آیتالله سید محمود طالقانی از چهرههای تأثیرگذار در تحولات فکری نیروهای انقلابی و نیز تحولات سیاسی ایران معاصر است. نشو و نمای این شخصیت پارسا در خانوادهای متدین و تربیت در ظل توجه پدری روحانی از یک سو و مقارن بودن سالهای آغازین زندگی او با مداخلات استعمار در کشور ما و مقاومت گسترده مردمی با این تحمیلات او را با عمق کینه استکبار و استعمار نسبت به مسلمانان به ویژه ایرانیان آزاده و ایران اسلامی آشنا نمود. از همینرو با عزمی راسخ و کینهای مقدس ضمن فرا گرفتن دانش دینی به افشای اقدامات رژیم وابسته پهلوی و تحرکات استکبار در ایران و کشورهای اسلامی پرداخت.
حضور طالقانی جوان در آذربایجان در اوج تحرکات احزاب سیاسی و اشغالگران شوروی برای تجزیه آذربایجان عزیز از ایران نشان داد که صیانت از تمامیت ایران برای او اصلی لایتغیر است؛ اصلی که در آخرین ماههای عمر او، ابوذر زمان را به کردستان کشاند تا با روشنگری به مردم کردستان عزیز بگوید که مراقب توطئه بیگانگان و عوامل داخلی آنها که قصد لطمه زدن به تمامیت ارضی ایران عزیز را دارند باشند. حضور او در مؤتمر اسلامی و دفاع همیشگی آن مجاهد نستوه از مبارزات ملت فلسطین نشان داد که تلاش برای رفع مصائب و مشکلات مسلمانان برای روحانیت شیعه اصلی خدشهناپذیر است. او راه نابودی سلطه استکبار و استعمار در جهان اسلام را اتحاد مسلمین میدانست از همین رو با تلاشی خستگیناپذیر سعی داشت زمینههای عملی این اتحاد را فراهم سازد، اقدامات او در حمایت از شهید نواب صفوی و دیگر مبارزان نشان داد که طالقانی مرد میدان مبارزه، و جانبداری از ستمستیزان است. صفا، خلوص، مردانگی و یکرنگی طالقانی در کنار سادهزیستی و روحیه انقلابی از او شخصیتی دوستداشتنی و مردمی ساخته بود. از همین رو محضر گرم او محل رجوع اقشار مختلف قرار گرفته و بر وسعت نفوذ معنوی او میافزود.
تلاش آیتالله طالقانی در راه برپایی حکومت اسلامی و اقامه نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب نشان داد که ایشان همراه با بنیانگذار جمهوری اسلامی تأسیس نظام را برای جاودانه ماندن انقلاب و تداوم آرمانها ضروری میداند. یاد طالقانی و نام او در پرتو چنین رفتاری در خاطره ملت ایران جاودانه مانده و خواهد ماند. مردم به خوبی خادمین و دلسوزان واقعی خود را میشناسند؛ از همینرو در لحظه وداع با او حماسهای پرشور آفریدند و اکنون نیز پس از سالها نام طالقانی در بین ملت ایران به نیکی برده میشود.
1321. تهران، در کنار آیات: سید ابوالقاسم کاشانی، سید هبه الدین شهرستانی، سید محمد بهبهانی و حاج میرزا خلیل کمرهای
1332. حرکت به سوی پاکستان برای شرکت در کنگره شعوب المسلمین کراچی، به اتفاق آیتالله حاج میرزا خلیل کمرهای
1332. فرودگاه مهرآباد تهران، استقبال از شهید نواب صفوی به همراه شهید سید عبدالحسین واحدی و محمد مهدی عبدخدائی
1338. کرج، پس از اقامه نماز عید فطر به اتفاق شهید آیتالله مطهری و حجتالاسلام سید ضیاءالدین حاج سید جوادی
1340. در پایان جشن بعثت پیامبر اکرم (ص) به اتفاق دکتر محمد ابراهیم آیتی و حجتالاسلام سید هادی خسروشاهی
1348. مسجد جامع کرج، به اتفاق آیتالله شیخ حسین لنکرانی، استاد محمد تقی شریعتی، استاد سید غلامرضا سعیدی و فخرالدین حجازی
اقامه نماز جماعت در میدان آزادی پس از راهپیمایی عظیم تاسوعای 1357، به اتفاق آیتالله حاج میرزا خلیل کمرهای، مهندس مهدی بازرگان و حجتالاسلام صدر بلاغی
بهمن 1357. دیدار با یاسر عرفات به اتفاق مرحوم حجتالاسلام حاج سید احمد خمینی و حجتالاسلام سید محمود دعائی
1357. سفر به کردستان به اتفاق شهید آیتالله بهشتی، آیتالله هاشمی رفسنجانی، ابوالحسن بنی صدر و مفتیزاده
19 شهریور 1358. بهشت زهرا، آماده سازی محل تدفین آیتالله طالقانی، در تصویر آیتالله بهشتی، آیتالله سید ابوالفضل زنجانی و آیتالله سید هادی خسروشاهی دیده می شوند
iichs.ir/vdcb.0bfurhbaziupr.html