مجید صادقانی در کتاب «سپاه دانش» نتایج اعزام سپاه دانش به روستاها و مقایسه آن با اهداف مؤسسان این سپاه را بررسی کرده است
پایگاهاطلاعرسانیپژوهشکدهتاریخمعاصر؛ کتاب «سپاه دانش» اثر مجید صادقانی، به همّت انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر به چاپ دوم رسید.
در این کتاب، که در 112 صفحه و در 1000 نسخه منتشر شده است، صادقانی ضمن اشاره به «انقلاب سفید»، بر یکی از اصول آن، یعنی «سپاه دانش»، انگشت نهاده و نوشته است: «به نظر میرسد فهم چیستی و مفاد این سپاه میتواند بعضی از راهبردهای اجتماعی و فرهنگی رژیم پهلوی را مشخص کند؛ چه اینکه در ایجاد و استمرار حرکت سپاه دانش ریشههای عمیقی از نوع نگاه پهلوی دوم به جامعه و ایدهای که آن را الگوی صحیح زندگی میدانست میتوان یافت».
نویسنده سپس به آثار منتشرشده در این زمینه، که به دو دسته نوشتههای پیش از انقلاب و تحقیقات پس از انقلاب تقسیم میشوند، اشاره کرده و چون غالب آنها را توصیفی دانسته، به دلیل فقدان نگرش تحلیلی دراینباره، به پژوهش برای پاسخ به این پرسش دست زده است: آیا سپاه دانش توانست الگوهای بیانشده توسط مؤسسانش را در اجتماع عملیاتی سازد یا خیر؟
مجید صادقانی برای یافتن پاسخ این پرسش ابتدا ارکان انقلاب سفید را برشمرده و نقد کرده؛ سپس با معرفی سپاه دانش، دلایل رژیم از تأسیس این سپاه را بررسی کرده است.
فهرست مطالب
مقدمه
انقلاب سفید، ماهیت و نتایج
سپاه دانش؛ ماهیت و نقاط مثبت و منفی
روند اجرای طرح سپاه دانش
بررسی انتقادی
نتیجهگیری
منابع و مآخذ
اسناد و تصاویر
اسامی اشخاص، اماکن و احزاب، جمعیتها و...
اشخاص
اماکن
احزاب، جمعیتها و...