پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
آشنایی شما با شهید سیدمجتبی هاشمی، چگونه روی داد و به دوستی تبدیل شد؟
بسم الله الرحمن الرحیم. من و شهید سیدمجتبی هاشمی، بچه محل بودیم. منزل پدری ایشان، در میدان وحدت اسلامی (شاپور سابق)، سَر بازارچه قوامالدوله بود. شهید هاشمی قبل از انقلاب، یک مغازه پوشاک سر بازارچهنو داشت، که در دوران بحبوحه انقلاب و با چند نفر از دوستان، آنجا را به تعاونی اسلامی تغییر دادیم. مردم در آن دوره، از نظر ارزاق تا حدودی در مشکل و مضیقه بودند؛ برای مثال، ما مرغ را به قیمت 12 تومان میخریدیم و به قیمت 11 تومان به مردم میفروختیم! البته بعدا به تعداد افراد خیر در این مجموعه اضافه شد و ما از این طریق، مایحتاج مردم را به قیمتهای پایینتری نیز عرضه میکردیم. از طرفی هم پایگاهی تشکیل شده بود تا از طریق آن یکدیگر را در جریان مسائل انقلاب اسلامی قرار دهیم و بهنوعی، آنجا محل تجمع نیروهای انقلابی شده بود.
گروه فدائیان اسلام که شهید سیدمجتبی هاشمی فرماندهی آن را بر عهده داشت، چگونه نضج گرفت؟
گروهی که تحت فرماندهی شهید سیدمجتبی هاشمی بود، از تشکیلات منتسب به
شهید سیدمجتبی نواب صفوی متمایز بود. آن زمان گروهی از نیروهای دادگاه مبارزه با مواد مخدر (اکثرا اعضای کمیته 9)، همراه با تعدادی داوطلب، با حکم مرحوم آقای خلخالی روانه خرمشهر و در آنجا مستقر شدند. این افراد قبل از حرکت، به دنبال فرماندهای بودند که با مسائل جنگ و جبهه آشنایی کامل داشته باشد و نهایتا، شهید سیدمجتبی هاشمی را به آقای خلخالی پیشنهاد کردند. سید در آن دوره، مسئول انتظامات کمیته منطقه 9، یکی از شاخصترین کمیتههای انقلاب اسلامی در تهران بود، که با سرپرستی آیتالله سیدهادی خسروشاهی اداره میشد. اشاره به این نکته هم بیمناسبت نیست که شهید هاشمی در مواجهه با ضد انقلابیون کردستان، برای کمک به
شهید دکتر چمران، همراه با تعدادی از نیروهای کمیته به پاوه رفت و در آنجا علاوه بر دکتر، با عدهای از فعالین کمیتههای مناطق دیگر نیز آشنا شده بود. بههرحال پس از انتخاب ایشان بهعنوان فرمانده، دو اتوبوس رزمنده از تهران به سمت آبادان حرکت کردند و زمانی که به آنجا رسیدند، دو سه روزی از درگیریهای خرمشهر گذشته بود و فعالیت آنها آغاز شد. هتل کاروانسرا بسیار بزرگ و از هتلهای مصادرهشده آن زمان بود. آقا سیدمجتبی همراه گروه فدائیان اسلام، در آن هتل مستقر شدند. در ابتدای جنگ، سپاه، ارتش و بسیج قدرت چندانی نداشتند و گروه فدائیان اسلام، یکی از قطبهای اصلی برای جذب نیروهای مردمی در جنگ بهشمار میآمد.