گزارش ساواک از تلاش‌های سیداحمد خمینی برای جلب حمایت آیت‌الله شریعتمداری!/ نگرانی ساواک از برگزاری مراسم سالگرد فیضیه!/ تلاش سازمان امنیت برای از بین بردن وجهه آیت‌الله مرعشی نجفی!/ شاه و فرح فردا به کشور برمی‌گردند!/ اشرف پهلوی در پاریس/ وزیر بازرگانی کانادا به تهران می‌آید/ سفیر عربستان سعودی به تهران بازگشت/ «تبعیض در دستگاه‌های اداری باید از بین برود»/ فعالیت هیئت پزشکی ایران در اردن آغاز شد/ مراسم روز جذام/ به علت توقیف سه ایرانی در دمشق؛ دولت ایران به سوریه اعتراض کرد/ شهر معلولان در لرستان ایجاد می‌شود!/ نخست‌وزیر: در امور مربوط به خلیج فارس ایران به کشورهای خارج از منطقه اجازه دخالت نمی‌دهد/ نزاع زائران و کشته شدن یک ایرانی در سوریه!/ با ترفیع چهارصد قاضی موافقت شد
۸ بهمن ۱۳۴۶


گزارش ساواک از تلاش‌های سیداحمد خمینی برای جلب حمایت آیت‌الله شریعتمداری!

در یک گزارش ساواک به تاریخ ۸ بهمن ۱۳۴۶ با موضوع «اظهارات غلامرضا زنجانی[1] مقسم آیت‌الله شریعتمداری» آمده است: «در این روزها احمد خمینی به منزل [آیت‌الله] شریعتمداری خیلی رفت‌وآمد می‌کند و علاقه زیادی به [آیت‌الله] شریعتمداری و دستگاه و عمال وی نشان می‌دهد و عینا مانند آقای شهاب اشراقی، داماد [آیت‌الله] خمینی، قبل از تبعیدش این عمل را انجام می‌داد و اکثریت کارها را با [آیت‌الله] شریعتمداری مصلحت می‌نمود و همچنین بعضی از اطرافیان [آیت‌الله] خمینی که سابقا به هیچ وجه حاضر نبودند با [آیت‌الله] شریعتمداری رفت‌وآمد نمایند، اکنون علاقه نشان داده و مرتبا رفت‌وآمد می‌کند.
نام‌برده اظهار می‌نمود معلوم است که احمد خمینی حتما از یک مقامی الهام گرفته و آن مقام قصد دارد که عواطف [آیت‌الله] شریعتمداری را راجع به فعالیت بر له [آیت‌الله] خمینی جلب کند یا لااقل نگذارد بر ضد او فعالیتی به عمل آورند.
در «نظریه رهبر عملیات» این سند آمده است: مفاد گزارش با توجه به سوابق امر درباره ملاقات‌های احمد خمینی با آیت‌الله شریعتمداری صحیح به نظر می‌رسد.
در «نظریه امنیت داخلی» این سند نیز آمده است: موضوع برای آن اداره کل مسبوق به سابقه است و مراتب مستمرا به عرض رسیده و جریان ملاقات و بازدید شریعتمداری از احمد اخیرا به عرض رسیده است این ساواک در جریان اقدامات فعلی می‌باشد و از نتیجه این ملاقات‌ها چه محصولی عائد شود معلوم نیست.[2]
 

نگرانی ساواک از برگزاری مراسم سالگرد فیضیه!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ ۸ بهمن ۱۳۴۶ «برابر اعلام شهربانی کل کشور تعداد معدودی تراکت، که با مُهر تهیه گردیده، از طرف پاره‌ای عناصر افراطی مذهبی در شبستان مسجد جامع پخش شده و طی آن از مردم دعوت گردیده که در روز 6 /11 /46 در مجلسی که به مناسبت سالگرد مدرسه فیضیه قم در مسجد جامع برگزار می‌شود شرکت نمایند».
علی‌هذا با توجه به اینکه قبلا طی شماره پیروی اعلام گردیده بود که ضمن مراقبت و پیش‌بینی‌های لازم از هرگونه فعالیت مضره‌ای قویا جلوگیری شود خواهشمند است دستور فرمایید چگونگی عدم اطلاع آن ساواک از موضوع پخش تراکت مورد بحث را روشن و منعکس نمایند.
ضمنا سریعا نسبت به شناسایی عاملین تهیه و توزیع تراکت مزبور اقدام و نتیجه را به این اداره کل اعلام دارند.[3]
 

تلاش سازمان امنیت برای از بین بردن وجهه آیت‌الله مرعشی نجفی!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ ۸ بهمن ۱۳۴۶ درباره آیت‌الله مرعشی نجفی «باتوجه به فعالیت‌های مضره نام‌برده بالا و فرزند وی خواهشمند است دستور فرمایید به منظور تضعیف موقعیت و از بین بردن وجهه مشارالیه پیشنهادات آن ساواک را ضمن طرحی تهیه و ارسال نمایند تا پس از بررسی و تصویب به مورد اجرا گذارده شود».[4]
 

شاه و فرح فردا به کشور برمی‌گردند!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: بعدازظهر فردا شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح پس از بازدید رسمی از کشورهای مالزی و تایلند به تهران بازگشت می‌فرمایند.
اعلیحضرتین قبل از ظهر فردا بانکوک را به مقصد دهلی ترک می‌فرمایند و در فرودگاه بانکوک مراسم بدرقه رسمی به عمل خواهد آمد.
بانو ایندیرا گاندی، نخست‌وزیر هند، از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح در فرودگاه دهلی استقبال می‌نماید و نخست‌وزیر هند ناهار را به اتفاق اعلیحضرتین صرف می‌نماید.[5]
 

اشرف پهلوی در پاریس

«خبرگزاری فرانسه» از پاریس گزارش داد: اشرف پهلوی، رئیس کمیته روابط مبارزه جهانی علیه بیسوادی، دیروز وارد پاریس شد و تا سی‌ام ژانویه برای شرکت در جلسه کمیته مزبور در این شهر اقامت خواهد کرد.
بر اساس این گزارش اشرف پهلوی پس از پایان جلسات کمیته مبارزه با بیسوادی عازم نیویورک خواهد شد تا روز 5 فوریه در کنفرانس ملل متحد درباره حقوق بشر شرکت کند.[6]
 

وزیر بازرگانی کانادا به تهران می‌آید

روز چهارشنبه این هفته آقای وینترز، وزیر بازرگانی کانادا، سر راه خود به کشورهای آسیایی مدت 24 ساعت در تهران توقف خواهد کرد.
وزیر بازرگانی کانادا، در این مدت به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شده و با نخست‌وزیر و چند تن از وزرا ملاقات و مذاکره خواهد کرد.
همچنین در این ماه یک هیئت بازرگانی چین ملی به ایران می‌آید.[7]
 

سفیر عربستان سعودی به تهران بازگشت

آقای یوسف الفوزان، سفیر عربستان سعودی در ایران، دیشب به تهران بازگشت.
سفیر عربستان سه روز قبل جهت مذاکره با مقامات سعودی تهران را ترک کرده بود.[8]
 

«تبعیض در دستگاه‌های اداری باید از بین برود»

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ساعت ۹ صبح امروز جلسه علنی مجلس شورای ملی به ریاست آقای مهندس ریاضی تشکیل گردید.
آقای محسن پزشکپور، لیدر حزب پان‌ایرانیست، ابتدا درباره انقلاب شاه و مردم صحبت کرد و از طرف خود و نمایندگان پان‌ایرانیست به حضور شاهنشاه تبریک عرض نمود.
آقای پزشکپور سپس گفت: حرکت به سوی هدف‌های انقلاب وظیفه‌ای است که هر سرباز انقلاب به عهده دارد؛ زیرا انقلاب 6 بهمن سطحی و ظاهری و جزئی نیست، بلکه به طور کامل یک تحرک اجتماعی است برای به‌وجود آوردن یک زندگی شکوهمند برای ملت ایران.
آقای پزشکپور اضافه کرد: متأسفانه سازمان‌های حاکمه، عوامل ناشایست طی یک قرن و نیم گذشته نمی‌خواستند انجام این دگرگونی‌ها را بپذیرند. آنها می‌کوشیدند که این گونه تحولات و تغییرات را سطحی و جنبی نشان دهند درحالی‌که خواست شاهنشاه ایران‌زمین جز این بود. شاهنشاه می‌خواستند که از فئودالیسم ارضی با تمام خصوصیاتش خلع ید بشود و هیچ نشانی از بردگی چه آشکار و چه غیر آشکار باقی نماند. این صدا را گوش‌های سنگین هیئت‌های حاکمه در گذشته نمی‌شنید (نمایندگان: صحیح است).
در گذشته هم لایحه اصلاحات ارضی به مجلس وقت آمده بود و ظاهرا مجلسیان آن زمان آرمان انقلابی را پذیرفتند، ولی راه انقلابی را قبول نداشتند و بدین جهت آن لایحه مسخ شد و از مجلس بیرون رفت.
آقای پزشکپور به انقلاب اداری اشاره کرد و گفت: هرگز مفهوم انقلاب اداری تنها اتخاذ روش‌های نوین نیست. اینها تغییرات بسیار سطحی و جزئی است.
مفهومی که از انقلاب اداری باید گرفته شود همان است که از انقلاب اصلاحات ارضی گرفتیم؛ یعنی باید از ریشه و بن سیستم سابق زیرورو گردد.
بعضی‌ها دریافت‌هایی می‌کنند از صندوق دولت که در مقابل آن کار انجام نمی‌شود و اساس تبعیض در دستگاه‌ها مستمر است و باید از بین برود (مهندس عطائی: مستمر نیست) (دکتر صدر: خیلی مستمر است و حقوق‌های سی‌هزار تومانی می‌گیرند).
در مقابل حقوق‌های ده، پانزده‌هزار تومانی، حقوق‌های چند صد تومانی وجود دارد. به این علت نمی‌شود از کارمندان توقع داشت که سالم باشند. (مهندس عطائی: شما سعی دارید که همه کارمندان را فاسد اعلام کنید.)
آقای پزشکپور گفت: من هیچ وقت چنین حرفی نزدم.
(فروتن: مشکلات کار اداری در سمینار حزب ایران نوین بررسی شده است.)
آقای پزشکپور گفت: ما همگی کوشندگان راستین راه انقلاب هستیم چه در این سنگر و چه در سنگرهای دیگر. بنابراین همه باید یک‌صدا باشیم و این مجلس باید راه دستگاه‌های اجرایی را مشخص کند و نباید گذاشت انقلاب اداری مسخ شود. (صحیح است.)[9]
 

فعالیت هیئت پزشکی ایران در اردن آغاز شد

سخنگوی جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران امروز گفت: هیئت پزشکی جمعیت شیر و خورشید مرکب از یک پزشک و ده پرستار روز پنجشنبه گذشته وارد اردن شد و مورد استقبال قرار گرفت.
هفته‌نامه «اخبار الاسبوع» در شماره اخیر خود با چاپ عکس شاه ایران درباره ورود این هیئت پزشکی نوشته است: شاهنشاه آریامهر دستور اعزام این هیئت پزشکی را به اردن صادر فرموده‌اند تا بتوانند به معالجه آوارگان به‌ویژه آنان که در «زیزیا» هستند بپردازند.
اردوگاه «زیزیا» دارای هزار چادر است که به سرپرستی دولت شاهنشاهی ایران اداره می‌گردد.[10]
 

مراسم روز جذام

دکتر راجی، رئیس جمعیت کمک به جذامیان کشور، در مراسمی که صبح امروز به مناسبت سالروز جذام با حضور فریده دیبا در بیمارستان نجات برپا گردید، اظهار داشت: بهکده جذامیان در ۱۰۰ کیلومتری گرگان با فقر نیروی انسانی پزشک و متخصص روبه‌روست. جمعیت کمک به جذامیان کشور با اینکه بارها از پزشکان و پرستاران داخلی استمداد کرد هیچ کس حاضر نشد در این بهکده خدمت کند لاجرم از کنفدراسیون بین‌المللی عمران روستایی در پاریس طلب کمک شد و این سازمان یک نفر پزشک و دو نفر مددکار به ایران فرستاد.
یکی از این دو نفر الجزایری و مکانیک برق است و دیگری لیسانسیه حقوق و دیپلمه کشاورزی می‌باشد، دو نفر دیگر نیز تا اواخر ماه آینده به ایران می‌آیند.[11]
 

به علت توقیف سه ایرانی در دمشق؛ دولت ایران به سوریه اعتراض کرد

دولت ایران یادداشت اعتراضی به علت «توقیف بی‌دلیل» سه ایرانی مقیم دمشق تسلیم دولت سوریه کرد.
هفته گذشته مقامات دولت سوریه سه نفر از اتباع ایران در دمشق را بدون مجوز قانونی توقیف کردند.
بلافاصله سفارت ایران در دمشق وزارت امور خارجه را در جریان گذاشت و به مجرد اطلاع وزارت امور خارجه به این عمل اعتراض کرد.
یادداشت اعتراض دولت ایران را آقای نور آذر، متصدی اداره امور سفارت ایران در دمشق، به وزارت امور خارجه سوریه تسلیم نموده است.
دو روز قبل آقای راسم رسلان، متصدی امور سفارت سوریه در تهران، به وزارت امور خارجه احضار گردید و اعتراض دولت ایران به اطلاع نماینده دولت سوریه در تهران نیز رسید.
روزنامه «اطلاعات» نوشت: به طوری که خبرنگار ما کسب اطلاع کرد آقای نائینی، فرزند آیت‌الله نائینی، یکی از سه ایرانی توقیف‌شده است که در دمشق به کار تجارت اشتغال دارد و مدت مدیدی است که مقیم دمشق می‌باشد و دو ایرانی دیگر راننده و پیشخدمت سفارت ایران در دمشق هستند که بدون هیچ گونه توضیحی دولت سوریه به توقیفشان مبادرت کرده است.[12]
 

شهر معلولان در لرستان ایجاد می‌شود!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: ولگردهای بزرگسال برای کار در رشته‌های کشاورزی به بندرعباس و زاهدان اعزام و ولگردان خردسال با کمک وزارت آموزشی و پرورش تحت تعلیم و تربیت قرار می‌گیرند. تا پایان سال نیز کلیه معلولین کشور جمع‌آوری و به اردوگاه بدرآباد لرستان اعزام می‌شوند.
امروز دبیرخانه اردوی کار، که اخیرا به نام کانون کارآموزی تغییر عنوان یافته، اعلام داشت که اردوگاه بدرآباد لرستان برای نگاهداری معلولین سراسر کشور آماده شده و با انتقال کلیه معلولین کشور به این مرکز، شهر معلولین در آنجا به‌وجود می‌آید.
مدیرعامل کانون کارآموزی گفت:‌ جمعی از ولگردان که نان گدایی خورده و تن به کار نمی‌دهند طبق تصمیمی که گرفته شده برای کار به بندر عباس و بلوچستان اعزام می‌شوند. این قبیل افراد در سراسر تهران و شهرستان‌ها جمع‌آوری و جهت کارهای کشاورزی و معدنی به جنوب ایران اعزام خواهند شد. ولگردان کم‌سن و سال در شهرهای شیراز، اصفهان و تهران با همکاری آموزش و پرورش تحت تعلیم قرار گرفته و سپس به صورت افراد سالم تحویل جامعه می‌گردند. اخیرا کانون کارآموزی برای دستگیری گداهای حرم حضرت عبدالعظیم اقدام کرد و تعداد صد نفر از آنها را دستگیر کرد.
این گداها به مسئولان اردو حقه زدند و به وسایلی به اولاد و بستگان خود خبر دادند و آنها نیز به اردو ریخته و گفتند که ما را هم باید در اردو نگاهداری کنید و چون انجام این کار از عهده اردو برنمی‌آمد، به‌ناچار تا فرصت بعدی آنها را آزاد کردند.[13]
 

نخست‌وزیر: در امور مربوط به خلیج فارس ایران به کشورهای خارج از منطقه اجازه دخالت نمی‌دهد

جراید امروز کشور نوشتند: آقای هویدا، نخست‌وزیر، دیشب طی مصاحبه‌ای درباره تخلیه قوای انگلیس از خلیج فارس، که این اواخر در کشورهای خارجی درباره آن صحبت‌ها و تفسیرهای زیادی شده است، به خبرنگاران گفت: ایران به عنوان مقتدرترین کشوری که در سر تا سر سواحل شمالی خلیج فارس قرار گرفته به امنیت و ثبات این منطقه بالطبع علاقه زیادی دارد و برای این منظور هم آماده است با هر دولت ساحلی دیگر که میل به همکاری داشته باشد همکاری نماید.
همان طور که می‌دانید، سیاست ایران همیشه با همکاری‌های منطقه‌ای موافق بوده است، ولی نکته‌ای را باید روشن نمود که این امر مربوط به کشورهای خارج از منطقه خلیج فارس نمی‌شود و منظور این نیست که مثلا انگلیس از یک در خارج شود و آمریکا از در دیگری وارد شود و یا خود انگلیس به صورت دیگری وارد صحنه گردد. جای شک و تردید نیست که درهرحال دولت شاهنشاهی می‌تواند با نهایت قدرت منافع و حقوق خود را در خلیج فارس حفظ کند و به کشورهای خارج از منطقه اجازه دخالت در خلیج فارس ندهد.[14]
 

نزاع زائران و کشته شدن یک ایرانی در سوریه!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دیروز بین دو گروه از زائرین خانه خدا در راه بین حمص و دمشق نزاعی روی داد که منجر به کشته شدن یک ایرانی به نام رفعت بن موسی عباس شد.
«خبرگزاری فرانسه» از دمشق گزارش می‌دهد: دو گروه از زائرین خانه خدا در سی‌کیلومتری دمشق پس از مشاجره کوچکی به سوی یکدیگر تیراندازی کرده‌اند. چند تن از اعضای این دو گروه زائر، که ایرانی و پاکستانی بوده‌اند، در این نزاع به‌شدت زخمی شده و بستری گردیده‌اند.
مقامات وزارت کشور درباره زائران ایرانی که در زد و خورد اخیر در سوریه کشته و مجروح شده‌اند گفتند: تاکنون از زائران ایرانی کسی عازم مکه نشده است و به نظر می‌رسد که این عده گروهی از اتباع ایرانی مقیم کشورهای عربی بوده‌اند.[15]
 

با ترفیع چهارصد قاضی موافقت شد

کمیسیون مقدماتی ترفیعات قضات با ترفیع چهارصد قاضی موافقت کرد. این کمیسیون ششصد تقاضای ترفیع دریافت کرده بود.
پرونده‌های چهارصد قاضی که با ترفیع آنها موافقت شده است از طرف وزیر دادگستری جهت بررسی نهایی به دادسرای انتظامی قضات ارسال شده است.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 8 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. شیخ غلامرضا زنجانی، فرزند تقی در سال 1308 در ابهر زنجان به دنیا آمد. وی پیشکار و یکی از مورد اعتمادترین افراد نزد آیت‌الله شریعتمداری معرفی شده است. زنجانی، که با ساواک و دربار ارتباط داشت، در سال 1354 درگذشت.
در گزارشی به تاریخ 4 /3 /42 آمده است: «آقای [آیت‌الله شریعتمداری در روز 24 /2 /42 به پیشکار خود، شیخ غلامرضا زنجانی، اظهار داشته: هر طلبه‌ای که به منزل من آمد، به او گوشزد کنید که آقا گفت: محرم امسال تا می‌توانید برای من و آیت‌الله خمینی تبلیغ نمایید و روی منابر بگویید: مرجع تام آیت‌الله شریعتمداری است و آیت‌الله خمینی سرپرست طلبه‌هاست و شیخ غلامرضا زنجانی هم به دستور آقا عمل نموده...». رک: امام در آینه اسناد، ج 1، ص 371.
[2]. حجت‌الاسلام حاج سیداحمد خمینی به روایت اسناد ساواک، ص 118؛ آیت‌الله شیخ شهاب‌الدین اشراقی به روایت اسناد ساواک، ص 238.
[3]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مسجد جامع بازار تهران، ج 2، ص 71؛ پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مدرسه فیضیه، ص 239.
[4]. آیت‌الله العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 174.
[5]. اطلاعات، ۸ بهمن ۱۳۴۶، صص ۱ و ۱۷.
[6]. همان، ص ۲۰.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، صص 17 و ۲۰.
[10]. همان، ص ۱۷. 
[11]. همان‌جا.
[12]. همان، صص ۱ و ۱۷.  
[13]. همان‌جا.
[14]. همان، ص ۱.   
[15]. همان، ص 20.     
[16]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcivyar.t1awy2bcct.html
iichs.ir/vdcivyar.t1awy2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما