دکتر حقانی با اشاره به اینکه بریتانیا با طرح بالفور عملا گامهای جدی برای تأسیس یک رژیم صهیونیستی در خاورمیانه برداشت، گفت: ایران در طرح خاورمیانه بزرگ یا جدید انگلیسیها از سه منظر داخلی، منطقهای و بینالمللی جایگاه ویژهای پیدا کرد
پایگاه اطلاعرسانیپژوهشکده تاریخ معاصر: به نقل از خبرگزاری فارس:
موسی حقانی، رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر، اظهار داشت: ایران در طرح خاورمیانه بزرگ یا جدید انگلیسیها از سه منظر داخلی، منطقهای و بینالمللی جایگاه ویژهای پیدا کرد.
وی افزود: از لحاظ داخلی، انگلیسیها با طراحی کودتای ۱۲۹۹ به صورت کامل بر ایران تسلط یافتند تا هم نفتی را که از قبل از کودتا در ایران کشف شده بود غارت کنند و هم کانون مبارزه علیه استعمار را که در ایران شکل گرفته و در منطقه الهامبخش شده بود از بین ببرند.
حقانی ادامه داد: انگلستان از لحاظ منطقهای نیز طرحهایی در منطقه داشت. بریتانیا در سال ۱۹۱۷ با طرح بالفور عملا گامهای جدی برای تأسیس یک رژیم صهیونیستی در خاورمیانه برداشت. بعد از کودتای ۱۲۹۹ در ایران، برخی از نشریات در کشور اعلام کردند هدف از کودتا در ایران، استفاده از ظرفیتهای ایران برای کمک به رژیمی است که قرار است بعدها در خاورمیانه تأسیس شود.
وی گفت: ایران، علاوه بر امکانات مالی از امکانات دیپلماتیک نیز برخوردار بود. برخی از کنسولگریهای ایران در منطقه متأسفانه به مراکز صدور روادید برای صهیونیستهایی تبدیل شدند که قصد مهاجرت به فلسطین را داشتند.
رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر ادامه داد: مسئله بعدی، حمل و نقل یهودیهای صهیونیست از روسیه و کشورهای همجوار ایران بود که از مسیر کشور صورت میگرفت. آنچه اکنون اهمیت دارد، جنبه منطقهای ایران است که انگلیسیها سعی داشتند از این ظرفیت استفاده کنند.
وی افزود: این مسئله بهسرعت در ایران بازخورد پیدا کرد. در سال ۱۳۰۲ در ایران شاهد تشکیل حزب صهیونیست در ایران بودیم. صهیونیستها فعالیت گستردهای در ایران داشتند و قرار بود ایران پایگاه مهم انتقال یهودیها به فلسطین عزیز باشد.
حقانی با بیان اینکه در شرایط خفقانآمیزی که بعد از کودتای ۱۲۹۹ در ایران شکل گرفت، صهیونیستها توانستند حزب خودشان را با حمایت رضاخان در ایران تأسیس کنند، تصریح کرد: مهاجرت در ایران در حال جریان بود. نشریات صهیونیستی در کشور ما بهصراحت و آشکارا تیتر میزدند: «فرزندان صهیون پیش به سوی ارض موعود». حدود ۹۷ سال قبل مردم ایران به این مسئله حساس شدند. فعالیت صهیونیستها با مخالفت مرجعیت شیعه روبهرو و منجر به تظاهرات گسترده مردمی در تهران شد. بخشی از این تظاهرات به آگاهی مرجعیت شیعه از اهداف پنهان صهیونیستها برمیگشت. آنها از ابتدا بحث از نیل تا فرات را مطرح میکردند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: البته در دوره رژیم پهلوی بهخصوص در دوره محمدرضا پهلوی ما شاهد این هستیم که آنها فراتر از فرات نیز رفتند. ایران به ستون پنجم رژیم صهیونیستی تبدیل شد که با انقلاب اسلامی این معادله به هم خورد و به قول نخستوزیر رژیم صهیونیستی، زلزلهای در ایران رخ داد که ابعاد آن تا فلسطین را نیز در بر گرفت.
حسن طوفانیان و بهرام آریانا در سفر به اسرائیل هنگام گفتوگو با مقامات آن کشور
شماره آرشیو: 1577-893ط