«مردم می‌گویند تختی را کشته‌اند»!/ میهمانی به افتخار رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران/ مذاکرات ایران با سرمایه‌گذاران آمریکایی آغاز شد/ وزیر بازرگانی خارجی رومانی به تهران می‌آید/ آگهی «حسینیه ارشاد» درباره حج سال جاری!/ برای اکتشاف معادن سُرب و روی؛ کارشناسان شوروی به ایران آمدند/ هیئت پارلمانی شوروی فردا به ایران می‌آید/ دو گاوکش به حبشه می‌روند/ ایران و کویت در تعیین فلات قاره به توافق رسیدند/ جنگل‌های شمال آتش گرفته است/ شش جنگل می‌سوزد/ به بیابان‌ها گریخته‌اند/ استمداد از جنگل‌نشینان
۲۴ دی ۱۳۴۶


«مردم می‌گویند تختی را کشته‌اند»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ ۲۴ دی ۱۳۴۶ «روز 21 /10 /46 جلسه بحث و تفسیر در مسجد هدایت تشکیل گردید. بعد از نماز جماعت تفسیر قرآن توسط سیدمحمود طالقانی انجام گرفت
این سند می‌افزاید: بعد از خاتمه تفسیر قرآن طبق معمول افراد دسته دسته دور یکدیگر جمع شده و اکثرا در مورد قتل تختی صحبت و مذاکره می‌شود و عقیده داشتند که مشارالیه خودکشی نکرده، بلکه دستگاه او را کشته است و هر یک عقاید و قرائن و دلایل خود را ابراز می‌داشتند از جمله گفته می‌شد مهندس کاظم حسیبی، پسرخاله غلامرضا تختی که قیم پسر تختی شده، برای دیدن وصیت‌نامه به دفترخانه 202 مراجعه نموده، ولی متصدیان محضر اجازه نمی‌دهند؛ مهندس حسیبی به گرگانی، دادستان تهران، مراجعه و ضمن بیان ماجرا تقاضای تعقیب دفترخانه خاطی و صدور دستور مبنی بر اجازه رویت وصیت‌نامه را نموده، ولی دادستان ضمن من و من اظهار می‌دارد فعلا بهتر است حوصله کنید تا بعد.
همچنین گفته می‌شد در روزنامه‌ها نوشته‌اند مرحوم تختی گفته است برای اینکه بچه‌ام بی‌مادر نشود، از طلاق شهلا منصرف شدم؛ درحالی‌که او با داشتن چنین نظری نمی‌آید خودش را بکشد و فرزندش را یتیم کند و به طوری که معلوم شده تختی برخلاف آنچه که نوشته‌اند، روز قبل به هتل نرفته و همان روز به آنجا برده شده حتی خانواده‌اش تصمیم داشته‌اند روز جمعه مجلس تذکری تشکیل دهند، ولی مقامات مربوطه جلوگیری و تکلیف کرده‌اند باید به روز شنبه موکول شود بالاخره با فرستادن لعنت به روح قاتلین برای آمرزش فاتحه‌ای خوانده مسجد را ترک نمودند».
در «نظریه منبع» این سند آمده است: به طوری که در جلسه فوق شنیده شد مهندس کاظم حسیبی مراجعه خود را به دفترخانه 202 روز 19 /10 /46 در مسجد فخرالدوله به سیدمحمود طالقانی گفته است.[1]
در یک سند دیگر به همین تاریخ آمده است: از ساعت ۱۴ روز 21 /10 /46 در مسجد مجد مراسم ختم تختی برگزار گردید. در این مراسم ورزشکاران وزارت کار به سرپرستی مهدی نجمیه و قهرمانان باشگاه تاج با سرپرستی عنایت جانانپور و کلیه قهرمانان کشتی تیم ملی و ورزشکاران باشگاه جعفری به سرپرستی شعبان جعفری حضور داشتند. در محل معتمدین (اتاق شمالی شبستان مسجد) منوچهر قره‌گوزلو[2]و رؤسای فدراسیون‌های ورزشی حضور یافته بودند. از فعالین جبهه ملی هیچ کس حتی کریم‌آبادی و شاه‌حسینی و میرمحمد صادقی شرکت نکرده بودند.
ساعت ۱۵:۲۰ اللهیار صالح و بعد سرلشکر متین‌دفتری و بعد سرلشکر ایزدپناه آمدند و در محلی که قره‌گوزلو نشسته بود جای گرفتند. قره‌گوزلو و رؤسای فدراسیون‌ها برای صالح تواضع کردند، ولی برای دفتری و ایزدپناه اقدام ننمودند. در حیاط مسجد مذکور، حاج ‌قاسمیه ضمن مذاکراتی اظهار داشت کسی را از جبهه ملی ندیده و گفت حداقل خوب بود آگهی شرکت در مسجد مجد از طرف کریم‌آبادی و غیره منتشر نمی‌شد. در مراسم مذکور شاهرخ غضنفری نیز حضور داشت. مهاجرانی[3] به منبر رفت؛ ضمنا اعلامیه‌هایی از طرف جوانان پامنار و دانشجویان دانشگاه تهران به دیوار نصب شده بود که از دانشجویان دعوت کرده بودند ساعت 3:30 روز 23 /10 /46 از میدان شوش برای شرکت در روز هفتم درگذشت تختی حرکت کنند و جوانان پامنار نیز برای روز جمعه 22 /10 /46 از مردم دعوت کرده بودند در مسجد کاشانی حضور یابند؛ ضمنا بلندگو گفت روز 22 /10 /46 در مسجد گیاهی تجریش مراسمی منعقد خواهد بود.
در «ملاحظات» این سند آمده است: از ساعت 14:00 الی 17:00 روز 21 /10 /46 از طرف دانشجویان دانشگاه تهران مراسمی در مسجد سجاد واقع در خیابان شاه برگزار گردید. این مراسم قرار بود قبلا در مسجد خیابان شاه‌آباد برگزار گردد.[4]
 

