«هر روحانی که از شاه تجلیل نکند ممنوع‌المنبر می‌شود»!/ وزیر مشاور انگلستان: تا هنگامی که لازم باشد انگلستان در خلیج فارس باقی می‌ماند!/ دیدار اعضای شورای عالی تاج‌گذاری با شاه/ شاه رآکتور اتمی را افتتاح می‌کند!/ هیئتی به بغداد می‌رود/ انتظامات دانشگاه به دانشجویان واگذار می‌شود/ هیئت اقتصادی یوگسلاوی به ایران می‌آید!/ خرید گوسفند و گوشت از آرژانتین و اروپا/ سیل وضع خرمشهر را به هم ریخت/ موافقت‌نامه فرهنگی ایران و عربستان فردا امضا می‌شود/ بازگشت وزیر دارایی/ میهمانی وزیر اطلاعات به افتخار آشوری‌های مقیم آمریکا/ رئیس پلیس تهران در اجتماع فرهنگیان: تلفات تصادفات اتومبیل سنگین است/ یک‌چهارم جمعیت تهران در یک ساعت به خیابان‌ها هجوم می‌آورند!/ مذاکرات بازرگانی ایران و هند آغاز شد
۲۲ آبان ۱۳۴۶

 

«هر روحانی که از شاه تجلیل نکند ممنوع‌المنبر می‌شود»!

سرتیپ بهرامی، رئیس ساواک خراسان، به اداره کل سوم (316) نوشت: نظر به اینکه بعضی از روحانیون خراسان با وجود دعوتی که از طرف آستان قدس برای شرکت در جشن‎های تاج‌گذاری از آنها به عمل آمده، یا تمارض یا به بهانه عدم حضور در خراسان، از شرکت در این مراسم فرخنده خودداری و حتی از شرکت در مراسم عید مبعث نیز شانه خالی کردند؛ لذا این ساواک با همکاری اوقاف، اداره کل آموزش و پرورش و آستان قدس تصمیمات زیر را در مورد این قبیل روحانیون سرکش به مرحله اجرا گذارده است:
1. اگر پیش‌نماز است، از طریق حوزه علمیه و اوقاف از پیش‌نمازی منع و شخص واجد شرایط دیگری به جای او به مسجد مربوطه معرفی گردد؛
2. اگر اهل منبر است، ممنوع‌المنبر و از کار او جلوگیری شود.
سرتیپ بهرامی افزوده است: نسبت به این قبیل آخوندها و معممین تا موقعی که زبان و قلم خود را در راه خدمت به شاهنشاه و تجلیل از معظم‌له به کار نبرند، سخت‌گیری بیشتری معمول و به‌تدریج از صحنه روحانیت طرد می‌گردند. ضمنا در نظر است هریک از طلاب جوان مشمول خدمت وظیفه که مطالبی علیه مقامات عالی کشور عنوان و یا جسته گریخته منفی‌بافی می‌نمایند، از طریق اداره نظام‌وظیفه به خدمت مقدس سربازی فراخوانده شوند.[1]
 

وزیر مشاور انگلستان: تا هنگامی که لازم باشد انگلستان در خلیج فارس باقی می‌ماند!

«بریتانیا به خاطر حفظ صلح و امنیت تا آینده نامعلوم و تا آنجایی که لازم باشد از خلیج فارس خارج نخواهد شد.»
بر اساس گزارش روزنامه‌های امروز کشور این اظهار را آقای گورنوی رابرتس، وزیر مشاور امور خاورمیانه بریتانیا، در یک مصاحبه مطبوعاتی بیان داشت و افزود که ایران و انگلستان در مورد مسئله بحرین اختلاف نظر دارند و نظریات یکدیگر را درک می‌کنند.
وزیر مشاور وزارت امور خارجه انگلستان بامداد امروز پس از یک اقامت ۸۵ ساعته تهران را به مقصد لندن ترک کرد تا نتایج سفر نُه‌روزه خود به امارات، خلیج فارس و مذاکرات سه‌روزه خود با مقامات سیاسی ایران را به کابینه هارولد ویلسون، نخست‌وزیر کارگری انگلستان، گزارش دهد.
 

کنفرانس مطبوعاتی

آقای رابرتس بعد از ظهر دیروز در پایان مذاکرات رسمی خود با مقامات سیاسی ایران، در یک کنفرانس مطبوعاتی نیم‌ساعته پیرامون مذاکرات خود در تهران به پرسش‌های خبرنگاران داخلی و خبرگزاری‌های جهان پاسخ داد.
رابرتس گفت که گفت‌وگوهای وی با مقامات سیاسی ایران درباره ماندن قوای بریتانیا در خلیج فارس بوده نه خروج آنان و برای خروج بریتانیا ازخلیج فارس هیچ تاریخی را نمی‌توان پیش‌بینی کرد.
وزیر مشاور انگلستان ادعا کرد که دولت ایران به طور کامل جوانب این تصمیم را درک می‌کند.
وی در تأیید گفته‌های خود افزود: سیاست بریتانیا در این مورد عوض نشده و وقایع اخیر در فدراسیون عربستان جنوبی، که منجر به خروج بریتانیا از این منطقه می‌گردد، هیچ نوع تأثیری در این تصمیم نخواهد داشت.
وزیر مشاور انگلستان تأکید کرد که باقی ماندن قوای بریتانیا برای حفظ صلح و امنیت در جهت منافع همه کشورهای این ناحیه است و این تصمیم با نهایت رضایت مورد استقبال تمام کشورهایی که وی در دو هفته گذشته از آن دیدن کرده واقع گردیده است.
 

بحرین

از آقای رابرتس سؤال شد که آیا اختلاف بین ایران و انگلستان در خصوص بحرین وجود دارد؟
وی پاسخ داد: مذاکراتی در این مورد صورت گرفت؛ ما نظریات یکدیگر را به‌خوبی درک می‌کنیم و در این مورد اختلاف نظر وجود دارد.
 

اعلامیه مطبوعاتی

بعد از ظهر دیروز این اعلامیه درباره سفر وزیر مشاور انگلستان به ایران در تهران و لندن انتشار یافت:
آقای گورنوی رابرتس، وزیر مشاور در وزارت خارجه انگلیس، از پنجشنبه ۱۸ آبان تا دوشنبه ۲۲ آبان بنا به دعوت آقای اردشیر زاهدی، وزیر امور خارجه، از ایران دیدار رسمی به عمل آورد.
این اولین مسافرت آقای رابرتس به ایران بود.
روز یکشنبه ۲۱ آبان‌‎ماه آقای رابرتس افتخار شرفیابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر حاصل نمود. آقای رابرتس در مدت اقامت در ایران به طور جداگانه با آقای امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، و آقای امیراسدالله علم، وزیر دربار، و با وزیر امور خارجه ملاقات کرد.
بین آقای زاهدی و آقای رابرتس در روزهای شنبه ۲۰ آبان‌ماه و یکشنبه ۲۱ آبان‌ماه مذاکرات جامعی صورت گرفت. در این مذاکرات، آقای امیر خسرو افشار، معاون کل، و مأمورین عالی‌رتبه وزارت امور خارجه ایران و سر دنیس رایت، سفیر انگلستان در تهران، به اتفاق مشاوران سفارت و وزارت خارجه انگلیس شرکت داشتند.
مذاکرات لازم درباره مسائل مختلف مورد علاقه دو کشور و مخصوصا مسائل مربوط به منطقه به عمل آمد. مذاکرات در یک محیط صراحت و دوستی، که نمودار روابط نزدیک بین ایران و انگلستان و همچنین اتفاق نظر موجود بین دو کشور درباره هدف‌هایی که جهت تأمین صلح و ثبات باید تعقیب شود، انجام یافت.[2]
 

دیدار اعضای شورای عالی تاج‌گذاری با شاه

جراید امروز کشور نوشتند: ساعت 10 صبح امروز اعضای کمیته شورای عالی تاج‌گذاری به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شدند و به سبب فعالیت‌هایی که در برگزاری مراسم تاج‌گذاری از طرف کمیته‌ها انجام شده است مورد تفقد شاهنشاه قرار گرفتند.
در شرفیابی امروز اعضای شورای عالی تاج‌گذاری به حضور شاهنشاه آریامهر تیمسار سپهبد یزدان‌پناه، رئیس شورا، ضمن عرض گزارشی در مورد هزینه جشن‌های تاج‌گذاری اظهار داشت که هزینه این جشن پرشکوه که از محل صرفه‌جویی‌های شورای مرکزی بیست‌وپنجمین سده بنیادگذاری شاهنشاهی ایران تأمین گردیده بالغ بر 25 میلیون و 388 هزار و 780 تومان شده است که قسمت عمده آن به مصرف کارهایی رسیده است که برای کشور باقی می‌ماند و مبلغ نسبتا کمی به مصارف استهلاکی رسیده است.
ارزش لوازم استهلاکی در حدود یک‌پنجم تمام مبلغ هزینه‌ای است که به شرف عرض مبارک شاهانه رسید.[3]
 

شاه رآکتور اتمی را افتتاح می‌کند!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: شاهنشاه آریامهر رآکتور اتمی ایران را که در امیرآباد تأسیس شده، در دو هفته آینده افتتاح می‌فرمایند.
از طرف دولت آمریکا یک هیئت از کارشناسان اتمی آن کشور به ریاست آقای جیمز ویمن، عضو کمیسیون نیروى اتمی آمریکا، فردا شب به تهران وارد می‌شود.[4]
 

هیئتی به بغداد می‌رود

روز ۲۷ آبان‌ماه هیئتی به ریاست آقای مهندس همایون، مدیر عامل شرکت معاملات خارجی، و با عضویت آقایان دکتر جلیل مسعودی: معاون مدیر کل بازرگانی خارجی، دکتر داوری: سرپرست اداره کل بازرگانی داخلی و نمایندگان وزارت راه و وزارت امور خارجه و گمرک به عراق خواهد رفت.[5]
 

انتظامات دانشگاه به دانشجویان واگذار می‌شود

در تعقیب انحلال دستگاه انتظامی دانشگاه تهران امروز اطلاع داده شد که به دانشجویان دانشگاه تهران اختیار داده می‌شود تا با همکاری سرپرستان دانشکده‌ها امور انتظامی دانشگاه را اداره کنند.[6]
 

هیئت اقتصادی یوگسلاوی به ایران می‌آید!

روز شنبه آینده یک هیئت هفت‌نفری اقتصادی یوگسلاوی به ریاست یکی از وزرای آن دولت وارد تهران می‌شود.[7]
 

خرید گوسفند و گوشت از آرژانتین و اروپا

چهارهزار تُن گوشت از کشورهای اروپای شرقی و افغانستان و پانصدهزار رأس گوسفند از کشور آرژانتین خریداری می‌شود. این اقدامات برای تأمین گوشت تهران به عمل می‌آید تا مردم شهر از لحاظ گوشت در مضیقه نباشند.[8]
 

سیل وضع خرمشهر را به هم ریخت

«اطلاعات» در گزارشی نوشت: بارندگی در شهرستان‌هاف که از اواخر هفته گذشته آغاز شده، همچنان ادامه دارد و بعضی نقاط در معرض خطر سیل قرار گرفته است.
سیل عظیمی که بر اثر چند ساعت بارندگی شدید در خرمشهر جاری گردید وضع این شهر را به هم ریخت و در گیلان غرب صاعقه دختر ی را کشت و ده‌ها رأس گوسفند را تلف کرد.
به دنبال چند ساعت بارندگی سیل‌‎آسا در خرمشهر و حومه سیلاب سراسر محلات این شهر را فرا گرفت؛ به طوری که خیابان‌های میلانیان، جلالی، حافظ، ششم بهمن، گوهرشاد، پهلوی، عربچی، بهرام و فردوسی مملو از آب گردید و عبور و مرور اتومبیل‌ها و وسایل نقلیه مختل شد.
شدت سیلاب در خیابان‌ها به حدى بود که عده زیادی از دانش‌آموزان نتوانستند از مدرسه به خانه‌های خود بروند و ناچار در مدارس ماندند.
تلفن‌های اغلب نقاط شهر از کار افتاد و اکثر مغازه‌ها تعطیل گردید و منطقه «شاه‌آباد» در محاصره سیل قرار گرفت.
با جاری شدن سیلاب در خیابان‌ها، که ارتفاع آن در بعضی نقاط به چهل سانتی‌متر می‌رسید، مأمورین شهرداری با وسایل خود مشغول تخلیه آب کوچه‌ها و خیابان‌ها شدند و فعالیت آنان تا ساعت یک بعد از نیمه‌شب ادامه داشت. هم‌اکنون سیلاب بیشتر خیابان‌ها و محلات خرمشهر را فرا گرفته و وسائط نقلیه به‌سختی عبورومرور می‌کنند.[9]
 

موافقت‌نامه فرهنگی ایران و عربستان فردا امضا می‌شود

«اطلاعات» نوشت: ساعت 11 صبح امروز آقای شیخ حسن آل الشیخ، وزیر آموزش و پرورش عربستان سعودی، و سفیر عربستان سعودى به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شدند.
دیشب، وزیر آموزش و پرورش عربستان سعودی و همراهان در ضیافتی که آقای علم، وزیر دربار شاهنشاهی و رئیس دانشگاه پهلوی، به افتخار آنان ترتیب داده بود، شرکت نمودند. این ضیافت در کاخ وزارت دربار برپا شد.
آقای آل الشیخ و همراهان بامداد امروز از قسمت‌های مختلف دانشگاه تهران بازدید کردند و عصر امروز نیز به اتفاق آقای دکتر هدایتی، وزیر آموزش و پرورش، به نمایشگاه صنعتی می‌روند.
از طرف آقای الفوزان، سفیر عربستان سعودی، امشب ضیافتی به افتخار وزیر آموزش و پرورش عربستان ترتیب داده شده است.
خبرنگار ما گزارش می‌دهد بامداد فردا موافقت‌نامه فرهنگی ایران و عربستان سعودی، قرارداد ساختمان دانشکده پزشکی و بیمارستان سیصد تختخوابی ریاض در دفتر آقای علم امضا و مبادله خواهد شد.[10]
 

بازگشت وزیر دارایی

 وزیر دارایی که هفته قبل برای شرکت در کنفرانس فوق‌العاده وزرای اوپک به بیروت رفته بود، بعد از شرکت در این کنفرانس و همچنین کنفرانس سازمان بهداشت جهانی دیشب به تهران بازگشت.[11]
 

میهمانی وزیر اطلاعات به افتخار آشوری‌های مقیم آمریکا

دیشب از طرف آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، به افتخار آشوری‌های ایرانی مقیم آمریکا، یک میهمانی در هتل هیلتون ترتیب داده شده بود.
آشوری‌های ایرانی مقیم آمریکا برای شرکت در جشن‌های تاج‌گذاری به ایران آمده‌اند. در میهمانی دیشب گروهی از شخصیت‌های مملکتی و مقامات سازمان‌های کشوری با بانوانشان شرکت داشتند.[12]
 

رئیس پلیس تهران در اجتماع فرهنگیان: تلفات تصادفات اتومبیل سنگین است

رئیس پلیس تهران گفت: تلفات تصادفات رانندگی در دنیا از هر بیماری مهلکی مثل سرطان و طاعون بیشتر است و متأسفانه کمتر به این مسئله توجه می‌شود.
رئیس پلیس تهران در اجتماع رؤسای نواحی آموزش و پرورش تهران یادآور گردید که باید با توجه به تلفات سنگین تصادفات، یک جهش همه‌جانبه آغاز گردد و آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی در یک سطح وسیع عملی گردد. این مسئولیت به عهده مربیان مدارس است که دانش‌آموزان را به اجرای مقررات آشنا سازند و عادت دهند.
 

یک‌چهارم جمعیت تهران در یک ساعت به خیابان‌ها هجوم می‌آورند!

در اجتماع رؤسای نواحی آموزش و پرورش آقای فرخ‌نیا، رئیس اداره آموزش و پرورش استان، نیز طی سخنانی اظهار داشت: مدارس در یک ساعت معین تعطیل می‌شوند و حدود یک‌چهارم جمعیت تهران، یعنی هفتصدهزار نفر، به خیابان‌ها هجوم می‌آورند. بدیهی است با هجوم چنین جمعیتی وضع عبور و مرور شهر به هم می‌خورد. وزارت آموزش و پرورش در نظر دارد با ایجاد مدارس هفت، هشت هزار نفری در خارج از نقاط مرکزی تهران به حل این مشکل کمک کند.
بعد آقای سرهنگ گل‌تپه، معاون انتظامی پلیس تهران، گفت: با بررسی‌هایی که شده مشخص گردیده است که دو طبقه بیشتر مصدوم و تلف می‌شوند؛ عده قابل توجهی از این افراد کسانی هستند که از دهات و روستاها به تهران می‌آیند و هیچ گونه آشنایی قبلی به محیط تهران و مقررات عبور و مرور ندارند؛ دسته دوم با کمال تأسف اطفال هستند. تصادف اطفال در تابستان‌ها به علت پراکندگی آنان در خیابان‌ها بیشتر است.[13]
 

مذاکرات بازرگانی ایران و هند آغاز شد

هیئت اقتصادی هند، که سه روز است وارد تهران شده و ریاست آن را آقای جایال معاون بازرگانی خارجی آن کشور به عهده دارد، امروز در وزارت اقتصاد حضور یافت و با آقای دکتر عالیخانی ملاقات کرد.[14]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 22 آبان 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان خراسان رضوی، ج 5، ص 421. اداره کل سوم در بازگشت به این تلگراف در نامه 61078 /316 ـ 5 /9 /46 به ساواک خراسان دستور داده است: «خواهشمند است دستور فرمایید مشخصات کامل و سوابق روحانیون مزبور را ضمن تعیین نتیجه اقدامات معموله اعلام نمایند».
[2]. اطلاعات، 22 آبان 1346، صص 1 و 17. 
[3]. همان، ص 20. به‌رغم ادعای مطرح‌شده در گزارش رئیس شورای عالی تاج‌گذاری درباره پایین بودن هزینه‌های تاج‌گذاری و کم بودن هزینه استهلاکی در میان هزینه‌های کل، در بحبوحه جشن‌ها روزنامه‌ها با آب و تاب فراوان درباره وزن و ارزش تاج‌هایی که شاه و فرح قرار بود بر سر بگذارند قلم‌فرسایی کرده و نوشته بودند: «... پی یر آرپل، جواهرساز معروف فرانسوی که در برابر جواهرات سلطنتی ایران شگفت‌زده و حیران مانده است، تاجی از طلا و طلای سفید ساخته است که در مرکز آن 150 قیرات زمرد گذاشته شده و از دو زمرد 100 قیراتی برای تزیین جلو و عقب استفاده شده است. برای تزیین سایر قسمت‌های تاج علیاحضرت از 499 قطعه برلیان، 36 قطعه یاقوت، 36 قطعه زمرد کوچک، 105 دانه مروارید استفاده گردیده است». رک: روزنامه کیهان، ش 7248، 6/ 7/ 1346، ص 19.
«تاجی که علیاحضرت فرح در روز جشن تاج‌گذاری بر سر خواهند گذاشت تقریبا 2 کیلو وزن دارد و جواهرات آن در میان طلا و طلای سفید کار گذاشته شده است. قیمت این تاج را به‌هیچ‌وجه نمی‌توان تخمین زد. این تاج میلیون‌ها دلار ارزش دارد...». رک روزنامه کیهان، ش 7260، 19/ 7/ 1346، ص 1.
همچنین برای دکوراسیون خیابان‌های تهران 700 تُن آهن و فولاد، 300 کیلومتر کابل و صدها هزار لامپ و چراغ‌های فلورسنت و مقادیر زیادی طرح‌های پلاستیکی و آلمینیومی به کار رفته است. رک: حمید روحانی، بررسی و تحلیل نهضت امام خمینی، ج 2، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، چ دوم، 1376، ص 416.
جشن تاج‌گذاری مخارج سنگین و کمرشکن بر ملت ایران تحمیل کرد و بار مشکلات و گرفتاری‌های توده‌های مستضعف را افزون ساخت. یکی از نشریه‌های برون‌مرزی، گوشه‌ای از مخارج مراسم تاج‌گذاری را چنین ترسیم کرده بود: تاج ملکه با 1646 قطعه الماس، 14 میلیون دلار، پیراهن ملکه مزین به چهل‌هزار قطعه الماس، وان حمام بلورین 75 هزار دلار، مخارج درشکه‌ای که شاه با آن در موقع تاج‌گذاری آمدورفت می‌کرد 150 هزار دلار. رک: حمید روحانی، بررسی و تحلیل نهضت امام خمینی، ج 2، ص 418.
این هزینه‌ها از سرمایه‌هاى ملى در حالى صورت مى‌گرفت که مردم ایران در اکثر شهرها و روستاها و حتى در پایتخت از اولین و ساده‌ترین امکانات اولیه براى زندگى برخوردار نبودند و مشکلاتى از قبیل: نبود آب آشامیدنى، نبود برق، دارو، پزشک، امکانات درمانى، بیکارى، به‌طور جدى مطرح بود. آنچه در ادامه می‌آید نمونه‌ای از خبرهاى مندرج در جراید وابسته به رژیم پهلوى در زمان برگزارى جشن اسا که به همین مشکلات و کمبودها اشاره مى‌کند:
«بسیارى از خانه‌هاى شمیران لوله‌کشى نشده و مردم به وسیله تانکر، آب مورد نیاز خود را تأمین مى‌کنند، اما این تانکرها نرخ معینى ندارند؛ یکى آب را تانکرى 18 تومان، دیگرى 15 تومان و دیگرى 12 تومان مى‌فروشد...». رک: کیهان، 4 مهرماه 1346.
«اهالى خزانه قلعه‌مرغى ساکنین کوچه‌هاى 25 و 26 از نظر آب آشامیدنى در مضیقه هستند و نوشته‌اند با اینکه چند سال قبل از ما پول گرفتند که به ما آب بدهند، ولى تا به حال خبرى از آب نشده است...». رک: کیهان، 23 مهرماه 1346.
«در چهار کیلومترى شهرستان نطنز قریه‌اى وجود دارد به نام خضر، با هزار نفر سکنه، این دهکده فاقد آب آشامیدنى و زراعتى است و همچنین طبیب و دارو ندارد. اهالى حاضرند بین خودشان پول جمع‌آورى کنند و دولت هم کمک کند تا یک حلقه چاه در این قریه حفر شود و قریه از نیستى نجات پیدا کند.» رک: کیهان، 12 مهرماه 1346.
«براى درمانگاه ناحیه زرین‌دشت، دو سال پیش یک باغ و ساختمان واگذار گردید و یک نفر پزشک نیز نُه ماه در آن کار کرد، ولى پس از مدتى پزشک مزبور به دماوند منتقل گردید و درمانگاه بسته شد. تنها داروخانه محل نیز همان وقت تعطیل شد و امروز یک مسکن و یا پماد براى زخم‌ها و از این قبیل در زرین‌دشت پیدا نمى‌شود...». رک: کیهان، 25 مهر 1346.
[4]. اطلاعات، 22 آبان 1346، ص 20.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان، ص 17.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، صص 1 و 17. 
[10]. همان، ص 4.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.  
[14]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcirqar.t1aw52bcct.html
iichs.ir/vdcirqar.t1aw52bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما