کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران» طی مراسمی با حضور موسی حقانی، رئیس موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، حجت‌الاسلام مهدوی و نویسنده اثر، اسلام افضلی، در موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران رونمایی شد.
حقانی: جای پژوهش درباره مشروطه از منظر فرق ضاله و جریانهای برانداز خالی است
به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، دکتر موسی حقانی، رئیس موسسه، در آیین رونمایی از این کتاب با تاکید بر اینکه کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران» شرح و روایت مستندی از وقایع دوران مشروطه است، تاکید کرد: بازخوانی مشروطه الزاماتی دارد که در این کتاب رعایت شده و از این منظر کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران» یک گام رو به جلو است.

وی رها شدن از روایت رسمی و رایج پس از مشروطه را مزیت دیگر این کتاب عنوان کرد و افزود:‌ تمایز میان جریان اصلاح‌طلب در دوران مشروطه، که اتفاقا جریان دینی است، با جریان برانداز، که طیفهایی نظیر بابیها، ماسونها و نظیر آنها را شامل می‌شود، از دیگر نقاط قوت این کتاب به‌شمار می‌آید. حقانی در عین حال پرداختن به مشروطه را از منظر فرق ضاله و گروه‌هایی که قصد براندازی داشتند، خلائی در مطالعات و آثار مرتبط با دوران مشروطه دانست.
 
هدف کتاب بیان تاریخ برای عبرت جامعه است
حجت‌الاسلام منصور مهدوی نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه نهضت مشروطه نهضت عدالت‌خواهی بوده است، افزود:‌ باید ببینیم چه شد که شیخ فضل‌الله، که محبوبیتی فزاینده در میان مردم داشت، در این جریان به دار آویخته می‌شود و کسی هم چیزی نمی‌گوید.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از کلیدواژه‌هایی که در دوران مشروطه استفاده می‌شد هم‌اکنون نیز استفاده می‌شود افزود: ‌کتاب در وهله اول شرح مستندی قوی از حوادث دوران مشروطه است که نویسنده با مراجعه به منابع دست اول آن را انجام داده است.
وی تاکید کرد:‌ هدف این کتاب بیان تاریخ برای عبرت امروز جامعه اسلام است و در آن، برخی اختلاف نظرها بین شخصیتهای مذهبی، با نهایت احتیاط و در عین حال با صراحت بیان شده است. مهدوی خاطرنشان کرد: امروز هم دچار چنین چالشهایی هستیم و اگر بخواهیم نسبت به شخصیتهایی که خطا کرده‌اند سکوت کنیم تاریخ را بیان نکرده‌ایم و نیاز داریم رجال ما بدانند چه خطرهایی در کمین چهره‌هاست و اگر اختلافات از حدی بگذرد، چه اتفاقی می‌افتد. از نگاه وی این کتاب به خوبی ریشه بسیاری از مسائلی را که امروز نیز از سوی گروه‌هایی مطرح می‌شود توضیح داده و حرفهایی همچون حجاب اجباری و رد قصاص که امروز زده می‌شود در دوره مشروطه هم زده شده است.
 
نفوذ نرم انگلیس عامل انحراف مشروطه
اسلام افضلی، نویسنده کتاب، درباره کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران» گفت: ‌در این کتاب، جریان روشنفکری و جریان علما را توضیح داده‌ایم. به گفته وی نفوذ نرم انگلیس در نهضت مشروطه از دیگر محورهای مهم این کتاب است.

سخنران دیگر این نشست دکتر سیدمصطفی تقوی بود که ضمن نقد اساسی کتاب، مباحثی همچون ارزیابی مجلس اول، عامل انحلال این مجلس و مسائل مربوط به شیخ فضل‌الله را در راستای تاریخ‌نگاری غیر کلیشه‌ای، ارزشمند خواند و از نقاط قوت این کتاب دانست.

https://iichs.ir/vdcf.1dtiw6djvgiaw.html
iichs.ir/vdcf.1dtiw6djvgiaw.html
نام شما
آدرس ايميل شما