میهمانی به افتخار رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران

تیمسار ارتشبد دکتر بهرام آریانا، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، که اکنون سرگرم بازدید از تأسیسات نظامی ارتش پاکستان است، پریروز از سد مانگلا واقع در ۷۵ مایلی راولپندی دیدن کرد و سپس در میهمانی شام تیمسار سرلشکر پاکروان، سفیر ایران در پاکستان، شرکت نمود.
رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران و همراهان دیروز از واحدهای سپاه یکم خاریان بازدید کردند و دیشب در میهمانی فرمانده لشکر لاهور، که به افتخار آنها ترتیب داده شده بود، شرکت نمودند.[5]
 

مذاکرات ایران با سرمایه‌گذاران آمریکایی آغاز شد

صبح امروز اولین جلسه مذاکرات ایران با هیئت سرمایه‌گذاران آمریکا در دفتر آقای مهندس اصفیا، مدیر عامل سازمان برنامه، ترتیب یافت.
در این جلسه وزرای آب و برق، اقتصاد، تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی، رئیس کل بانک مرکزى و مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان حضور داشتند.
اعضای هیئت آمریکایی شانزده نفر می‌باشند که از طرف کمپانی‌های معروف کشاورزی و صنعتی آمریکا به راهنمایی آقای وارن، رئیس سابق اصل چهار ایران، وارد تهران شده‌اند.
 

حدود کمک

مذاکرات با سازمان برنامه و دولت تا روز چهارشنبه در تهران ادامه خواهد داشت. هیئت آمریکایی روز چهارشنبه به خوزستان مسافرت خواهد کرد و مدت سه روز از فعالیت‌های سازمان آب و برق خوزستان بازدید خواهد نمود و بعد از بازدید از آثار باستانی فارس و اصفهان روز دوشنبه هفته آینده به تهران باز خواهد گشت.
هیئت قبل از پایان مسافرت رسمی خود، که تاریخ آن سه‌شنبه هفته آینده می‌باشد، مذاکرات نهایی را با دولت در تهران انجام خواهد داد.
امروز آقای دکتر وحیدی، مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان، به افتخار هیئت آمریکایی ضیافت ناهاری در هتل رزیدان ترتیب داد که در آن عده‌ای از شخصیت‌های مملکتی حضور داشتند.
مذاکرات دولت ایران و هیئت آمریکایی حدود کمک‌های آمریکا را برای ایجاد قطب‌های کشاورزی روشن خواهد ساخت.[6]
 

وزیر بازرگانی خارجی رومانی به تهران می‌آید

پنج کمیته مشترک با شرکت نمایندگان ایران و رومانی تشکیل گردید تا امکانات همکاری‌ها و کمک‌های جدید رومانی جهت اجرای چند طرح مختلف در ایران بررسی شود.
هشت تن از مدیران کل و کارشناسان رومانی که وارد تهران شده‌اند مذاکرات خود را در کمیته‌های بازرگانی، جنگل، کشاورزی، معدن و مواد غذایی آغاز نموده‌اند.
آقای گئور که چوارا، وزیر بازرگانی خارجی رومانی، روز جمعه وارد تهران می‌شود و در سومین کمیته مشترک وزیران دو کشور که در آن آقای دکتر عالیخانی، وزیر اقتصاد، نیز حضور دارد شرکت خواهد کرد.
در این مذاکرات مسئله فروش سالیانه دومیلیون تُن نفت به رومانی وخرید لکوموتیو و کمک‌های آن دولت در زمینه کشت دانه‌های روغنی و احداث جنگل و تأمین مواد غذایی بیشتر در ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.[7]
 

آگهی «حسینیه ارشاد» درباره حج سال جاری!

روزنامه «اطلاعات» در صفحه آخر شماره امروز خود آگهی تبلیغاتی «حسینیه ارشاد» را منتشر کرد که در آن آمده است: امسال 150 نفر از علاقه‌مندان و تعلیم‌دیدگان کلاس‌های تعلیماتی حج حسینیه ارشاد مانند سال گذشته تحت سرپرستی مسئولین دایره حج آن مؤسسه و راهنمای درجه اولی که در اختیار حسینیه می‌باشد بر طبق اجازه کتبی وزارت کشور و تصویب کمیسیون دائمی حج در معیّت مترجمین ورزیده و پزشک و پزشکیار متخصص و همچنین یک هیئت علمی و دینی مرکب از اساتید فاضل و خطبای فارسی و عربی مؤسسه در مراسم امسال شرکت خواهند کرد.
اجرای عملی تعلیمات کلاس‌های حج و انجام صحیح وظایف شرعیه توأم با پذیرایی کامل زائران حسینیه ارشاد در ساختمان‌های مجهز و مدرن، که در شهرهای مقدس مدینه، مکه و منا قبلا اجاره شده است، جزء برنامه نمونه و ممتاز این مرکز بزرگ اسلامی می‌باشد.
یقین است چنین اقدام و ابتکار بی‌نظیر مانند سایر اقدامات ارزنده حسینیه ارشاد موجب افتخار و سربلندی مسلمانان ایران نزد مسلمانان سایر کشورهای جهان خواهد شد.[8]
 

برای اکتشاف معادن سُرب و روی؛ کارشناسان شوروی به ایران آمدند

پانزده کارشناس معدن شوروی که اخیرا وارد ایران شده‌اند مطالعات وسیعی را جهت اکتشاف معادن سُرب و روی سراسر کشور آغاز خواهند کرد.
دولت ایران تصمیم دارد با استفاده از کمک‌های خارجی برای تأسیس یک یا دو کارخانه بزرگ ذوب سُرب و روی اقدام نماید تا در آینده به جای صدور سنگ سُرب و روی هر دوی این فلزات به صورت خالص به خارج صادر شود. وزارت اقتصاد همچنین از شوروی درخواست کرده است که در منطقه وسیعی از ناحیه مرکزی ایران عملیات اکتشافی روی انواع معادن انجام دهند و در صورت اکتشاف، مذاکرات جهت نحوه بهره‌برداری بعدا انجام شود.[9]
 

هیئت پارلمانی شوروی فردا به ایران می‌آید

هیئت پارلمانی شوروی مرکب از چهارده تن به ریاست قومایف، ساعت 3 بعدازظهر فردا با هواپیما وارد تهران خواهد شد.
هیئت پارلمانی شوروی از طرف آقای مهندس شریف‌امامی، رئیس مجلس سنا، به دعوت مشترک دو مجلس از ایران دیدن می‌کنند و این پاسخ به دیدار هیئت پارلمانی ایران به شوروی است که تابستان گذشته به ریاست آقای مهندس شریف‌امامی از آن کشور دیدن کرد.
اعضای هیئت پارلمانی روز سه‌شنبه به حضور شاهنشاه شرفیاب خواهند شد و فردا شب از طرف رئیس مجلس سنا ضیافتی به شام در هتل هیلتون به افتخار آنان ترتیب خواهد یافت.
هیئت پارلمانی شوروی مدت ده روز در ایران اقامت خواهند کرد و از فعالیت‌های عمرانی دیدن می‌کنند.
آقای گرگوری زایتسف، سفیر شوروی در ایران که مدت مأموریتش به پایان رسیده و قرار بود در پایان هفته گذشته تهران را به مقصد مسکو ترک کند، بازگشت خود را به همین مناسبت به تعویق انداخته است.[10]
 

دو گاوکش به حبشه می‌روند

شرکت تعاونی گوشت گاو از کشور حبشه 2500 تن گوشت گاو خریداری کرد و دو نفر کشتارکننده ایرانی برای کشتار این گاوها به طریقه اسلامی به کشور حبشه اعزام می‌شوند.[11]
 

ایران و کویت در تعیین فلات قاره به توافق رسیدند

روزنامه‌های امروز کشور نوشتند: ایران و کویت سرانجام به موجب اعلامیه مشترک پایان سفر امیر کویت، که دیشب در تهران و کویت انتشار یافت، بر سر تعیین حدود فلات قاره به توافق رسیدند.
از چگونگی توافق ایران و کویت در تعیین آب‌‎های شمال خلیج فارس برای بهره‌برداری از منابع نفت آن هیچ گونه اطلاعی انتشار نیافته است.
برای تعیین حدود فلات قاره و منطقه فعالیت دو کشور مذاکراتی از دو سال پیش بین ایران و کویت آغاز شد و سرانجام به نتیجه نهایی رسید.
ایران و عربستان نیز دو سال قبل به اختلافات خود در مورد حدود فلات قاره پایان بخشیده بودند.[12]
 

جنگل‌های شمال آتش گرفته است

روزنامه «اطلاعات» نوشت: طوفان گرم در نقاط مختلف کشور مخصوصا در شهرهای شمال همچنان ادامه دارد و علاوه بر آتش زدن جنگل‌ها خرابی‌هایی نیز به بار می‌آورد. دیشب بر اثر شدت وزش باد گرم در چندین نقطه دیگر از جنگل‌های شمال آتش‌سوزی رخ داد که هنوز هم ــ ساعت 10 صبح ــ ادامه دارد.
خبرنگار ما در رودبار گیلان گزارش داد: وزش باد گرم و شدید در رودبار و تمام نواحی اطراف و همچنین حریق جنگل‌های «راجعون» و «سعیدان» هنوز ادامه دارد.
امروز شدت طوفان گرم افزایش یافته و به همین جهت آتش‌سوزی جنگل‌های اطراف این شهرستان توسعه یافته و فعلا حریق قسمتی از جنگل‌های راجعون و سعیدان را در کام خود گرفته و می‌سوزاند.
علاوه بر آن بر اثر شدت طوفان حریق به جنگل‌های «شیرجان»، «درفک» و «دفراز» هم سرایت کرده و قسمت وسیعی از این جنگل‌ها دچار حریق شده است.
دیشب پنجاه نفر سرباز از رشت براى کمک به یکصد نفر سربازانی که از پادگان منجیل جهت اطفای حریق جنگل‌های رودبار عزیمت کرده بودند وارد رودبار شدند و عازم جنگل‌های حریق‌زده شدند.
 

شش جنگل می‌سوزد

خبرنگار ما در گزارش دیگری اطلاع داد: طوفان باد گرم در رودبار هر لحظه شدت می‌یابد و بر وسعت دامنه حریق جنگل‌ها افزوده می‌شود. امروز حریق به جنگل شیرکوه نیز سرایت کرد و هم‌اکنون در اطراف رودبار شش جنگل بزرگ در کام آتش می‌باشد.
ساعت ۹ صبح امروز آقای حشمتی، رئیس جنگلبانی رودبار، به پادگان منجیل مراجعه کرد و برای کمک به اطفای حریق جنگل‌ها از پادگان استمداد نمود. علاوه بر یکصد نفر سربازان قبلی امروز نیز یکصد نفر سرباز دیگر از پادگان منجیل عازم جنگل‌های حریق‌زده شدند.
فعلا 250 نفر سرباز و عده زیادی از مأموران جنگلبانی و گارد جنگل و صدها نفر اهالی رحمت‌آباد رودبار و دهات اطراف در تلاش برای مهار کردن حریق می‌باشند.
 
به بیابان‌ها گریخته‌اند
خبرنگار ما در بندر پهلوی گزارش داد: از شدت طوفان گرم اغلب اهالی بندر پهلوی و شهرستان هشتپر به بیابان‌ها و جنگل‌ها پناه برده‌اند. درحالی‌که هر لحظه امکان دارد جنگل‌ها بر اثر شدت طوفان گرم آتش بگیرد. هنوز حریق یک جنگل خاموش نشده جنگل دیگری آتش می‌گیرد.
 

استمداد از جنگل‌نشینان

وزارت منابع طبیعی از کلیه جنگل‌نشینان استمداد طلبید که در این موقع که سرعت باد بیش از ۷۰ کیلومتر در ساعت اندازه‌گیری شده و هوا آفتابی و توأم با بادهای گرم است، از روشن نمودن آتش در جنگل خودداری نمایند.
سخنگوی وزارت منابع طبیعی گفت: در حال حاضر متأسفانه ۱۱ نقطه از جنگل‌های شمال دچار آتش‌سوزی می‌باشد و به همین جهت تمام افراد گارد جنگل و جنگلبانان و ۲۵۰ سرباز از پادگان منجیل مشغول مهار نمودن آتش هستند. مناطقی که اکنون آتش‌سوزی در آنها وجود دارد عبارت‌اند از: امامزاده هاشم، سیدان، هفت عنان، چابک سر، دره چالوس، هشتاد تن نوشهر، قلعه گردن شهسوار، قسمتی از کلاردشت، نمک کلاغی، کته، لندگان و حومه قلعه گردن.
سخنگوی مذکور در پایان گفت متأسفانه در حال حاضر ارتباط تلفنی با شمال قطع شده و دستورات وزارت منابع طبیعی با استفاده از بیسیم به شمال صادر می‌شود.[13]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 24 دی 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ مسجد هدایت، ج 1، ص 281.
[2]. منوچهر قره‌گوزلو در سال 1345ش رئیس سازمان تربیت بدنی شد.
[3]. عباس مهاجرانى، فرزند حسین، در سال 1306ش در همدان به دنیا آمد. علوم حوزوى را در مدارس آخوند در همدان و حوزه علمیه قم و مدرسه مروى تهران طی کرد و موفق به اخذ دکتراى فلسفه و معقول و منقول گردید. شیخ عباس مهاجرانى در سال 1339 از طرفداران آیت‌الله‌ کاشانى بود و در بیشتر جلسات منزل وی و مظفر بقائى شرکت و از اوضاع کشور و دولت‌هاى وقت انتقاد مى‌کرد.
ساواک در سال 1339 اقدام به تحبیب او نمود، که متعاقب آن نام‌برده در سخنرانى‌هاى خود مواضع ملایمى را نسبت به دولت اتخاذ کرد و در سال 1340 به ساواک احضار و در مصاحبه‌اى اظهار کرد: «آرزوى سیاسى من بقاى قانون اساسى است و معتقدم که دو مقام ارجمند باید محفوظ بماند: شاه و مرجع تقلید».
ساواک در همان سال اعلام کرد: «مهاجرانى از وعاظ متبحر تهران بوده که در گذشته انتقاداتى مى‌نموده و پس از روى کار آمدن دولت دکتر امینى مورد توجه امینى بوده و در تمام مجالس مذهبى که از طرف دولت و سازمان‌هاى دولتى تشکیل مى‌شده، بنابر دستور امینى از یادشده دعوت به عمل مى‌آمده و از آن زمان طبق آموزش ساواک علاوه بر اینکه در جلسات مخالف شرکت مى‌نماید، با ساواک هم همکارى دارد و حسب‌الامر تیمسار ریاست ساواک تحبیب گردیده است».
شیخ عباس مهاجرانى در اسفند 1342 در یک سخنرانى از آزادى زنان ایران و انطباق آن با موازین شرع دفاع کرد و در سال 1343 در مجلس ترحیم حسنعلى منصور شرکت و در مدح و ثناى او سخنرانی و براى سلامتى شاه دعا کرد.
وی در سال 1350 به دنبال انتشار فتواى امام خمینى(ره) مبنى بر کمک به خانواده زندانیان، درصدد طرحى به منظور خنثى نمودن این فتوا بود. وى از وعاظ موافق رژیم و در سال 1357 مدیر کل سپاه دین در سازمان اوقاف بود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عباس مهاجرانی در دادگاه انقلاب به خلع لباس، هشت سال زندان، سپردن وثیقه برای تعهد پرداخت معادل کلاهبرداری‌هایی که کرده و بعدا روشن خواهد شد و استرداد حقوق ایام مدیریت سپاه دین و انفصال دائم از خدمت اوقاف و عدم اعطای حقوق بازنشستگی محکوم شد. وی همچنین با توجه به فرمان امام از زندان آزاد شد.
«کیهان» در این روز نوشت: بر اساس اسناد و مدارکی که در دادگاه مهاجرانی به‌دست آمد فاش شد وی با تشکیل سپاه دین، روحانی‌نمایان را تعلیم می‌داد و به نقاط مختلف مملکت گسیل می‌کرد تا از راه روحانیت اسلام و علمای راستین را تضعیف کند.
[4]. اللهیار صالح به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 383.
[5]. اطلاعات، ۲۴ دی ۱۳۴۶، ص ۲۰.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان، ص ۱۷.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان، صص ۱ و ۱۷.
 
https://iichs.ir/vdcg7u9x.ak9nn4prra.html
iichs.ir/vdcg7u9x.ak9nn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما