو شرکت هواپیمایی انتشار یابد و ترتیب حمل حجاج داده شود.
پیش‌بینی می‌شود که نخستین دسته حجاج هفته آینده به جده پرواز کنند.[7]
 
ستون‌های حرم سیدالشهدا(ع) آماده حمل به عراق است
روزنامه «اطلاعات» نوشت: ستون‌های حرم حضرت امام حسین (علیه‌السلام) روز 15 اسفندماه به سوی کشور عراق حرکت داده می‌شود و قبل از مراسم حرکت، آقایان وزیر دربار شاهنشاهی، سفیر عراق در ایران و سفیر ایران در عراق از این ستون‌ها دیدن خواهند کرد. 
ستون‌ها از سنگ مرمر سنندج ساخته شده و هزینه سنگ، تراش و صیقل‌کاری آنها را آقای قنبر رحیمی، صاحب کارخانه تابان، پرداخت کرده است.
سنگ‌ها مرکب است از دوازده قطعه زیرستون، دوازده قطعه سرستون و 24 قطعه ستون، که با سنگ‌های زیرستون و روکش بالغ بر 270 قطعه می‌شود. در زیر ستون‌های حرم، سنگ‌های قطوری که سی سانتیمتر قطر و چندین متر پهنا دارد، نصب می‌گردد.[8] 
 

افزایش نرخ تورم

بر اساس گزارش اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی ایران، شاخص هزینه زندگی طی آذرماه امسال نسبت به ماه قبل از آن 5/ 1 درصد بالا رفت. ترقی فصلی بهای میوه‌ها و سبزی‌های تازه، مهم‌ترین عامل افزایش شاخص هزینه زندگی بود.[9]
 

«ماهیچه‌اش کم است»!

احمد احرار در ستون «انتقاد» شماره امروز «اطلاعات» نوشت: شاه عباس شعری گفته بود و آن را برای مضطرب، شاعری که پیشه‌اش قصابی بود، می‌خواند. مضطرب سر تکان می‌داد و می‌گفت: وزن و قافیه و مضمون و همه چیزش خوب است، فقط ماهیچه‌اش کم است! 
در روزنامه خبری می‌خواندم که وزارت جدیدالتأسیس مواد غذایی در نظر دارد برای گوشت سازمانی مثل سازمان غله تشکیل دهد. به نظر من این فکر از هر جهت فکر خوبی است، الا اینکه گوشتش فراهم نیست.
سازمان گوشت ما موقعی تشکیل می‌شود که گوشتی در میان نیست و از دولت سر اولیای دولت حالا مدتی است گوشت مجاری و بلغاری و حبشی می‌خوریم، ذائقه‌مان نیز به این گوشت‌ها عادت کرده است، اما گوشت چرا نیست؟ خوشبختانه این سؤالی است که مثل قضیه ماهی نمی‌توان جواب داد؛ چون ماهی‌ها از جنوب دریای خزر مهاجرت کرده‌اند و به علاوه مردم اعیان شده‌اند و بیشتر از سابق ماهی می‌خورند، لاجرم ماهی نسبت به سابق کمتر شده است. برای اینکه ما همه می‌دانیم گوشت گوسفند و نان سنگ قرنی ماده اصلی غذای ملی مردم ایران، یعنی آبگوشت علیه‌السلام، بوده است و زمانی که مردم این مملکت صد درصد خودشان ظهر و شب دیزی می‌خوردند و حتی در خانه اعیان و اشراف هم خوردن گوشت گاو و غذاهایی مثل بیفتک و شنیتسل معمول نشده بود، علیرغم آنکه گوشت گوسفند زیادتر از امروز مصرف می‌شد، صحراها و مراتع ایران مملو از گوسفند بود و شهرت داشت که گوسفند برکت دارد.
«برکت» از آن جمله کلماتی است که برای اکثر امروزی‌ها مفهومی ندارد، ولی قدیمی‌ها به این کلمه خیلی عقیده داشتند و از جمله هر وقت می‌خواستند برهانی برای اثبات عقیده خود بیاورند، همین گوسفند را مثال می‌زدند و سگ را، که گوسفند سالی بیشتر از دو بره نمی‌زاید و از برای آن آفت و خطر بسیار است، چنان‌که به اندک مرضی ظرف یک روز هزاران گوسفند تلف می‌شود. مع‌هذا، بااین‌همه ذبایح و مصرف فراوان گوشت گوسفند، بیابان و صحرا و کوهستان پر از گوسفند است. 
و حال آنکه سگ با وجود آن‌که از همه حیوانات جان‌سخت‌تر و کم‌آفت‌تر است و هر سال می‌زاید و هر بار هفت توله می‌زاید که حداقل سه تا از توله‌ها باقی می‌ماند و کسی هم به کار سگ کاری ندارد، مع‌الوصف تعداد سگ در عالم یک‌هزارم گوسفند نیست و این نشان می‌دهد که خدا در گوسفند برکت گذاشته و در سگ نگذاشته است. این اعتقاد و استدلال قدیمی‌ها بود. خبر نداشتند یک روزی در همین مملکت برکت از گوسفند می‌رود و به سگ می‌افتد که با همه سگ‌کشی‌ها باز در کوچه و خیابان سگ پرسه می‌زند و مع‌الوصف در کوه و بیابان اثری از گوسفند دیده نمی‌شود. 
رفیق ما نقل می‌کرد: در یکی از کمیسیون‌هایی که دائما جهت رسیدگی به وضع گوشت و دام کشور تشکیل می‌شود، پیشنهاد کردم به جای همه این مباحثات کمیسیون، یک جفت گاو و یک جفت گوسفند بخرند، در همان محل کمیسیون آنها را ببندند و پروار کنند و بعد حساب کنند که این گوشت به چه قیمتی تمام می‌شود و آیا مردم حق دارند گوساله و گوسفند خود را به هر قیمتی هست بفروشند و از زیان نگهداری آن خلاص شوند یا نه؟ 
این یک خبر. خبر دیگر اینکه سازمان شکار به حشمداران شمال اخطار کرده است به خاطر حفظ نسل و تکثیر شکار در مراتع و جنگل‌ها، حداکثر تا آخر اسفند گاو و گوسفند خود را از منطقه شمال خارج کنند؛ چون از ابتدای سال نو اجازه استفاده از جنگل و مراتع به حشمداران داده نمی‌شود.
قبول بفرمایید که با این مقدمه، سازمان گوشت کشور مثل شعر شاه عباس ماهیچه‌اش کم است، ولی هر گاه قصد واقعی ایجاد یک نوع سازمان نان برای عده‌ای نان‌خور دولت باشد، ما بخیل نیستیم.[10]
 

آمریکا و انگلیس در رقابت برای تصاحب بازار ایران!

وزارت بازرگانی انگلستان امروز اعلام کرد که باید بازرگانان انگلیسی بیش از پیش در جست‌وجوی بازار فروش در ایران باشند و امروزه دیگر نمی‌توان مانند گذشته همکاری‌های اقتصادی را بر اساس مکاتبات استوار کرد، بلکه باید بر تماس‌های شخصی افزود.
اس.ام. بلاك، دبیر اول سفارت انگلستان در ایران، طی مطالبی که در مجله وزارت بازرگانی انگلستان نوشته، همچنان خاطرنشان ساخت: تحول درآمد روزافزون نفت و اجرای برنامه پنج‌ساله، ایران را به سوی توسعه اقتصادی پیش می‌برد و ما امیدواریم که انگلستان نقش شایسته خود را در ادامه توسعه اقتصادی ایران، همان‌طور که در گذشته انجام داده است، ایفا نماید. صنایع مترقی محلی در حال حاضر در ایران تقاضای زیادی دارد و این تقاضا با توسعه روزافزون صنایع و افزایش درآمد نفت و بالا رفتن سطح زندگی مردم ایران توسعه می‌یابد.
بلاك اشاره کرد که ایران به محصولات تولیدی مهندسی و مواد خام جهت ایجاد صنایع مصرفی احتیاج زیادی دارد، ولی ما در ایران با رقابت سرسخت آمریکا مواجه هستیم.[11]
 

هیئت بازرگانی چین ملی کار خود را آغاز کرد

هیئت بازرگانی چین، که در آن چهارده تن از مقامات اقتصادی، رؤسای شرکت‌های معتبر تولیدی چین ملی عضویت دارند، صبح پنجشنبه از تایپه وارد تهران شدند. در فرودگاه مهرآباد، مقامات سفارت چین و نمایندگان وزارت اقتصاد و اتاق‌های بازرگانی صنایع و معادن از آنها استقبال کردند. 
هیئت مذکور امروز با آقای دکتر تهرانی، معاون وزارت اقتصاد، مذاکرات خود را آغاز کردند. این هیئت همچنین با اعضای اتاق بازرگانی تهران و اعضای اتاق صنایع ملاقات و مذاکره خواهند کرد. این عده روز چهارشنبه هفته آینده تهران را به قصد بازدید و گفت‌وگو با صاحبان صنایع چند کشور آسیایی دیگر ترک خواهند نمود.[12]
 

ایران در مقابل صدور گندم از عراق برنج و جو می‌خرد

مذاکراتی بین عراق و ایران در جریان است که به موجب آن ایران به عراق گندم می‌فروشد و در مقابل برنج و جو خریداری می‌کند.
گندمی که به عراق صادر خواهد شد از پانزده‌هزار تُن بالغ می‌گردد، ولی مقدار برنج و جو که وارد می‌شود هنوز مشخص نشده است؛ ضمنا عراق مایل است به ایران سیمان بفروشد.[13]
 

رئیس سازمان تربیت بدنی از امروز مشغول کار شد

تیمسار سرلشکر پرویز خسروانی، رئیس جدید سازمان تربیت بدنی ایران، از امروز کار خود را رسما آغاز کرد.
به همین مناسبت، از طرف وزیر آموزش و پرورش مراسم معارفه‌ای با شرکت کارکنان سازمان تربیت بدنی و قهرمانان برپا شد. آقای دکتر هدایتی ضمن بیاناتی، تیمسار سرلشکر خسروانی را معرفی نمود.[14] 
 

بودجه فردا به مجلس داده می‌شود

از ساعت 3 بعد از ظهر امروز، هیئت دولت برای رسیدگی نهایی به لایحه بودجه کل کشور تشکیل جلسه می‌دهد. چنانچه این لایحه در جلسه امشب هیئت دولت به تصویب برسد، بامداد فردا به وسیله آقای نخست‌وزیر تقدیم مجلس می‌شود.
امروز آقای محسن خواجه‌نوری، لیدر فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین، در خصوص علت عدم تقدیم لایحه بودجه به فراکسیون پارلمانی حزب قبل از تقدیم به مجلس شورای ملی اظهار داشت: چون دولت مکلف است لایحه بودجه کل کشور را در موعد مقرر به مجلس تقدیم نماید، به این جهت به واسطه نداشتن فرصت، لایحه بودجه ابتدا در فراکسیون پارلمانی حزب مطرح و مورد بررسی قرار نگرفت. 
لیدر فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین گفت: لایحه بودجه کل کشور پس از تقدیم به مجلس، در فراکسیون حزبی مورد مطالعه و شور قرار خواهد گرفت و همان‌طور که درباره لایحه برنامه چهارم عمل شد، نظریات اصلاحی که در فراکسیون پارلمانی به تصویب برسد، در مجلس نیز مطرح خواهد شد. 
 

ارقام بودجه 

ارقام بودجه کل ۱۳۴۷ که حاوی درآمد و هزینه عمرانی، درآمد و هزینه عمومی، درآمد هزینه‌های مؤسسات انتفاعی، بازرگانی و عام‌المنفعه می‌باشد، هر یک جداگانه تعیین گردیده است. 
هزینه عمومی که در بودجه سال جاری ۷۳ میلیارد ریال بود، در سال آینده به ۹۰ میلیارد ریال خواهد رسید؛ البته در مدت سال جاری چند رقم بر هزینه‌های دولت، چه از طریق لایحه متمم بودجه و چه از طریق لوایح دیگر، اضافه شد. در مقابل، دولت هم تعهد کرد که ۱۶۶۸ میلیون ریال صرفه‌جویی کند. به هر صورت، رقم هزینه سال آینده نسبت به رقم هزینه سال جاری که در ماده واحد بودجه نوشته می‌شود، قریب ۷ میلیارد ریال تفاوت دارد و اگر این رقم در جلسه امشب دولت تغییری نکند، باید گفت به طور متوسط ۷ میلیارد ریال بر بودجه عمومی اضافه شده است. 
 

هزینه عمرانی

در مورد هزینه عمرانی نیز وضع به همین نحو است؛ یعنی رقم هزینه‌های عمرانی که در بودجه سال جاری 2/ 68 میلیارد ریال بوده، در بودجه عمرانی سال آینده به ۷۸ میلیارد ریال افزایش یافت. در حقیقت، هزینه‌های عمرانی سال آینده قریب دومیلیارد ریال بیشتر از سال جاری است. درآمد مؤسسات انتفاعی نیز به همین نحو بیشتر شده است. رقم کل درآمد و هزینه و تصمیم نهایی درباره هر یک امشب روشن می‌شود. ظاهرا رقم درآمد کفاف مخارج و هزینه‌های پیش‌بینی‌شده را نمی‌دهد. 
آقای نخست‌وزیر چند روز قبل اظهار داشت: اگر هزینه بیش از درآمد بود، دولت تعهد می‌کند اختلاف هزینه و درآمد را یک قلم صرفه‌جویی کند. در حقیقت، بودجه بدون کسری تقدیم مجلس می‌شود. در همان روز از آقای نخست‌وزیر سؤال شد که چرا دولت این صرفه‌جویی را در ارقام هزینه منظور نمی‌کند و فقط تعهد می‌نماید که بعد صرفه‌جویی کند؟ آقای نخست‌وزیر توضیح داد که این امر موجب می‌شود که یک بار دیگر بودجه مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد و به همین جهت مدت زیادی وقت احتیاج دارد، درحالی‌که ما مایلیم بودجه قبل از اسفند تقدیم مجلس گردد و مجلس هم بتواند با دقت کافی آن را بررسی و تصویب نماید؛ لذا برای آنکه تأخیری در تقدیم بودجه پیش نیاید، دولت صرفه‌جویی لازم را یک‌جا تعهد می‌کند و در عمل با دقت توجه خواهد کرد که این صرفه‌جویی در موارد لازم انجام گیرد؛ لذا بودجه‌ای که به احتمال قوی فردا تقدیم مجلس خواهد شد، در ماهیت امر کسری نخواهد داشت.[15]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 28 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. کابینه حسنعلی منصور به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 254.
[2]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مسجد جامع بازار تهران، ج 2، ص 73.
[3]. آیندگان، ۲۸ مهر ۱۳۴۶، ص ۱.
[4]. اطلاعات، ۲۸ مهر ۱۳۴۶، صص ۱ و ۱۷.
[5]. آیندگان، ۲۸ مهر ۱۳۴۶، صص ۱ و ۱۱.
[6]. همان، ص ۱.
[7]. همان‌جا.
[8]. اطلاعات، ۲۸ بهمن ۱۳۴۶، ص ۴.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان، ص ۱۱.
[11]. همان، ص ۱۵.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان، ص ۲۰.
[15]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcaianu.49nmw15kk4.html
iichs.ir/vdcaianu.49nmw15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما