پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
سخن درباره تکاپوی شهید دکتر مصطفی چمران در لبنان، از کارنامه امام موسی صدر در ارتقای شرایط زیستی شیعیان این کشور جدا نیست. امامِ فقید در این عرصه، چه کرد و از چه شیوههایی بهره گرفت؟
بسم الله الرحمن الرحیم. امام موسی صدر نهضت قهرمانانه خود را با تکیه بر آگاهی و وحدتی بینظیر آغاز کرد و فریادهای او از مناطق مختلف کشور لبنان، از مساجد تا کلیساها به گوش میرسید و اصلاح ساختار قدرت سیاسی در لبنان، مهمترین دغدغه او در مسیر احقاق حقوق شهروندی شیعیان بود. ایشان توانست جنبش مطالبات ملی را در لبنان پایهگذاری کند و راه و روشی جدید و مسیری روشن، پیش پای شیعیان این کشور باز کند و در دل آنها، امید ایجاد نماید. امام با درک خلأ وحدت، برای پشتیبانی از مردم لبنان وارد فعالیتهای اجتماعی و سیاسی شد و پس از مدت کوتاهی، با آگاهی و تکیه بر جامعه مشتاق و پرانگیزه آن روز، حرکت کمنظیر خود را آغاز نمود.
پیش از امام موسی صدر، مردم جبلعامل وضعیت و سرنوشت نامطلوب خود را به چشم میدیدند، اما عملا اتفاق مثبتی نمیافتاد، ولی با آغاز عصر بیداری در این کشور، به ایجاد دولت ملی همت گماردند که بذر روشنگری دراینباره، توسط آن عزیز در ذهنها و دلها کاشته شد. جالب اینجاست که بیشتر طوایف در لبنان تلاش می کردند که امام موسی صدر در اهداف خود ــ که تحقق مطالبات همه ملت بود ــ شکست بخورد! اما اندیشه ایشان، که از منبع الهی نشأت میگرفت و همه را به وحدت، همبستگی و تعامل فرا میخواند، رفته رفته در لبنان نهادینه شد و مورد اقبال مردم قرار گرفت. مهمترین محور فعالیتهای آن بزرگوار، مبتنی بر تأسیس مؤسسات اقتصادی و اجتماعی برای طوایف مختلف مردم لبنان، بهویژه محرومان این کشور بود. رفته رفته شهروندان لبنانی، در اندیشه و طریق امام موسی صدر، خواستهها و مطالبات خود را متبلور یافتند و متوجه شدند که با پیروی از او میتوانند به حقوق خود دست یابند. امام توانست در سال 1969 و با رأی مردم علاقهمند، مجلس اعلای شیعیان لبنان را ایجاد کند و ریاست آن را به عهده گیرد و از این طریق، دغدغههای خود درباره مردم منطقه جبلعامل را مطرح و مطالبات آنها را پیگیری نماید. صدر همواره از مشکلات جنوب لبنان، بهویژه هجوم وحشیانه صهیونیستها به این منطقه نگران بود. او در تحکیم وضعیت جنوب، بر لزوم مقاومت در برابر اشغالگران تأکید میکرد و بحران این منطقه را بحران همه کشور میدانست و به پرورش نیروی انسانی کارآمد برای دفاع از این نقطه پرداخت، که
شهید دکتر مصطفی چمران در زمره آنها بود. دعوت او برای مبارزه با رژیم صهیونیستی، هر روز گسترش بیشتری پیدا کرد و به همبستگی ملی منتهی شد. ایمان به خدا، سازماندهی و وحدت بر اساس دستورات دینی، محورهای اصلی فعالیتهای امام صدر بودند. ایشان توانست هویت جدیدی را در
تاریخ معاصر لبنان تعریف کند، که از نمادهای آن دفاع و مقاومت در برابر اسرائیل و پیروزی بر رژیم صهیونیستی است. ایشان صهیونیستها را بزرگترین خطر برای جهان اسلام، جهان عرب و فرهنگ اسلامی میدانست و همواره بر لزوم مقاومت در برابر آنها، تا دستیابی به صلح و ثبات و امنیت پایدار در خاورمیانه تأکید میکرد. به نظرم شهید دکتر چمران، در چنین بستری توانست به فعالیت بپردازد و توفیقات زیادی به کف آورد.