ملاقات شاه و سونای/ اجلاسیه وزیران سنتو تشکیل شد/ رئیس ستاد نیروی هوایی انگلستان وارد تهران شد/ ایران چهل‌میلیون مارک اعتبار از آلمان گرفت/ شرکت ملی صنایع شیر به‌وجود می‌آید/ استانداران به تهران دعوت شدند/ افزایش قیمت نوشابه غیرالکلی در خارج از تهران/ اطلاعیه سازمان اوقاف/ انتخابات نظام پزشکی تأیید شد/ نعش‌کش‌ها یخ‌کشی می‌کردند/ اختلاف نظر در کنفرانس حقوق بشر/ اعتراض به حضور نماینده اسرائیل در کنفرانس تهران!/ آمریکا به تقویت سنتو علاقه‌مند است/ تیتو در ضیافت شاه از ویتنام و تجاوز اسرائیل سخن گفت!/ وبا راه ارتباطی ایران و پاکستان را قطع کرد!
۳ اردیبهشت ۱۳۴۶


ملاقات شاه و سونای

آسوشیتدپرس از آنکارا گزارش داد که پرزیدنت جودت سونای، رئیس‌جمهوری ترکیه، هنگام شروع مسافرت رسمی خود به افغانستان و عراق، در فرودگاه تهران توقفی کوتاه خواهد داشت و از همین فرصت برای ملاقات با محمدرضا پهلوی استفاده خواهد کرد.
شاه ایران و پرزیدنت سونای در روز اول ماه مه (چهارشنبه 11 اردیبهشت) در فرودگاه تهران گفت‌وگو خواهند کرد.[1]
 

اجلاسیه وزیران سنتو تشکیل شد

اجلاسیه وزیران سازمان پیمان مرکزی امروز در لندن در عمارت «لانکاستر هاوس» با نطق افتتاحیه هارولد ویلسون، نخست‌وزیر کارگری دولت انگلستان، گشایش یافت.
اردشیر زاهدی، وزیر خارجه، در رأس هیئت نمایندگی ایران، ساعت 3 بامداد امروز به لندن رفت. وزیر خارجه ایران قرار بود ۲۴ ساعت قبل به لندن عزیمت کند، ولی به‌علت تشکیل کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر و دیدار مارشال تیتو، انجام این برنامه به تعویق افتاد.
عباس آرام، سفیر ایران در لندن، که دو هفته قبل به تهران آمده بود، دیروز تهران را به سوی لندن ترک کرد.
در جلسات اجلاسیه وزیران سنتو، وزیران خارجه ایران، انگلستان و ترکیه شرکت می‌کنند. دین راسک، وزیر خارجه آمریکا، به‌علت مسائل مربوط به ویتنام، فرصت نکرد که در این اجلاسیه شرکت کند و کمیسر عالی پاکستان در لندن، ریاست هیئت نمایندگی پاکستان را برعهده خواهد داشت. جلسات اجلاسیه وزیران سنتو امروز و فردا ادامه خواهد یافت و وزیر خارجه ایران اواخر این هفته به تهران بازخواهد گشت.[2]
 

رئیس ستاد نیروی هوایی انگلستان وارد تهران شد

عصر دیروز، تیمسار ارتشبد سرجان گراندی، رئیس ستاد نیروی هوایی سلطنتی انگلستان و بانو، به دعوت تیمسار سپهبد خاتمی، فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی، وارد تهران شدند و مورد استقبال قرار گرفتند.
رئیس ستاد نیروی هوایی انگلیس و همراهان، مدت پنج روز میهمان نیروی هوایی شاهنشاهی هستند و از تأسیسات نیروی هوایی و آثار تاریخی و باستانی ایران دیدن خواهند کرد.[3]
 

ایران چهل‌میلیون مارک اعتبار از آلمان گرفت

به موجب موافقت‌نامه‌ای که صبح دیروز در سازمان برنامه بین ایران و آلمان غربی به امضا رسید یک اعتبار چهل‌میلیون مارکی از طرف دولت آلمان غربی برای خرید و نصب چهار دستگاه مولد برق آبی سدِّ محمدرضا شاه پهلوی (سد دز) و ایستگاه‌های فشار قوی مربوط به خط انتقال نیروی برق شمال و جنوب کشور در اختیار دولت ایران قرار گرفت.
آقای مهندس اصفیا، مدیرعامل سازمان برنامه، به نمایندگی از دولت شاهنشاهی ایران و آقای دکتر باخ، سفیر جمهوری فدرال آلمان مقیم دربار شاهنشاهی ایران، دیروز موافقت‌نامه‌ای به مبلغ چهل‌‎میلیون مارک آلمانی برای تأمین قسمتی از هزینه خرید و نصب چهار دستگاه مولد برق آبی سدِّ محمدرضاشاه پهلوی و ایستگاه‌های فشار قوی مربوط به خط انتقال نیروی برق شمال به جنوب امضا نمودند.
جمع کل هزینه طرح مزبور در حدود ۷۳ میلیون مارک آلمانی می‌باشد که چهل‌میلیون مارک آن از محل موافقت‌نامه فوق و بقیه از محل وام بانک «کردیت انشتالت» آلمان و فروشندگان آلمانی ماشین‌آلات تأمین می‌گردد.[4]
 

شرکت ملی صنایع شیر به‌وجود می‌آید

برای تنظیم واحدهای صنایع شیر و دامداری، شرکت ملی صنایع شیر به‌وجود خواهد آمد. در سال گذشته، نرخ بعضی از محصولات کشاورزی به‌علل مختلف افزایش پیدا کرده است. وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، کالاهای مورد مصرف را تا دروازه شهرها خواهد رسانید.
این مطالب را آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، در مصاحبه مطبوعاتی امروز بیان داشت.
آقای دکتر مجیدی گفت: بعضی از کالاهای مصرفی خانواده، مثل گوشت و برنج و سیب‌زمینی، افزایش قیمت داشته است و علل افزایش قیمت این نوع کالاها مربوط به عدم راهنمایی دقیق کشاورزان و غیرمجهز بودن شرایط تولید و نقص در سیستم توزیع می‌باشد.
آقای دکتر مجیدی اظهار داشت: شیر تحت نظر شرکت ملی صنایع شیر قرار خواهد گرفت و از این طریق، به کلیه دامداران توجه کافی مبذول خواهد شد.[5]
 

استانداران به تهران دعوت شدند

وزارت کشور امروز اعلام داشت که در اردیبهشت‌ماه امسال، کنفرانس استانداران و فرمانداران کل در تهران تشکیل می‌شود. وزارت کشور از استانداران دعوت کرد که برای شرکت در کنفرانس آماده شوند تا به محض اعلام روز تشکیل کنفرانس، فورا به تهران حرکت نمایند.[6]
 

افزایش قیمت نوشابه غیرالکلی در خارج از تهران

کارخانجات نوشابه‌های غیرالکلی در مناطق خارج از تهران اقدام به افزایش قیمت نوشابه‌ها کرده‌اند.
این مطلب از طرف استانداری استان مرکزی و وزارت تولیدات مواد غذایی مورد بررسی قرار گرفت. از طرف استانداری تهران، در مورد جلوگیری از افزایش قیمت نوشابه‌ها اقداماتی صورت گرفت.[7]
 

اطلاعیه سازمان اوقاف

برای تجلیل از فداکاری‌های حضرت سیدالشهدا (ع) و ذکر مراتب جانبازی و فضائل معنوی یاران باوفایش، از روز پنجشنبه 26 ماه محرم تا 6 صفر (5 تا ۱۴ اردیبهشت‌ماه) به مدت ده روز، از ساعت ۸ بعد از ظهر، مجلسی از طرف سازمان اوقاف در مسجد محمد(ص) واقع در چهارصد دستگاه ژاله برگزار می‌شود و خطیب دانشمند حضرت آقای محمدتقی شریعتی در این زمینه سخنرانی خواهند نمود.
سازمان اوقاف از عموم علاقه‌مندان و مؤمنین و کارمندان دولت دعوت می‌نماید که به منظور بزرگداشت شعائر اسلامی در این مجالس مذهبی شرکت نمایند.[8]
 

انتخابات نظام پزشکی تأیید شد

هیئت نظارت بر انتخابات نظام پزشکی دیروز جلسه خود را تشکیل داد و طبق قانون، به اعتراضات و شکایاتی که درباره انتخابات رسیده بود، رسیدگی کرد و این شکایات را ناوارد دانست و به اتفاق آرا، حائزین اکثریت را تأیید کرد.
پس از معرفی پنج نفر از نمایندگان پزشکان نظامی، به‌زودی اولین جلسه اعضای هیئت‌مدیره نظام پزشکی جهت انجام انتخابات هیئت‌رئیسه تشکیل می‌شود؛ همچنین با اعلام قطعی حائزین اکثریت انتخابات نظام پزشکی، هیئت نظارت خودبه‌خود منحل می‌گردد.[9]
 

نعش‌کش‌ها یخ‌کشی می‌کردند

به دستور استاندار استان مرکزی، از امروز رفت‌وآمد نعش‌کش‌های مسگرآباد در راه قم کنترل می‌شود.
به استانداری گزارش رسیده است که رانندگان نعش‌کش‌ها پس از رسانیدن اجساد به قم، با نعش‌کش آلوده، یخ مصنوعی به کافه‌های بین‌راه می‌آورند و ارزان‌تر از هر وسیله دیگر مزد دریافت می‌دارند. فرمانداری قم مأمور کنترل و جلوگیری از این عمل خلاف گردید.[10]
 

اختلاف نظر در کنفرانس حقوق بشر

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دومین جلسه کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر ساعت 11:40 صبح امروز برای تعیین معاونان کنفرانس به ریاست والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در عمارت جدید مجلس شورای ملی تشکیل شد.
کنفرانس امروز برای تعیین معاونان رئیس، جلسه تشکیل داد و به پیشنهادهای نمایندگان کشورهای آسیایی و آفریقایی و غربی در این زمینه رسیدگی نمود.
نمایندگان کشورهای غربی پیشنهاد انتخاب نزدیک به بیست معاون را داده‌اند، ولی این پیشنهاد با مخالفت گروه نمایندگان آفریقایی که مایلند کنفرانس ده تن معاون داشته باشد، روبه‌رو شد. کمیته مقدماتی کنفرانس نیز پیشنهاد انتخاب ده معاون را داده است.
در محافل نزدیک به کنفرانس، اظهار امیدواری گردید که کنفرانس بتواند تا حداکثر عصر امروز با انتخاب معاونان و اعضای کمیته‌های فرعی مبادرت ورزد و به کار اصلی خویش بپردازد.
 

اعتراض به حضور نماینده اسرائیل در کنفرانس تهران!

در آغاز جلسه امروز، نمایندگان کشورهای شوروی، فرانسه، آلمان، ویتنام جنوبی، کره جنوبی، مراکش، آمریکا، الجزایر، سوریه، تانزانیا و اسرائیل سخن گفتند. نماینده شوروی و کشورهای الجزایر و سوریه از عدم حضور نمایندگان کشورهای آلمان شرقی و چین کمونیست اظهار تأسف نمودند و نماینده سوریه به حضور نمایندگان اسرائیل در کنفرانس اعتراض کرد.
نماینده آمریکا گفت: «این کنفرانس حقوق بشر است و باید بدون توجه به مسائل سیاسی، هر چه زودتر کار خود را شروع کند».
نماینده تانزانیا به این امر اعتراض کرد و گفت: «چگونه می‌توان بدون توجه به مسائل سیاسی، کنفرانس بین‌المللی تشکیل داد؟» نماینده اسرائیل اعتراضات سوریه و پاکستان را رد کرد و اعتراضات دیگری نمود.
اشرف، ریاست کنفرانس، پس از سخنان نمایندگان کشورهای مختلف گفتند: «چون این کنفرانس بر اساس تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد تشکیل گردیده است، لذا نمایندگان حاضر در کنفرانس حق شرکت در کنفرانس را دارند».[11] 
 

آمریکا به تقویت سنتو علاقه‌مند است 

«یونایتدپرس» از لندن گزارش داد: دولت آمریکا کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه را مطمئن می‌سازد که این دولت علی‌رغم گرفتاری‌هایش در ویتنام، هنوز به تقویت مبانی دفاعی آنها علاقه‌مند است.
منابع مطلع گفتند: کاتزن‌باخ، معاون وزارت امور خارجه آمریکا، که به جای دین راسک در کنفرانس دو روزه وزیران سنتو در انگلستان شرکت می‌کند، این موضوع را به اطلاع کشورهای هم‌پیمان می‌رساند. 
منابع مزبور گفتند: کاتزن‌باخ اعضای سنتو را مطمئن می‌سازد که به نظر آمریکا، سنتو یک عامل بزرگ ثبات در آسیاست و آمریکا به همکاری با آن ادامه می‌دهد و کمک‌های اقتصادی و نظامی لازم را در اختیار آن قرار می‌دهد. 
سنتو در سال‌های اخیر بر اثر فشار شوروی به ایران و پاکستان و دعوت آنها به ترک این سازمان، وضع بحرانی داشته است. پاکستان به عنوان اعتراض به تحویل اسلحه آمریکایی و انگلیسی به هند، از اعزام وزیر خارجه خود به کنفرانس سنتو خودداری کرده است.[12]
 

تیتو در ضیافت شاه از ویتنام و تجاوز اسرائیل سخن گفت!

جراید امروز کشور نوشتند: مارشال تیتو، رئیس‌جمهوری هفتادوشش‌ساله یوگسلاوی، کشوری که مردم آن با ایران و فرهنگ درخشان گذشته آن دارای روابط نزدیک و دوستانه بوده‌اند، چند لحظه پس از قدم نهادن به خاک کشور ما، از سیاست مستقل ملی ایران و اعتبار و حیثیت روزافزون آن در مجامع بین‌المللی ستایش کردند و به مردم این سرزمین کهن و باستانی درود فرستادند. 
رئیس‌جمهوری مادام‌العمر یوگسلاوی و همسرش ساعت 4:30 بعدازظهر دیروز با هواپیما وارد تهران شدند و از جانب شاهنشاه و شهبانو فرح مورد استقبال رسمی قرار گرفتند. در پای پلکان هواپیما، شاهنشاه و شهبانو دست‌های مارشال تیتو و همسرشان را به گرمی فشردند و ورود آنان را به خاک ایران تهنیت گفتند. 
در مراسم استقبال رسمی، امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، رؤسای دو مجلس، وزیر دربار شاهنشاهی، وزیران کابینه، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، رئیس تشریفات سلطنتی، رئیس دفتر مخصوص شاهنشاه آریامهر، ژنرال‌ها و مقامات لشکری و کشوری شاهنشاه، چند تن از رؤسای نمایندگی‌های سیاسی مقیم تهران و گروهی از مردم یوگسلاوی که مقیم تهران هستند، حضور داشتند. 
دیشب، در اولین شب اقامت رئیس‌جمهوری یوگسلاوی و بانو در تهران، شاهنشاه و شهبانو ضیافتی به شام در کاخ نیاوران به افتخار میهمانان عالی‌قدر خویش ترتیب دادند که در آن اعضای خاندان سلطنت، آقای نخست‌وزیر، رؤسای دو مجلس، وزیر دربار شاهنشاهی، هیئت وزیران و گروه دیگری از شخصیت‌های مملکتی افتخار حضور داشتند. 
در سر میز شام، شاهنشاه آریامهر بیاناتی بدین شرح ایراد فرمودند: راه صحیحی که امروزه در پیش روی هر ملتی قرار دارد، راه تجاوز و استیلاطلبی نیست، بلکه راه کوشش برای بالا بردن روزافزون سطح زندگی مادی و معنوی ملی است تا از این راه، دنیایی هر چه مرفه‌تر و سعادتمندتر به‌وجود آید. مبارزه اصلی بشر امروزه مبارزه با دشمنان واقعی بشریت، یعنی جهل و فقر و گرسنگی و بیماری و مبارزه با تبعیضات و تعصبات ناروا و بی‌عدالتی‌های قضایی و اجتماعی است. 
پس از فرمایشات شاهنشاه آریامهر، رئیس‌جمهوری یوگسلاوی چنین فرمودند: در جهان امروز، کانون‌های بحرانی مناقشات فراوانی وجود دارد. سرچشمه‌های برهم‌زننده ثبات، عدم برابری در روابط در دنیای کنونی وجود دارد و مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر تجربه‌ای است که تاکنون دوام یافته است. همه اینها مشکلاتی است که بار سنگین آنها در روابط بین‌المللی احساس می‌شود و صلح جهانی را تهدید می‌کند. 
در ویتنام، جنگ غیرعادلانه‌ای که به مردم آن کشور تحمیل شده، علی‌رغم محدود شدن بمباران و تمایل موجود نسبت به تخفیف عملیات جنگی که از طرف ایالات متحده ادعا شده، کماکان ادامه دارد. دولت جمهوری دموکراتیک ویتنام به نوبه خود آمادگی خود را برای شرکت در مذاکرات بدون تأخیر و وقفه ابراز کرده است. ما احساس می‌کنیم که امروز دیگر تأمل و درنگ جایز نیست، چه افکار عمومی مردم صلح‌دوست دنیا به طور کامل خواهان آن است که مذاکرات معطوف به یافتن یک راه حل سیاسی باید هر چه زودتر آغاز شود؛ زیرا اکنون وقت آن رسیده تا به ملت ویتنام امکان داده شود که سرنوشت خود را مستقلا و بدون مداخله خارجی تعیین کند و کلیه نیروهای بیگانه از آن منطقه خارج شود. 
 

بحران خاورمیانه 

بحران خاورمیانه هنوز هم ادامه دارد؛ زیرا اسرائیل کماکان از تخلیه سرزمین‌های اشغال‌شده ممالک عرب خودداری می‌کند. این روش، صلح را در منطقه خاورمیانه به مخاطره انداخته و بحران بین‌المللی را به طور کلی تشدید کرده است. علاوه بر این، بسیاری از ممالک، و از جمله یوگسلاوی و ایران، ناگزیرند در نتیجه وضع موجود، زیان‌های مادی شدیدی را تحمل کنند. 
جای آن دارد که همه کسانی که راه حل صلح‌آمیزی برای این بحران می‌اندیشند، از تلاش و کوشش دریغ نورزند تا بدین وسیله به متجاوز اجازه داده نشود که از فتح قلمروهای متعلق به ملت‌های دیگر برخوردار گردد. در حقیقت، لازم است هر نوع کوششی به عمل آید تا وسایل خروج فوری نیروهای اسرائیل از سرزمین‌های اعراب تأمین شود. در عین حال، لازم است که پیش‌بینی‌های منعکس‌شده در قطعنامه شورای امنیت با التفات به حصول یک راه حل صلح‌آمیز، به مرحله اجرا درآید.[13]
 

وبا راه ارتباطی ایران و پاکستان را قطع کرد!

به علت شیوع بیماری وبا در پاکستان، از طرف وزارت بهداری ایران، مراقبت‌های لازم در جهت جلوگیری از ورود این بیماری به ایران انجام شده است.
در مناطق مرزهای شرقی و جنوبی کشور، از طرف وزارت بهداری، یازده پست قرنطینه دایر گردید و تلقیح عمومی در مناطق مسکونی ۱۵۰۰ کیلومتری مرزهای جنوب و شرقی کشور آغاز شد. 
به دنبال اعلامیه دیروز وزارت بهداری در مورد ممنوعیت ورود مسافران پاکستان از راه زمین، حرکت قطارهای راه‌آهن میان ایران و پاکستان و هندوستان قطع شد و با حرکت امروز آخرین قطار از ایران به سوی پاکستان، مرز دو کشور در مسیر جاده بسته شد و تا مدتی که شرایط خاص مبارزه با بیماری وبا ایجاب کند، ارتباط راه‌آهن ایران و پاکستان قطع خواهد بود. 
 

قرنطینه 

به دنبال تصمیم بهداری کل سیستان و بلوچستان، از امروز کلیه مرزهای پاکستان و افغانستان با ایران مسدود گردید و از ورود وسایط نقلیه به مرز جلوگیری به عمل آمد. فعلا هیچ مسافری حق خروج از مرزهای شرقی کشور را ندارد و فقط به مسافرین پاکستانی اجازه داده می‌شود که به کشور خود بازگردند. برای ایرانیانی که قصد دارند از پاکستان و افغانستان وارد مرز ایران شوند، مقررات قرنطینه به‌شدت اجرا خواهد شد. 
قرنطینه در ۷۲ مایلی مرز پاکستان دایر گردیده است. به قرار اطلاع، تاکنون در نزدیکی مرز ایران و پاکستان موردی از بیماری وبا مشاهده نشده است.[14]
روزنامه «آیندگان» نیز نوشت: دیروز خبرگزاری‌ها گزارش دادند که وبا در پاکستان 160 نفر را کشته و به دنبال کشتار وبا مدارس تعطیل شده و نیروهای پلیس و بهداشت به حال آماده‌باش درآمده‌اند و واکسیناسیون عمومی مردم پاکستان آغاز گردیده است.[15]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 3 اردیبهشت 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. اطلاعات، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۴؛ آیندگان، 3 اردیبهشت 1347، ص 1.
[2]. اطلاعات، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۴.
[3]. همان، ص ۲۴؛ آیندگان، 3 اردیبهشت 1347، ص 12.
[4]. اطلاعات، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۴؛ آیندگان، 3 اردیبهشت 1347، ص 9.
[5]. اطلاعات، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص ۲۴.
[6]. همان، ص ۲۱.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان، ص ۴؛ آیندگان، 3 اردیبهشت 1347، صص 1 و 2.
[14]. اطلاعات، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، صص ۱ و ۲۱.
[15]. آیندگان، ۳ اردیبهشت ۱۳۴۷، ص 1.
 
https://iichs.ir/vdcbwwb5.rhbs9piuur.html
iichs.ir/vdcbwwb5.rhbs9piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما