برنامه ساواک برای تضعیف آیت‌الله گلپایگانی!/ «کمونیست‌ها در خراسان تشکیلات منظمی ندارند»!/ رهبر ارکستر یوگسلاوی به تهران آمد/ استعفای کمیته مرکزی حزب مردم از طرف دبیرکل پذیرفته نشد/ سخنرانی در انجمن دانشجویان ایرانی مقیم انگلستان/ انتقال آزمایشگاه‌های دانشگاه تهران به کوی امیرآباد/ دیشب هلال رویت نشد/ عبور و مرور شهر/ امروز در بغداد؛ موافقت‌نامه ترانزیت ایران و عراق امضا می‌شود/ هیئت سیاسی لبنان در مشهد/ اعتبارنامه نماینده تربت حیدریه رد شد/ معاون جدید دادگستری به شاه معرفی شد!/ افزایش جمعیت ایران در سال‌های ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۸ کندتر خواهد شد/ جلسه گروه کار پیمان سنتو
۱۲ آذر ۱۳۴۶


برنامه ساواک برای تضعیف آیت‌الله گلپایگانی!

به دنبال گزارش 11 آذر ساواک درباره برخورد تند آیات گلپایگانی و مرعشی نجفی با یک روحانی درباری، مقدم مدیر کل اداره سوم، از ریاست ساواک قم خواست: خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به تعیین صحت و سقم موضوع تحقیق بیشتری معمول و در صورت صحت افرادی که در منزل گلپایگانی ناظر جریان بوده‌اند شناسایی و معرفی نمایند؛ ضمنا چون در نظر است با تهیه طرحی موجبات تضعیف نام‌برده و فرزند وی فراهم شود، در این مورد پیشنهادات و نظرات آن ساواک را سریعا اعلام نمایند.[1]
در یک گزارش دیگر به همین تاریخ می‌خوانیم: ساواک قم اعلام می‌دارد به قرار اطلاع اخیرا آیت‌الله سیدمحمدرضا گلپایگانی در منزل خود در حضور جمعی به یکی از روحانیون شاه‌دوست به نام سیدعبدالحجت بلاغی «به جهت آنکه همراه شاخه نباتی که به مناسبت آیین فرخنده تاج‌گذاری از طرف اهالی قم به پیشگاه شاهنشاه آریامهر تقدیم گردیده بود، به حضور شاهنشاه آریامهر بار یافته» اهانت نموده و به دستور فرزند گلپایگانی محاسن او را قیچی کرده‌اند.
در بخش «اقدامات انجام‌شده» این سند آمده است: از ساواک قم خواسته شد نسبت به تعیین صحت و سقم موضوع تحقیق بیشتری معمول تا چنانچه جریان فوق مورد تأیید واقع گردید، تصمیم لازم درباره گلپایگانی و فرزندش اتخاذ شود؛ ضمنا به منظور تضعیف آنان طرحی در دست تهیه می‌باشد که متعاقبا به عرض خواهد رسید.[2]
 

«کمونیست‌ها در خراسان تشکیلات منظمی ندارند»!

سرتیپ بهرامی، رئیس ساواک خراسان، طی گزارشی خطاب به اداره کل سوم تصریح کرده است: با بررسی‌هایی که در این چند سال در زمینه فعالیت کمونیست‌ها به عمل آمده، تاکنون سازمان متشکلی که دارای ارگان منظمی باشد، دیده نشده، ولی با اطمینان کامل نمی‎توان اظهارنظر کرد که در این منطقه حزب توده فعالیت نداشته یا فاقد سازمان است، بلکه حدود امکانات همین مواردی است که از ناحیه افراد سابق حزب توده مشاهده و گزارش گردیده است.
در بند دیگری از این گزارش آمده است: با بررسی سوابق افرادی که در گذشته به نفع حزب منحله توده فعالیت داشته‌اند، این افراد به صورت کلاسمان[3] درآمده و در حدود امکان، تمایلات فعلی آنها ارزیابی و در حال حاضر عده افرادی که به همان افکار سابق مؤمن هستند، شناخته شده و اعمالشان تحت کنترل است و تاکنون به‌ندرت به اشخاصی برخورد شده است که بدون داشتن سابقه مضره، از کمونیست جانبداری نموده‌اند و افراد معدودی که تاکنون شناخته شده‌اند، تحت کنترل می‌باشند. در عین حال، سازمان‎های متشکل کارگری و غیره نیز از نظر دور نماند و به‌وسیله منابع کنترل می‌شود.
در این گزارش می‌خوانیم: طرح ساواکِ خراسان برای پی بردن به فعالیت‌‎های کمونیستی بر سه اصل پایه‌گذاری شده است:
الف) کنترل اعمال افرادی که سابقه فعالیت مضره داشته‌اند و هم‌اکنون نیز به عقاید گذشته خود مؤمن می‌باشند؛
ب) کنترل سازمان‌ها و جوامع دیگر که امکان آسیب‌پذیری در آن وجود دارد؛
ج) سعی در شناسایی افراد بدون سابقه که به نحوی به مرام اشتراکی و کمونیزم ابراز تمایل یا صحبتی می‌کنند.
در مورد بند الف موارد همان است که طی گزارشات متعدد به عرض رسیده است.
در مورد بند ب و ج عملیات به‌طور مداوم ادامه خواهد داشت. بدیهی است هرگونه نتایجی به‌دست آید، به موقع به عرض خواهد رسید.
این گزارش می‌افزاید: از کلیه افرادی که در گذشته به نفع حزب توده به نحوی از انحا فعالیت داشته و یا متهم شده‌اند، دفتر مرتبی از هر شهرستان به‌طور تفکیک تنظیم شده است و آن عده افرادی که دارای افکار سابق هستند، در حدود امکانات به‌وسیله منابع و سانسور نوبه‌ای، اعمالشان تحت کنترل است. از سانسور تاکنون نتیجه مطلوب عاید نشده، ولی گزارشات منبع که حاوی مطالب مهمی است، به عرض رسیده است.
مدارکی که ثابت کند افراد مورد نظر با حزب منحله توده ارتباط داشته باشند، تاکنون به دست نیامده و حتی در سه سال قبل روزنامه «مردم»[4] از آلمان شرقی برای حسن اخلاقی مدیر کفاشی شیک ارسال و در سال جاری نیز از تهران اعلامیه انقلابی حزب منحله توده برای مصطفی فراش‌باشی، که متهم به عضویت در حزب منحله توده است، ارسال شده. در مورد اول، روزنامه به دست گیرنده نرسید، ولی در مرحله دوم اعلامیه به دست گیرنده رسیده، ولی فراش‌‌باشی شخصا به ساواک مراجعه و اعلامیه را به ساواک تقدیم داشت. در غیر این دو مورد که احتمالا فرستادن اوراق جنبه آشنایی داشته، مدارک دیگری به دست نیامده است.
تهیه لیست اسامی افرادی که تمایل به شنیدن برنامه‎های رادیو پیک[5] و صدای به‌اصطلاح ملی[6] دارند، یا تعیین مکاتبات آنها تقریبا غیرمقدور است؛ زیرا انجام این عمل مستلزم حفاظت فردی عامل است، ولی اگر همه افرادی که دارای افکار کمونیستی می‌باشند جزء این گروه منظور شوند، چنین لیستی در دست است.
رئیس ساواک خراسان در پایان تأکید کرده است: با همکاری دایره 2 در حدود امکان پیش‌بینی‎های لازم به عمل آمده است. در خاتمه به استحضار می‌رساند این ساواک صریحا نمی‎تواند درباره وجود یا عدم وجود فعالیت حزب منحله توده اظهار نظر کند، بلکه حداکثر تلاش برای کسب اطلاع به عمل می‌آید.
در ذیل این سند تیمسار نصیری، رئیس ساواک، تصریح کرده است: مبنای فعالیت ساواک وجود فعالیت است و به هیچ عنوان نمی‎توان فعالیت کمونیست‌ها را نادیده گرفت.[7]
 

رهبر ارکستر یوگسلاوی به تهران آمد

بنا به دعوت وزارت فرهنگ و هنر، آقای وانچو چاوردسکی، رهبر ارکستر معروف یوگسلاوی، دیشب وارد تهران شد.
وی در فرودگاه مورد استقبال آقای حشمت سنجری، رهبر ارکستر سنفونیک تهران، و گروهی از هنرمندان و هنر دوستان ایرانی قرار گرفت.
آقای چاور دسکی با ارکستر سنفونیک تهران برنامه‎‌هایی اجرا خواهد کرد. در این کنسرت ویولونیست معروف یوگسلاوی، الکساندر پاپلوویچ، که به همراهی چاوردسکی به تهران آمده است، به عنوان (تک‌نواز) شرکت خواهد داشت.[8]
 

استعفای کمیته مرکزی حزب مردم از طرف دبیرکل پذیرفته نشد

دبیر کمیته مرکزی حزب مردم امروز اعلام کرد که استعفای دسته‌جمعی اعضای کمیته مرکزی حزب مردم مورد قبول دبیر کل حزب قرار نگرفته است. این استعفا به منظور تغییرانی در ارگان‌های مختلف حزب صورت گرفته است.
در حال حاضر تا انجام تغییرات جدید ارگان‌های حزبى کماکان وظایف خود را انجام می‌دهند.[9]
 

سخنرانی در انجمن دانشجویان ایرانی مقیم انگلستان

روزنامه «اطلاعات» نوشت:‌ در روز پنجشنبه ۲ آذرماه ١٣٤٦ بنا به دعوت انجمن دانشجویان ایرانی در بریتانیا آقای علی زرین قلم، مفسر سیاسی رادیو ایران، سخنرانی تحت عنوان «نکاتی چند درباره انقلاب سفید شاه و ملت» در محل سالن «کنزیکتون پالاس» لندن ایراد و جنبه‌های مختلف انقلاب سفید و نتایج حاصله از آن را تشریح نمود.
در این جلسه عده زیادی از دانشجویان ایرانی و ایرانیان مقیم انگلستان شرکت داشتند.
انجمن دانشجویان ایرانی در بریتانیا علاوه بر تشکیل مجالس سخنرانی جهت کمک و راهنمایی دانشجویان ایرانی مقیم انگلستان اقداماتی انجام می‌دهد.[10]
 

انتقال آزمایشگاه‌های دانشگاه تهران به کوی امیرآباد

با تکمیل شدن ساختمان‌های متعدد آزمایشگاه‌ها و مؤسسات دانشگاه در کوی امیرآباد به‌تدریج آزمایشگاه‌های فیزیک، شیمی، پزشکی و کلاس‌های زبان‌های بیگانه به آن مکان منتقل خواهد شد.[11]
 

دیشب هلال رویت نشد

روزنامه «اطلاعات» نوشت: غروب دیروز آسمان تهران در افق نیمه‌ابری بود و به این سبب رویت هلال ماه در آن ساعت ممکن نشد.
آقایان روحانیون و حجج اسلام در آن ساعت جمعی در دشت‌های اطراف و عده‌ای در نقاط مرتفع شهر آسمان را نظاره کرده و برای جست‌وجوی هلال در افق به کاوش پرداختند.
بامداد امروز آقایان روحانیون و علمای مذهبی در اولین روز ماه رمضان برای زیارت به حضرت عبدالعظیم رفتند و در مساجد و صحن حضرت عبدالعظیم مراسم روضه‌خوانی و وعظ برپا شده بود.
 

رؤیت هلال

دیشب به علت ابری بودن آسمان در شهرهای مشهد و سنندج نیز رویت هلال ممکن نشد و علمای این دو شهر، که همه‌ساله با ارسال تلگراف رویت هلال را به تهران اطلاع می‌دادند، نتوانستند ماه را ببینند.
حضرت آیت‌الله تقوی شیرازی، مجتهد شرق تهران، رسما اعلام داشت که امروز «یوم‌الشک» است و دیشب به علت ابری بودن آسمان هلال ماه رویت نشده است.
آیت‌الله تقوی اعلام نمود که مردم امروز را به قصد آخر شعبان روزه گرفته‌اند.
در سرزمین‌های حجاز (بحر ریاض) نیز به علت ابری بودن آسمان غروب پریروز رویت هلال ممکن نشد و خبرگزاری فرانسه از قاهره خبر داد که از دیروز ماه رمضان در قاهره آغاز شده است.
مردم مصر جمعه‌شب نتوانستند هلال را رویت کنند، ولی دولت مصر پس از کسب خبر رویت هلال در ریاض روز شنبه را اول ماه رمضان اعلام داشت.
نیمه‌شب دیشب غرش توپ‌های مخصوص سحر، که همه‌ساله طبق یک عرف و سنت دیرین در شهرها شلیک می‌شود، حلول ماه مبارک رمضان را اعلام داشت و مردم تهران، که برای صرف سحری بیدار شده بودند، صدای توپ‌ها را شنیدند. این توپ‌ها تا پایان ماه رمضان همه‌روزه در هنگام افطار و سحری آتش می‌شوند.
 

بانک اذان

پس از یک سال تمام نیمه‌شب دیشب مردم تهران برای صرف سحری بیدار شدند و با تغییر برنامه غذایی مردم، اجرای رژیم خاص و مقررات ماه روزه را شروع کردند.
هم‌زمان با شروع ماه رمضان از نیمه‌شب دیشب بانک اذان از گلدسته مساجد برخاست و تهران در آن دل شب وضع تازه و خاصی پیدا کرد.
 
بخشی از تصویری سحری‌خوردن یک خانواده در روزنامه اطلاعات، 12 آذر 1346
 
از دیشب مردم مسلمان تهران مساجد و تکایا را برای برگزاری مراسم ماه رمضان آماده کردند، در مساجد جمعه، جامع ارک، سجاد، صاحب‌الزمان، امام حسن، فر دانش و مساجد محلات حومه تهران صدها مجلس وعظ و خطابه و سخنرانی مذهبی و قرائت قرآن تشکیل گردید.
از امروز در مساجد وعاظ معروف تهران سخنرانی‌های مذهبی ایراد کردند.
 

عبور و مرور شهر

با آغاز ماه رمضان ساعات کار ادارات دولتی و ملی تغییر کرد و به همین علت بامداد امروز در ترافیک تهران تغییراتی روی داد.
در ساعت 7 صبح امروز خیابان‌ها به عکس روزهای پیش خلوت بود و در ساعت 8 عبور و مرور شلوغ شد و جمعی از کارمندان دولت و مؤسسات ملی دیر سر کار خود رسیدند.
ساعات کار دکان‌های نانوایی، گرمابه‌ها و سایر عرضه‌کنندگان کالاهای عمومی از اول ماه رمضان تغییر کرد و کسبه در مغازه‌ها را دیرتر از روزهای معمولی باز کردند.
در بازار و مراکز کسب و کار نیز داد و ستد تحت تأثیر ماه رمضان قرار گرفت.
به مناسبت آغاز ماه مبارک رمضان و به دستور مقامات انتظامی از امروز اماکن عمومی، رستوران‌ها و چلوکبابی‌ها و کافه‌ها و قهوه‌خانه‌ها تعطیل شدند و تظاهر به روزه‌خواری در معابر ممنوع گردید.[12]
 

امروز در بغداد؛ موافقت‌نامه ترانزیت ایران و عراق امضا می‌شود

رادیو بغداد دیروز گزارش داد که مذاکرات ترانزیت ایران و عراق پایان یافته و احتمالا بین دو کشور فردا (امروز) موافقت‌نامه‌ای در این زمینه منعقد می‌شود.
اعضای هیئت نمایندگی ایران دیروز از آثار تاریخی «بابل» در شهرستان «هله» دیدن کردند و در ضیافت ناهاری که به افتخار آنها ترتیب یافته بود شرکت نمودند.
هیئت نمایندگی ایران قرار است فردا به تهران بازگردد.[13]
 

هیئت سیاسی لبنان در مشهد

هیئت سیاسی لبنان به ریاست آقای سلیمان زین، وزیر آموزش و امور اجتماعی لبنان که به دعوت دولت از ایران دیدن می‌کند، بامداد امروز برای زیارت آستان قدس رضوی رهسپار مشهد شد و عصر امروز به تهران باز می‌گردد.
هیئت سیاسی لبنان، که اعضای آن را چهار تن از شخصیت‌های برجسته دولت لبنان تشکیل می‌دهد، دیشب شام میهمان آقای اردشیر زاهدی، وزیر خارجه، بود.
هیئت سیاسی لبنان بامداد فردا تهران را ترک خواهد کرد.[14]
 

اعتبارنامه نماینده تربت حیدریه رد شد

پیش از ظهر امروز شعبه سوم مجلس شورای ملی تشکیل گردید و به اعتبارنامه نمایندگی آقای دکتر ابریشمی، نماینده تربت حیدریه، رسیدگی نمود و با توجه به محتویات پرونده مربوطه و شکایات رسیده اعتبارنامه ایشان را رد کرد.
آقای دکتر ابریشمی در ابتدای دوره یک بار استعفا کرده بود و قبل از انقضای مهلت مقرر استعفای خود را پس گرفته بود.[15]
 

معاون جدید دادگستری به شاه معرفی شد!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: دیشب آقای دکتر صدر، وزیر دادگستری، به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شد و آقای صادق احمدی، دادستان اسبق تهران و نماینده سابق مجلس شورای ملی، را به سمت معاون طرح و بررسی‌های وزارت دادگستری معرفی نمود.
این پست تاکنون در وزارت دادگستری سابقه نداشت و وظیفه‌اش تحقیق در مورد بهبود تشکیلات دادگستری، اصلاح قوانین، بودجه و تربیت کادر فنی برای دادگستری خواهد بود.[16]
 

افزایش جمعیت ایران در سال‌های ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۸ کندتر خواهد شد

جراید امروز کشور نوشتند: میزان افزایش جمعیت ایران در هشت الی دوازده سال آینده به‌تدریج کاهش یافته و در رشد سریع جمعیت، حالت ترمزکننده‌ای به‌وجود می‌آید.
آقای مهندس شاهین، مدیر کل آمار وزارت اقتصاد، ضمن اعلام این موضوع اظهار داشت: طبق تحقیقاتی که از طرف کارشناسان آمار این وزارتخانه به عمل آمده است، بین سال‌های ١٣٥٤ الی ۱۳۵۸ وضعی در کشور ایران به‌وجود خواهد آمد که مشابه آن در ممالک پیشرفته روی داده و در این فواصل رشد سریع جمعیت و میزان توالد و تناسل کندتر خواهد شد.
 

عوامل کنترل

مطالعاتی که در ممالک پیشرفته به عمل آمده نشان می‌دهد که در تاریخ جمعیت هر کشور دوران مخصوصی وجود دارد که طی آن سن ازدواج بالا می‌رود، بر تعداد مجردین افزوده و سقط جنین زیاد و بالاخره از وسایل تنظیم موالید استفاده بیشتر می‌شود. در همین دوران است که تعداد موالید رو به تنزل می‌رود و جمعیت کشور از رشد غیر کنترل‌شده باز می‌ماند.
 

افزایش باسوادان

طی هشت سال آینده تعداد باسوادان ایران به حدود ٤٠ تا ٥٠ درصد می‌رسد و متوسط عمر 55 سال و میزان شهرنشینی در حدود ۵۰ درصد خواهد بود که توجه به این عوامل و با در نظر گرفتن این نکته که برای هر هزار نفر یک نفر پزشک وجود خواهد داشت می‌توان پیش‌بینی کرد که طی سال‌های مورد بحث کنترل قابل توجهی در افزایش جمعیت ایران به‌وجود می‌آید.
در مورد این مطالعات وضع دوازده کشور که موقعیتی نظیر ایران دارند مورد بررسی قرار گرفته است و چون در حال حاضر افزایش رشد جمعیت در ایران بالاتر از ۳ درصد در سال است مطابق این بررسی‌ها در سال‌های مورد بحث سالانه به طور محسوسی از افزایش جمعیت کاسته خواهد شد.[17]
 

جلسه گروه کار پیمان سنتو

گروه کار مشاورین توسعه مواد معدنی پیمان سنتو فردا در تهران تشکیل جلسه خواهد داد.
در جلسات گروه مذکور که چهار روز به طول می‌انجامد، گزارش مربوط به جلسات قبلی و همچنین پیشرفت‌های دول منطقه در زمینه امور معادن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.[18]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 12 آذر 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. آیت‌الله العظمی حاج سیدمحمدرضا گلپایگانی به روایت اسناد ساواک، ج 1، ص 511.
[2]. همان، ص 512.
[3]. کلاسمان اصطلاحی فرانسوی و به معنای طبقه‌بندی است.
[4]. با آغاز جنگ جهانی دوم و اشغال ایران، جمعیت ضد فاشیست ایران توسط مصطفى فاتح به‌وجود آمد که در میان اعضایش بعضى از رهبران حزب توده مثل ایرج اسکندرى و بزرگ علوى نیز به چشم مى‌خورد. روزنامه «مردم» که جنبه ارگان همین جمعیت را داشت، مقالاتى درج مى‌کرد که شدیدا جنبه ضد فاشیسم و ضددیکتاتورى در آنها باز بود و به همین جهت خوانندگان فراوانى را به سوى خود جلب مى‌نمود. این روزنامه پس از چندى به خاطر حمله به افراد مختلف، از جانب ارتش و طبقه کارمندان تحریم گردید و در نتیجه چون حمایت مادى و مقدار زیادى از شمارگان خود را از دست داد، طولى نکشید که به طور کلى انتشارش معلق ماند.
سه هفته بعد از این توقف اجبارى، بار دیگر انتشار مردم از سر گرفته شد، ولى این مرتبه مصطفى فاتح از هیئت گردانندگان روزنامه بیرون آمد و کار آن به اعضاى حزب توده سپرده شد. در فروردین 1321 به مدت دو هفته توقیف شد و در شهریور همان سال امتیاز آن به دکتر رضا رادمنش واگذار و عینا به صورت ارگان رسمى «حزب توده» درآمد.
در فروردین 1322 سه بار توقیف گردید. در سال 1323 انتشار آن به صورت هفتگى درآمد و از تیر 1324 جز چند بار که به جاى روزنامه‌هاى «ظفر» و «رهبر» (آذر 1324) منتشر شد، به طور مستقل انتشار نیافت تا آنکه از مهر 1325 به صورت مجله ماهانه درآمد و با سردبیرى احسان طبرى و جلال آل احمد به انتشار خود ادامه داد.
در دی‌ماه 1325 یک ضمیمه روزانه از مردم به عنوان جانشین روزنامه رهبر منتشر گردید که خود را ارگان رسمى حزب توده قلمداد مى‌کرد و خط مشى جدید حزب را که (بعد از شکست حکومت پیشه‌ورى) بنا بود به صورت یک سیاست متعادل عرضه گردد، تبلیغ مى‌کرد. از مهر 1325 که این مجله با سردبیرى جدید و به صورت ماهانه انتشار یافت، توانست 28 شماره منتشر کند که آخرین آن در بهمن 1327 بود. بعد از پیروزى انقلاب اسلامى، روزنامه مردم بار دیگر به عنوان ارگان کمیته مرکزى «حزب توده» انتشار خود را از سر گرفت و تا زمان انحلال حزب توده ادامه داد.
در منابع تاریخ مطبوعات کشور، مشخصات این نشریه این گونه آمده است: مردم (نامه مردم)، صاحب امتیاز: صفر نوعى؛ دکتر رضا رادمنش (از شهریور 1321)ـ سردبیر: نراقى؛ احسان طبرى و جلال آل‌احمد (از مهر 1325) ـ اولین شماره 13 بهمن 1320ـ ترتیب انتشار ابتدا روزانه؛ از سال 1323 به صورت هفتگى نامنظم؛ و از سال 1325 ماهانه ـ موضع: ابتدا ارگان «جمعیت ضدفاشیست ایران» مصطفى فاتح و بعدا ارگان رسمى کمیته مرکزى «حزب توده»
[5]. رادیو پیک ایران، ارگان روزانه حزب توده بود و از سال 1339 تا پاییز 1355 فعالیت داشت. مرکز آن در بلغارستان (صوفیه) بود و از ایستگاه رادیوى این کشور پخش مى‌شد. مدتى مسئول رادیو حمید صفرى بود؛ سپس فرج‌اله میزانى (با نام مستعار جواد جوانشیر) از پلنوم 12 مسئول آن گردید. اعضای تحریریه و گویندگان رادیو پیک عبارت بودند از: سرهنگ ناظمى (نام مستعار امیر نیک‌آئین) بهرام دانش، رحیم نامور، محمد پورهرمزان، ملکه محمدى، کاظم ندیم و افراد دیگرى که به طور متناوب در اداره رادیوی فوق شرکت داشتند. رک: سیاست و سازمان حزب توده، ص 204.
[6]. رادیو صدای ملی ایران، ظاهرا به حزب توده وابستگی رسمی نداشت و مستقیما توسط شوروی‌ها اداره می‌شد، ولی گردانندگان آن همواره از کادرهای اصلی مورد اطمینان حزب توده بوده‌اند. این رادیو از فرستنده مرکزی مسکو پخش می‌شد. این رادیو در سال 1338 به عنوان واکنش در برابر انعقاد قرارداد نظامی رژیم شاه و آمریکا آغاز به کار کرد که در پی آن روابط ایران ـ شوروی به‌شدت تیره شد. در چنین شرایطی، صدای ملی در آغاز رژیم شاه را به‌شدت مورد حمله قرار می‌داد، ولی در سال‌های 1340 که شاه امتیازاتی به روس‌ها داد، لحن صدای ملی نیز ملایم‌تر شد و به طور ضمنی اصلاحات شاهانه را تأیید کرد و مبارزات اسلامی به رهبری امام خمینی را ارتجاعی خواند. تندی و نرمی لحن صدای ملی در قبال رژیم شاه همواره تابعی از مناسبات این رژیم با شوروی بود. رک: سیاست و سازمان حزب توده، ص 204.
[7]. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، استان خراسان رضوی، ج 5، ص 430؛ انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان خراسان شمالی، ج 1، ص 62.
[8]. اطلاعات، ۱۲ آذر ۱۳۴۶، ص 17.
[9]. همان، ص ۴.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان، ص ۲۰.
[15]. همان، ص ۱۷. 
[16]. همان، ص ۲۰.
[17]. همان‌جا.
[18]. همان‌جا.
 
https://iichs.ir/vdcfvvd0.w6dteagiiw.html
iichs.ir/vdcfvvd0.w6dteagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما