به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ سومین دوره جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی با همکاری پژوهشکده
تاریخ معاصر و خانه کتاب و ادبیات ایران در دیماه 1402 برگزار شد. با توجه به اهمیت برگزاری این رویداد فرهنگی، و پس از
گفتوگو با دکتر جواد کامور بخشایش، دبیر بخش مستندنگاری و اسناد و پژوهشهای اسنادی این دوره از جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی، و
عباس علیبخشی (نویسنده کتاب جهل مقدس؛ کتاب برگزیده این بخش)، به سراغ سیدمحمد مسعود نقیب، تدوینگر کتاب شایسته تقدیر در گروه مستندنگاری، اسناد و پژوهشهای اسنادی، یعنی کتاب «خلخال در انقلاب اسلامی به روایت عکس و سند»، رفتیم تا با او درباره کتاب و چگونگی تدوین آن گفتوگو کنیم.
گفتنی است کتاب خلخال در انقلاب اسلامی به روایت اسناد و عکس به کوشش سیدمحمدمسعود نقیب در تابستان 1400 توسط انتشارات ریتم و حوزه هنری انقلاب اسلامی استان اردبیل منتشر شده است. این کتاب شامل 104 سند و 162 عکس، گزیدهای از اعلامیهها و بیانیهها، دستورات و گزارشهای ساواک و شهربانی، استانداری و اطلاعات مربوط به فعالیتها و مبارزات انقلابی در خلخال، از سال1340 تا پیروزی انقلاب اسلامی و سالهای دفاع مقدس است.
درباره اهمیت کتاب «خلخال در انقلاب اسلامی» توضیح بفرمایید.
ابتدا مقدمهای را خدمت شما عرض میکنم. عنوان کتاب «خلخال در انقلاب اسلامی به روایت عکس و سند» است. این کتاب دربرگیرنده حدود 104 برگه سند و 162 عکس تاریخی درباره انقلاب اسلامی در خلخال است. خلخال در آن زمان در حوزه استانداری آذربایجان شرقی قرار گرفته بود، اما حول و حوش سال 1375 از این حوزه جدا شد و در حوزه استانداری اردبیل قرار گرفت.
من از اول در تبریز و خلخال بودم و رویدادها را از نزدیک دیدم. عکسها را اغلب خودم انداختهام و سندهارا هم از این طرف و آن طرف گرد آوردهام؛ البته اینها گزیدهای از اسناد و عکسها هستند. با توجه به اینکه پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357 رویدادی شگفتانگیز و منحصربهفرد بود، من فکر کردم نگهداری این اسناد و انتشار آنها کمک بسیار مهمی خواهد بود. با توجه به اینکه اسناد، گنجینه و ذخایری هستند که هویت ملی و تاریخی هر کشوری را نشان میدهند و تحقیقات و پژوهشها بر پایه آنها انجام میشوند، به همین دلیل اینها را جمع کردم و خوشبختانه چند سال پیش چاپ شدند.
از طرف دیگر انقلاب ما منحصربهفرد و بر پایه دین خدا و رسالت انبیا و اوصیاست و همه اقوام از هر دین و مذهبی در انقلاب شرکت کردند و پایه آن نیز صد درصد مذهبی و با هدایت الهیگونه و رهبری مرجعیت دینی حضرت امام خمینی(ره) بود که تاریخ منحوس 2500 ساله پادشاهی را به هم زد و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، برای همین خواستم این کتاب را آماده، تنظیم و تدوین کنم؛ اگرچه قبل از آن هم «تبریز در انقلاب اسلامی به روایت سند و عکس» را منتشر کرده بودم.