پایگاه اطلاعرسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛
آشنایی شما با شهید آیتالله سیدمحمدباقر حکیم، به چه دورهای بازمیگردد؟
بسم الله الرحمن الرحیم. من در سال 1362 با شهید آیتالله سیدمحمدباقر حکیم و برادرشان مرحوم حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالعزیز حکیم، از طریق حرکت جهادی معارضین عراقی آشنا شدم. پیش از آن، آشنایی زیادی با ایشان نداشتم.
نقش شما در این حرکتهای جهادی چه بود؟
من در واقع نقش کانال ارتباطی و ایجاد هماهنگی بین جریانهای مبارز عراقی خارج از آن کشور، با جریانهای فعال داخل عراق را به عهده داشتم، از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که از این جریان پشتیبانی میکرد.
آیا قبل از آشنایی با آیتالله سیدمحمدباقر حکیم، با احزاب و سازمانهای مبارز عراقی رابطه داشتید؟
بله، با «حزب الدعوه» و «منظمه العمل اسلامی» ارتباط داشتم. در آن زمان مرحوم آیتالله شیخ محمدمهدی آصفی، رئیس حزبالدعوه بود و دکتر ابراهیم جعفری و محمدحسین الادیب مشهور به ابوبلال، به ایشان کمک میکردند. در آن زمان حجم سیاسی این حزب، بیش از دامنه نظامی آن بود. حزب الدعوه به دلیل سابقه تاریخی و مبارزاتی، از دیگر گروههای عراقی شناختهشدهتر بود. موقعیت و جایگاه مردمی این حزب، از موقعیت خاندان حکیم قویتر نبود، اما موقعیت سیاسی و نظامی آن از حرکهالمجاهدین ــ که آیتالله سیدمحمدباقر حکیم راهاندازی کرده بود ــ قویتر بود. حزبالدعوه در عراق، یک حزب ریشهدار است که رژیم بعث، چندینبار به طرز بیسابقهای اعضای آن را شناسایی و اعدام کرد! شهید آیتالله سیدمحمدباقر صدر، این حزب را در اواخر قرن بیستم تأسیس کرد و تا آمدن آیتالله حکیم به ایران، حدود 25 سابقه داشت در صورتی که حرکه المجاهدین، بعد از هجرت ایشان به ایران تأسیس شد.