پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
آشنایی شما با زندهیاد آیتالله العظمی سیدعبدالله شیرازی، به چه دورهای باز میگردد؟
بسم الله الرحمن الرحیم. در آغاز دهه 1340 که نهضت امام خمینی(رضوانالله تعالی علیه) آغاز شد، علما و مراجعی در کشور و نیز در نجف، به حمایت از آن اعلامیههایی میدادند که البته از نظر شدت و اهمیت، در رده بعد از اعلامیههای رهبر نهضت قرار میگرفت. در واقع امام جلودار حرکت روحانیون بودند و اعلامیهها و سخنرانیهای ایشان، از همه مؤثرتر و تعیینکنندهتر بود. از نظر قوت و شدت اعلامیهها، اعلامیههای آیتالله سیدمحمدهادی میلانی در مشهد و نیز اعلامیههای آیتالله سیدعبدالله شیرازی در نجف، پس از اعلامیههای امام خمینی قرار داشتند. در آن مقطع از زمان، آیتالله شیرازی در نجف زندگی میکردند و بعد ساکنِ مشهد شدند. بههرحال اعلامیههای ایشان، خیلی تند و تیز بود و جلب نظر میکرد. من آن موقع ایشان را درست نمیشناختم و برایم سؤال بود که این آقا کیست که چنین اعلامیههای داغی را علیه شاه صادر میکند؟
این گذشت تا وقتی که شرایط بهگونهای شد که همه احساس میکردند انقلاب اسلامی رو به پیروزی است. در آن موقع، از زندان تهران به مشهد آمدم و دیدم آیتالله سیدعبدالله شیرازی ــ که در سال 1342 با نامش آشنا شده بودیم ــ از نجف آمده و در مشهد ساکن شدهاند.
شیوه مبارزاتی آیتالله العظمی شیرازی پس از اقامت در مشهد را چگونه ارزیابی میکنید؟
آیتالله شیرازی به مشهد هم که آمدند، با همان گرایش انقلابی عمل کردند و پیشاپیشِ علمای اهل مبارزه بودند. ایشان تقریبا در همه برنامهها حضور داشتند و فعال بودند. زمانی که نیروهای مسلح شاه به بیمارستان امام رضا(ع) حمله کردند، ما در آنجا تحصن کردیم و تمام کارکنان بیمارستان و همچنین روحانیون انقلابی، در آن مراسم حضور داشتند. ایشان هم با وجود کهولت سن، در آن تحصن شرکت کردند.
بیت آیتالله شیرازی نیز چه در نزدیکی پیروزی انقلاب اسلامی و چه پس از آن، ملجأ و محل مراجعه علما و عموم مردم بود و ایشان بهعنوان مرجع و عالمی انقلابی، همچنان مطرح بودند. آن مرحوم در بین علما و مراجع مشهد، مجموعا نیروی مؤثر و پیشبرندهای بودند و روحیه ایشان، در کل با انقلاب همراه بود و نسبت به مسائل نظام هم، تا به آخر حیات خود اهتمام داشتند. در مشهد علمای زیادی داشتیم، ولی هیچ کس آن همه ولع به انقلاب و دستاوردهای آن نداشت. حوصله و اهتمام ایشان در این مسائل، بسیار خوب بود.