واکنش آیت‌الله گلپایگانی به تلاش حکومت برای امتحان‌گیری از طلاب و اعزام آنان به سربازی!/ گزارش ساواک از تجلیل آیت‌الله مکارم شیرازی از مهندس بازرگان/ تلگرام تبریک شاه به رئیس‌جمهور هند/ مراسم روز جذام/ سفیر ایران به سوئیس رفت/ هیئت پزشکی ایران وارد امّان شد/ سنا از سالروز ششم بهمن تجلیل کرد!/ سناتورها و وزرا برای دریافت پیکان طلا بلیط بخت‌آزمایی گرفتند!/ مرگ شیر خدا/ الاهرام: اسرائیل درصدد حمله به اردن است/ به مناسبت عید ویتنامی‌ها: ویت کنگ آتش‌بس اعلام کرد/ السیاسه کویت: ایران ادعای مالکیت بحرین را پس گرفته است!/ آفت کرم سرخ در مزارع پنبه/ کویت در خلیج فارس سازمان مشترک عربی تشکیل می‌دهد/ توقیف سه نفر از اتباع ایرانی در دمشق/ «درآمد طبقات متوسط تغییر قابل ملاحظه‌ای نداشته است»
7 بهمن 1346


واکنش آیت‌الله گلپایگانی به تلاش حکومت برای امتحان‌گیری از طلاب و اعزام آنان به سربازی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 7 بهمن 1346 «صبح روز 4 /11 /46 [آیت‌الله] سیدمحمدرضا گلپایگانی در آخر درس اظهار نمود که من چند کلمه با آقایان طلاب صحبت دارم و آن هم راجع به سربازی و امتحانات محصلین علوم دینی است. من با مقاماتی در تهران به وسیله‌ای تماس گرفته و قرار است فردا جواب این موضوع را به من بگویند. من تقاضا کردم راجع به سربازگیری طلاب[1] مثل دوره مرحوم آیت‌الله بروجردی با ما رفتار نمایند و امتحانات ما را قبول کرده و محصلین علوم دینی را به سربازی نبرند.
اگر این پیشنهاد مرا رد کرده و قبول ننمودند، من به شما اعلام می‌کنم که حق ندارید در امتحانات آموزش و پرورش شرکت کرده و اگر کسی امتحان بدهد، او را از ردیف علما خارج می‌کنم، ولی اگر هر یک از طلاب را به سربازی ببرند، من شهریه او را پرداخته و حتی به خانواده او هم کمک خواهم نمود و او را در ردیف علما قرار می‌دهم و در این مدت هر چه از دولت گرفت و خورد جایز می‌دانم.
در «نظریه رهبر عملیات» این سند آمده است: مفاد گزارش فوق مورد تأیید می‌باشد.
در «نظریه امنیت داخلی» این سند نیز می‌خوانیم: به طورکلی [آیت‌الله] گلپایگانی از روز اول با امتحانات طلاب وسیله آموزش و پرورش مخالفت داشته و این مخالفت را روزبه‌روز تشدید می‌کند تا آنجایی که در خاتمه درس خود به طلاب نیز اولتیماتوم داده که اگر کسی شرکت کند، او را طلبه نمی‌شناسد. بدیهی است شرکت طلاب در امتحانات روزبه‌روز از موقعیت وی می‌کاهد و هر چه در این زمینه نسبت به جلب طلاب و شرکت آنان در امتحانات کوشش و مجاهدت شود، موقعیت او متزلزل‌تر می‌گردد.
اعمال [آیت‌الله] گلپایگانی اصولا مغایر و مخالف تصمیمات دولت می‌باشد و بایستی در تضعیف وی هر چه زودتر تصمیمی اتخاذ گردد.[2]
بر اساس یک گزارش دیگر به همین تاریخ در ساعت 10 روز چهارشنبه 4 /11 /46 در مسجد اعظم [آیت‌الله] سیدمحمدرضا گلپایگانی پس از پایان درس خارج در همان اجتماع به شاگردان خود چنین گفت: به طوری که آقایان اطلاع دارند و شنیده‌اند در زمان مرحوم آیت‌الله حائری طلاب علوم دینی در تحت نظارت اداره فرهنگ درس می‌خواندند و در پایان سال تحصیلی امتحان داده و مدرک گرفته و از اعزام به خدمت معاف می‌شدند، ولی موقعی که مرحوم آیت‌الله بروجردی به سر کار آمد دولت از برای حفظ مقام او از این امتحان صرف نظر کرده و عمل حوزه را بر خود مرحوم آیت‌الله بروجردی واگذار نمود، لیکن در این اواخر دولت تصمیم گرفته و تا به حال دو سه بار به ما پیشنهاد نموده و حتی امروز آخرین روزی بود که به ما مهلت داده بودند که دراین‌باره به دولت جواب مثبت یا منفی بدهیم.
دولت به مراجع دینی پیشنهاد کرده که درباره طلاب حوزه تصمیمی اتخاذ نماییم به ما گفته‌اند طلاب حوزه علمیه قم یا باید تحت نظر اداره آموزش و پرورش امتحان داده و هر که قبول شد کارت تحصیلی بگیرد یا اینکه خودمان شما را امتحان نماییم. منتها تحت نظر و نظارت اداره آموزش و پرورش و اکنون من نظریه خودم را به عموم طلاب عرضه می‌دارم:
1. من به هیچ یک از شماها اجازه نمی‌دهم که در امتحان فرهنگ شرکت کنید و اگر کسی شرکت نماید، شهریه‌اش قطع خواهد شد و از نظر ما روحانی محسوب نمی‌شود؛
2. من به کلیه نفرات دستور می‌دهم با کمال دل‌خوشی و خرمی به سربازی رفته و زیر بار امتحان نروید و اگر کسی را به نظام وظیفه بردند، من به آنها حقوق خواهم داد اگر چه در خدمت باشند و اگر عیال داشته باشند مخارج خانواده او را هم خواهم داد و پس از پایان خدمت نظام اجازه تام پیش‌نمازی و تخمیس هم به او می‌دهم. نگران نباشید.
در «نظریه امنیت داخلی» این سند نیز آمده است: اعمال [آیت‌الله] گلپایگانی به طور کلی مغایر و مخالف با تصمیمات دولت است و اوست که طلاب را تحریک به عدم شرکت در امتحانات می‌کند و تحریکات وی در عدم موفقیت دولت در امر امتحانات طلاب بی‌تأثیر نیست.[3]
 

گزارش ساواک از تجلیل آیت‌الله مکارم شیرازی از مهندس بازرگان

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 7 بهمن 1346 «به استحضار می‌رساند که مهندس بازرگان صبح روز 4 /11 /46 به منظور بازدید از دارالتبلیغ اسلامی به قم وارد و چون مؤسس دارالتبلیغ آیت‌الله شریعتمداری می‌باشد وی ابتدا نزد آقای [آیت‌الله] شریعتمداری رفته و پس از کسب اجازه از او اقدام به بازدید از مدرسه مزبور نمود و چون [آیت‌الله] ناصر مکارم شیرازی در هر هفته سه روز برای طلاب تدریس می‌نماید و ورود بازرگان به قم مصادف با روز تدریس مکارم بوده، لذا بازرگان به اتفاق وی ساعت 11 صبح به دارالتبلیغ وارد و پس از بازدید قسمت‌های مختلفه آن به اتفاق [آیت‌الله] مکارم در جلسه درس طلاب شرکت جسته و طلاب از وی تقاضا نمودند که برایشان سخنرانی نماید و مشارالیه مدت ده دقیقه درباره نحوه تبلیغ و اهمیت آن در اجتماع به‌تفصیل برای طلاب سخنرانی کرده و بعد آقای مکارم در خصوص شخصیت مهندس بازرگان صحبت و به طور کنایه مطلب را طوری عنوان نموده که ناملایمات قبلی در روحیه نام‌برده خللی وارد نساخته و همواره آماده خدمت به اجتماع می‌باشد.
در پایان این سند آمده است: بازرگان بدون صرف ناهار از قم خارج گردیده. اینک سخنرانی نام‌برده که روی نوار ضبط پیاده گردیده جهت استحضار به‌پیوست تقدیم می‌گردد.[4]
 

تلگرام تبریک شاه به رئیس‌جمهور هند

جراید امروز کشور نوشتند: از طرف شاهنشاه آریامهر دیروز تلگرام تبریکی به مناسبت سالروز جمهوری هند به حضرت دکتر ذاکر حسین، رئیس‌جمهوری هند، مخابره گردید. در این تلگرام شاهنشاه آریامهر نیکبختی مردم هند را آرزو کرده‌اند.[5]
 

مراسم روز جذام

روزنامه «اطلاعات» نوشت: صبح فردا مصادف با سالروز جذام است؛ به همین مناسبت فردا مراسمی در حضور سرکار علیه بانو فریده دیبا در درمانگاه مرکزی جذام بیمارستان نجات برگزار می‌گردد.[6]
 

سفیر ایران به سوئیس رفت

ظهر امروز آقای دکتر حسینعلی لقمان ادهم، سفیر جدید ایران در سوئیس، به برن عزیمت کرد.
آقای دکتر لقمان ادهم، که قبلا ریاست کل تشریفات سلطنتی را به عهده داشته، به جای آقای دکتر مجید رهنما، وزیر علوم و تعلیمات عالیه، به برن رفته است.[7]
 

 هیئت پزشکی ایران وارد امّان شد

امروز گزارش رسید که هیئت پزشکی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، که برای تکمیل کادر درمانی شیر و خورشید به اردن اعزام شده است، وارد امّان شد.
این عده پناهندگان اردنی را مورد مداوا و درمان قرار خواهند داد.[8]
 

سنا از سالروز ششم بهمن تجلیل کرد!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: مجلس سنا امروز در یک جلسه نیم‌ساعته، با حضور نخست‌وزیر و اعضای کابینه از سالروز انقلاب شاه و مردم تجلیل کرد.
در این جلسه کوتاه، رئیس مجلس سنا و دو نفر از سناتورها نطق‌هایی ایراد کردند و طی آن از مبتکر انقلاب تجلیل به عمل آوردند.
آقای هویدا، نخست‌وزیر، و آقایان وزیران در جلسه علنی سنا حضور داشتند و چون تعداد صندلی‌های هیئت دولت برای آقایان وزیران کافی نبود، آقای دکتر ولیان، وزیر اصلاحات ارضی، و دو نفر از معاونان پارلمانی در صندلی‌های سناتورها جای گرفتند.
 

سناتورها و وزرا برای دریافت پیکان طلا بلیط بخت‌آزمایی گرفتند!

روزنامه «اطلاعات» در ادامه گزارش خود نوشت: سنا امروز جلسه علنی داشت تا به سهم خود در جشن‌های سالروز انقلاب شاه و ملت شرکت کند.
نخست‌وزیر و همه وزرا در جلسه حضور داشتند و به علت اشغال تمام کرسی‌های ردیف وزرا، بعضی از آقایان مشاورین به‌ناچار در کرسی سناتورها جای گرفتند.
سناتور دکتر جواد آشتیانی، مدیر عامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی، دسته چک‌های خوشبختی، که به مناسبت سالروز انقلاب منتشر گردیده، میان سناتورها توزیع می‌کرد و در یک لحظه همه حاضران در تالار جلسه علنی از سناتور، وزیر و معاون وزیر صاحب بلیط بخت‌آزمایی شدند «در آرزوی تصاحب پیکان طلا».[9]
 

مرگ شیر خدا

روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز با کمال تأسف اطلاع حاصل شد که جعفر شیر خدا، که در رادیو تهران مدت‌های مدید برنامه ورزش باستانی اجرا می‌کرد، بدرود حیات گفت.
با صدای گرم و خوش آهنگ شیر خدا، که هر روز صبح اشعار حماسه‌ای می‌خواند، خیلی‌ها آشنایی داشتند. ورزشکاران ورزش‌های باستانی برای او احترام خاصی قائل بودند.[10]
 

الاهرام: اسرائیل درصدد حمله به اردن است

«خبرگزاری فرانسه» 27 ژانویه از قاهره گزارش داد: روزنامه «الاهرام» چاپ قاهره امروز نوشت: دولت اسرائیل برای حمله به بندر عقبه در خاک اردن تدارک دیده است.
الاهرام می‌نویسد: به موجب اخبار و مدارکی که در دست است، نیروهای اسرائیل در بندر ایلات متمرکز شده‌اند تا به بندر عقبه حمله کنند.
الاهرام می‌افزاید: دولت اردن به اعضای دائم شورای امنیت اطلاع داده است که اسرائیل قصد حمله به بندر عقبه را دارد. الاهرام سپس می‌نویسد دولت اردن طرح این مسئله را در شورای امنیت بررسی می‌کند.
الاهرام همچنین می‌نویسد که اسرائیل درصدد یک حمله عمومی به بعضی از نواحی اردن است تا به عملیات کماندوهای عرب علیه مخزن سوخت بندر ایلات پاسخ داده باشد.[11]
 

به مناسبت عید ویتنامی‌ها: ویت کنگ آتش‌بس اعلام کرد

«خبرگزاری فرانسه» 27 ژانویه از هانوی گزارش داد: جبهه آزادیبخش ویتنام جنوبی از ساعت 1 بعد از نیمه‌شب به وقت محلی ترک مخاصمه اعلام کرد. به مناسبت عید مردم ویتنام، از چندی قبل جبهه آزادیبخش ویتنام جنوبی اعلام کرده بود: مدت هفت روز از هرگونه عملیات جنگی خودداری می‌کند.
از سوی دیگر دولت ویتنام شمالی به مناسبت عید ویتنامی‌ها سه خلبان آمریکایی را آزاد کرد.[12]
 

السیاسه کویت: ایران ادعای مالکیت بحرین را پس گرفته است!

«اطلاعات» نوشت: روزنامه السیاسه چاپ کویت در یکی از شماره‌های اخیر خود نوشت که گویا ایران ادعای خود را در مورد بحرین پس گرفته و دیگر روی ادعای مالکیت بر آن پافشاری نخواهد کرد.
روزنامه‌های لندن نظیر «ابزرور» و «دیلی‌تلگراف» نیز خبر روزنامه کویتی را منعکس کردند.
خبرنگار ما که برای کسب اطلاع از چگونگی امر با منابع مطلع تماس گرفته گزارش می‌دهد که این خبر به هیچ وجه صحت ندارد و منابع مزبور آن را بی‌اساس می‌دانند.[13]
 

آفت کرم سرخ در مزارع پنبه

به قرار اطلاع رسیده از مناطق مرزی در شرق کشور آفت کرم در مزارع پنبه‌کاری سیستان و بلوچستان بروز نموده است.
آفت کرم سرخ مانند کرم خاردار برای پنبه بسیار زیان‌آور است و چنانچه به موقع جلوگیری نشود، کلیه محصول پنبه سیستان و بلوچستان از بین خواهد رفت.
گزارش بروز آفت کرم سرخ روز گذشته در شورای حفظ نباتات، که با حضور وزیر کشاورزی تشکیل گردید، مطرح و تصمیم گرفته شد که برای جلوگیری از شیوع کرم سرخ مقررات قرنطینه به‌شدت به مورد اجرا گذاشته شود.[14]
 

کویت در خلیج فارس سازمان مشترک عربی تشکیل می‌دهد

«خبرگزاری فرانسه» 25 ژانویه از کویت گزارش داد: امیر کویت ابتکار تحقیق درباره تشکیل یک سازمان مشترک دول عربی خلیج فارس را در دست گرفت.
یک هیئت نمایندگی کویت به ریاست شیخ صباح الاحمد الجابر، وزیر امور خارجه کویت، روز ۲۷ ژانویه کویت را به سوی شیخ‌نشین‌های خلیج فارس ترک می‌کند. او مدت دوازده روز از تمام شیخ‌نشین‌های خلیج دیدن خواهد کرد.
هیئت نمایندگی کویت پس از دیدن از قطر و ابوظبی، از شیخ‌نشین‌های ساحل عمان از جمله دوبی، شارجه، عجمان، ام القوین، رأس الخیمه، فجیره و بحرین بازدید خواهد کرد.
اعضای نمایندگی کویت عبارت‌اند از: سالم الصباح السالم سفیر کبیر کویت در لندن، بدر خالد رئیس کمیته کویتی کمک به سرزمین‌های منطقه خلیج فارس.
چند مشاور فنی نیز عضو این هیئت هستند.
سالم الصباح السالم به روزنامه «الرای العام»، بزرگ‌ترین روزنامه کویت، گفت: مأموریت این هیئت محدود خواهد بود به بررسی تحکیم همکاری بین کویت و شیخ‌نشین‌های خلیج فارس.
وی افزود: توسعه همکاری بین تمام شیخ‌نشین‌ها در جهت منافع کلی ملت عرب و هریک از سرزمین‌های ساحلی خلیج ضروری است.
روزنامه صوت الخلیج چاپ کویت ضمن تفسیری پیرامون سفر هیئت نمایندگی کویت به شیخ‌نشین‌های خلیج فارس می‌نویسد: هدف این هیئت تعیین نقشه اقدام مشترک بین دول ذی‌نفع است. این نقشه شامل سازمان دفاع دول خلیج است.
این روزنامه می‌نویسد: تعداد جمعیت و وضع اقتصادی بسیاری از شیخ‌نشین‌ها اجازه نمی‌دهد که در حال حاضر یک نیروی دفاعی به‌وجود آید؛ با این وجود با توجه به خروج سریع نیروهای انگلستان از خلیج باید حفاظت هر یک از کشورهای این منطقه تأمین و تضمین گردد.
 

نقش پرمسئولیت

مجله «الیقظ» چاپ کویت می‌نویسد: کویت باید خود را آماده سازد تا پس از خروج نیروهای انگلستان از خلیج فارس نقش پرمسئولیتی را ایفا کند.
این مجله می‌افزاید: این نقش به علت مناسباتی که کویت را با کشورهای عربی برادر این منطقه مربوط می‌سازد و همچنین به دنبال شرایط تاریخی اقتصادی و سیاسی و موقعیت خاص بعضی شیخ‌نشین‌ها به کویت محول شده. انگلستان با خروج از این منطقه یک گروه از کشورهای کاملا عقب‌افتاده را رها می‌سازد. گروهی که برای جبران عقب‌افتادگی خود نیازمند پیشرفت‌های سریعی هستند و به علت وضع سیاسی این منطقه عقب‌افتادگی آنها به صورت خطرناکی درآمده است. کویت باید با تمام منابع خود اقدام کند و بدین ترتیب نقش یک برادر قوی را در کمک به آنها ایفا کند.
این مجله می‌افزاید: کویت می‌تواند با همکاری کشورهای عربی برادر از تمام دول این منطقه در مقابل کسانی که می‌خواهند عربیسم آنها و صلح و آرامش خلیج را از بین ببرند، محافظت کند. کویت بدین ترتیب به تمام شیخ‌نشین‌ها اجازه می‌دهد به قرارداد دفاعی مشترک بین اعراب ملحق شوند.[15]
 

توقیف سه نفر از اتباع ایرانی در دمشق

طبق اطلاعی که از منابع مطلع به‌دست آمده است چند روز قبل مقامات دولت سوریه سه نفر از اتباع ایران مقیم دمشق را بدون اینکه توضیحی بدهند توقیف کرده‌اند.
«اطلاعات» نوشت: ما مشغول تحقیق درباره این خبر هستیم، ولی به‌هرحال این موضوع برای ما قابل قبول نیست که بشنویم بدون مجوز و هیچ گونه توضیحی اتباع ایرانی را توقیف کرده‌اند. این یک توهین است و باید به آن توجه شود ما نظر خود را بعدا دراین‌باره اعلام می‌کنیم.[16]
 

«درآمد طبقات متوسط تغییر قابل ملاحظه‌ای نداشته است»

روزنامه «آیندگان» در گزارشی از «هزینه ملی ایران در سال‌های 44-1338» نوشت: درآمد طبقات متوسط تغییر قابل ملاحظه‌ای نداشته است.
بر اساس این گزارش مصرف طبقات پردرآمد تا حدود زیادی اشباع شده است، در سال 1338 خانوارهایی که درآمدشان کمتر از 80 هزار ریال در سال بود، 61 درصد از کل خانوارها را تشکیل می‌دادند و 32 درصد از کل هزینه‌های مصرفی متعلق به آنها بود؛ درحالی‌که در سال 1344 معادل 41 درصد از خانوارها در این گروه بودند و فقط 16 درصد از هزینه‌های مصرفی به آنها اختصاص داشت.[17]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 7 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. یکی از حربه‌هایی که معمولا رژیم پهلوی علیه روحانیون به کار می‌گرفت اعزام طلاب جوان به خدمت نظام وظیفه بود. حتی در زمان آیت‌الله العظمی بروجردی هم هرگاه رژیم از سوی ایشان تحت فشار و اعتراض قرار می‌گرفت، زمزمه به سربازی بردن محصلین علوم دینی را بر سر زبان‌ها می‌انداخت.
در پی وقوع حادثه فیضیه و صدور اعلامیه تاریخی امام خمینی دایر بر «شاه‌دوستی یعنی غارتگری» و نیز پاسخ ایشان و آیت‌الله گلپایگانی به تلگراف آیت‌الله حکیم درخصوص مهاجرت علما به نجف و ادامه مبارزه علیه دستگاه حاکمه، فرمان اعزام روحانیون قم به سربازی از سوی رژیم صادر گردید.
در فروردین‌ماه 1342 اداره نظام وظیفه طی بخشنامه‌ای اعلام کرد: «فقط به طلابی کارت معافیت تحصیلی خواهد داد که علاوه بر اشتغال به تحصیل در رشته علوم دینی، دارای دیپلم شش‌ساله متوسطه نیز باشند».
تا قبل از صدور بخشنامه مذکور از طرف اداره نظام وظیفه عمومی، روش موجود راجع به نظام وظیفه طلاب چنین بود که دو نفر از مدرسین مورد اعتماد وزارت فرهنگ، اشتغال به تحصیل طلاب مشمول را گواهی می‌کردند و وزارت فرهنگ به استناد آن گواهی، طلاب مورد بحث را به عنوان محصل علوم دینی به حوزه‌های نظام وظیفه معرفی می‌نمود و حوزه‌ها نیز برای آنان کارت یک‌ساله معافیت تحصیلی صادر می‌کردند و هرگاه طلاب علوم دینی به درجه اجتهاد می‌رسیدند، طبق قانون از خدمت سربازی معاف شناخته می‌شدند.
مندرجات اسناد ساواک حاکی از آن است که «مأمورین شهربانی در تاریخ 24 /1 /42 بدون رسیدگی به سوابق طلاب، تعدادی از آنها را در خیابان و مساجد دستگیر و به نظام وظیفه شهرستان تحویل داده‌اند».
در تاریخ 31 /1 /42 ساواک گزارش می‌دهد: «حوزه نظام وظیفه تاکنون 24 نفر از محصلین علوم دینی حوزه علمیه را که مشمول خدمت وظیفه بوده‌اند، جهت خدمت به مرکز اعزام نموده است. اثر این موضوع در حوزه این بوده که طلابی که خود را مشمول می‌دانند یا قم را ترک و به شهرستان‌ها رفته‌اند یا اینکه به لباس شخصی درآمده‌اند و فقط طلابی در شهر دیده می‌شوند که مسن و یا از نظر قوانین نظام وظیفه وضع آنها روشن است».
به دنبال جلب طلاب و اعزام آنها به سربازی، کلاس‌های درس حوزه علمیه قم به‌کلی تعطیل شد و عده‌ای درصدد برآمدند که جهت ادامه تحصیل به مشهد بروند. روحانیون در همه جا این اقدام دولت را یک عمل خصمانه علیه روحانیت و تضعیف روحانیت شیعه و اسلام قلمداد کردند و در اعلامیه‌ها و نامه‌های خود به نجف و کربلا نیز این موضوع را مبارزه دستگاه علیه اسلام و روحانیت ابراز داشتند.
همین امر ساواک را بر آن داشت تا جهت فرونشاندن اعتراض و خشم عمومی، پیشنهاد دهد که «به وضع طلاب نیز مانند مشمولین عادی طبق مقررات رسیدگی شود» و این در حالی بود که اعزام طلاب به حوزه نظام وظیفه همچنان در شهرهایی چون اصفهان، رضائیه (ارومیه)، مشهد و سنندج ادامه داشت. سرانجام در روز 14 /7 /42 وزیر کشور تلفنی به فرماندار قم دستور داد که به رئیس حوزه نظام وظیفه ابلاغ کند که مزاحم طلاب مشمول نشوند.
به دنبال توقف اعزام طلاب به سربازی، کلاس‌های درس حوزه از روز 20 /7 /42 آغاز گردید، اما در مشهد از روز 18 /9 /42 اداره نظام وظیفه، شروع به احضار مشمولین نمود.
بنا به گزارش ساواک: «بعد از مدتی سیاست ملایم‌تری نسبت به روحانیون اتخاذ گردید و قرار شد قید "داشتن دیپلم" از طلاب برداشته شود؛ به همین دلیل در اول دی‌ماه 1342 آیین‌نامه تحصیلات طلاب علوم دینی به تصویب شورای عالی فرهنگ رسید که آن هم با مخالفت [آیات] گلپایگانی، مرعشی نجفی و شریعتمداری روبه‌رو شد و نوعی عمل انتقامی علیه روحانیون تلقی گردید».
در گزارش دیگری، ساواک به این نکته تصریح کرده که «برای کنترل طلاب نباید اظهار داشت که آنها دارای مدرک کلاسیک معینی باشند. قید داشتن دیپلم برای طلاب که در بخشنامه فروردین‌ماه اداره نظام وظیفه گنجانیده شده بود و همچنین شرایطی که در آیین‌نامه و برنامه جدید وزارت فرهنگ رعایت شده با عرف و عادت و روش کار حوزه‌های علمیه موافق نیست و اجرای آنها موجب نگرانی و بدبینی روحانیون است».
در سال 1345 مجددا موضوع اعزام طلاب به سربازی مطرح شد و در تاریخ 2 /6 /45 کمیسیونی با شرکت وزیر آموزش و پرورش، مشاور نظام وظیفه و نماینده ساواک و سه نفر از اعضای عالی‌رتبه وزارت آموزش و پرورش تشکیل گردید تا نسبت به اجرای آیین‌ن‍امه سال 1342 مذاکره شود که از این جلسه هم نتیجه‌ای حاصل نشد. در سال 1351 یک بار دیگر تعدادی از طلاب حوزه دستگیر و برای خدمت اعزام شدند، اما سرانجام رژیم نتوانست به یک دستورالعمل کلی و قابل اجرا در خصوص نظام وظیفه طلاب دست یابد و اعزام طلاب دستگیرشده به سربازی، که هر از چند گاهی تکرار می‌شد، موجب سردرگمی اداره نظام وظیفه شده بود و آنان مانده بودند که در این زمینه چه سیاستی را در پیش بگیرند!
[2]. آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 566.
[3]. همان، ص 571. در گزارش تاریخ 16 /11 /46 اداره کل سوم 316 ساواک آمده است: «با عرض اینکه آیت‌الله گلپایگانی در امر اقدامات اساسی دولت عملا کارشکنی و طلاب را تحریک به مخالفت علیه اصلاحات می‌نماید، لذا ترتیبی اتخاذ گردید که ضمن تهیه و اجرای طرحی با تضعیف نام‌برده و فرزندانش، از تلاش مذبوحانه وی جلوگیری به عمل آید».
[4]. آیت‌الله العظمی ناصر مکارم شیرازی به روایت اسناد ساواک، کتاب اول، ص 295.
[5]. اطلاعات، 7 بهمن 1346، ص 36؛ آیندگان، 7 بهمن 1346، ص 12.
[6]. اطلاعات، 7 بهمن 1346، ص 36.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، صص 35 و 36.
[10]. همان، ص 33. 
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان‌جا؛ آیندگان، 7 بهمن 1346، صص 1 و 8.
[16]. اطلاعات، 7 بهمن 1346، ص 33.   
[17]. آیندگان، 7 بهمن 1346، ص 5.   
 
https://iichs.ir/vdcfted0.w6dteagiiw.html
iichs.ir/vdcfted0.w6dteagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما