گزارش ساواک درباره ارتباط یک نماینده و همسر آمریکایی او با سیا!/ جلسه هیئت امنای دانشگاه مشهد در حضور شهناز پهلوی/ به مناسبت تقدیم برنامه چهارم به مجلس؛ نخست‌وزیر نطق مهمی ایراد می‌کند!/ بازدید دانشجویان عراقی از سد امیرکبیر/ ملاقات سفیر شوروی با وزیر خارجه/ ساختمان آزمایشگاه الکتروتکنیک دانشکده فنی آغاز شد/ پیکره‌های ابن‌سینا و رازی در تالار مشاهیر شیکاگو جای گرفت/ هیئت بازاریاب به تهران بازگشت/ به علت برف و کولاک شدید و بسته شدن جاده‌ها؛ به مسافران راه‌ها، با هلیکوپتر غذا می‌رسانند/ مسافران بین‌راه وصیت‌نامه نوشتند!/ به مسافران راه‌ها با هلیکوپتر غذا می‌رسانند/ برای این دردها دارو تجویز کنید!
16 بهمن 1346


گزارش ساواک درباره ارتباط یک نماینده و همسر آمریکایی او با سیا!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 16 بهمن 1346 «ساواک تهران ضمن ارسال گزارش خبری اعلام داشته بود که در جلسه متشکله در دفتر کار دکتر بقایی یزدی، نماینده مجلس شورای ملی، موضوع ارتباط دکتر رشتی و همسرش (جولیا کازا آمریکایی‌الاصل) با مقامات آمریکایی «سازمان سیا» مورد بحث قرار گرفته است. در این جلسه علی حافظی، مدیر روزنامه "دنیای جدید"، اظهار داشته: من مدارکی دارم که همسر دکتر رشتی فامیل سفیرکبیر آمریکا در ایران و جاسوس سیا و رابط دکتر رشتی با مقامات اطلاعاتی آمریکا در ایران می‌باشد؛ ضمنا منبع مربوطه در این زمینه نظر داده است که علی حافظی در مورد فعالیت‌های مشارالیه به نفع دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا اطلاعات وسیعی در اختیار داشته و چنانچه از نام‌برده به طور دقیق تحقیقاتی به عمل آید موضوع روشن خواهد شد.
لذا از ساواک تهران خواسته شد تا چنانچه انجام مصاحبه با علی حافظی از نظر حفاظت منبع امکان‌پذیر می‌باشد، مراتب را به این اداره کل اعلام دارند».
اینک پاسخ واصله حاکی است «مصاحبه با علی حافظی اشکالی ندارد، لیکن سؤالات طوری مطرح گردد که مصاحبه‌شونده به شخص واحدی مظنون نگردد».
در «سابقه» این سند آمده است: نتیجه بررسی‌ها و اقداماتی که تاکنون انجام شده طی گزارشی که با راهنما مشخص است از عرض گذشته ضمنا به منظور جمع‌آوری سوابق و مدارک بیشتر در حال حاضر اقداماتی در جریان است که به محض حصول نتیجه مراتب به عرض خواهد رسید.
در «نظریه» این سند نیز آمده است: با عرایض فوق و با توجه به اینکه دکتر محمدعلی رشتی نماینده مجلس شورای ملی و از گردانندگان مؤثر حزب ایران نوین محسوب و شناسایی کامل و آگاهی از نحوه فعالیت‌های سیاسی وی از هر جهت برای این اداره کل ضروری به نظر می‌رسد لذا در صورت تصویب پیشنهاد می‌گردد که جهت اخذ اطلاعات بیشتر و پی بردن به فعالیت‌های سیاسی دکتر رشتی و با در نظر گرفتن جمیع اوضاع و احوال به منظور حفاظت منبع با علی حافظی مصاحبه به عمل آید.
«بخش 325» ذیل این سند تصریح کرده است: با آقای حافظی مصاحبه نمایید در این مورد باید ترتیبی مصاحبه شود، روی سؤالات کلی و زیرپاکشی که انجام می‌شود نام‌برده اطلاعات خود را در این قبیل موضوعات بیان [کند]، ضمنا طوری هدایت شود که درباره دکتر رشتی نیز صحبت نماید.[1]
 

جلسه هیئت امنای دانشگاه مشهد در حضور شهناز پهلوی

نخستین جلسه هیئت امنای دانشگاه مشهد ساعت 4 بعد از ظهر دیروز به ریاست شهناز پهلوی در محل بنیاد فرهنگی رضا پهلوی تشکیل شد.
در آغاز این جلسه، رئیس دانشگاه مشهد درباره نحوه کار و فعالیت دانشگاه گزارشی داد و سپس پیشنهادهایی که در دستور بود مورد بحث و بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید.
شهناز پهلوی در این جلسه مقرر کرد که تجهیزات خوابگاه دانشجویان دانشگاه مشهد که ناتمام مانده است، هر چه زودتر تکمیل شود. برای این منظور، آقای خیامی، مدیر عامل کارخانجات ایران ناسیونال و عضو هیئت امنای دانشگاه مشهد، مبلغ دومیلیون ریال در اختیار دانشگاه گذاشت.
شهناز پهلوی در این جلسه همچنین مقرر کرد که برنامه پنج‌ساله آینده دانشگاه مشهد تهیه شود تا در جلسات بعدی هیئت امنا مطرح گردد.[2]
 

به مناسبت تقدیم برنامه چهارم به مجلس؛ نخست‌وزیر نطق مهمی ایراد می‌کند!

جراید امروز کشور نوشتند: سازمان برنامه صبح امروز قانون برنامه چهارم عمرانی کشور و همچنین متن برنامه چهارم را که آماده و تکثیر شده بود، برای مجلسین شورای ملی و سنا ارسال داشت. به احتمال قوی، قانون و طرح‌های مربوط به برنامه چهارم فردا توسط آقای هویدا، نخست‌وزیر، رسما تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود. به همین مناسبت، آقای نخست‌وزیر نطق مهمی ایراد خواهد کرد که در حقیقت دورنمایی از فعالیت‌های عمرانی برنامه چهارم و نتایج برنامه سوم در آن تصویر شده است.
قانون برنامه چهارم در ۳۹ ماده تنظیم شده و طرح‌های برنامه چهارم نیز در ۶۰۰ صفحه جمع‌آوری و آماده گردیده است.[3]
 

بازدید دانشجویان عراقی از سد امیرکبیر

صبح امروز دانشجویان و محصلین عراقی از سد امیرکبیر، فعالیت‌های سپاهیان دانش و ترویج در دانشکده کشاورزی کرج بازدید نمودند و ناهار را نیز در دانشکده کشاورزی، میهمان وزارت آموزش و پرورش بودند.[4]
 

ملاقات سفیر شوروی با وزیر خارجه

روزنامه «اطلاعات» نوشت: آقای یروفیف، سفیر جدید اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در دربار شاهنشاهی، که هفته گذشته به تهران وارد شد، عصر دیروز برای نخستین‌بار در کاخ وزارت امور خارجه حضور یافت و ضمن آشنایی و ملاقات با آقای اردشیر زاهدی، معاونان وزارت امور خارجه، رونوشت استوارنامه‌های خود را تسلیم کرد.
سفیر شوروی ظرف چند روز آینده برای تقدیم استوارنامه‌های خویش، به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب خواهد شد.[5]
 

ساختمان آزمایشگاه الکتروتکنیک دانشکده فنی آغاز شد

صبح امروز کلنگ ساختمان آزمایشگاه الکتروتکنیک دانشکده فنی در کوی امیرآباد به زمین زده شد.
در این مراسم، آقایان مهندس ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی، دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، دکتر صالح، رئیس دانشگاه تهران، از شخصیت‌های مملکتی و جمعی از اساتید دانشگاه شرکت داشتند.
ابتدا آقای مهندس مظفر زنگنه، رئیس دانشکده فنی، در مورد توسعه این دانشکده صحبت نمود و آن‌گاه آقای مهندس ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی و رئیس اسبق دانشکده فنی، مطالبی پیرامون اهمیت خدمات دانشکده فنی نسبت به اجتماع بیان داشت و کلنگ آغاز کار ساختمانی آزمایشگاه الکتروتکنیک دانشکده فنی را «به نام شاهنشاه آریامهر» به زمین زد.
در خاتمه، آقای دکتر نهاوندی، وزیر آبادانی و مسکن، ضمن تشکر از مدعوین گفت: «خوشحالم که وزارت آبادانی و مسکن با ایجاد ساختمان‌هایی برای دانشگاه‌ها به پیشرفت علم در مملکت کمک می‌نماید».[6]
 

پیکره‌های ابن‌سینا و رازی در تالار مشاهیر شیکاگو جای گرفت

روزنامه «اطلاعات» نوشت: با قرار گرفتن پیکره‌های ابن‌سینا و رازی، هدیه انجمن پزشکان ایران، در تالار مشاهیر در شیکاگو، بخش مخصوص ایران طی مراسم خاصی گشایش یافت و از خدمات این دو پزشک عالی‌قدر ایرانی به دنیای پزشکی به نحو شایسته‌ای از طرف انجمن بین‌المللی جراحان ستایش و قدردانی به عمل آمد.
گزارش رسیده از شیکاگو حاکی است که برای گشایش پیکره‌های ابن‌سینا و رازی، انجمن بین‌المللی جراحان در شیکاگو ضیافتی ترتیب داد که در آن گروه کثیری از اساتید عالی‌قدر و اعضای انجمن مذکور و سفیر ایران در آمریکا حضور داشتند.
دکتر کوپر، رئیس انجمن بین‌المللی جراحان، طی نطقی اظهار داشت که عالم پزشکی امروز خود را مدیون خدمات بزرگ ابن‌سینا و رازی می‌داند.[7]
 

هیئت بازاریاب به تهران بازگشت

مسافرت سه‌هفته‌ای هیئت بازاریاب اتاق بازرگانی تهران به کشورهای آسیایی پایان یافت. صبح امروز این هیئت به تهران بازگشت.
هیئت مذکور به کشورهای مالزی، تایلند، پاکستان و بیروت سفر کرد و مذاکرات رضایت‌بخشی در زمینه گسترش روابط بازرگانی این کشورها با ایران انجام داد که احتمالا ممکن است منجر به انعقاد قراردادهای بازرگانی بین کشورهای مذکور و ایران شود.[8]
 

به علت برف و کولاک شدید و بسته شدن جاده‌ها؛ به مسافران راه‌ها، با هلیکوپتر غذا می‌رسانند

روزنامه «اطلاعات» نوشت: قطار عملیات و امداد راه‌آهن، که برای رساندن خواربار و کمک به مسافران و کارگران درراه‌مانده حرکت کرده بود، در این منطقه که در فاصله بین ایستگاه‌های رود شور و شهریار واقع است، به علت بوران سخت و کولاک متوقف گردید و کارگران نتوانستند قطار را از برف بیرون بیاورند.
 
 تصویر قطار عملیات و امداد راه‌آهن، که برای رساندن خواربار و کمک به مسافران و کارگران درراه‌مانده حرکت کرده بود، و به علت بوران سخت و کولاک متوقف گردیده است
 
به طوری که در گراور دیده می‌شود، در ترانشه‌های این راه، ارتفاع برف از خود لوکوموتیو بیشتر است و قطار پس از شکافتن کوه‌های برفی، در این منطقه، به علت یخ‌زدگی ریل‌ها قادر به حرکت نیست.[9]
 

مسافران بین‌راه وصیت‌نامه نوشتند!

اگرچه در ۴۸ ساعت گذشته از شدت ریزش برف و تغییر هوای شهرستان‌ها کاسته شده، ولی هنوز اکثر راه‌های اصلی و فرعی کشور، من‌جمله جاده‌های رشت ـ اهواز، قم ـ همدان و جاده‌های مهم آذربایجان، کرمانشاه، کردستان، فارس، اصفهان و بعضی نقاط مرکزی مسدود می‌باشد و هزاران مسافر در این راه‌ها سرگردانند.
به دستور آقای مسچی، مدیرعامل شیر و خورشید سرخ همدان، دو کامیون حامل نان، کره، پنیر، خرما، قهوه، تخم‌مرغ، ساندویج و دویست تخته پتو، صد جفت چکمه و ده بشکه آب آشامیدنی برای 350 نفر از دانشجویان عراقی که در کوریجان (35 کیلومتری همدان) در محاصره برف مانده بودند، فرستاده شد.
دانشجویان پس از دریافت کمک‌های مزبور، به وسیله اتومبیل‌های اداره راه همدان به پایگاه شاهرخی واقع در ۴۸ کیلومتری همدان انتقال یافتند.
دانشجویان پس از انتقال به پایگاه شاهرخی، شام را میهمان شیر و خورشید سرخ بودند و عده‌ای از آنان در محل دانشسرای مقدماتی دختران و پرورشگاه اقامت کردند. مسافرخانه‌های همدان طی دو سه روز اخیر مملو از مسافر بود و بدین جهت عده‌ای از دانشجویان میهمان اهالی بودند و شب را در خانه‌های آنان به‌سر بردند.
بامداد دیروز، دانشجویان از طریق جاده ساوه رهسپار تهران شدند. به دستور آقای دکتر خطیبی، مدیرعامل جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، کامیونی حامل شیرینی، مرکبات، نان و غذا از همین راه به طرف تهران حرکت کرد تا در مواقع لزوم بین دانشجویان مواد خوراکی توزیع نماید.
ضمنا پیشاهنگان عراقی که در همدان اقامت داشتند، با پنج اتوبوس متعلق به پایگاه شاهرخی از دو راهی کبودرآهنگ رهسپار تهران شدند.
دویست نفر مسافر، که از عصر روز جمعه به علت برف و کولاک شدید در گردنه «صائین» راه سراب ـ اردبیل در محاصره برف افتاده بودند، ظهر دیروز توسط گروه امدادی شیر و خورشید، فرمانداری سراب و مأموران اداره راه استان نجات یافتند.
گزارش خبرنگار اعزامی ما به این محل حاکی است که عده‌ای از محاصره‌شدگان در برف که امیدی به نجات خود نداشتند، مبادرت به نوشتن وصیت‌نامه کرده بودند تا در صورت تلف شدن، مدرکی از خود به جای گذاشته باشند.
همچنین چند نفر از مسافران محاصره‌شده به علت برودت هوا به حالت اغما افتاده بودند که توسط گروه امداد به سراب منتقل و تحت درمان قرار گرفتند.[10]
 

به مسافران راه‌ها با هلیکوپتر غذا می‌رسانند

امروز این اطلاعیه از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران درباره عملیات گروه امدادی جمعیت برای کمک به مسافرانی که در جاده‌ها در محاصره برف قرار گرفته‌اند، انتشار یافت:
به اطلاع می‌رساند که برای کمک به محاصره‌شدگان، عوامل امدادی جمعیت مرکزی تمام شب گذشته را مشغول کار بودند و از ساعت ۸ صبح امروز، توزیع پنج‌هزار بسته مواد غذایی که از طرف سازمان امداد جمعیت مرکزی آماده گردیده است، بین کسانی که در جاده‌های تهران ـ قم، تهران ـ آمل و دامغان ـ شاهرود در محاصره برف قرار گرفته‌اند، با کمک دو فروند هلیکوپتر که از طرف نیروی هوایی و نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی به این منظور اختصاص یافته است، توسط امدادگران جمعیت آغاز گردیده و ادامه دارد.[11]
 

برای این دردها دارو تجویز کنید!

روزنامه «اطلاعات» در سرمقاله شماره امروز خود نوشت: قرار است صبح چهارشنبه جلسه عمومی کنگره انقلاب اداری تشکیل شود و به همین مناسبت، ظرف یکی دو روز اخیر هیئت‌رئیسه کمیته‌های هفت‌گانه مشغول تدوین پیشنهادات واصله بوده‌اند تا به‌صورت طرح قطعنامه‌ای به کنگره تسلیم شوند. در کمیته‌های انقلاب اداری، البته مباحثات زیادی صورت گرفته و پیشنهادات متنوعی رسیده است که خوانندگان ما از کلیات آن آگاه‌اند، ولی باید دید این نظرات و پیشنهادات کدامش نظر اصلی رهبر مملکت از اصل دوازدهم انقلاب، یعنی انقلاب اداری، را تأمین می‌کند و کنگره هر تصمیمی بگیرد، باید در جهت این هدف و ناظر بر این مقصود باشد.
به قول خبرنگار ما، بعضی از سخنرانان بعد از آنکه یکی از دستگاه‌های اداری را مدتی به انتقاد گرفتند، سخنرانی خود را با این پیشنهاد تمام می‌کردند که فلان دستگاه باید منحل شود یا اینکه دستگاه‌های اداری را باید زیر و رو کرد!
بدیهی است که این اظهار نظر از نارضایی سرچشمه می‌گیرد، ولی نارضایی آمیخته به یأس و تعصب، داروهایی نظیر زیر و رو کردن و منحل ساختن و قفل زدن بر در ادارات یا تعویض میز و صندلی و فرش و ساعات کار و افزودن یا کاستن از ایام تعطیل برای درمان این دردها مؤثر و کافی نیست.
ما خودمان عقیده داریم و چندین بار نیز نوشته‌ایم که تعطیلات رسمی و نیمه‌رسمی در ایران از تمام کشورهای دنیا بیشتر است و این تعطیلات به اقتصاد مملکت لطمه می‌زند، اما در مورد کارمندان دولت و کار اداری باید ببینیم آیا کاری که همین حالا انجام می‌شود با میزان وقت و ساعات موجود کار تناسب دارد یا اینکه مقدار زیادی از همین ساعات کار نیز به بطالت می‌گذرد؟ بله اگر تراکم کار باعث رکود کار بود حذف تعطیلات و افزودن بر ساعات کار چاره آن شمرده می‌شد، ولی درحالی‌که کارمندان از بیکاری در پشت میز اداره جدول حل می‌کنند چه تفاوت می‌کند که چند روز در سال کمتر کار کنند یا بیشتر؟
از زیر و رو کردن دستگاه‌ها چه فایده؟ آیا اگر حسن را جای حسین و یا حسین را جای حسن بگذارند در گردش عمومی کار تفاوتی پیدا می‌شود یا اگر یک دستگاه اداری را منحل و مدتی تعطیل کنند، وقتی دوباره خواستند دائر سازند آدم از مریخ می‌آورند؟ توقع مردم از کنگره اداری این است که برای تشویق کارمندان به سرعت و صحت و جلوگیری از کاغذبازی و شانه از زیر بار مسئولیت خالی کردن فرمول‌های مفیدی ارائه دهد و علل این مسائل که چرا کارمند دولت شهامت امضا و تصمیم ندارد، چرا کارها روی هم متراکم می‌ماند، چرا با ارباب‌رجوع به خوشی رفتار نمی‌شود، چرا جواب قاطع و صریح به مردم نمی‌دهند و امثال آن را روشن کند.
اگر کنگره توانست نسخه مؤثری برای این دردها بنویسد و به دولت تجویز کند می‌توان گفت در کار خود موفق شده است.[12]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 16 بهمن 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. حزب ایران نوین به روایت اسناد ساواک، ج 2، ص 390.
[2]. اطلاعات، 16 بهمن 1346، ص 20.
[3]. همان‌جا.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان‌جا.
[6]. همان، ص 17. 
[7]. همان‌جا.
[8]. همان‌جا.
[9]. همان، ص 1.
[10]. همان، ص 4.
[11]. همان، صص 1 و 17. 
[12]. همان، ص 2.
 
https://iichs.ir/vdcao0nu.49nma15kk4.html
iichs.ir/vdcao0nu.49nma15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما