گزارش ساواک درباره شکایت آموزگار از یک کارمند!/ «رئیس برق قم با تشکل‌های مذهبی ارتباط دارد، از این شهر طرد شود»!/ اوتانت ممکن است کنفرانس حقوق بشر را در تهران افتتاح کند!/ بازگشت رئیس دانشگاه پهلوی/ رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران در پاکستان/ مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ به امّان رفت!/ نخست‌وزیر جایزه داد/ اداره نان شهرداری: نانوایان باید گندم سیلو مصرف کنند!/ نانواها آزاد شدند/ جگر سرخ‌کرده در خرمشهر شصت نفر را مسموم کرد/ حقوق معلمین جدیدالاستخدام تأمین شد/ بازگشت وزیر اقتصاد از مسافرت بیست‌روزه به اروپا!/ تلقیح واکسن فلج شروع شد/ پایان مأموریت سفیر اتریش در ایران/ هویدا در کاخ شمس پهلوی زندگی می‌کند!
16 دی 1346


گزارش ساواک درباره شکایت آموزگار از یک کارمند!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 16 دی 1346 درباره فردی به نام علی‌اکبر مولوی قوچانی «آقای دکتر آموزگار سال گذشته علیه نام‌برده فوق به سازمان امنیت شکایت نموده و مشارالیه چندین مرتبه به ساواک احضار شده است. مولوی تمایل چپی یا انحرافات سیاسی نداشته ولی آدم مغرور ماجراجویی است».
این سند می‌افزاید: «در اوایل خدمت کارمند انحصارات وقت بوده و سرلشکر ضرغام[1] وزیر مربوطه به او محبت داشته است. شخص موصوف شهرت دزدی یا سوءاستفاده ندارد، لیکن از حیث مدیریت و سواد کم‌مایه است».[2]
 

«رئیس برق قم با تشکل‌های مذهبی ارتباط دارد، از این شهر طرد شود»!

بر اساس یک سند ساواک به تاریخ 16 دی 1346 «ساعت 10 صبح روز 9 /10 /46 محمدحسن صفایی آموزگار دبستان سنایی قم، که از اعضا کانون ولی‌عصر می‌باشد، اظهار داشت: چون امسال نیمه شعبان (روز تولد حضرت ولی‌عصر) مصادف با ایام جشن‌های تاج‌گذاری بود و در روزهای تاج‌گذاری وضع برق شهر نامرتب بوده، طبیعتا جشنی که از طرف کانون ولی‌عصر برای نیمه شعبان برگزار می‌شد با همین مشکل مواجه می‌گردید، لکن خوشبختانه آقای مهندس پویان، رئیس برق منطقه‌ای قم، مشکل ما را حل کرده و دستور داد به خرج خودش کابلی از محل کانون تا خیابان ارم، که کابل قوی در آن قرار دارد، وصل نمایند و گفت که باید شما برق قوی داشته باشید و جشن را باشکوه هرچه تمام‌تر برگزار نمایید. وی همچنین شب جشن نیز خود به محل کانون مکتب ولی‌عصر آمده و اعضای کانون را مورد تشویق قرار داده و آنان را به اتحاد و همبستگی کامل دعوت نمود. حسن صفایی اضافه کرد که مهندس رضا پویان تاکنون کمک‌های قابل ملاحظه‌ای برای کانون ولی‌عصر نموده و روی‌هم‌رفته وی مرد دین‌دار و مذهبی است. اعضا کانون نیز به او علاقه‌مند شده‌اند».
در «نظریه منبع» این سند آمده است: مهندس پویان سعی دارد ارتباط جوانان را که در لوای مجامع دینی و مذهبی جمع می‌شوند متشکل ساخته و آنان را به‌تدریج با هدف‌های خود آشنا نماید و بهتر است وی قبل از اینکه ارتباطات خود را در قم مستحکم و ریشه‌هایی به جا گذارد از این شهرستان طرد گردد.
در «نظریه امنیت داخلی» این سند نیز تصریح شده است: این اقدامات مهندس پویان جزء چراغانی مکتب ولی عصر با دستور آیت‌الله نجفی بوده و مهندس پویان از مریدان وی و تحت نفوذ آیت‌الله می‌باشد و چندی قبل دو نفر از کارگران خود را که منازعه نموده بودند جهت پرداخت دیه نزد آیت‌الله برده بود. مهندس پویان سوابق مضره داشته و وجود وی در این منطقه مصلحت نیست با توجه به گزارشات قبلی ضروری است هر چه زودتر تصمیمی نسبت به تعویض وی گرفته شود.[3]
 

اوتانت ممکن است کنفرانس حقوق بشر را در تهران افتتاح کند!

«رویتر» از سازمان ملل گزارش داد: مارک شریبر، رئیس کمیته حقوق بشر سازمان ملل، امروز اظهار داشت که اوتانت، دبیر کل سازمان ملل متحد، امیدوار است که کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر را در آوریل آینده در تهران شخصا افتتاح نماید.
این کنفرانس که از ۱۳۰ کشور برای شرکت در آن دعوت به عمل آمده است، قرار است از ۲۲ آوریل تا ۱۲ مه در تهران تشکیل گردد.[4]
 

بازگشت رئیس دانشگاه پهلوی

 آقای امیراسدالله علم، رئیس دانشگاه پهلوی که برای مطالعه در امر دانشگاه پهلوی و استخدام استاد به اروپا و آمریکا مسافرت کرده بود، دیشب به تهران بازگشت.[5]
 

رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران در پاکستان

تیمسار ارتشبد دکتر بهرام آریانا، رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران، بعد از ظهر دیروز برای یک دیدار دوازده‌روزه از پاکستان، به دعوت ژنرال یحیی خان، فرمانده کل نیروی زمینی پاکستان، وارد کراچی شد.
رئیس ستاد بزرگ‌ارتشتاران ایران بامداد امروز رهسپار راولپندی می‌شود و در آنجا با پرزیدنت ایوب‌خان ملاقات می‌کند.[6]
 

مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ به امّان رفت!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: بامداد امروز آقای دکتر خطیبی، مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، برای بازدید پیشرفت‌های ساختمان‌هایی که به امر شاهنشاه آریامهر از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران در کشور هاشمی اردن ساخته می‌شود و همچنین مطالعه در نحوه توسعه امور درمانی و بهداشتی پناهندگان اردنی، به امّان عزیمت کرد.[7]
 

نخست‌وزیر جایزه داد

آقای هویدا، نخست‌وزیر، به ده تن از دانش‌آموزان نمونه مدرسه آلمانی‌ها در تهران جوایزی اهدا کرد.
این جوایز امروز توسط خانم گران، همسر کاردار سفارت آلمان در تهران، بین کودکان توزیع شد.[8]
 

اداره نان شهرداری: نانوایان باید گندم سیلو مصرف کنند!

اداره نان شهرداری امروز طی اطلاعیه‌ای به نانوایان تهران تکلیف کرد که از این پس باید آرد مصرفی خود را از شرکت تعاونی و گندم سیلو تهیه نمایند و در صورت سرپیچی از این دستور پروانه نانوای متخلف لغو می‌شود.[9]
 

نانواها آزاد شدند

آخر وقت امروز نیز آقای ناظم‌پو،ر بازپرس ویژه دادسرای تهران، با تبدیل قرار سه نانوا، سه خمیرگیر و دو دلال آرد موافقت کرد و پنج نفر از آنها با سپردن وثیقه آزاد شدند.
این عده در جریان مسموم شدن ۷۱٢٥ نفر از نان بازداشت شده بودند.[10]
 

جگر سرخ‌کرده در خرمشهر شصت نفر را مسموم کرد

دیشب شصت نفر از اهالی خرمشهر در نتیجه خوردن دل و جگر سرخ‌کرده از یکی از مغازه‌های اغذیه‌فروشی این شهرستان دچار مسمومیت گردیدند و در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی شهر بستری شدند.[11]
 

حقوق معلمین جدیدالاستخدام تأمین شد

«اطلاعات» نوشت: امروز خبرنگار ما کسب اطلاع کرد که حقوق قریب نُه‌هزار نفر از معلمین و کارکنان جدیدالاستخدام وزارت آموزش و پرورش تأمین شد و دستور حواله آن به کلیه شهرستان‌های سراسر کشور به مسئولین مالی ابلاغ گردید.
به قرار اطلاع این عده شامل دبیران سپاهیان دانش، فارغ‌التحصیلان تربیت معلم و کارکنان جدیدالاستخدام هستند که در اول مهرماه سال جاری به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمده و تاکنون حقوق خود را دریافت نداشته‌اند.
به قرار اطلاع از اعتباری که برای معلمین جدیدالاستخدام کشور تأمین شده است ۲۱ میلیون تومان آن مربوط به معلمین تهران می‌باشد.
خبرنگار ما می‌نویسد: اعتبار پرداخت حقوق معلمین جدیدالاستخدام از طرف دستگاه‌های مالی ظرف چند روز آینده به کلیه شهرستان‌ها ابلاغ خواهد شد.[12]
 

بازگشت وزیر اقتصاد از مسافرت بیست‌روزه به اروپا!

آقای دکتر عالیخانی، وزیر اقتصاد، پس از یک مسافرت بیست‌روزه در اروپا، به تهران بازگشت.[13]
 

تلقیح واکسن فلج شروع شد

امروز با تلقیح واکسن خوراکی فلج به یک طفل، که توسط وزیر بهداری انجام شد، تلقیح واکسن فلج در تهران و شمیران و شهر ری آغاز گردید.
ساعت 10 صبح امروز آقای دکتر شاهقلی در یک مصاحبه، اطلاعاتی در زمینه شروع تلقیح واکسن خوراکی ضد فلج اطفال در اختیار نمایندگان جراید گذارد.
وزیر بهداری گفت: اشاعه بیماری فلج اطفال یا «پولیو میلیت» برخلاف سایر بیماری‌های واگیر مستقیما بستگی با بهبود وضع بهداشتی محیط دارد و برخلاف سایر بیماری‌های واگیر شدت انتشار و بروز همه‌گیری‌های آن در کشورهای مترقی و مجامع پیشرفته به مراتب بیش از اجتماعات عقب‌افتاده و محیط‌های آلوده و غیر بهداشتی می‌باشد.
با توجه به پیشرفت‌های سریع کشور در چند سال اخیر و مخصوصا توسعه لوله‌کشی شهرها مسئولین این وزارت به موقع اهمیت مسئله فلج اطفال را مورد مطالعه قرار دادند و قبل از آنکه همه‌گیری‌های شدید این بیماری در شهرهای مختلف کشور ظاهر و گروه بی‌شماری از کودکان معصوم را مبتلا به فلج نماید اقدام به طرح برنامه‌ای وسیع در جهت مبارزه با این بیماری نمودند.
وزیر بهداری گفت: برای اینکه کار تلقیح به‌سرعت و با توجه به یک برنامه منظم انجام گیرد سراسر تهران به ۱۱ ناحیه و هر ناحیه به 5 بخش تقسیم شده است. در هر بخش که در حدود ۵۰ تا ٦٠ هزار نفر جمعیت دارد، ۲۸۲ نفر مأمور تلقیح با سرپرستی ۶۲ نفر هر یک روزانه ۸۰ تا ۹۰ تلقیح انجام می‌دهند و این کار مدت سه ماه ادامه خواهد داشت.
تلقیح در سه نوبت و هر کدام به فاصله یک ماه انجام خواهد گرفت و فقط نوزادان تا اطفال هفت‌ساله تلقیح خواهند شد.[14]
 

«در گذشته اقدامی برای حفظ ثروت ملی نشده است»

روزنامه‌های امروز کشور به نقل از محمدرضا پهلوی نوشتند: وزارت منابع طبیعی باید ضامن حفظ و حراست و توسعه و بهره‌برداری از منابع طبیعی کشور باشد. منابعی که اداره آنها به این وزارتخانه سپرده شده منابعی هستند که با بهره‌برداری از بین نخواهند رفت و از ارزش آنها کاسته نخواهد شد، بلکه می‌توانند و باید توسعه پیدا کنند درحالی‌که منابع زیرزمینی و معادن سرانجام بر اثر بهره‌برداری به پایان خواهند رسید».
این مطالب را شاهنشاه آریامهر عصر پریروز هنگامی که معاونان وزارت جدیدالتأسیس منابع طبیعی به حضور معظم له معرفی گردیدند به وزیر و معاونان آن وزارتخانه بیان فرمودند و اضافه کردند: متأسفانه نسل‌های گذشته که مقارق با دوران انحطاط بوده‌اند کوچک‌ترین اقدامی برای حفظ و حمایت این منابع سرشار ثروت ملی به عمل نیاوردند، کما اینکه از میلیون‌ها هکتار جنگل پرارزش و گران‌بهای ما مقدار زیادی کاسته شده بدون آنکه اثراتی روی اقتصاد کشور به جا گذارده باشد؛ درحالی‌که بعضی کشورها تمام پایه و اساسی اقتصادشان بر روی صنایع و تجارت چوب قرار دارد و سطح زندگی عالی دارند».[15]
 

اولین هواپیما در فرودگاه رضائیه به زمین نشست

دیروز اولین هواپیما در باند فرودگاه جدید رضائیه که اخیرا ساختمان و آسفالت آن به اتمام رسیده است به زمین نشست.
این هواپیما حامل آقای دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، بود که جهت بازدید از قسمت‌های مختلف شهر و بررسی برنامه پنج‌ساله چهارم به رضائیه وارد شد.
در فرودگاه آقایان دکتر کیان‌پور، استاندار آذربایجان غربی، و رؤسای سازمان‌های دولتی از وی استقبال کردند؛ آن‌گاه ساختمان جدید ندامتگاه رضائیه مورد بازدید وزیر آبادانی و و مسکن قرار گرفت و استفاده از آن آغاز شد. همچنین قرار است ساختمان جدید دادگستری و خانه‌های سازمانی در مهاباد مورد بازدید ایشان قرار گرفته و چند مؤسسه عمرانی در شهرستان نقده توسط آقای دکتر نهاوندی افتتاح گردد.[16]
 

پایان مأموریت سفیر اتریش در ایران

دوران مأموریت دکتر فرانز هرباتشک، سفیر اتریش در دربار شاهنشاهی، به پایان رسید و وی در پایان این ماه تهران را به قصد وین ترک خواهد کرد.[17]
 

هویدا در کاخ شمس پهلوی زندگی می‌کند!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: کاخ والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی برای اقامت و زندگی نخست‌وزیران اختصاص می‌یابد و از این پس هر نخست‌وزیری در طول زمامداری خود در این کاخ زندگی می‌کند.
کاخ مزبور در شمال کاخ اختصاصی قرار دارد و از بناهای دوران رضاشاه کبیر است.
والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی مدتی است در قریه مهردشت واقع در کرج زندگی می‌کنند و کاخ ایشان چون بلا استفاده مانده بود، برای اقامت و زندگی نخست‌وزیران در نظر گرفته شد.[18]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 16 دی 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. علی‌اکبر ضرغام فرزند نصراله به سال 1292ش در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در دبستان تربیت و متوسطه را در دبیرستان ثروت و نظام تهران به آخر رساند؛ سپس در مهرماه 1311 وارد دانشکده افسری شد و بعد از دو سال به درجه ستوان دومی نایل آمد.
خدمات نظامی خود را در واحدهای نظامی ارتش شروع کرد تا اینکه در 1328 ش از دانشکده جنگ فارغ‌التحصیل گردید.
وی دو سال بعد در فرمانداری نظامی تهران مشغول خدمت شده در 1331ش به عنوان مأمور خدمت به وزارت دارایی انتقال یافت که در همان آغاز مدیریت کل قندوشکر را به عهده گرفت. چندی بعد آجودان مخصوص شاه شد.
در سال 1333ش به مدیریت کل گمرک کشور منصوب و بعد از یک سال خدمت، به درجه سرتیپی نایل گردید. ضرغام در فروردین 1336 وزیر گمرکات و انحصارات و در آذر 1338 وزیر دارایی کابینه اقبال، در شهریور 1339 وزیر دارایی شریف‌امامی و در سال 1341 مدیر بانک اصناف ایران شد و چند سال بعد (1349 ش) مدیریت مؤسسه انحصار دخانیات ایران را به عهده گرفت.
سرلشکر ضرغام در اوایل سال 1340 به جرم فساد مالی مدتی بازداشت و سپس آزاد گردید. از اوایل سال بعد فعالیت‌های سیاسی خود را شروع کرد و جمعیت نیروهای ملی را بنیان نهاد و رهبری آن را به عهده گرفت.
ضرغام را از پایه‌گذاران کانون ناسیونالیست‌های ترقی‌خواه وابسته به جناح آمریکایی هیئت حاکمه و عضو شاخه نظامی حزب «آریا» معرفی کرده‌اند. رک: علی‌اکبر ضرغام، «سیگارت‌سازی در ایران»، سالنامه دنیا، ش 26 (سال 1349)؛ حسن قریشی، چهره‌های آشنا، تهران، سازمان چاپ و انتشار کیهان، 1344.
[2]. جمشید آموزگار به روایت اسناد ساواک، ص 232.
[3]. آیت‌الله العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 167.
[4]. اطلاعات، 16 دی 1346، ص 20.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.  
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان‌جا.
[12]. همان‌جا.
[13]. همان‌جا.
[14]. همان‌جا.
[15]. همان، صص 1 و 17. 
[16]. همان، ص 17.
[17]. همان‌جا.
[18]. همان، ص 4.
 
https://iichs.ir/vdcf1ed0.w6dtmagiiw.html
iichs.ir/vdcf1ed0.w6dtmagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما