گزارش ساواک درباره مقلدین مراجع در بخش‌های مختلف کشور!/ مذاکرات مهم ایران و انگلستان آغاز شد/ آینده خلیج فارس/ اشرف پهلوی: طرح قانونی خدمت دختران در سپاه دانش تقدیم مجلس خواهد شد/ صدور فرمان ریاست دانشگاه تهران/ تغییرات جدید وزارت خارجه/ وزیر آموزش و پرورش عربستان به تهران می‌آید/ با ورود دو تن از کارشناسان آمریکایی به تهران؛ مذاکرات تبدیل آب شور به شیرین آغاز شد/ دانشکده اقتصاد تأسیس شد/ به دستور اشرف پهلوی: اساسنامه سازمان زنان تغییر می‌کند/ نصب شبکه مخابرات امواج کوتاه آغاز شد
۲۰ آبان ۱۳۴۶

 

گزارش ساواک درباره مقلدین مراجع در بخش‌های مختلف کشور!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 20 آبان 1346 «قبل از ظهر روز 16 /8 /46 آیت‌الله حاج شیخ یحیی طالقانی به اتفاق برادرش آیت‌الله شیخ عبدالله طالقانی، آیت‌الله حاج سیدمرتضی علم، آیت‌الله سیدصادق شریعتمداری، و چند نفر دیگر از اهالی محل در منزل آیت‌الله شیخ عبدالصمد خوئی اجتماع داشتند.
در این مجلس به پیشنهاد آیت‌الله شیخ یحیی طالقانی تصمیم گرفته شد که حجت‌الاسلام سیدجواد سیدفاطمی، یکی از پیش‌نمازان نازی‌آباد، از جامعه روحانیت طرد گردد و همچنین راجع به دستگاه ماشین کشتارگاه و نحوه کار او صحبت و قرار بر این شد که بعد از اطلاع کافی از وضع دستگاه کشتارگاه، که قرار است فرزند آیت‌الله خوئی تحقیق و در اختیار آقایان گذارده شود، تصمیم بگیرند.
تصمیم روحانیون نام‌برده بالا در طرد نمودن سیدجواد فاطمی به علت برگزاری جشن تاج‌گذاری، که در روز مبعث در مسجد خودش واقع در نازی‌آباد انجام داده، می‌‎باشد.
ضمنا در این جلسه آیت‌الله حاج سیدابراهیم میلانی، عموزاده آیت‌الله میلانی، نیز شرکت داشت و راجع به نفوذ شریعتمداری و میلانی و گلپایگانی و نجفی صحبت شد و آیت‌الله علم اظهار داشت: در آذربایجان مخصوصا ساکنین دهات آنجا بیشتر مقلد شریعتمداری هستند و دلیلش هم آن است که شریعتمداری عده‌ای اشخاص ناباب ... را در اطراف خود جمع‌آوری نموده که با زبان‌بازی دهاتی‌ها را مقلد او کرده‌اند و اما میلانی در بازار تبریز مقلد زیاد دارد و گلپایگانی طرف اصفهان و عده‌ای در بازار تهران مقلد و خواستار دارد؛ نجفی نیز در قم و تهران و بعضی شهرستان‌های استان فارس مقلدینی دارد. روی‌هم‌رفته مقلدین شریعتمداری از سایرین زیادتر است و در ضمن در رشت و اطراف آن نیز مقلدینی دارد.
موقعی که این صحبت‌ها در میان بود هنوز آیت‌الله سیدصادق شریعتمداری به مجلس وارد نشده بود و بعد از اینکه آمد راجع به سیدهادی خسروشاهی صحبت کرد و گفت: دیگر نباید او را در میان خودمان راه بدهیم و باید به‌شدت او را طرد کنیم و افزود که طرفداران خسروشاهی از جمله حاج حسین فرشی و دباغیان و علاءالدین موسوی برای استفاده خود هیئت مجاهدین اسلام را تشکیل داده و از خسروشاهی حمایت می‌کنند و باید آنها را نیز گوشمالی داد.[1]
 

مذاکرات مهم ایران و انگلستان آغاز شد

وزیر مشاور امور خاورمیانه انگلستان، گوری رابرتس، هنگام ورود به تهران گفت: بریتانیا از تمام کشورهای اطراف خلیج فارس انتظار دارد که در حفظ و تحکیم صلح در این منطقه از جهان، پس از خروج قوای بریتانیا بکوشند.
وزیر مشاور انگلستان مسافرت خود به ایران و امارات خلیج فارس را یک «دیدار دوستانه» نامید. وی گفت: هنگامی که دو ماه قبل به این سمت منصوب گردید به وی خاطرنشان شد که خاورمیانه و این قسمت از جهان مسئولیت مخصوص وی خواهد بود.
وزیر مشاور امور خاورمیانه انگلستان ادامه داد: برای آشنا شدن بیشتر به مسئولیتم تصمیم گرفتم که اولین دیدار از خاورمیانه را به دیدار از امارات خلیج فارس اختصاص دهم تا بتوانم اطلاعات لازم را درباره این کشورها و مردم آن به‌دست آورم و با رهبران آنان نیز آشنایی پیدا کنم. بعد از دیدار از امارات خلیج فارس به ایران آمده‌ام که طی اقامت سه‌روزه خود، با سفیر بریتانیا و وزیران مختلف دولت شاهنشاهی پیرامون چگونگی توسعه روابط دوستانه و منافع دوجانبه که هم‌اکنون بین دو کشور وجود دارد، مذاکره نماییم.
آقای رابرتس ادامه داد: روابط ما حقیقتا عالی است و مذاکرات ما نیز بر اساس همین روابط حسنه خواهد بود.
 

آینده خلیج فارس

از آقای رابرتس درباره آینده خلیج فارس پس از خروج بریتانیا از عدن و سپس از خلیج فارس سؤال شد. وی پاسخ داد: صلح و امنیت با همکاری کامل تمام کشورها در این منطقه حفظ خواهد شد.
درباره بهبود روابط اخیر مصر و بریتانیا از آقای رابرتس سؤال شد که آیا بریتانیا با بهبود این روابط در سیاست آینده خود تغییراتی داده است؟ رابرتس در پاسخ جواب منفی داد. وی گفت: بریتانیا استطاعت این را ندارد که هر روز به خاطر هر مسئله‌ای سیاست خارجی خود را عوض کند!
بعد از ظهر روز پنجشنبه هنگام ورود وزیر مشاور امور خاورمیانه کابینه کارگری انگلستان، آقای افشار معاون وزارت امور خارجه، سر دنیس رایت سفیر بریتانیا در تهران و چند تن از مقامات آن سفارت از وی استقبال کردند.
آقای رابرتس قبل از ظهر امروز در کاخ نخست‌وزیری با آقای امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، ملاقات و تبادل نظر نمود و آن‌گاه برای صرف ناهار و ملاقات با آقای اردشیر زاهدی، وزیر خارجه، به کاخ وزارت امور خارجه رفت.
احتمال می‌رود آقای رابرتس فردا با شاه دیدار کند. وی دیروز پس از امضای دفتر مخصوص شاه، تاج گلی نثار آرامگاه رضاشاه نمود.[2]
 

اشرف پهلوی: طرح قانونی خدمت دختران در سپاه دانش تقدیم مجلس خواهد شد

اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران، در مصاحبه با خبرنگار رادیو لندن گفت: زنان ایرانی بایستی شایستگی خود را نشان دهند تا پست‌های بالای مملکت را اشغال کنند. خدمت زنان و دختران در سپاه‌های دانش یک وظیفه ملی است.
به گزارش روزنامه «اطلاعات» این مصاحبه در تهران انجام گرفته و دیشب از رادیو لندن پخش شد.
والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در پاسخ این سؤال خبرنگار رادیو لندن، که مهم‌ترین و درخشان‌ترین موفقیت‌های سال‌های اخیر زنان چیست، گفت: مهم‌ترین موفقیت زنان ایرانی به‌دست آوردن حق رأی دادن و انتخاب شدن بود که پنج سال پیش به وسیله شاهنشاه رسما اعلام شد و در انتخابات سال 1342 شش نفر نماینده زن در مجلس شورای ملی و دو نفر در سنا انتخاب شدند، اما این موفقیت به خودی خود هدف محسوب نمی‌شد و من همیشه توجه زنان ایران را چه به وسیله سازمان زنان و چه به وسیله مطبوعات به این موضوع جلب کردم که موفقیت فردی آنها بر این نیست که حتما وکیل یا سناتور و یا وزیر و یا مدیر کل بشوند. این مقامات عالی در دسترس ایشان هست، ولیکن آنها بایستی مثل مردها مدارج لازم را طی کنند و شایستگی و لیاقت خود را در قسمت‌های مختلف نشان بدهند.
بعد از والاحضرت راجع به فعالیت سپاهیان دانش زنان و نقش آنان سؤال شد؛ والاحضرت گفتند: طرح قانونی مربوط به دختران، که به‌زودی به مجلس خواهد رفت، شاید از بی‌سابقه‌ترین تصمیمات باشد. این برنامه در نتیجه تجربه کافی از فعالیت‌های موفقیت‌آمیز سپاهیان دانش به‌وجود آمده است؛ به این معنی تجربه نشان داد به علت سنن قدیمی، جوانان سپاهی دانش فقط با مردان می‌توانند تماس داشته باشند، حال آنکه زن ایرانی، که نیمی از نیروی انسانی مملکت را تشکیل می‌دهد، باید نه تنها باسواد بشود، بلکه به نوع زندگی جدید و مسائل مربوط به بهداشت و فرهنگ آشنا گردد.
با موقعیت فعلی چاره‌ای جز این نیست که زنان و به‌خصوص دختران جوان و تحصیل‌کرده این وظایف ملی را به عهده بگیرند. نتایج حاصله از چنین کاری از یک طرف بیدار کردن حس هماهنگی در انجام وظایف ملی در میان دختران دیپلمه است و از طرف دیگر باسواد کردن زنان روستایی به وسیله دخترانی که از وسایل تحصیل و مد لباس جدید بهره‌مند می‌باشند.[3]
 

صدور فرمان ریاست دانشگاه تهران

روزنامه «اطلاعات» نوشت: بنا به پیشنهاد هیئت امنای دانشگاه تهران از طرف شاهنشاه آریامهر فرمان ریاست دانشگاه تهران به نام آقای دکتر جهانشاه صالح شرف صدور یافت.
طبق بند الف ماده سه قانون تشکیل و اختیارات هیئت امنای دانشگاه تهران مدت ریاست دانشگاه پنج سال است.[4]
 

تغییرات جدید وزارت خارجه

در احکام جدید وزارت خارجه عنوان مدیرکل حذف شد و به جای آنها از سرپرست استفاده گردید.
احکام این انتصابات از طرف وزیر امور خارجه صادر گردید: آقایان احمد ظهیر سفیر سابق ایران در هلند سرپرست اداره کل کنفرانس‌ها، دکتر فریدون دیبا سفیر سابق ایران در بروکسل به سمت رئیس اداره پذیرایی‌ها، علیرضا هروی به سمت رئیس اداره چهارم سیاسی، هوشنگ رضوی به سمت رئیس اداره چهارم سیاسی، کیومرث وزین سرپرست اداره بورس‌ها و مبادلات فرهنگی، هوشنگ صفی‌نیا سرپرست اداره گذرنامه و روادید، دکتر امیر اصلانی عضو هیئت اداره پذیرایی‌ها، جعفر ندیم سرپرست اداره سازمان‌های بین‌المللی، افتخار مقدم سرپرست اداره امور اقتصادی و دکتر حسین داودی سرپرست اداره روابط فرهنگی و علی‌محمد شاپوریان رئیس اداره وابستگی‌های مطبوعاتی.[5]
 

وزیر آموزش و پرورش عربستان به تهران می‌آید

ساعت ۱۱ بعد از ظهر امروز آقای شیخ حسن آل الشیخ، وزیر آموزش و پرورش عربستان سعودی، به اتفاق یک هیئت فرهنگی به دعوت رئیس دانشگاه پهلوی و آقای دکتر هدایتی، وزیر آموزش و پرورش، با هواپیما وارد تهران می‌شوند.
این هیئت در مدت یک هفته اقامت خود در تهران و ایران از تأسیسات فرهنگی و آموزشی تهران و دانشگاه پهلوی بازدید خواهند کرد و موافقت‌نامه فرهنگی ایران و عربستان سعودی و همچنین قرارداد ساختمان دانشکده پزشکی و بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی ریاض بین دو کشور ایران و عربستان سعودی به امضا خواهد رسید.[6]
 

با ورود دو تن از کارشناسان آمریکایی به تهران؛ مذاکرات تبدیل آب شور به شیرین آغاز شد

جراید امروز کشور نوشتند: دو تن از کارشناسان و مهندسان شیرین کردن آب شور امریکا وارد تهران شدند و بعد از ظهر امروز به اتفاق وابسته علمی سفارت امریکا با وزیر آب و برق مذاکره کردند.
در مسافرت اخیر شاهنشاه آریامهر به آمریکا بین معظم له و پرزیدنت جانسون مذاکراتی انجام گرفت و قرار شد آمریکا هیئتی را برای مذاکره درباره شیرین کردن آب شور نواحی جنوبی ایران به تهران اعزام نماید.
پس از این توافق، نمایندگان وزارت آب و برق و وابسته علمی سفارت آمریکا مذاکراتی را در تهران آغاز کردند تا سرانجام دو نفر از کارشناسان فوری برای تعیین رئوس مسائل مربوط به شیرین کردن آب به تهران آمدند.
این دو نفر در تهران با وزارت آب و برق مذاکره می‌کنند و دستور کار هیئت اعزامی بعدی را روشن خواهند کرد.
ایران مایل است در سواحل خلیج فارس تأسیساتی برای شیرین کردن آب شور دائر نماید. مشکل اصلی این هدف این است که قیمت شیرین کردن آب شور گران تمام می‌شود و دولت کوشش می‌کند هرچه ممکن است از تجربیات و اطلاعات علمی آمریکا برای تهیه ارزان آب شیرین استفاده کند.
آخرین تجربیات و کشفیات علمی آمریکا اخیرا توسط پرزیدنت جانسون در کمیسیون انرژی آمریکا اعلام شد.
رئیس‌جمهوری آمریکا اظهار داشت: اکنون وقت آن رسیده است که یک کارخانه اتمی تبدیل آب شور به آب شیرین، که هر روز میلیون‌ها گالن آب گوارا و مقادیر زیادی برق تولید کند، تأسیس شود![7]
 

دانشکده اقتصاد تأسیس شد

یک دانشکده جدید به دانشکده‌های دانشگاه تهران اضافه شد.
دانشکده جدید، دانشکده اقتصاد است که تاکنون یکی از رشته‌های مربوط به دانشکده حقوق بود و اینک به صورت دانشکده مستقل درآمد و از این پس مسائل مربوط به اقتصاد زیر نظر این دانشکده اداره خواهد شد.
به منظور بالا بردن سطح تعلیمات اقتصادى و هماهنگ ساختن آن با ترقیات روزافزون اقتصادی کشور، دانشگاه تهران تصمیم به دایر کردن دانشکده اقتصاد گرفته است و از طرف آقای دکتر صالح، رئیس دانشگاه تهران، آقای دکتر حسین پیرنیا، استاد دانشگاه تهران و رئیس مؤسسه تحقیقات اقتصادی، مسئول تشکیل و سرپرستی دانشکده اقتصاد شده است.
برای تأسیس این دانشکده محلی خارج از دانشگاه تهران در نظر گرفته شده و به‌زودی به محل جدید انتقال می‌یابد.[8]
 

به دستور اشرف پهلوی: اساسنامه سازمان زنان تغییر می‌کند

روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز کسب اطلاع شد که تشکیلات و مواد و مفاد اساسنامه سازمان زنان ایران با توجه به نیازهای جامعه زنان ایران برای هماهنگی با انقلاب شاه و مردم به کلی تغییر می‌کند.
تغییر اساسنامه سازمان زنان به دستور و الاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران، صورت می‌گیرد. به همین مناسبت امروز از طرف دبیرکل سازمان زنان ایران برای کلیه شعب این سازمان بخشنامه‌ای صادر گردید تا نمایندگان خود را جهت شرکت در مجمع عمومی فوق‌العاده سازمان، که روز 14 آذر با شرکت کلیه اعضای انفرادی نمایندگان جمعیت‌های عضو در سالن محمدرضاشاه پهلوی تشکیل خواهد شد، به تهران اعزام دارند.
دستور جلسه مجمع فوق‌العاده سازمان تغییر اساسنامه و استماع گزارش دبیرکل خواهد بود.[9]
 

بین شهرهای بزرگ ایران؛ نصب شبکه مخابرات امواج کوتاه آغاز شد

بین تهران، اهواز، بابل، رشت و مشهد به وسیله یک مؤسسه ژاپنی شبکه مخابرات امواج کوتاه «میکروویو» نصب می‌شود و سازمان جدید پست ایران را بلژیکی‌ها پیاده می‌کنند.
آقای مهندس ستوده، وزیر پست و تلگراف، عصر امروز به دعوت دولت ژاپن به آن کشور عزیمت کرد.
در این سفر، وزیر پست و تلگراف از ایستگاه‌های مخصوص تماس با اقمار مصنوعی، مراکز ارتباطات ژاپن، خطوط سراسری سازمان پست و تلگراف و کارخانجات سازنده کشور ژاپن دیدن خواهد کرد.
وزارت پست و تلگراف ایران به موجب قراردادی امر احداث شبکه مخابرات امواج کوتاه «میکروویو» را بین تهران و اهواز، تهران و بابل، تهران و رشت، تهران و مشهد به یک مؤسسه ارتباطی ژاپنی واگذار کرده و این مؤسسه هم‌اکنون ساختمان و نصب این شبکه را آغاز کرد.
همچنین دولت ایران به منظور اصلاح امور پست ایران با دولت بلژیک قراردادی امضا کرد و کارشناسان این دولت با اجرای قراردادی طولانی و کوتاه‌مدت سازمان جدید پست ایران را پیاده می‌کنند.[10]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 20 آبان 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 479.
[2]. اطلاعات، 20 آبان 1346، صص 1 و 17. 
[3]. همان‌جا. 
[4]. همان، ص 20.
[5]. همان‌جا. 
[6]. همان‌جا. 
[7]. همان‌جا. 
[8]. همان‌جا. 
[9]. همان، ص 4.
[10]. همان‌جا. 
 
https://iichs.ir/vdcdj90x.yt0ks6a22y.html
iichs.ir/vdcdj90x.yt0ks6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما