«مطهری گفت آمریکا بین مسلمانان تفرقه انداخته است»!/ گزارش ساواک از کشف یک نامه از منزل آیت‌الله خمینی!/ ورود ناگهانی وزیر مشاور انگلیس به تهران؛ ایجاد نیروی دفاعی مشترک در خلیج فارس اساس مذاکرات ایران و انگلستان را تشکیل می‌دهد/ سه تن از وزرای کویت به تهران می‌آیند/ از مجموع درآمد افراد مالیات گرفته می‌شود/ نتایج مذاکرات ایران و کنسرسیوم بررسی می‌شود/ سازمان رهبری جوانان منحل شد/ محل جدید وزارت علوم/ نفتکش انگلیسی در خلیج فارس با سکوی چاه نفت تصادف کرد/ ایران در مسابقه موسیقی‌دانان نیویورک شرکت می‌کند
17 دی 1346


«مطهری گفت آمریکا بین مسلمانان تفرقه انداخته است»!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 17 دی 1346 درباره آیت‌الله مرتضی مطهری «نام‌برده بالا در ساعت 7:30 روز 12 /10 /46 در حسینیه ارشاد بعد از نماز عید فطر به منبر رفته و درباره وحدت اسلام صحبت نمود و در ضمن سخنان خود به بلوک غرب و سیاست رئیس‌جمهوری آمریکا حمله کرد و اظهار داشت: رئیس‌جمهوری آمریکا بین مسلمانان اختلاف انداخته و گفته است هر ملتی باید اتکا به ملیت خود داشته باشد. در پایان به نویسنده روزنامه اطلاعات که برای از بین بردن زبان عربی مقاله نوشته بود انتقاد نمود».
این سند می‌افزاید: جلسه در ساعت 11 خاتمه یافت و اشخاص شناخته‌شده عبارت بودند از: محمد و علی محمدی، حاج محمود مانیان،[1] عضو سابق جبهه ملی، و فیاض‌بخش و یزدان‌پرست که از گردانندگان اصلی حسینیه ارشاد هستند.
در «نظریه» سند آمده است: قرار بود آقایان فلسفی، حجازی و شریعتی در روز عید فطر در حسینیه ارشاد حضور به هم رسانند و سخنرانی نمایند، ولی هیچ کدام حاضر نشدند.[2]
 

گزارش ساواک از کشف یک نامه از منزل آیت‌الله خمینی!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 17 دی 1346 درباره آیت‎الله سیدحسن قمی «بدین‌وسیله یک برگ فتوکپی نامه دیگر نام‌برده بالا که ضمن بازرسی از منزل آیت‎الله خمینی به‌دست آمده، جهت بهره‎برداری و ضبط در سوابق مربوطه به پیوست ایفاد می‌گردد».[3]
 

ورود ناگهانی وزیر مشاور انگلیس به تهران؛ ایجاد نیروی دفاعی مشترک در خلیج فارس اساس مذاکرات ایران و انگلستان را تشکیل می‌دهد

جراید امروز کشور نوشتند: گورنوری رابرتس، وزیر مشاور کابینه کارگری انگلستان در امور خاورمیانه، بامداد امروز در کاخ نیاوران به حضور شاهنشاه آریامهر بار یافت.
وزیر مشاور انگلیس ساعت 1:30 بامداد امروز به طور ناگهانی وارد تهران گردید و از ورود وی به تهران تا بامداد دیروز حتی مقامات وزارت خارجه و سفارت انگلیس در تهران اطلاعی نداشتند.
هواپیمای حامل وزیر مشاور انگلستان ابتدا قرار بود در ساعت 10:30 دیشب وارد تهران گردد، ولی سرانجام با سه ساعت تأخیر در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست.
این دومین سفر گورنوی رابرتس به ایران است. وزیر مشاور انگلستان هنگام ورود به تهران از ابراز هرگونه مطلبی درباره علت سفر خویش به ایران، کویت و عربستان سعودی، که جزء برنامه مسافرت پنج‌روزه وی به خاورمیانه است، خودداری کرد.
 

علت مسافرت

خبرنگار سیاسی «اطلاعات» گزارش می‌دهد که ناظران سیاسی در تهران و لندن برای دومین سفر وزیر مشاور انگلستان به خاورمیانه و گفت‌وگوهای وی با مقامات سیاسی ایران اهمیت خاصی قائل‌اند. در سفری که رابرتس دو ماه قبل به ایران و کویت و دیگر شیخ‌نشین‌های خلیج فارس نمود، اساس سیاست آینده انگلستان را در خلیج فارس برای مقامات سیاسی ایران و رهبران این شیخ‌نشین‌ها تشریح نمود.
 

در خلیج فارس

وزیر مشاور انگلستان با وجود اینکه دولت انگلستان قبلا اعلام کرده بود که قوای خود را تا پایان سال ۱۹۷۱ میلادی از خلیج فارس خارج خواهد کرد، در اولین سفر خود به تهران به خبرنگاران داخلی و خارجی گفته بود که سیاست آینده دولت متبوع وی در خلیج فارس بر این پایه خواهد بود که تا زمانی که لازم باشد انگلستان برای حفظ صلح در این منطقه از جهان قوای خود را از خلیج فارس خارج نخواهد کرد.
 

تصمیم جدید

ناظران سیاسی اظهار عقیده کردند که با کاهش نرخ لیره و اوضاع وخیم اقتصادی انگلستان، رهبران سیاسی «وایت هال» ممکن است قادر به ابقای قوای خود در خلیج فارس تا آینده نامعلوم نباشند، بلکه مجبور به بیرون کشیدن این قوا از شرق سوئز قبل از تاریخی که معین کرده‌اند بشوند به همین منظور است که وزیر مشاور انگلستان به کشورهای ایران، کویت و عربستان سعودی سفر می‌کند تا تعدیلات سیاست کارگری کشور انگلستان را دائر به خروج قوای بریتانیا از شرق سوئز به اطلاع مقامات سیاسی این کشورها برساند.
 

دفاع مشترک

با وجود اینکه از نقشه‌های آینده دولت کارگری انگلستان که با حضور هارولد ویلسون: نخست‌وزیر، دنیس هیلی: وزیر دفاع، جرج براون: وزیر خارجه، و جرج تامپسون: وزیر کشورهای مشترک‌المنافع بریتانیا، کشیده شده اطلاعی در دست نیست، مع‌ذلک ناظران سیاسی بر این عقیده‌اند که بریتانیا پیشنهادی درباره تشکیل یک نیروى دفاعی مشترک از خلیج فارس یا قراردادی در این زمینه به ایران و دیگر کشورهای ذینفع داده است، ولی بعید به نظر می‌رسد این پیشنهاد از طرف دولت ایران مورد قبول واقع شود.
در گفت‌وگوهای گذشته، ایران سیاست روشن خویش را در مورد خلیج فارس و حاکمیت مطلق بر آن به اطلاع رهبران «وایت هال» رسانید.
 

سری خواهد بود

یک مقام مطلع در سفارت بریتانیا امروز به خبرنگار سیاسی «اطلاعات» گفت که از موضوع مذاکرات وزیر مشاور انگلستان با رهبران سیاسی ایران و کویت و عربستان هیچ گونه مطلبی ابراز نخواهد شد.
گورنوی رابرتس بامداد فردا تهران را به قصد کویت ترک خواهد کرد و از آنجا به چند شیخ‌نشین دیگر خلیج فارس و سپس برای مذاکره با ملک فیصل، پادشاه عربستان، رهسپار ریاض خواهد شد.
هم‌زمان با سفر رابرتس به خاورمیانه جورج تامپسون، وزیر کشورهای مشترک‌المنافع بریتانیا، از خاور دور و جورج براون، وزیر خارجه انگلستان، از آمریکا دیدن می‌کنند.[4]
 

سه تن از وزرای کویت به تهران می‌آیند

صباح السالم الصباح، امیر کویت، و همراهان ساعت 11 صبح چهارشنبه آینده وارد تهران می‌شوند و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال «محمدرضا پهلوی» شاه، نخست‌وزیر و هیئت وزیران قرار خواهند گرفت. همراه امیر کویت شیخ السعد العبدالله: پسر امیر سابق کویت و وزیر کشور و وزیر دفاع، شیخ الصباح الاحمد: وزیر خارجه، عبدالرحمن سالم العتیقی: وزیر دارایی و نفت کویت، به تهران می‌آیند.
همچنین سه تن از سردبیران روزنامه‌های معروف کویت از جمله روزنامه‌های «السیاسه» و «صوت‌الخلیج» همراه امیر کویت خواهند بود.
امیر کویت مدت چهار روز در ایران اقامت خواهند کرد.[5]
 

از مجموع درآمد افراد مالیات گرفته می‌شود

وزارت دارایی در سال آینده از مجموع درآمد کلیه مؤدیان «مالیات بر مجموع درآمد» دریافت خواهد کرد.
مسئله مجموع درآمد، که تاکنون به علت عدم امکان تشخیص، وصول نمی‌شد به موجب قانون جدید مالیات مستقیم، از سال آینده بابت درآمد سال جاری وصول خواهد گردید. به همین علت وزارت دارایی به تمام سازمان‌های وصول دستور داده است که روی فرم‌های مخصوص مشخصات مؤدیان منعکس گردد و هر کدام جداگانه به سازمان ماشینی وزارت دارایی ارسال گردد.
وزارت دارایی برای هر درآمد، مالیات مربوط به آن را رأسا در محل وصول می‌کند، اما مؤدیان موظف‌اند که بعد از پرداخت مالیات هر درآمد، در پایان سال نیز طی یک اظهارنامه درآمد کل خود را تعیین و در صورت مشمول بودن مالیات مجموع، مابقی مالیات را همراه اظهارنامه پرداخت کنند.
وزارت دارایی از اول مرداد سال 1347 که آخرین مهلت قانونی پرداخت مالیات سال ١٣٤٦ است، توسط ماشین‌های الکترونیکی درآمد کلیه مؤدیان را محاسبه کرده و اگر مؤدی مشمول مالیات بر مجموع، مالیات متعلقه را نپرداخته باشد، به وی مبلغ بدهی مالیاتی اعلام و بعد از طی مدتی، اقدام به وصول آن خواهد شد.[6]
 

نتایج مذاکرات ایران و کنسرسیوم بررسی می‌شود

وزیر دارایی روز گذشته برای شرکت در کنفرانس فوق‌العاده اوپک به بیروت عزیمت کرد. کنفرانس فوق‌العاده فردا در بیروت افتتاح می‌شود. همراه وزیر دارایی هیچ یک از کارشناسان نفتی ایران به بیروت نرفته است.
کنفرانس فوق‌العاده اوپک، که فردا در بیروت تشکیل می‌شود، مذاکرات وزیر دارایی ایران با کنسرسیوم نفت را پیرامون لغو تخفیف مربوط به بهره مالکانه بررسی خواهد کرد.
کنفرانس بیروت باید بر اساس گزارش وزیر دارایی ایران و ارزیابی نتایج این مذاکرات و همچنین دستورالعملی که کنفرانس وین داده، تصمیم جدیدی اتخاذ کند. این تصمیم تا دو روز دیگر روشن خواهد شد.[7]
 

سازمان رهبری جوانان منحل شد

برای صرفه‌جویی در هزینه‌های دولتی به تصویب هیئت دولت، سازمان رهبری جوانان منحل شد و کلیه کارمندان آن به نخست‌وزیری منتقل شدند.
از این پس فعالیت‌های مربوط به این سازمان در کاخ مرکزی جوانان متمرکز خواهد شد.[8]
 

محل جدید وزارت علوم

بعد از ظهر دیروز آقای دکتر مجید رهنما، وزیر علوم و آموزش عالی، دفتر کار خود را از نخست‌وزیری به محل جدید این وزارتخانه، که در خیابان ایرانشهر اجاره شده است، انتقال داد.[9]
 

نفتکش انگلیسی در خلیج فارس با سکوی چاه نفت تصادف کرد

ساعت ٤ بعد از ظهر دیروز یک کشتی بزرگ نفتکش انگلیسی به نام «دیلمن» در خلیج فارس با یکی از سکوهای چاه نفت شرکت پان‌امریکن به نام «سیروس فیلد» تصادف کرد و در این جریان به نفتکش انگلیسی و سکوی چاه نفت خسارات زیادی وارد آمد.[10]
 

ایران در مسابقه موسیقی‌دانان نیویورک شرکت می‌کند

«رویتر» 7 ژانویه از نیویورک گزارش داد: موسیقی‌دانان جوان نوزده کشور در مسابقه‌ای که هفته آینده در محل انجمن فیلارمونیک نیویورک به عمل خواهد آمد شرکت می‌جویند.
کشورهای شرکت‌کننده در این مسابقه آرژانتین، آلمان، ایران، اسرائیل و چند کشور دیگر می‌باشند.[11]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 17 دی 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. حاج محمود مانیان در سال 1299ش در تهران به دنیا آمد. از کودکی به فعالیت در بازار تهران پرداخت و در جریان نهضت ملی شدن نفت و دوران حکومت دکتر مصدق فعال بود. پس از کودتای 28 مرداد 1332 دستگیر شد و به زندان افتاد؛ سپس به جزیره خارک تبعید گردید.
در دوران نهضت 15 خرداد بار دیگر دستگیر و مدت نُه ماه در زندان بود. از آن پس به فعالیت‌های عام‌المنفعه مشغول شد و به عضویت در هیئت امنای آسایشگاه معلولین کهریزک درآمد. کمیته انتقام ساواک در 19 فروردین 1357 یک بمب را مقابل منزلش منفجر کرد و در جریان انقلاب اسلامی در 17 شهریور 1357 مجددا بازداشت گردید. او با هجرت امام به پاریس، به دیدار امام شتافت. حاج محمود مانیان در سال 1373 دیده از جهان فرو بست.
[2]. پایگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ حسینیه ارشاد، ص 22.
[3]. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک؛ استان خراسان رضوی، ج 5، ص 450؛ پس از بازرسی ساواک تهران از منزل امام خمینی(ره)، نامه‌هایی از منزل ایشان کشف شد که ازجمله آنها تعدادی از نامه‎های آیت‎الله قمی به امام بود. یکی از این نامه‌ها، که در ارتباط با زندانی شدن آیت‌‎‌‌الله قاضی طباطبائی و نیز حوادث عراق و تضییقات دولت آنجا بر مردم و شیعیان بوده، طی شماره پیرو مزبور برای ساواک خراسان ارسال شده است.
متن نامه یادشده به این شرح است: «بسمه‌تعالی. به عرض عالی می‌رساند امید است ان‌شاءالله تعالی مزاج مبارک در کمال استقامت و اعتدال بوده و مسلمین از برکات وجود محترم بهره‌مند و مستفید باشند... مزاحم می‌شود آنکه به نظر احقر باید مبارزه را امتداد داد و هدف را کلیات قرار داد؛ به‌طوری‌که صرف‌نظر از امور گذشته تلقی نشود و پافشاری در برگشت آنها هم نباشد و آنچه را در آتیه جدیت شود، راجع به تساوی حقوق زن‌ها باشد، اگر اظهاری از طرف آنها بشود و نسبت به قضیه قطع رابطه به یهود باشد و نسبت به بهاییه هم اگر صلاح باشد و اخراج زندانیان دینی و آزادی مبلغین، آنچه نظر مبارک است مرقوم فرمایید که هدف، هدف واحدی باشد و جدیت کامله بشود. راجع به آقای طبسی تلگرافی عرض نمودم جوابی نرسید. خیلی راجع به ایشان ناراحت هستم. گمان می‌کنم نسبت به تقسیم املاک هم اگر مرحله دوم را بخواهند شروع کنند لازم است مبارزه شود. به‌‌هرحال آنچه نظر مبارک است مرقوم فرمایید خیلی زودتر تا شروع شود. البته به نظر احقر باید قدری آرام‌تر اقدام نمود تا ماه محرم، درست اقدام شود. ان‌شاءالله تعالی. زیاده مزاحمت است. احقر طباطبایی قمی»
[4]. اطلاعات، 17 دی 1346، صص 1 و 19.
[5]. همان، ص 20. 
[6]. همان‌جا. 
[7]. همان‌جا. 
[8]. همان، ص 17. 
[9]. همان‌جا. 
[10]. همان‌جا. 
[11]. همان‌جا. 
 
https://iichs.ir/vdcj8ae8.uqeixzsffu.html
iichs.ir/vdcj8ae8.uqeixzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما