ساحل نجات در دریای طوفانی خاورمیانه/ انقلاب اداری توجه دولت را به خود معطوف کرده است!/ سرعت عمل در وزارت خارجه به وسیله دستگاه تلکس!/ با اجرای برنامه چهارم مشکل مسکن تا حدود زیادی برطرف می‌شود!/ در محافل سیاسی تهران صحبت از تغییر شهردار است/ صفاری پیشکار ولیعهد می‌‎شود؟!/ پرونده‌های مهمی برای تعیین تکلیف از بایگانی خارج شده‌اند!/ دبیرخانه اوپک به ایران واگذار می‌شود؟!/ هیئت امنای دانشگاه تهران به دنبال تغییرات در حقوق رؤسای دانشکده‌ها!/ وزیر علوم در محاصره نامزدهای پست معاونت وزارتخانه!/ هویدا هر ماه با نمایندگان عضو حزب ایرانِ نوین جلسه خواهد گرفت!/ اعتراض تقی‌زاده به بازنشستگی استادان ممتاز!/ بهای لوازم یدکی انواع اتومبیل‌ها به وضع سرسام‌آوری ترقی کرده است!
۳ آذر ۱۳۴۶


ساحل نجات در دریای طوفانی خاورمیانه 

«تهران‌مصور» در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: آرامش و ثبات موجود اوضاع ایران، که یکی از اثرات ارزنده انقلاب شاه و ملت و سیاست مستقل ملی ایران است، هم‌اکنون کشور ما را به عنوان مستحکم‌ترین پایگاه صلح در منطقه پرآشوب خاورمیانه و در حقیقت به‌صورت ساحل نجاتی در این دریای طوفانی به جهانیان شناسانده و توجه همه محافل سیاسی عالم و شیفتگان صلح و امنیت را به کشور ما معطوف داشته است.
چنان‌که می‌دانید در دنیای امروز نه تنها آسیای جنوب شرقی، آمریکای لاتین، پاره‌ای از کشورهای اروپا، قسمت اعظم قاره آفریقا و اغلب کشورهای آسیایی با بحران و آشوب دست به گریبان‌اند و کشورهای خاورمیانه عربی در کنار انبار باروت قرار گرفته‌اند، بلکه هر یک از کشورهای دوست و همسایه ایران نیز با بحران‌ها و گرفتاری‌های گوناگونی روبه‌رو هستند که باعث تزلزل آرامش این کشورها شده و به‌ناچار در این کشورها قسمت بزرگی از نیروی مردم و دولت که بایستی صرف رفاه عمومی و عمران و آبادانی گردد در راه برطرف ساختن بحران‌ها به هدر می‌رود؛ مثلا کشور دوست و همسایه غربی ما ترکیه از مدت‌ها قبل با بحران قبرس رودرروست و چنان‌که در خبرهای این هفته ملاحظه کرده‌اید با آغاز برخورد بین نیروهای یونانی و تُرک در این جزیره یک بار دیگر بحران قبرس به صورت یک مشکل بین‌المللی و خطر حادی برای صلح جهانی درآمده است. در کشور دوست و همسایه جنوب شرقی ما پاکستان نیز مسئله کشمیر کماکان وجود دارد و هر روز مردم و رهبران این کشور را با مشکلات تازه‌ای روبه‌رو  می‌سازد. عراق همسایه دیگر ما همراه اردن، سوریه و سایر کشورهای منطقه عربی خاورمیانه پس از حوادث اخیر این منطقه در کنار یک آتشفشان خطرناک قرار گرفته‌اند. در عدن موج ترور همچنان حکم‌فرماست و نیروهای متخاصم یمن را به خاک و خون کشانده‌اند.
این تنها کشور ما ایران است که در اثر پیروی از سیاست مدبرانه شاهنشاه و در پیش گرفتن سیاست مستقل ملی نه تنها به کلی از این قبیل بحران‌ها و حوادث ناراحت‌کننده به دور است، بلکه با روش معین خود تکیه‌گاه و ملجأ امید همه علاقه‌مندان به حفظ صلح جهانی شده است. 
این ثبات و آرامش چنان‌که اشاره شد، موهبتی است که تنها در اثر سیاست متین و مدبرانه شاهنشاه آریامهر برای ملت ایران فراهم شده و راه مردم این مملکت را برای ساختمان یک ایران بزرگ و یک آینده درخشان و تابناک با آرامش خاطر گشوده است.[1]
 

انقلاب اداری توجه دولت را به خود معطوف کرده است!

«تهران‌مصور» در ادامه ستون «یادداشت هفته» این شماره خود به موضوع «انقلاب اداری» پرداخت و نوشت: انقلاب اداری در ایران و آماده ساختن دستگاه‌های دولت برای پیاده کردن برنامه چهارم یکی از مسائلی است که هم‌اکنون توجه دولت را به خود معطوف داشته است؛ زیرا برای این اقدام بزرگ تنها در اختیار داشتن امکانات مادی کافی نیست و ضرورت یک انقلاب اداری کاملا احساس می‌شود؛ البته مفهوم انقلاب اداری که شاهنشاه آریامهر نیز چند بار بدان اشاره فرموده‌اند این نیست که کارمندان را اخراج کنند، بلکه هدف آشنا ساختن کارمندان با شرایط جدید و تطبیق آنها با بر نامه‌های انقلابی مملکت است که بایستی با به دست آنها به مرحله عمل درآید. 
بدون تردید ممکن است در این کشتی عظیم که به‌سرعت به سوی آینده‌ای تابناک شراع کشیده است عده‌ای نتوانند خود را با این سرعت و پیشرفت تطبیق دهند؛ طبعا چنین افرادی بایستی کنار رفته و جای خود را به کسانی بدهند که با قدرت و استقامت و بدون مماطله و مماشات دست‌اندرکار اجرای برنامه‌های سنگین مملکتی شوند.
آنچه مسلم است، دستگاه اداری مملکت باید برای اجرای برنامه‌های انقلابی آماده و تجهیز گردد و در این میان مردم نیز وظیفه‌ای به عهده دارند و تنها همکاری مردم و مأموران دولت است که باعث اجرای دقیق و کامل پروژه‌های مختلف مملکتی خواهد شد.[2]
 

سرعت عمل در وزارت خارجه به وسیله دستگاه تلکس!

 «تهران‌مصور» نوشت: وزارت خارجه به وسیله دستگاه تلکس ارتباط دائمی با سفارتخانه‌های ایران در آمریکا (واشنگتن) و اروپا (لندن و پاریس) دارد و این ارتباط آن‌چنان است که بسیاری از خبرها و وقایع خاورمیانه را سفارت ایران قبل از خبرگزاری‌ها مطلع می‌شود و در بسیاری از امور مقامات آمریکایی انتظار دارند صحت اخبار خاورمیانه از طریق سفارت ایران تأیید گردد.[3]
 

با اجرای برنامه چهارم مشکل مسکن تا حدود زیادی برطرف می‌شود!

«تهران‌مصور» نوشت: در برنامه چهارم اعتبار فوق‌العاده قابل توجهی برای رفع مشکل کمبود مسکن در تهران و شهرستان‌ها پیش‌بینی شده است؛ به طوری که در صورت اجرای این برنامه مقدار زیادی از مشکلات مسکن در شهرها برطرف می‌شود. 
 
روزنامه کیهان - ۱۶ آذر ۱۳۵۵
روزنامه «کیهان» در ۱۶ آذر ۱۳۵۵ یعنی نُه سال بعد از وعده تهرانمصور به ریشهیابی مشکل مسکن میپردازد!
 
برای اجرای این منظور با جلب و به کار افتادن سرمایه‌های خصوصی وزارت آبادانی و مسکن و بانک رهنی با استفاده از اعتبارات زیادی که در برنامه چهارم به این امر اختصاص داده خواهد شد امیدوار هستند که دیگر مشکلاتی به نام مشکل مسکن وجود نداشته باشد.
 
روزنامه رستاخیز- 16 اردیبهشت 2535
برخلاف ادعای مجله «تهرانمصور» در آذر ۱۳۴۶ که مشکل مسکن با اجرای برنامه چهارم برطرف خواهد شد هویدا تا سال پایانی عمر دولت سیزدهساله خود همواره وعده حل مشکل مسکن را میداد!
 
شنیده می‌شود اهتمام مسئولان این وزارتخانه در این است که ساختمان‌های جدید و خانه‌ها به صورت آپارتمان‌های چند طبقه بنا شود؛ زیرا آپارتمان از نظر تأمین احتیاجات برای خانواده‌ها مناسب‌تر و آسان‌تر می‌باشد.[4]
 

در محافل سیاسی تهران صحبت از تغییر شهردار است/ صفاری پیشکار ولیعهد می‌‎شود؟!

«سپید و سیاه» نوشت: در محافل سیاسی تهران همچنان صحبت تغییر شهردار پایتخت به گوش می‌خورد. گفته می‌شود به سرتیپ صفاری شغل بسیار مهمی ارجاع خواهد شد و این شغل پیشکاری والاحضرت ولیعهد است.
 ناظران سیاسی عقیده دارند همان‌طوری که رضاشاه کبیر پس از تاج‌گذاری مودب‌الدوله نفیسی را پیشکار ولیعهد نمود، احتمال دارد شاهنشاه آریامهر نیز برای ولیعهد پیشکاری تعیین نمایند و در این مورد شانس سرتیپ صفاری[5] از سایر کاندیداها بیشتر است.
به قرار اطلاع وقتی که سمت جدید سرتیپ صفاری محرز گردید یکی از جوانان که فعلا معاونت نخست‌وزیری را بر عهده دارد به سمت شهردار انتخاب می‌گردد.
در محافل سیاسی تهران شایع است که شانس شهبازی، معاون نخست‌وزیر، برای این کار از سایر کاندیداها بیشتر است.[6]
 

پرونده‌های مهمی برای تعیین تکلیف از بایگانی خارج شده‌اند!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار اطلاع وزارت دادگستری در اجرای انقلاب اداری به محاکم توصیه کرده است که هر چه زودتر به پرونده‌های موجود رسیدگی کنند از جمله گفته می‌شود در دیوان کیفر این بررسی و تعقیب شروع شده و پرونده‌های مهمی برای تعیین تکلیف از بایگانی خارج شده‌اند.[7]
 

دبیرخانه اوپک به ایران واگذار می‌شود؟!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار اطلاع در این دوره اداره دبیرخانه اوپک به کشور ایران واگذار شده است و با وجود کاندیداهای زیادی که از طرف کشورهای عربی داوطلب این پست بوده‌اند ایران در این امر موفق شده است.
گویا در نظر است هوشنگ آموزگار، معاون سازمان جلب سیاحان، به این مأموریت اعزام شود.[8]
 

هیئت امنای دانشگاه تهران به دنبال تغییرات در حقوق رؤسای دانشکده‌ها!

«سپید و سیاه» نوشت: هیئت امنای دانشگاه تهران به دنبال انحلال اداره انتظامی دانشگاه درباره حقوق رؤسای دانشکده‌ها نیز مشغول مطالعه است.
گفته می‌شود هیئت مزبور برای رؤسای دانشکده‌ها مقطوعا هفتادهزار ریال و برای ریاست دانشگاه یکصدهزار ریال حقوق در نظر گرفته است.[9]
 

وزیر علوم در محاصره نامزدهای پست معاونت وزارتخانه!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار اطلاع تاکنون برای معاونت وزارت علوم و تعلیمات عالیه متجاوز از پنجاه نفر از استادان و مدیران کل خود را نامزد نموده‌اند و همگی برای توفیق خود وزیر جدید را محاصره کرده‌اند.
گفته می‌شود دکتر مجید رهنما برای رهایی از دست کاندیداها که غالب آنها دوستان وی هستند تصمیم به معرفی فقط یک معاون پارلمانی دارد. در عوض چند مشاور مخصوص برای رشته‌های مختلف تعیین خواهد کرد.[10]
 

هویدا هر ماه با نمایندگان عضو حزب ایرانِ نوین جلسه خواهد گرفت!

«سپید و سیاه» نوشت: نخست‌وزیر در هفته گذشته به افتخار نمایندگان مجلسین عضو حزب ایرانِ نوین یک میهمانی به ناهار ترتیب داد که در آن هیئت دولت و نمایندگان دو مجلس عضو حزب اکثریت شرکت داشتند.
در این میهمانی نخست‌وزیر از همکاری نمایندگان با دولت تشکر کرد و وعده داد هر ماه یک بار این ملاقات‌ها تکرار شود.[11]
 

اعتراض تقی‌زاده به بازنشستگی استادان ممتاز!

«سپید و سیاه» نوشت: به قرار اطلاع در جشن بازنشستگی و اعطای عنوان استان ممتاز، تقی‌زاده به بازنشستگی عده‌ای از استادان مخصوصا فروزانفر اعتراض کرده است و متذکر شده دانشگاه با بازنشستگی این گونه استادان تا پانصد سال دیگر قادر به تعیین جانشین آنها نخواهد شد.[12]
 

بهای لوازم یدکی انواع اتومبیل‌ها به وضع سرسام‌آوری ترقی کرده است!

«سپید و سیاه» نوشت: بهای لوازم یدکی انواع اتومبیل‌ها به وضع سرسام‌آوری در ترقی است. با وجودی که وزارت اقتصاد برای اتومبیل‌ها قیمت تعیین نموده است، ولی درباره لوازم یدکی کنترلی وجود ندارد و فروشندگان یک روز به مناسبت بسته شدن کانال سوئز و روز دیگر به مناسبت جنگ ویتنام و امثال این گونه حوادث به بهای این اجناس می‌افزایند.[13]
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. تهران‌مصور، ۳ آذر ۱۳۴۶، ص ۳؛ رژیم پهلوی در جریان جنگ شش‌روزه اعراب و اسرائیل، از جنگ در خاورمیانه عربی برای امن نشان دادن ایران نهایت استفاده را برده و مطبوعات حکومتی چنین تبلیغ کردند که در دریای طوفانی خاورمیانه ایران منطقه امنی است که غرب می‌تواند بر روی آن سرمایه‌گذاری کند. تأمین نفت اسرائیل توسط پهلوی در این برهه مورد اعتراض شدید برخی دولت‌های عربی قرار گرفت و رژیم همیشه از سیاست انکار برای پوشاندن کمک خود به اسرائیل بهره گرفت.
به این دلیل هست که نشریاتی مانند «تهران‌مصور» همواره بر امن بودن ایران در شرایطی که کشورهای منطقه درگیر جنگ با اسرائیل بودند تأکید داشتند و این را نقطه مثبتی در کارنامه پهلوی می‌دیدند و می‌شمردند.
[2]. تهران‌مصور، ۳ آذر ۱۳۴۶، ص ۳.
[3]. همان‌جا.
[4]. همان‌جا. گسترش شهر تهران و افزایش جمعیت شهر به معضلی برای دولت پهلوی تبدیل شده بود. بورس‌بازی زمین و افزایش بیش‌ازحد قیمت آن، توزیع‌نشدن صحیح مصالح ساختمانی و عدم تناسب بین عرضه و تقاضا، افزایش قیمت مصالح ساختمان و خدمات ساختمانی، افزایش نرخ انشعاب آب، برق و گاز و در نهایت، نبودن سیاست مشخص در خصوص مسکن از مهم‌ترین دلایلی بودند که باعث افزایش رشد قیمت مسکن و اجاره شده بود تا دولت پهلوی را به فکر راهکارها و اقداماتی ازجمله طرح نهضت ملی ساختمان و اعطای تسهیلات به متقاضیان کم‌درآمد، تعیین سقف اجاره‌بها، تشکیل اتحادیه تعاونی‌های مرکزی مسکن کارگران و غیره بیندازد، اما هیچ‌کدام از این طرح‌ها به‌دلیل نداشتن ضمانت اجرا و بی‌ثباتی سیاسی در کشور و همچنین، نبود یک برنامه‌ریزی مناسب، نتوانست راه‌حلی برای بحران مسکن ایجاد کند. رک: فرهاد پوریانژاد و محسن پرویش، «بررسی وضعیت مسکن و اجاره‌بهای شهر تهران در دهه آخر حکومت پهلوی دوم»، مجله اقتصاد شهری، دوره ۶، ش ۲ (سال ۱۴۰۰).
 
[5]. محمدعلی صفاری فرزند میرزا محمدحسین‌خان منظم‌السلطنه فرزند محمدعلی‌خان امین دیوان بوده و در سال ۱۲۸۰ یا ۱۲۷۷ش در لاهیجان به دنیا آمد. صفاری تحصیلات نظامی را در روسیه تزاری و سپس فرانسه به انجام رساند و پس از بازگشت به ایران وارد خدمت نظام شد و به‌تدریج مدارج ترقی را طی کرد.
 
بعد از کودتای ۱۲۹۹ که کریم آقاخان بوذرجمهری رئیس بلدیه تهران بود، نایب اول محمدعلی صفاری معاونت او را برعهده داشت. او در این سمت سهم مهمی در توسعه شهر تهران و تعریض خیابان‌ها و ایجاد پارک‌ها و میادین داشت.
 
او در سال ۱۳۱۱ با درجه سلطانی، به فرماندهی نیروی دریایی رسید و در واقع مأمور تأسیس نیروی دریایی شد؛ سپس با انتقال به اداره املاک رضاشاه مدتی در صفحات شمال به توسعه املاک رضاشاه و آبادانی آنها مشغول شد. در سال ۱۳۱۸ فرماندار کل گرگان شد و به توسعه این شهر پرداخت و در همین سمت درجه سرهنگی گرفت.
 
در سال ۱۳۲۰ بعد از رفتن رضاشاه به تهران منتقل شد و مدیرکل انتظامات وزارت کشور شد. یک سال بعد و پس از رسیدن قوام‌السلطنه به نخست‌وزیری، او به دلیل دوستی با پدر صفاری وی را به ریاست اداره کل نان تهران منصوب کرد. در سال ۱۳۲۲ به مدیر کلی غله کشور منصوب شد. در سال ۱۳۲۵ پس از رسیدن قوام‌السلطنه به نخست‌وزیری برای چهارمین بار وی صفاری را به ریاست شهربانی گمارد و برای او درجه سرپاسی گرفت.
 
او در سال ۱۳۲۱ درحالی‌که سرگرد ارتش بود، به اتهام هواداری از آلمانی‌ها توسط متفقین بازداشت شد، ولی چندی بعد آزاد گردید.
 
در 15 بهمن ۱۳۲۷ که شاه در جلوی آمفی تئاتر دانشکده حقوق با اصابت چند گلوله ترور شد، صفاری رئیس شهربانی بود و به ضارب تیراندازی کرد و او را کشت. او یک بار دیگر رئیس شهربانی شد و سپس به استانداری مازندران منصوب شد. مدتی شهردار تهران شد.
 
او در ادوار هیجدهم، نوزدهم و بیستم وکیل لاهیجان در مجلس شورای ملی بود. پس از انحلال مجلس بیستم، به استانداری خوزستان برگزیده شد و چندی بعد به استانداری آذربایجان منصوب شد و بعد مجددا شهردار تهران گردید.
 
او مجموعا دو بار رئیس شهربانی، دو بار شهردار تهران، سه دوره نماینده مجلس، سه بار استاندار، و سه دوره سناتور بوده است.
 
صفاری به مدت شصت سال در مصدر امور بود و همه دولت‌ها از او استفاده کردند.
 
به نوشته باقر عاقلی «وی مردی شوخ و محافظه‌کار، پرحرف و سالم بود. احدی به او نسبت دزدی نداد و در کارها سرسختی و مبارزه نشان نمی‌داد. در هیچ‌یک از مشاغل خود منشأ اثری نشد».
صفاری به زبان‌های فرانسه و روسی مسلط بود. وی به کشورهای شوروی، ایتالیا، فرانسه، بلژیک، یوگسلاوی، هلند، چین ملی، هنگ کنگ، سیام، ویتنام جنوبی، عراق، سوریه، لبنان، اردن، حجاز، اطریش، سوئیس و انگلستان سفر کرد. سناتور صفاری پس از انقلاب اسلامی برای مدتی کشور را ترک کرد، ولی مجددا به ایران بازگشت و عاقبت در سال ۱۳۶۷ در ۸۷ سالگی در تهران درگذشت.
[6]. سپید و سیاه، ۳ آذر ۱۳۴۶، ص ۳.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcgy39x.ak9nn4prra.html
iichs.ir/vdcgy39x.ak9nn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما