رزیتا میری
 
ریچارد نیکسون (Richard Milhous Nixon) در 9 ژانویه 1913 در شهر ” یوربا لیندای“ کالیفرنیا (Yorba Linda) به دنیا آمد، پدرش فرانسیس آنتونی نیکسون در سال 1922 به همراه خانواده‌اش به شهر ” وی تیر“ (Whittier) نقل مکان کرد. ریچارد نیکسون از زمان کودکی جهت گذران زندگی به پدرش کمک می‌کرد و همزمان درس هم می‌خواند. تحصیلاتش را در شهر ” وی‌تیر “ گذراند و در سال 1934 از ” کالج وی‌تیر“ فارغ‌التحصیل شد و با استفاده از بورس تحصیلی به دانشکده حقوق دوک (Duke University) راه یافت و پس از اتمام تحصیلات به شهر خودش بازگشت و به شغل وکالت مشغول شد. در سال 1940 با خانم ” تلما کاترین رایان“ که او را ”پت“ می‌نامیدند ازدواج کرد. یک سال بعد جهت انجام کار دولتی به واشنگتن دعوت شد و در سال 1942 به نیروی دریایی پیوست و تا پایان جنگ جهانی دوم در نقاط مختلف خدمت کرد و در سال 1946 از کالیفرنیا به سمت نماینده کنگره برگزیده شد. در 1950 وارد سنای امریکا شد، حدود سال 1953 معاون دوایت آیزنهاور رئیس‌جمهور آمریکا گردید و تا سال 1968 در این مقام باقی ماند. نیکسون در انتخابات سال 1960 از ”جان اف. کندی “ شکست خورد ولی در انتخابات ریاست جمهوری 1968 دوباره از سوی حزب جمهوریخواه کاندیدا شد و به کاخ سفید راه یافت، در باب سیاست خارجی امریکا در 25 ژوئیه 1969 نطقی ایراد کرد که به ” دکترین نیکسون“ مشهور شد، که پایان بخشیدن به جنگ ویتنام و عقب‌نشینی از مواضع خود یکی از اصول مهم سیاست خارجی او به شمار می‌رفت.

نیکسون سی و هفتمین رئیس‌جمهور امریکا علاوه بر مسئله ویتنام به موفقیتهای مهم دیگری در سیاست خارجی نائل شد ازجمله به برقراری رابطه با چین کمونیست، رفع تشنج در رابطه با شوروی و امضای قرارداد محدود ساختن سلاحهای استراتژیک می‌توان اشاره نمود.

نیکسون در انتخابات سال 1972 نیز برای دومین بار به ریاست جمهوری امریکا برگزیده شد ولی افشای اقدامات غیرقانونی در جریان انتخابات و نصب دستگاههای استراق سمع در محل کنوانسیون حزب دمکرات در ساختمان واترگیت که به ” افتضاح واترگیت“ معروف شد او را به استعفا از مقام خویش (9 اوت 1974) وادار ساخت.

ریچارد نیکسون اولین رئیس‌جمهور امریکا بود که مجبور به استعفا از مقام خودش شد، پس از او سی و هشتمین رئیس‌جمهور امریکا به نام جرالد فورد (معاون نیکسون) به ریاست جمهوری انتخاب شد و پس از مدتی به موجب اختیارات خود نیکسون را مورد عفو قرار داد، نیکسون در سن 81 سالگی بر اثر سکته مغزی درگذشت.

هر یک از روسای جمهور امریکا در سیاست خارجی خود به خصوص در خاورمیانه به دنبال تهیه پایگاههای دفاعی، نظامی، اقتصادی،... بودند، نیکسون سعی بر این داشت که ایران را با توجه به موقعیت استراتژیکی و منطقه‌ای به صورت ژاندارم منطقه دربیاورد.

در این برهه از زمان با توجه به نزدیکی روابط ایران و امریکا در همه زمینه‌ها ریچارد نیکسون سفرهایی به ایران داشته است ازجمله سفر وی به عنوان معاون رئیس‌جمهور امریکا پس از کودتای 28 مرداد 1332 که با موجی از اعتراضات مردمی روبه رو شد و سفر بعدی وی مصادف با دوره دوم ریاست جمهوری نامبرده بود، همچنین متقابلاً محمدرضا پهلوی و مقامات مملکتی سفرهایی به امریکا داشتند که عکسهای موردنظر در این زمینه که در آرشیو مؤسسه مطالعات معاصر موجود است بیانگر این مسئله می‌باشد.
 
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منابع و مآخذ:
 
1. طلوعی، محمود. فرهنگ جامع سیاسی. تهران، نشر علم، 1372.
2. ازغندی، علیرضا. روابط خارجی ایران. دولت دست‌نشانده (1357-1320). تهران، نشر قومس، 1376.
3. نیکسون، ریچارد ـ رهبران. تهران، شباویز، 1373.
4. لنچافسکی، جورج. رؤسای جمهور امریکا از ترومن تا ریگان. تهران، نشر البرز، 1373.
5. ایران و ایالات متحده. تهران، وزارت اطلاعات، خبرگزاری پارس، 1351.
 
https://iichs.ir/vdcb.sbfurhbf9iupr.html
iichs.ir/vdcb.sbfurhbf9iupr.html
نام شما
آدرس ايميل شما