مخالفت ساواک با عزیمت خلخالی به عراق!/ ملاقات دانشجویان مشهد با رئیس‌جمهوری هند/ تیتو دوشنبه آینده وارد تهران می‌شود/ سفیر ایران به مسکو باز می‌گردد/ هیئت اقتصادی چکسلواکی به تهران می‌آید/ «قلعه شهر نو تبدیل به پارک می‌شود»؟!/ انتصابات در وزارت آبادانی و مسکن/ وزیر منابع طبیعی به شمال رفت/ کارشناسان افغانستان در ترویج کشاورزی/ دوازده کارمند شیلات به شوروی می‌روند/ حضور پهلوی و پادشاه مراکش در اصفهان!/ دستور نخست‌وزیر درباره سینماها/ «عربستان و کویت مایل‌اند با ایران روابط حسنه داشته باشند»/
۲۶ فروردین ۱۳۴۷


مخالفت ساواک با عزیمت خلخالی به عراق!

بر اساس یک سند ساواک درباره «محمدصادق صادقی گیوی معروف به خلخالی» «نام‌برده بالا از طرفداران آیت‌الله خمینی بوده و فعالیت‌هایی علیه مصالح عالیه کشور داشته که به همین سبب با صدور گذرنامه جهت مشارالیه به مقصد کشور عراق مخالفت شده است».[1]
 

ملاقات دانشجویان مشهد با رئیس‌جمهوری هند 

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه مشهد، که برای بازدید به هند رفته بودند، به مشهد بازگشتند. از نکات برجسته سفر دانشجویان به کشور هند، ملاقات آنان با رئیس‌جمهوری هند بود که مدت نیم ساعت به طول انجامید و از جریان این ملاقات فیلمی تهیه و از تلویزیون‌های هند پخش گردید. 
آقای دکتر محلاتی، استاد دانشکده پزشکی و سرپرست گروه دانشجویان، ضمن معرفی همراهان به حضور رئیس جمهوری، از مهمان‌نوازی دولت و مردم هند تشکر کرد؛ سپس رئیس‌جمهوری هند ضمن بیان مطالبی، به مسافرتی که قبلا شاهنشاه و شهبانو به کشور هندوستان نموده بودند، اشاره کردند و گفتند: «دیدار اعلیحضرتین مایه خوش‌وقتی دولت و ملت هند بود و امیدوارم روابط برادرانه‌ای که بین دو کشور وجود دارد، روزبه‌روز محکم‌تر شود».[2]
 

تیتو دوشنبه آینده وارد تهران می‌شود 

جراید امروز کشور نوشتند: مارشال تیتو، رئیس‌جمهوری یوگسلاوی، بعد از ظهر روز دوشنبه آینده، 2 اردیبهشت، به عنوان سومین شخصیت جهانی که امسال از ایران دیدار رسمی به عمل می‌آورد، وارد تهران می‌شوند. 
رئیس‌جمهوری یوگسلاوی و بانو به دعوت شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح به مدت یک هفته از ایران دیدن خواهند کرد و این دیدار در پاسخ دیداری است که شاهنشاه چندی قبل از کشور یوگسلاوی فرمودند.
بر اساس این گزارش رئیس‌جمهوری یوگسلاوی و بانو طی اقامت خویش در ایران از شهرهای اصفهان و شیراز دیدن خواهند کرد و طی این دیدار، مذاکراتی بین رهبران دو کشور در جهت توسعه روابط در زمینه‌های اقتصادی، فنی و کشاورزی صورت خواهد گرفت.
سال گذشته یک قرارداد پنجاه‌میلیون دلاری بین ایران و یوگسلاوی به امضا رسید که بازپرداخت آن از محل صادرات نفت ایران به این کشور تأمین می‌شود.
محافل سیاسی و اقتصادی برای مذاکرات رهبران دو کشور ایران و یوگسلاوی اهمیت فراوانی قائل‌اند و گفته می‌شود پیرامون پیشنهادهایی که تاکنون از طرف یوگسلاوی و ایران در جهت همکاری‌های فنی و معدنی و نفتی دو کشور داده شده، تصمیماتی گرفته خواهد شد.[3]
 

