[2] . همان، صص 1 و 14. نگارش یک گزارش در یکی از جراید لندن پیرامون یک مسئله اقتصادی بینالمللی و یا مرتبط با یکی از کشورهای خاورمیانه امر بعیدی نیست، ولی زمانی که این گزارش به عملکرد یک فرد خاص اختصاص مییابد و حالت «رپرتاژ آگهی» به خود میگیرد قابل توجه و تأمل دقیق است.
کافی است به اسناد ساواک در بازه زمانی نگارش و انتشار این گزارش دقت کنیم.
بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 22 آبان 1345 «با تحقیقاتی که به عمل آمد گفته شده است
رشیدیانها از 25 سال قبل به طرفداری از سیاست انگلیس گراییده و پیرامون ماجرایهای سیاسی نیز بدون اینکه عملا وارد عمل شوند توسط ایادی خود تلاشهای لازم را معمول. در مورد مسافرت آقای سیفالله رشیدیان نیز چنین اظهار نظر شده است که مشارالیه همهساله چندین بار به انگلستان عزیمت میکند».
این گزارش میافزاید: «اطلاع بررسینشده حاکی است که آقای سیفالله رشیدیان دو روز قبل از عزیمت به انگلستان در منزل آقای علوی چشمپزشک، که عضو بینالمللی چشمپزشکان لندن و از طرفداران انگلیسها میباشد، میهمان بوده و در این جلسه چند نفر از دوستان انگلیسی آقای دکتر علوی نیز که تاکنون شناخته نشدهاند حضور داشتهاند. از طرفی آقای علوی در چند سال قبل میهماندار خانم لم تن (دوشیزه لم تن جاسوسه انگلیس) [: لمبتون] بوده در زمان حکومت
مصدق چندین مرتبه به ایران وارد و در خلال مدت اقامت علاوه بر آقای علوی، آقایان رشیدیانها نیز میهماندار مشارالیها بودهاند».
در ادامه گزارش آمده است: آقای رشیدیان از طریق لبنان پس از سه روز اقامت در بیروت به لندن عزیمت و گفته شده ممکن است این مسافرت با موضوع نفت و مسئله کمبود مهلت کنسرسیوم بیارتباط نمیباشد».
رک:
رشیدیانها به روایت اسناد ساواک، ج 3، ص 344.
در همین باره ساواک طی گزارشی دیگر به تاریخ 29 آبان 1345 تصریح دارد: «اطلاع واصله حاکی بود که سیفاله رشیدیان، مدیرعامل بانک تعاونی توزیع، هفته گذشته به لبنان مسافرت مینماید، لکن از صحبتهایی که در مورد مسافرت وی به عمل میآید گفته میشود رشیدیان برای انجام یک مأموریت فوقالعاده به لندن رفته است و این موضوع با کار نفت بیارتباط نیست.
همچنین اظهارنظر میشود که پای انگلیسها مجددا به ایران بازخواهد شد و به نفوذ چندساله آمریکاییها در ایران خاتمه خواهند داد».
رک:
رشیدیانها به روایت اسناد ساواک، ج 3، ص 347.
در گزارشی به تاریخ 17 مهر 1345 نیز میخوانیم: «روز چهارشنبه 13 /7 /45 جلسه با حضور شش نفر در منزل دکتر امینی تشکیل گردید. افراد شناختهشده آقایان سروش، دکتر ناظرزاده کرمانی و محمدرضا خرازی، نماینده اسبق مجلس شورای ملی، بودند... در خارج از جلسه حسین رنجبر به منبع اظهار داشته گوشت در تهران پیدا نمیشود و رشیدیان با دریافت چهارمیلیون از شاه وضع را از سابق بدتر کرده است...».
رک:
علی امینی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 239.
این گزارشها و گزارشهای متعدد دیگر، که در همین بازه زمانی، یعنی از مهر تا آذر 1345، توسط مخبران و مأموران ساواک تهیه شده است، همه نشان از آن داشت که رشیدیان برای یک مأموریت عازم لندن بوده است؛ مأموریتی که به باز کردن هر چه بیشتر پای انگلیس در ایران مرتبط میشد. با توجه به گزارش منتشرشده در یکی از جراید لندن پیرامون عملکرد «سیفالله رشیدیان» به نظر میرسد که او در این مأموریت به سنّت دوره پهلوی، دَم تعدادی از مطبوعات را برای تبلیغ خود نیز دیده بود!