گزارش ساواک درباره دلایل اختلافات داخلی در «حزب ایران نوین»!
یک گزارش ساواک به تاریخ 20 مرداد 1344 تصریح میکند: در مورد بروز اختلافات داخلی در حزب ایران نوین... ایجاد اختلاف و نارضایتی به علت چند عامل زیر میباشد که هنوز هم در بین اعضای حزب شایع است:
1. مورد استقبال واقع نشدن دبیرکل در بین طبقه روشنفکران؛
2. سپردن بیشتر کارها به اعضای وزارت کار؛
3. عدم توجه وزرای حزبی به افراد حزب؛
4. روابط دولت با «حزب ایران نوین» در ظاهر امر خوب است، ولی شایع است که در باطن میان آقای هویدا، نخستوزیر، و خسروانی، دبیرکل حزب، زیاد حسنه نیست؛
5. «حزب ایران نوین» در خارج از محیط حزبی چندان اعتباری ندارد و اکنون نفوذ «حزب ایران نوین» منحصرا مربوط به اشخاصی است که از طرف حزب مصدر کار هستند.1
گزارش ساواک درباره شایعات و حواشی اقدام خلاف عفت آقای وزیر!
در یک گزارش ساواک به تاریخ 20 مرداد 1344 و در ادامه گزارش
6 مرداد همین سال آمده است: «در بین بعضی از طبقات مختلف شایع گردیده چند شب پیش دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی مسکن، به اتفاق یک زن برای خوشگذرانی در جاده بین راه تهران و کرج رفته و در حال خوشگذرانی توسط مأمورین ژاندارم به اتهام عمل خلاف عفت عمومی در ملأعام به پاسگاه ژاندارمری مهرآباد جلب میشوند».
در ادامه این سند آمده است: «در بین راه آقای دکتر نهاوندی خود را معرفی و اظهار میدارند که وزیر آبادانی و مسکن هستم، ولی ژاندارم مزبور متقاعد نشده و ایشان را به پاسگاه اعزام میدارد. در پاسگاه هم خود را معرفی مینماید موضوع به اطلاع تیمسار سرلشکر خسروانی، فرمانده ناحیه ژاندارمری مرکز، رسیده و ایشان شخصا به پاسگاه میروند و آقای دکتر نهاوندی و خانمی را که همراه ایشان بودند آزاد مینمایند و سپس مراتب به پیشگاه مبارک شاهنشاه گزارش میشود. شاهنشاه بهشدت از عمل دکتر نهاوندی عصبانی میشوند. گفته میشود به همین علت قرار است هنگام ترمیم کابینه آقای دکتر نهاوندی از وزارت معزول شوند».2
طرح استفاده کارمندان از مرخصی اجباری
روزنامه «اطلاعات» نو.شت: موضوع تعطیلات تابستانی هنوز مسئله روز برای کارمندان دولت میباشد. در این مورد کارمندان مایلاند که نظر نخستوزیر درباره اجرای طرح تعطیلات تابستانی توسط شورای عالی اداری به شکل طرحی به تصویب هیئت دولت و یا در صورت لزوم به تصویب مجلسین برسد.
یکی از علل رکود کار در بعضی سازمانها و یا در بعضی از کارمندان نتیجه عدم استفاده از مرخصی که همان استراحت و تمدد اعصاب کارمند است، میباشد.
یک مقام اداری در مورد مرخصی توضیح داد: متأسفانه کارمندانی که از مرخصی استفاده نمیکنند اکثرا یا از کارمندان باسابقه و مسن میباشند و یا از سری کارمندان ساده، که کارهای اصلی و اساسی که در حقیقت زیربنای کار دولتی را به عهده دارند، میباشند. باز هم متأسفانه تعداد آنها بسیار زیاد است. در حقیقت کار دولتی در همان مرحله اول دچار رکود و سستی است. علت هم خستگی مفرط این کارمندان و ترس آنها از مرخصی میباشد .
این مقام افزود: در مقاله تعطیلات تابستانی که در چند شماره قبل روزنامه «اطلاعات» منتشر شد بهدرستی علت و دلیل عدم استفاده کارمندان از مرخصی توضیح داده شد. کارمندان ساده اکثرا با حقوق جزئی خود بهسختی زندگی میکنند. حقوق این دسته از کارمندان شامل حقوق اصلی، و مزایای دیگری است. مزایا در سازمانهای دولتی مثل حقوق ثابت سهم معینی از تأمین معیشت کارمندان را به عهده دارد. متأسفانه مرخصی این سهم را از بین میبرد؛ زیرا مزایا در ایام مرخصی قطع میشود.
قطع مزایا زندگی کارمندان را بهشدت متزلزل میسازد و از آن بدتر مخارج اضافی مرخصی نیز بقیه درآمد را که همان حقوق اصلی باشد، از بین میبرد؛ درنتیجه یک ماه مرخصی موجب میشود که کارمند دچار یک سال عقبافتادگی مالی شود و کارمندان ساده و آنهایی که واقعا با حقوق و مزایای خود زندگی میکنند به همین جهت از مرخصی میترسند و هیچ وقت حاضر نیستند خطر مرخصی را قبول کنند.
نظر نخستوزیر
خبرنگار ما اطلاع میدهد دولت طرحهایی در مورد مرخصی در دست مطالعه دارد که به موجب آن نظر آقای نخستوزیر در مورد استفاده از مرخصی تابستانی و همچنین حفظ مزایا در ایام مرخصی در آن محفوظ است.
تقاضای کارمندان این است که دولت این طرحها را که در وزارت دارایی و شورای عالی اداری مورد مطالعه است در یک جا متمرکز کند و طرح جامعی تهیه نماید تا همه کارمندان بتوانند با حفظ حقوق و مزایا از مرخصی خود استفاده کنند.
بحث و بررسی برای انتقال گاراژها به خارج شهر
در جلسه امروز شورای عالی ایمنی شهر مسئولان امور اجتماعی و انتظامی و متصدیان مؤسسات مسافربری درباره نحوه انتقال این مؤسسات به خارج شهر تبادل نظر کردند.
در این جلسه که بامداد امروز در شهرداری تهران تشکیل شد، سرهنگ شیرزاد، نماینده اداره راهنمایی، گفت: گاراژها و مؤسساتی که برای مسافربری در خیابانهای تهران دایر گشتهاند بزرگترین عامل اختلال در عبور و مرور تهران میباشند و باید همه این مؤسسات به نقطهای در خارج از تهران انتقال یابند.
نماینده راهنمایی گفت: طرح این کار مهم در دوران تصدی آقای دکتر نصر، شهردار اسبق تهران، ریخته شد، ولی متأسفانه تا به حال اقدام مثبتی در این مورد به عمل نیامده است.
مشکل مسافربریها
مدیران مؤسسات مسافربری گفتند که انتقال گاراژها و مؤسسات مسافربری مستلزم ایجاد تأسیسات جدیدی در خارج تهران است. این کار را شهرداری باید آغاز کند و پس از تعبیه مکان و برقراری سرویسهای آب و برق و تلفن و دایر نمودن وسایل انتقال مسافر و بار از شهر به این مراکز، به گاراژها تکلیف نماید تا به خارج شهر بروند.
سیمای مجلس بیستویکم
روزنامه «اطلاعات» در ادامه سلسله گزارشهای شمارههای پیشین امروز نوشت: در شش شماره گذشته قسمتهایی از کتاب «نمایندگان مجلس شورای ملی در بیستویک دوره قانونگذاری» که توسط مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران منتشر و به وسیله خانم زهرا شجیعی به رشته تحریر درآمده است از نظر خوانندگان ارجمند گذشت.
اینک نظر علاقهمندان را به قسمت هفتم آن جلب مینماییم.
در این قسمت وضع نمایندگان کنونی مجلس (مجلس بیستویکم) بررسی میشود. در این قسمت نوشته شده است:
اجرای قانون جدید انتخابات مصوب 6 بهمنماه 1341 و اجرای قانون اصلاحات ارضی (از لحاظ محدود نمودن نفوذ مالکین) تأثیر قابل توجهی در سیمای مجلس بیستویکم باقی گذاشته است. این تأثیر از بررسی ترکیب طبقاتی نمایندگان فعلی مجلس و مقایسه آن با بیست دوره گذشته معلوم میشود.
به موجب این کتاب حدود 69 درصد نمایندگان فعلی مجلس شورای ملی (دوره بیستویکم) در سلک کارمندان دولت بودهاند. در میان این عده حدود 11 درصد علاوه بر کارمندی دولت، به مالکیت و مشاغل آزاد نیز میپرداختهاند .
منظور از مشاغل آزاد روزنامهنگاری، طبابت، وکالت دادگستری و امثال آن میباشد. در مقابل این اکثریت قابل ملاحظه، فقط ۱۳ درصد از نمایندگان فعلی مالک و یا کشاورز بودهاند.
در تاریخ ادوار مختلف مجلس ترکیب طبقات فعلی مجلس بیسابقه میباشد. به طور کلی با اجرای قانون اصلاحات ارضی و تغییر وضع اجتماعی روزبهروز از قدرت مالکان کم میشود.
16 درصد نمایندهها تنها سواد خواندن و نوشتن دارند!
بیش از 67 درصد نمایندگان دوره کنونی مجلس دارای تحصیلات عالی دانشگاهی خواه دکتر خواه لیسانس میباشند.
در مقابل 16 درصد تحصیلات متوسطه و 16 درصد دیگر تنها سواد خواندن و نوشتن و مدرک ابتدایی دارند. ۳۲ درصد از نمایندگانی که تحصیلات عالی دارند از پرورشیافتگان دانشگاههای غرب میباشند .
از بین 68 درصد بقیه که تحصیلات عالی خود را در دانشگاههای ایران به پایان رسانیدهاند سیزده نفر از نمایندگان برای تکمیل مطالعات و کسب تخصص در رشته مربوط به خود مسافرتهای کوتاه به اروپا و آمریکا نمودهاند.
نصب تاکسی متر در تاکسیها عملی میشود
آییننامه تازهای برای تنظیم و بهبود وضع تاکسیرانی تهران با نظر نمایندگان دولت تهیه گردیده است و آییننامه مذکور، که بر اساس نظریات سندیکای رانندگان و دارندگان تاکسی، اتحادیه مالکین تاکسی و مقامات مسئول تاکسیرانی تهران تهیه و تدوین گردیده، در جلسه روز پنجشنبه (فردا) در کمیسیون مخصوصی که از طرف آقای نخستوزیر مأمور تهیه آییننامه تاکسیرانی شده است، مورد بررسی نهایی قرار میگیرد.
دبیر سندیکای رانندگان تاکسی امروز درباره آییننامه تازه گفت: مسائل مربوط به تاکسیرانی تهران و آییننامه جدید تاکسیرانی شب گذشته در اجتماع رانندگان تاکسی مورد بحث قرار گرفت.
دبیر سندیکا گفت: مطالبی که به عنوان کلیاتی از آییننامه تاکسیرانی تهران منتشر شده است این امید را بهوجود میآورد که مسئولان امر به راز نابسامانیهای تاکسیرانی پی برده و برای اولینبار روی علل این نابسامانیها انگشت گذاشتهاند و پیشنهاداتی که خود ما تسلیم کمیسیون کردهایم حاوی همین نظریات است.
سندیکای تاکسیرانان اعلام کرد که برای جلوگیری از بروز اختلاف میان مسافر و رانندهها نصب تاکسیمتر آخرین راه حل است و رانندگان عموما آماده هستند که این دستگاه را روی تاکسی نصب نمایند.
درباره ضرورت تأسیس و اداره دانشگاههایی توسط مردم!
روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: این ایام، فصل «کنکور» است. متجاوز از بیستهزار فارغالتحصیل متوسطه به امید ادامه تحصیلات خود در مدارس عالی به دانشگاهها و دانشسراها روی میآورند و هر کدام در چند مسابقه ورودی شرکت میکنند تا بلکه در یکی پیروز شوند.
در دنیای راقیه، تعداد دانشگاههای ملی که با سرمایههای خصوصی و به دست مردم اداره میشود به مراتب پیش از دانشگاههای دولتی است و بسیاری از دانشگاههایی که جوانان ایرانی در آنجا درس میخوانند، دانشگاه ملی است. پس چرا که ما از امکانات ملی خودمان برای ایجاد دانشگاههای ملی در داخله مملکتمان استفاده نکنیم، همانطور که از چندی به این طرف، تأسیس مدارس ملی ابتدایی و متوسطه رونق و رواج پیدا کرده و به وضع بسیار خوبی هم پیشرفت کرده است.
ما سراغ داریم و میدانیم که هماکنون بعضی مردم علاقهمند، که سرمایه و تضمین کافی دارند، در مقام بنیانگذاری دانشگاههای ملی هستند و گله دارند که مقررات و پیچوخمهای اداری مانع اعمال نیّت آنهاست. ممکن است شورای عالی فرهنگ و مقامات دیگری که در این موضوع ذی نظر هستند، ایراد کنند که ایجاد دانشگاه غیر از مدرسه ابتدایی و متوسطه است، ولی فراموش نباید کرد که اگر سی سال پیش کسی جلو میآمد و میگفت که من تصمیم دارم دبستان ملی تأسیس کنم، کسی قبول نمیکرد و همه میگفتند: مگر مدرسه دکان بقالی است که بتوان با سرمایه خصوصی دایر و اداره کرد؟
جلوی مردم را نگیرید. بگذارید مردم به این امور علاقه پیدا کنند. بگذارید در این امور قدم پیش بگذارند، سرمایه بگذارند، همت صرف کنند و اگر موفق شدند، فبها المراد. اگر موفق نشدند، چیزی از جیب دولت نرفته است.
آخرین خبر از بیماری ارتشبد حجازی!
روزنامه «اطلاعات» نوشت: طبق اطلاعی که خبرنگار ما از پزشکان معالج تیمسار ارتشبد
حجازی، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، کسب کرده است حال مزاجی ایشان بهبود محسوس یافته و اینک در بیمارستان بازرگانان دوره نقاهت بیماری را طی میکند.3
پی نوشت:
1.