سفیر ایران به مسکو باز می‌گردد

«آیندگان» نوشت: آقای احمد میرفندرسکی، سفیر ایران در مسکو که در حال حاضر جهت تسلیم گزارش‌های حوزه مأموریت خود در تهران به‌سر می‌برد، روز سه‌شنبه عازم مسکو خواهد شد.
آقای احمد میرفندرسکی ده روز پیش هنگام مسافرت آلکسی کاسیگین، نخست‌وزیر شوروی، که به دعوت امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، برای یک بازدید شش‌روزه به ایران دعوت شده بود، به تهران آمد.
سفیر ایران در شوروی در کلیه مذاکرات ایران و شوروی، به اتفاق ولادیمیر پروفیف، سفیر شوروی در ایران، حضور داشت.[4]
 

هیئت اقتصادی چکسلواکی به تهران می‌آید 

یک هیئت چکسلواکی روز 4 اردیبهشت‌ماه وارد تهران می‌شود.
هیئت مذکور که ریاست آن را آقای میشوفسکی: معاون وزارت بازرگانی خارجی آن کشور به عهده دارد، مذاکراتی در زمینه خرید نفت و توسعه روابط بازرگانی و اقتصادی انجام خواهد داد.[5]
 

«قلعه شهر نو تبدیل به پارک می‌شود»؟!

«آیندگان» نوشت: اراضی قلعه «شهر نو» به پارک عمومی تبدیل می‌شود و تأسیسات محل فعلی پس از انتقال ساکنین آن خراب خواهد شد.
شهرداری تهران برای پارک کردن این نقطه شهر و انتقال قلعه شهر نو به محل دورتری از شهر تهران مطالعات تازه‌ای آغاز کرده است. هم‌اکنون پرونده سه‌هزار برگی «قلعه شهر نو» در مورد تغییر مکان و ایجاد پارک عمومی در این اراضی مورد مطالعه مقامات شهرداری است.
از مدت‌ها قبل با گسترش شهر تهران فکر تغییر مکان «قلعه» مورد توجه شهرداری قرار داشت، ولی این نظر تا امروز از مرحله فکر تجاوز نکرده بود. اینک به دستور تیمسار صفاری، شهردار پایتخت، پرونده این کار مورد مطالعه عده‌ای از صاحب‌نظران شهرسازی و اجتماعی قرار گرفته و گزارشی که درباره تغییر محل و خراب کردن قلعه «شهر نو» ضمیمه پرونده قطور فوق گردیده مورد بررسی تازه واقع شده است.
این گزارش حاکی است که جلوگیری از وجود چنین مرکزی موجبات فساد بیشتری را به‌وجود می‌آورد، ولی باقی ماندن «قلعه شهر نو» به صورت فعلی نیز خطرناک است و باید فکری دراین‌باره کرد. به‌هرحال اینک مسلم است که شهرداری چاره‌ای جز تغییر مکان «قلعه» از محل فعلی به نقطه‌ای دورتر ندارد و با روشن شدن این نظر فکر ساختمان پارک عمومی و منطقه سبز در اراضی قلعه مطرح شده است.[6]
 

انتصابات در وزارت آبادانی و مسکن 

آقایان مهندس فریدون یزدان‌پناه به سمت رئیس اداره کل آبادانی و مسکن استان مازندران، مهندس ایرج فریدی به سمت رئیس اداره کل آبادانی و مسکن استان آذربایجان غربی، مهندس منوچهر حجت‌کاشانی به سمت رئیس اداره کل آبادانی و مسکن فرمانداری کل بنادر و جزایر جنوب، مهندس سیاوش امیرعزیزی به سمت رئیس اداره آبادانی و مسکن فرمانداری مستقل یزد منصوب و مشغول به کار شدند.[7]
 

وزیر منابع طبیعی به شمال رفت 

وزیر منابع طبیعی و مدیرعامل شرکت سهامی شیلات برای سرکشی به مناطق ممنوعه صید و نحوه کار مبارزه با قاچاق ماهی به شمال عزیمت نمودند.
در این سفر، وزیر منابع طبیعی از تجهیزات گارد منابع طبیعی در سراسر شمال بازدید به عمل خواهد آورد. برای مبارزه با صید قاچاق، وسایل و تجهیزات لازم تهیه و در اختیار گارد منابع طبیعی قرار خواهد گرفت.[8]
 

کارشناسان افغانستان در ترویج کشاورزی 

ده نفر از کارشناسان عالی‌رتبه کشاورزی افغانستان امروز با برنامه‌ها و طرح‌های سازمان ترویج کشاورزی آشنا شدند.
این بررسی و مطالعه، که به مدت سه ساعت در سازمان ترویج ادامه داشت، با حضور رئیس سازمان ترویج و سایر مسئولین سازمان مزبور انجام گرفت.[9]
 

دوازده کارمند شیلات به شوروی می‌روند 

قرار است ظرف چند روز آینده دوازده نفر از کارمندان عالی‌رتبه شیلات شمال برای گذراندن یک دوره آموزشی به کشور شوروی اعزام شوند.
آقایان مهندس فرید پاک: رئیس انستیتو تحقیقات علمی شیلات، دکتر آذری: معاون انستیتو و حسین عمادی: رئیس کارگاه تکثیر ماهی، جزء این عده می‌باشند. 
طرح سازمان جدید شیلات شمال، که اخیرا تهیه شده بود، برای تصویب هیئت‌مدیره به تهران فرستاده شد.[10]
 

حضور پهلوی و پادشاه مراکش در اصفهان!

«اطلاعات» نوشت: اعلیحضرت حسن دوم، پادشاه کشور مغرب، در چهارمین روز دیدار خود از ایران به دعوت رسمی شاهنشاه آریامهر، امروز از آثار تاریخی و هنر ایران در اصفهان دیدن کردند.
شاهنشاه آریامهر و میهمان عالیقدرشان ساعت 10:30 صبح امروز با هواپیما تهران را به سوی اصفهان ترک کردند. هنگام ورود به فرودگاه اصفهان، استاندار، فرمانده مرکز توپخانه، شهردار و گروهی از شخصیت‌های محلی از اعلیحضرتین استقبال کردند. 
گزارش خبرنگار «اطلاعات» از اصفهان حاکی است که اعلیحضرتین پس از مراسم استقبال رسمی در فرودگاه اصفهان در اتومبیل روباز قرار گرفتند و درحالی‌که اتومبیل توسط گارد مخصوص اسکورت می‌شد، به طرف شهر عزیمت فرمودند. 
قرار است شاهنشاه و اعلیحضرت پادشاه مراکش بعد از ظهر امروز از کاخ چهلستون و مدرسه سلطانی (چهارباغ) بازدید کنند و شب در مهمانسرای شاه‌عباس از برنامه هنری که توسط اداره هنرهای زیبا ترتیب داده شده است، دیدن فرمایند. همچنین قرار است در کاخ چهلستون برنامه هنری جالبی توسط دختران ارامنه و بختیاری به مدت دو ساعت در حضور اعلیحضرتین اجرا شود. 
شاهنشاه و اعلیحضرت پادشاه مغرب شب را در مهمانسرای شاه‌عباس استراحت می‌فرمایند و ساعت ۱۰ صبح فردا اصفهان را به قصد شیراز ترک خواهند کرد.[11]
 

دستور نخست‌وزیر درباره سینماها 

به دستور آقای نخست‌وزیر، کلیه سینماهای تهران از نظر ایمنی مورد بازدید و بررسی قرار خواهند گرفت.
در اجرای دستور رئیس دولت، از فردا کلیه سینماهای تهران به وسیله هیئت‌های چهارنفری متشکل از نمایندگان وزارت فرهنگ و هنر، اداره مهندسی فنی شهرداری، کارشناس ایمنی و آتش‌نشانی از سازمان دفاع غیرنظامی و نماینده اداره اماکن شهربانی مورد بازدید قرار خواهند گرفت و وضع آنها را از نظر احتمال وقوع حریق، تجهیزات لازمه آتش‌نشانی و بررسی کانون‌هایی که ممکن است موجب بروز آتش‌سوزی گردند و راه‌های خروجی آنها که در صورت بروز حریق و سوانحی از این قبیل طوری آماده باشد که خروج تماشاچیان به سهولت در اسرع وقت ممکن و میسر باشد، به دقت بازدید و بررسی خواهد شد.
گزارش امر از طریق وزارت کشور به اطلاع آقای نخست‌وزیر خواهد رسید.
یک مقام رسمی در وزارت کشور اظهار داشت که امور سینمایی مطابق مقررات زیر نظر وزارت فرهنگ و هنر قرار دارد، ولی چون صدور پروانه ساختمانی سینما با شهرداری تهران بوده و این پروانه باید با نظر کارشناسان ایمنی و آتش‌نشانی صادر شود، شهرداری تهران و سازمان دفاع غیرنظامی کشور در این جهت وظیفه‌دار و مسئول می‌باشند.[12]
 

«عربستان و کویت مایل‌اند با ایران روابط حسنه داشته باشند»

روزنامه «لوموند» چاپ پاریس در شماره اخیر خود مقاله‌ای پیرامون اوضاع خلیج فارس و روابط ایران با کشورهای همسایه عرب نوشته است.
روزنامه لوموند دراین‌باره می‌نویسد: به عقیده محافل مطلع، هدف دیدار ملک فیصل از امیر کویت تنها بررسی مسئله اعراب و اسرائیل نبوده، بلکه حصول یک نوع سازش درباره آینده خلیج فارس با دولت ایران مورد نظر بوده است. ظاهرا این مذاکرات در آینده با شرکت ژنرال عارف، رئیس‌جمهوری عراق، ادامه خواهد داشت.
از قرار معلوم، ملک فیصل و شیخ کویت در جریان مذاکرات سه‌روزه خود درباره فرمولی که به شاهنشاه ایران تقدیم خواهد شد، گفت‌وگو کرده‌اند. هدف این فرمول برقراری روابط حسنه بین دو کشور عربی خلیج فارس و دولت ایران خواهد بود.
دولت ایران یک روز قبل از ورود کاسیگین به تهران بار دیگر دعاوی خود را نسبت به بحرین و مخالفت با فدراسیون جدید شیخ‌نشین‌های خلیج تأیید کرد. گفته می‌شود که نخست‌وزیر شوروی در دیدار خود از ایران یک نوع علاقه و توجه نسبت به ایران نشان داده است.
مع‌ذلک در اعلامیه مشترک به این مسئله اشاره نشده است. بدون شک مسکو نخواسته است با ذکر این مسئله در اعلامیه رسمی، کشورهای عربی را ناراحت کند.
بااین‌حال، بیم آن می‌رود که ماه‌های آینده بار دیگر این مسئله مطرح شود. ایران می‌خواهد که خلیج فارس از هرگونه آشفتگی کنار بماند و آزادی رفت‌وآمد در این راه آبی تأمین شود.
ملک فیصل نیز ظاهرا بیش از هر چیز از توسعه نفوذ شوروی در شبه‌جزیره عربستان، مخصوصا در یمن جنوبی بیمناک است.[13]
 
 
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله محمدصادق خلخالی به روایت اسناد ساواک، ص 78.
[2]. اطلاعات، ۲۶ فروردین ۱۳۴۷، ص ۲۰.
[3]. همان‌جا.
[4]. آیندگان، ۲۶ فروردین ۱۳۴۷، ص 12.
[5]. اطلاعات، ۲۶ فروردین ۱۳۴۷، ص ۱۷.
[6]. آیندگان، ۲۶ فروردین ۱۳۴۷، ص 10.
[7]. اطلاعات، ۲۶ فروردین ۱۳۴۷، ص ۱۷.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان، صص ۱ و ۱۷. 
[12]. همان، ص ۱۷. 
[13]. همان‌جا.
https://iichs.ir/vdcgt79x.ak9n74prra.html
iichs.ir/vdcgt79x.ak9n74prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما