تلگراف آیت‌الله گلپایگانی به شاه درباره حذف تعطیلات مذهبی!/ انتقاد آیت‌الله مکارم شیرازی از بی‌عملی مسلمانان در برابر فعالیت‌های تبلیغی بهائیان!/ پادشاه مراکش در جلسه مشترک پارلمان سخنرانی می‌کنند/ بازگشت وزیر کشور/ نماینده بانک بین‌المللی به ایران آمد/ میزان تولید و صدور نفت خام ایران در یک ماه/ ملاقات سفیر عراق در تهران با رئیس‌جمهوری عراق/ سازمان وزارت اصلاحات ارضی تصویب شد/ کنکور دانشگاه با شرایط سال‌های گذشته انجام می‌شود/ شاه و فرح به شوروی دعوت شدند/ «سفر کاسیگین به ایران عامل مهمی در توسعه روابط ایران و شوروی است»/ در کنار جاده وکیل‌آباد شهر جدیدی ساخته می‌شود/ ستون‌های حرم سیدالشهدا(ع) به عراق رسید/ «گوشت گاو خریدار ندارد؛ نرخ جدید منطقی نیست»
19 فروردین 1347


تلگراف آیت‌الله گلپایگانی به شاه درباره حذف تعطیلات مذهبی!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 19 فروردین 1347 «اخیرا تلگرافی از طرف آیت‌الله گلپایگانی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر در مورد اعتراض به قطع برخی از تعطیلات مذهبی از طریق پست و تلگراف قم مخابره؛ فتوکپی آن روز جاری با پیک تقدیم گردید».[1]
 

انتقاد آیت‌الله مکارم شیرازی از بی‌عملی مسلمانان در برابر فعالیت‌های تبلیغی بهائیان!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 19 فروردین 1347 درباره آیت‌الله مکارم شیرازی «در ساعت 21:30 روز پنجشنبه 15 /1 /47 واعظ فوق روی منبر نامه‌ای را قرائت و اظهار می‌دارد که این نامه را یکی از دختران دبیرستان خارک به من نوشته است که در خارک اقلیت بهائی ضمن آمد‌ورفت و تجمع در منازل یکدیگر، مرام خود را تبلیغ می‌نمایند، ولی مسلمانان خارک چنین مجالسی ندارند و اضافه می‌نماید که چرا شما مسلمانان نباید محافل دینی داشته باشید و دین خود را تبلیغ و تحکیم نمایید».
در ذیل این سند تصریح شده است: در مورد بهائیان و جلسات آنان دستورات کلی به ساواک‌های تابعه صادر گردیده که می‌بایست ساواک‌ها به آن توجه داشته باشند؛ لذا این نامه فعلا اقدامی ندارد.[2]
 

پادشاه مراکش در جلسه مشترک پارلمان سخنرانی می‌کنند

جراید امروز کشور نوشتند: اعلیحضرت ملک حسن دوم، پادشاه مراکش که روز جمعه 23 فروردین بنا به دعوت اعلیحضرت همایونی وارد ایران می‌شوند، روز یکشنبه آینده در جلسه مشترک پارلمان ایران شرکت کرده و سخنانی درباره روابط دو کشور و مسائل مهم جهانی ایراد خواهند کرد.
در جلسه مشترک پارلمان، علاوه بر نمایندگان دو مجلس، عده کثیری از رجال کشوری و لشکری و نمایندگان سیاسی مقیم دربار شاهنشاهی حضور خواهند داشت.
ریاست جلسه مشترک پارلمان با آقای مهندس شریف‌امامی، رئیس مجلس سنا، خواهد بود. در این جلسه، ابتدا آقای مهندس شریف‌امامی ضمن بیاناتی به اعلیحضرت ملک حسن دوم، میهمان عالیقدر ایران، خیر مقدم خواهد گفت و سپس پادشاه مراکش پشت تریبون رفته و سخنرانی خواهند کرد.[3]
 

بازگشت وزیر کشور

آقای عبدالرضا انصاری، وزیر کشور، نیمه‌شب دیشب از سفر اروپا بازگشت. در این مسافرت که به دعوت دولت‌های آلمان و انگلیس صورت گرفته بود، وزیر کشور از سازمان حکومت‌های محلی دو کشور اروپایی دیدن کرد.
در موقع ورود وزیر کشور در فرودگاه، معاونان و مدیران کل و جمعی از صاحب‌منصبان وزارت کشور حضور داشتند.[4]
 

نماینده بانک بین‌المللی به ایران آمد

آقای هارتویچ، نماینده بانک بین‌المللی، برای یک توقف ده‌روزه و بازدید از طرح دز بزرگ و همچنین انجام مذاکراتی در زمینه کمک‌های اعتباری به طرح‌های عمرانی برنامه چهارم وارد تهران شد.
نماینده بانک بین‌المللی در این مدت با مدیرعامل سازمان برنامه و مقامات اقتصادی دولتی مذاکراتی انجام خواهد داد. مهم‌ترین مذاکرات آقای هارتویچ پیرامون اعطای بیست‌میلیون دلار وام برای اجرای طرح‌های عمرانی سازمان مستقل عمران دشت قزوین خواهد بود.[5]
 

میزان تولید و صدور نفت خام ایران در یک ماه

سخنگوی شرکت ملی نفت ایران اظهار داشت که میزان تولید نفت خام به وسیله شرکت‌های مختلط و شرکت‌های وابسته طی ماه مارس ۱۹۶۸ (۱۱ اسفند 13۴۶ تا ۱۲ فروردین 13۴۷) جمعا بالغ بر هشتاد میلیون و 820 هزار و 950 بشکه بوده است. از این رقم 76 میلیون و 823 هزار و 487 بشکه توسط شرکت سهامی اکتشاف و تولید نفت ایران، سه میلیون و 363 هزار و 990 بشکه به وسیله شرکت نفت ایران و پان‌آمریکن (ایپاک) و 633 هزار و 473 بشکه از طرف شرکت نفت ایران و ایتالیا تولید گردیده است.
سخنگوی مزبور اضافه کرد که طی همین ماه، شرکت‌های بازرگانی عضو کنسرسیوم نفت 64 میلیون و 342 هزار و 112 بشکه نفت خام روانه بازارهای جهان نموده‌اند و میزان صدور نفت خام از طرف شرکت نفت ایران و پان‌آمریکن و شرکت نفت ایران و ایتالیا طی ماه مارس گذشته به ترتیب دو میلیون و 463 هزار و 963 و 369 هزار و 926 بشکه بوده است.[6]
 

ملاقات سفیر عراق در تهران با رئیس‌جمهوری عراق

دکتر محمدحسین آل یاسین، سفیر عراق در تهران که برای گزارش حوزه مأموریت خویش هفته گذشته رهسپار بغداد گردیده بود، دیروز با سپهبد عبدالرحمن محمد عارف، رئیس‌جمهوری عراق، ملاقات کرد.
رادیو بغداد، که این خبر را انتشار داده، به موضوع مذاکرات اشاره‌ای نکرده است.[7]
خبر دیگر اینکه رادیو بغداد گزارش داد که از ژنرال فیصل الانصاری، رئیس ستاد ارتش عراق، دعوت شده است که به ایران سفری رسمی داشته باشد.[8]
 

سازمان وزارت اصلاحات ارضی تصویب شد

وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستایی، کلیه مسئولان اصلاحات ارضی و تعاون روستایی استان‌ها و فرمانداری‌های کل مملکت را برای شرکت در کنفرانسی که روز چهارشنبه پس‌‎فردا در محل سازمان مرکزی تعاون روستایی تشکیل می‌شود، به تهران خوانده است.
در این کنفرانس، برنامه کار چهارماهه اول سال 13۴۷ در مورد عضویت کشاورزان در شرکت‌های تعاونی و برنامه کار تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی در سال جاری مطرح خواهد شد.
بر اساس این گزارش، سازمان و تشکیلات وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستایی به وسیله سازمان امور اداری و استخدامی به تصویب رسید و به این وزارتخانه ابلاغ شد.
براساس سازمان جدید، وزارت اصلاحات ارضی دارای چهار معاون و سیزده اداره کل و دو دفتر و یک دبیرخانه می‌باشد؛ ضمنا مرکز تحقیقات روستایی و سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز از قسمت‌های تابعه این وزارتخانه می‌باشد و سازمان مرکزی تعاون روستایی فقط از نظر مالی بر اساس مقررات انتفاعی و بازرگانی اداره خواهد شد.
وزارت اصلاحات ارضی طبق سازمان جدید خود در کلیه استان‌ها و فرمانداری‌های کل و شهرستان‌ها ادارات و شعباتی دایر خواهد کرد.
به این ترتیب، پست دو معاون دیگر در وزارت اصلاحات ارضی خالی است که احتمالا به‌زودی دو معاون جدید از طرف وزیر اصلاحات ارضی معرفی خواهد شد.[9]
 

کنکور دانشگاه با شرایط سال‌های گذشته انجام می‌شود

کنکور دانشگاه تهران در سال جاری هیچ گونه تغییری نمی‌کند و به ترتیب یکی دو سال گذشته برگزار خواهد شد.
آقای دکتر جهانشاه صالح، رئیس دانشگاه تهران، دراین‌باره گفت: «برای کنکور قانون یا شرایط خاص تصویب‌شده‌ای وجود ندارد که قانون یا شرایط همگام با زمان تغییر پیدا کند. راه‌هایی در نظر گرفته می‌شود و روی آن اقدام می‌گردد و چنانچه نواقصی هنگام عمل به چشم خورد، در دوره آینده مرتفع می‌گردد، ولی اگر نقصی وجود نداشت، همان طریقه گذشته مجددا عمل می‌شود».
رئیس دانشگاه تهران در ملاقاتی که با خبرنگار ما داشت، گفت: «یکی دو سال اخیر از روش کنکور نتیجه مطلوب گرفته‌ایم و تا با معایبی روبه‌رو نشویم، تغییری به‌وجود نمی‌آوریم».
دکتر صالح اضافه کرد: «فقط یکنواخت نبودن کنکور در کلیه دانشگاه‌ها و مدارس عالیه کشور برای داوطلبان مشکلاتی به‌وجود می‌آورد. امسال داوطلبان کلاس‌های شبانه نیز در کنکور عمومی دانشگاه تهران شرکت می‌نمایند و فقط در ورقه ثبت نام خود قید می‌کنند که آماده تحصیل در کلاس‌های شبانه می‌باشند».[10]
 

شاه و فرح به شوروی دعوت شدند

جراید امروز کشور نوشتند: اعلامیه مشترک ایران و شوروی در پایان سفر رسمی الکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، ساعت 7 بامداد امروز در تهران و مسکو انتشار یافت.
به موجب مفاد این اعلامیه، از شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح دعوت شد که به طور رسمی به کشور اتحاد جماهیر شوروی سفر کنند و این دعوت مورد قبول قرار گرفته است.
این سومین بازدید رسمی شاهنشاه از اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود. اولین سفر شاهنشاه در سال ۱۹۵۵ و دومین آن در سال ۱۹۶۵ صورت گرفت. از اعلامیه مشترک ایران و شوروی چنین برمی‌آید که یک قرارداد جدید همکاری اقتصادی در سال جاری بین دو کشور امضا خواهد شد و طرفین عزم راسخ دارند که مناسبات ایران و شوروی را در شئون سیاسی، اقتصادی و فرهنگی توسعه دهند.[11]
 

«سفر کاسیگین به ایران عامل مهمی در توسعه روابط ایران و شوروی است»

روزنامه‌های اتحاد جماهیر شوروی از جمله روزنامه «پراودا»، دیدار الکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، را از ایران مورد بررسی و ستایش قرار داده‌اند و آن را عامل مهمی در توسعه روابط نیکوی همسایگی بین ایران و شوروی دانسته‌اند.
خبرگزاری‌های جهان طی تفسیرهای دیگری، قسمت‌های برجسته اعلامیه مشترک ایران و شوروی را به مراکز خبری جهان مخابره کرده‌اند.
 

استقبال در مسکو

رادیو مسکو در بخش فارسی دیشب خود گفت: هنگام بازگشت کاسیگین به مسکو، معاونان نخست‌وزیر شوروی، وزیر خارجه و دیگر وزرا، شخصیت‌های شوروی و آقای اردلان، کاردار موقت ایران در مسکو، و همچنین کارکنان سفارت ایران از وی استقبال کردند.
روزنامه «ایزوستیا» نیز طی مقاله‌ای با اشاره به دیدار نخست‌وزیر شوروی از شهر شیراز می‌نویسد: کاسیگین هنگام اقامت در این شهر از آرامگاه‌های حافظ و سعدی، که اشعاری بی‌همتا سروده‌اند، دیدن کرد. سعدی و حافظ، این دو شاعر بلندپایه، در فاصله یک قرن از یکدیگر زندگی می‌کردند و با اینکه از آن زمان تاکنون در حدود شش قرن می‌گذرد، افکار و اشعار این شعرای گران‌مایه اهمیت خود را از دست نداده است.
سعدی و حافظ قلم شاعرانه پرطنین فردوسی، نظامی و عمر خیام را به دست خود گرفته، گنجینه تمدن جهان را با اشعار خود تکمیل کرده و سپس آن را به دست نسل‌های بعدی سپرده‌اند.[12]
 

در کنار جاده وکیل‌آباد شهر جدیدی ساخته می‌شود

روزنامه «اطلاعات» نوشت: عده‌ای از مهندسین شهرسازی مشغول طرح نقشه یک شهر جدید در امتداد جاده وکیل‌آباد مشهد هستند تا بیشتر کارمندان این شهرستان در این شهر جدید مستقر گردند.
این شهر دارای همه نوع وسایل خواهد بود و به منظور حفظ زیبایی و همچنین لطافت هوای آن، بیش از یک میلیون اصله نهال، که اخیرا از اصفهان و شیراز به مشهد حمل گردیده، در شهر تازه غرس می‌شود.
به گزارش خبرنگار ما در مشهد، آقای پیرنیا، استاندار خراسان، دستور داده است که هر چه زودتر این برنامه به وسیله مهندسین و کارشناسان طرح‌های عمرانی و آبادانی که اکنون در مشهد هستند، به مرحله اجرا درآید.[13]
 

ستون‌های حرم سیدالشهدا(ع) به عراق رسید

کاروان کامیون‌های حامل ستون‌ها و سرستون‌های حرم حضرت سیدالشهدا، که دو روز پیش از تهران حرکت داده شد، وارد شهر همدان گردید و مردم شهر از کاروان استقبال کردند.
کاروان دیروز به کرمانشاه رسید و در سه کیلومتری شهر کرمانشاه، آقای دکتر فیروزیان، استاندار کرمانشاه، و جمعی از روحانیون و مردم محلی به استقبال آمدند و یکی از روحانیون درباره این کار سخنرانی کرد.
کاروان پس از آنکه از خیابان‌های کرمانشاه گذشت، از طریق قصرشیرین به سوی کشور عراق حرکت کرد. گزارش رسیده حاکی است که کاروان حامل ستون‌های حرم سیدالشهدا امروز از مرز ایران گذشت و وارد عراق شد.[14]
 

«گوشت گاو خریدار ندارد؛ نرخ جدید منطقی نیست»

روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز جمعی از قصاب‌های گوشت گاو و گوساله به اداره روزنامه آمده و اعلام کردند که گوشت گاو و گوساله خریدار ندارد و دکان‌ها به حالت نیمه‌تعطیل درآمده است. قصاب‌ها گفتند که نرخ اعلام‌شده برای گوشت گاو و گوساله در برابر قدرت خرید مردم گران است و روی این اصل مردم از خریدن گوشت گاو و گوساله صرف نظر کرده و دیروز و امروز به دکان‌های قصابی کسی مراجعه نکرده است.
قصاب‌ها گفتند که در حال حاضر امر کشتار گاو و گوساله ضرر دارد، ولی این ضرر در کیلو پنج ریال بوده و دو ماه بیشتر هم ادامه نمی‌یابد و در برابر سودی که در مدت ده ماه دیگر سال به ازای هر کیلو ده تا پانزده ریال برده می‌شود، ناچیز است؛ بنابراین نرخی که داده شده منطقی نیست.
قصاب‌ها گفتند: در حال حاضر قیمت میدان یک من گوشت لاغر 150 ریال و گوشت چاق 190 ریال است و هر رأس گاو نیز حدود یک‌هزار ریال آلایش دارد و اگر متوسط قیمت یک گاو نود کیلو فرض شود، با توجه به این ارقام، غیرمنطقی بودن نرخ کاملا روشن می‌شود.
قصاب‌ها اعلام کردند که حاضرند گوشت گاو را به قیمت سابق بفروشند مگر اینکه در نرخ اعلام‌شده تجدید نظر بشود.[15]
شهرداری تهران نیز اعلام کرد چون اغلب فروشندگان گوشت گاو قطعات گوشت را به نرخ‌های مختلف فروخته و از این طریق به خریداران تحمیل‌هایی می‌شد، شهرداری پایتخت با بررسی‌های همه‌جانبه موضوع تصمیم گرفت گوشت گاو را به قطعات جداگانه تقسیم و برای هر کدام نرخ مشخصی تعیین نماید.[16]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 19 فروردین 1347
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 597.
[2]. آیت‌الله العظمی ناصر مکارم شیرازی به روایت اسناد ساواک، کتاب اول، ص 300.
[3]. اطلاعات، 19 فروردین 1347، ص 20. 
[4]. همان‌‌جا. 
[5]. همان‌‌جا. 
[6]. همان‌‌جا. 
[7]. همان‌‌جا. 
[8]. خراسان، 19 فروردین 1347، ص 12. 
[9]. اطلاعات، 19 فروردین 1347، ص 20. 
[10]. همان‌‌جا. 
[11]. همان، صص 1 و 4؛ آیندگان، 19 فروردین 1347، صص 1 و 11.
[12]. اطلاعات، 19 فروردین 1347، ص 17. 
[13]. همان، ص 4.
[14]. همان‌‌جا؛ خراسان، 19 فروردین 1347، ص 12؛ آیندگان، 19 فروردین 1347، ص 12.
[15]. اطلاعات، 19 فروردین 1347، ص 17.
[16]. آیندگان، 19 فروردین 1347، ص 12.
 
https://iichs.ir/vdcfjcd0.w6dteagiiw.html
iichs.ir/vdcfjcd0.w6dteagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما