گزارش ساواک از مطالب نشریات عراق در مورد ایران!/ «مدیران جراید می‌گویند داریوش همایون به سرویس‌های خارجی وابسته است»!/ نماینده‌ای که نظرش عوض و وکیل‌الدوله شد!/ هویدا هفته اول اسفند به پاکستان می‌رود/ فردا در برخی کشورهای اسلامی «عید فطر» است/ به دنبال اضافه شدن ساعت کار ادارات؛ ادارات در هفته دو روز تعطیل می‌شوند؟!/ شاه با انتقاد از سیاست‌های اعراب در قبال اسرائیل: هیچ کشوری حق تهدید کشور دیگری را ندارد!/ مسمومیت‌های نان ناشی از تقلب در آرد اعلام شد/ مقررات شب ژانویه از طرف پلیس اعلام شد/ زنان پلیس عابرین پیاده را راهنمایی می‌کنند/ حسابداران قسم‌خورده به وضع مالی سینماها رسیدگی می‌کنند/ بین تهران و لیبی روابط سیاسی برقرار می‌شود
10 دی 1346


گزارش ساواک از مطالب نشریات عراق در مورد ایران!

بر اساس یک گزارش ساواک به تاریخ 10 دی 1346 «[مجله] هفتگی "العمل" [نوشته است] دولت عراق مقرر داشته است به ایرانیان و سایر اتباع خارجی که در عراق متولد شده‌اند و تقاضای کسب تابعیت می‌نمایند پس از موافقت وزارت کشور تابعیت عراقی داده شود».
بر اساس این گزارش خبرگزاری عراق اعلام داشته در مذاکرات عراق با هیئت اقتصادی ترکیه نسبت به فروش نفت سیاه و بنزین هواپیماهای جت و گاز نفت به ترکیه موافقت گردید.
این گزارش می‌افزاید: نخست‌وزیر عراق راجع به همکاری عراق و ایران در تمام موارد و تحکیم روابط بین دو ملت دولت و تقویت روابط براساس برادری اسلامی و همجواری به سفیر جدید عراق در تهران تذکر داده و تأکید نموده است و از دید و بازدید مسئولین در هر مقامی که باشد به منظور تحکیم روابط برادری و منافع مشترک استقبال نموده‌اند.
«ساواک» به نقل از «المساء» نیز نقل می‌کند: ایران در مسابقات فوتبال آسیا، که قرار است در مارس و آوریل سال آینده در اسرائیل صورت گیرد، شرکت نخواهد کرد.[1]
 

«مدیران جراید می‌گویند داریوش همایون به سرویس‌های خارجی وابسته است»!

بر اساس گزارش ساواک به تاریخ 10 دی 1346 «از طرف بعضی از مدیران جرائد و مجلات من جمله آقایان عباس مسعودی و دکتر مصباح‌زاده و مهندس والا در مقابل انتشار روزنامه (آیندگان) غیرمحسوس عکس‌العمل‌هایی نشان داده می‌شود. خبر رسیده حاکی است این عکس‌العمل‌ها به داخل سندیکای مطبوعات نیز کشانده شده و جناح مخالف اداره‌‎کنندگان روزنامه آیندگان کوشش می‌کنند داریوش همایون (عضو مؤثر روزنامه آیندگان) را از سندیکای مطبوعات اخراج کنند».
ساواک به نقل از مدیران جرایدی که اسامی آنها ذکر شد ادامه می‌دهد: می‌گویند که نام‌برده [داریوش همایون] به سازمان‌های اطلاعاتی خارجی وابستگی دارد و به همین علت صلاحیت فعالیت در سندیکای مطبوعات ایران را ندارد.
این سند می‌افزاید: فعلا اعضای هیئت‌مدیره سندیکای مطبوعات به جناح‌هایی تقسیم گردیده و کشمکش‌های داخلی آنها ممکن است سرانجام انشعابی در سندیکای مطبوعات به‌وجود آورد.[2]
 

مراسم سلام عید فطر در کاخ نیاوران برگزار می‌شود!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: برنامه سلام خاص عید فطر در پیشگاه شاهنشاه آریامهر از ساعت ۱۰ بامداد پس‌فردا در کاخ نیاوران برگزار خواهد شد. این اولین باری است که برنامه سلام در کاخ نیاوران برپا می‌گردد.
در ساعت 10 بامداد روز سه‌شنبه عید فطر هیئت وزیران، در ساعت 10:20 هیئت‌رئیسه مجلس سنا، در ساعت 10:40 هیئت‌رئیسه مجلس شورای ملی، در ساعت 11 بامداد رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران، فرماندهان نیروهای مسلح شاهنشاهی و فرمانده ژاندارمری کل کشور و رئیس شهربانی کل کشور، در ساعت 11:30 رؤسای نمایندگی‌های سیاسی دول اسلامی در دربار شاهنشاهی به حضور ملوکانه شرفیاب می‌شوند و عید فطر را تبریک می‌گویند.[3]
 

نماینده‌ای که نظرش عوض و وکیل‌الدوله شد!

در جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی که به ریاست آقای مهندس ریاضی تشکیل گردید، ابتدا آقایان مهندس اسماعیل فریور و سعید وزیری به ترتیب درباره احتیاجات حوزه انتخابیه و توجه دولت به رفع نیازمندی‌های مردم صحبت کردند. آقای سعید وزیری همچنین از انعکاس گرفتاری‌های مردم در روزنامه‌ها اظهار خوش‌وقتی کرد.
سپس آقای دکتر میر علا در اصلاح اظهارات چند جلسه قبل خود درباره سهل‌انگاری پزشکان گفت: اگر چند نفر به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، شایسته نیست که روزنامه‌ها مقالات شدید علیه این جامعه خدمت‌گزار بنویسند.
داود امینی گفت: آقا به روزنامه‌ها چه مربوط است؟ خود شما این مطالب را گفتید.
ناطق سپس به‌تفصیل درباره اقداماتی که دستگاه‌های دولت در مورد امور درمانی انجام داده است صحبت کرد.
در این موقع یکی از نمایندگان گفت: آقا شما نماینده ملت هستید نه نماینده دولت!
آقای قاضی‌زاده نیز درباره انقلاب اداری تذکراتی داد و از رفع تبعیض بین لیسانسیه‌های کشور تشکر کرد.
در این موقع مجلس وارد دستور شد و لایحه موافقت‌نامه فرهنگی ایران و چکسلواکی با حضور آقای مهندس اردشیر زاهدی، وزیر خارجه، مطرح و تصویب شد و به دولت ابلاغ گردید.[4]
 

هویدا هفته اول اسفند به پاکستان می‌رود

آقای امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر، در هفته اول اسفندماه آینده از پاکستان دیدن خواهد کرد.
مسافرت آقای نخست‌وزیر به دعوت ژنرال موسی، فرماندار کل پاکستان غربی، که شخص دوم آن کشور می‌باشد، صورت می‌گیرد.
تاریخ دقیق مسافرت آقای نخست‌وزیر به پاکستان روز 3 اسفندماه آینده توسط خبرگزاری یونایتدپرس از راولپندی مخابره گردیده است.[5]
 

روزنامه‌نگاران شوروی از سد لتیان دیدن کردند

امانوف، دبیر هیئت‌مدیره انجمن روزنامه‌نگاران شوروی و رئیس کمیته امور مطبوعات وابسته به شورای وزیران ترکمنستان، و نکاریا کوف، خبرنگار روزنامه «ایزوستیا» ارگان حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی، که از ایران دیدن می‌کنند، امروز از سد لتیان دیدن کردند.
روزنامه‌نگاران شوروی عصر دیروز با آقای جواد منصور، وزیر اطلاعات، ملاقات کردند و صبح امروز در مؤسسه «اطلاعات» حضور یافتند و ضمن ملاقات با سناتور عباس مسعودی از قسمت‌های مختلف مؤسسه «اطلاعات» دیدن نمودند.[6]
 

فردا در برخی کشورهای اسلامی «عید فطر» است

امروز در کشورهای اردن، عربستان سعودی و کویت عید فطر اعلام شد و مفتی‌های مصر و لبنان نیز اعلام کردند که روز دوشنبه «فردا» عید فطر است.
آیت‌الله خوانساری امروز اعلام داشت که تحقق عید فطر مشروط است به رویت هلال و هر شب که هلال ماه رویت شود، فردای آن شب عید فطر است.
آیت‌الله نوری، آیت‌الله کمره‌ای، آیت‌الله تقوی شیرازی نیز اعلام داشتند که در صورت رویت هلال، فردا عید فطر است. آنها تأکید کردند که عید فطر با رویت هلال، گواهی رویت به وسیله دو شاهد عادل، رسیدن خبر رویت به حد شیاع و یا سی روز تمام بودن رمضان و حکم حاکم شرع محقق می‌شود.[7]
 

به دنبال اضافه شدن ساعت کار ادارات؛ ادارات در هفته دو روز تعطیل می‌شوند؟!

روزنامه «اطلاعات» در گزارشی نوشت: دولت در بخشنامه دیروز خود ساعت کار کارمندان دولت را نیم ساعت اضافه کرد. به این ترتیب هر کارمند از روز ۱۳ دی‌ماه روزانه نیم ساعت و هفته‌ای ۳ ساعت کار بیشتر خواهد کرد. اگر تعداد  کارمندان دولت را که مشمول این بخشنامه می‌شوند سیصدهزار نفر حساب کنیم، روزانه ۱۵۰ هزار ساعت کار اضافی، نصیب دولت شده است.
میزان ساعات کار کارمندان دولت، قبل از ماه رمضان ٦ ساعت بود، لذا با توجه به ۱۵۰ هزار ساعت کار اضافی، ۲۵ هزار کارمند جدید بدون حقوق، در اختیار دولت قرار گرفته است.
 

منابع دولت

این نکته را هم باید توجه داشت که دولت نه تنها از این بابت حقوقی نمی‌پردازد، بلکه هزینه‌های مسکن، میز و صندلی، سوخت، روشنایی و اضافه کار و مزایای دیگر هم پرداخت نخواهد کرد؛ به همین جهت باید گفت منافع دولت خیلی بیش از رقمی است که ظاهرا از نیم ساعت کار اضافی استنباط می‌شود.
دولت برای اولین بار وقتی که ساعات کار تابستانی را در سال ١٣٤٦ اعلام می‌کرد، روزى یک ساعت و روزهای پنحشنبه یک ساعت ونیم بر کار کارمندان افزود، اما در اعلام ساعات کار پاییزی ارقام اضافی حذف شد و فقط میزان کار روزهای پنجشنبه به جای خود باقی ماند.
بخشنامه دیروز مجددا ساعات کار زمستانی را افزایش داد و نیم ساعت بر کار کارمندان افزود.
 

بررسی در سمینار

در زمینه افزایش ساعات کار ادارات خبرنگار ما یادآور می‌شود احتمالا یکی از مواردی که در سمینار انقلاب اداری که در بهمن‌ماه آینده در تهران تشکیل خواهد شد مورد بررسی قرار می‌گیرد، مسئله دو سره شدن کار سازمان‌های دولتی خواهد بود.
نباید فراموش کرد که مسئله تعطیل روزهای پنجشنبه نیز مورد بحث عده‌ای می‌باشد. این افراد معتقدند که با توجه به دو روز تعطیل هفته، در کشورهای اروپایی و آمریکایی بهتر است تعطیل پنجشنبه به روز شنبه منتقل گردد. به‌هرحال احتمالا این موضوع نیز در سمینار بررسی شود.
 

تجدید نظر در تعطیلات

خبرنگار ما اضافه می‌کند اگر دو روز تعطیل در هفته به موقع اجرا گذارده شود احتمالا در تعطیلات سالیانه مؤسسات دولتی نیز تجدید نظر به عمل می‌آید. باید توجه داشت که در حال حاضر تعطیلات رسمی کارگران در سال فقط سیزده روز است. تعطیلات دو روز هفته تعطیلات سالیانه را از ۵۲ روز به 104 روز افزایش خواهد داد و در صورتی که تعطیلات دیگر سال از قبیل تعطیلات مذهبی و ملی نیز به حساب آید، کارمندان دولت سالیانه بیش از پنج ماه تعطیل خواهند داشت و به همین جهت در صورت تصویب تعطیل دو روز در هفته، مسئله تقلیل دیگر تعطیلات سالیانه قطعی به نظر می‌رسد.[8]
 

شاه با انتقاد از سیاست‌های اعراب در قبال اسرائیل: هیچ کشوری حق تهدید کشور دیگری را ندارد!

روزنامه «اطلاعات» نوشت: مومامار کویچ، نماینده مجلس یوگسلاوی و مدیر مؤسسه مطبوعاتی بوربا، و میلنکویچ، سردبیر خارجی روزنامه «بوربا» چاپ یوگسلاوی، هم‌زمان با روزهای فرخنده تاج‌گذاری به دعوت مؤسسه «اطلاعات» از ایران دیدن کردند.
این دو روزنامه‌نگار یوگسلاوی اولین روزنامه‌نگاران خارجی و در حقیقت اولین میهمانان خارجی بودند که پس از مراسم تاج‌گذاری به حضور شاهنشاه شرفیاب گردیدند.
میلوتین میلنکویچ، سردبیر خارجی روزنامه بوربا، در این شرفیابی که بیش از یک ساعت به طول انجامید، مصاحبه‌ای با شاهنشاه به عمل آورد که در شماره امروز روزنامه بوربا، که مصادف با شب سال نوی مسیحی می‌باشد، به چاپ رسیده و خبرگزاری آسوشیتدپرس قسمتی از آن را امروز مخابره کرده است.
شاه در مورد روابط ایران و کشورهای عرب اظهار داشت: ایران نسبت به اعراب دارای حس همدردی است. هرچند که ما این احساس همدردی را نسبت به اعراب پنهان نکردیم، مع‌ذلک نمی‌توانستیم نسبت به عقایدمان در اینکه کشوری حق تهدید کشور دیگری را به حمله یا انهدام ندارد صورت فریبنده‌ای بدهیم و به همین جهت است که ما با توجه به بعضی جنبه‌های سیاست اعراب با آنها اختلاف داریم، اما به نظر می‌رسد که هم‌اکنون جنبه‌های مثبتی در این زمینه در میان اعراب وجود دارد.
از طرف دیگر اسرائیل متکبر گردیده و ما سیاست کنونی «آن کشور» را یک سیاست کوته‌بینانه تلقی می‌کنیم.
شاه اظهار امیدواری کرد که این وضع برای مدت زیادتری ادامه نیابد و گرنه وضعی به‌وجود خواهد آمد که در آن قدرت‌های بزرگ دخالت خویش را در مسائل کشورهای کوچک از سر خواهند گرفت؛ البته شاید در مرحله فعلی به لحاظ رفع بحران این دخالت لازم باشد، ولی اعتقاد ما بر این است که در دنیا راهی نیز وجود دارد که در آن دلیل و برهان، تساوی ملت‌ها و احترام به حاکمیت یکدیگر باید حکم‌فرما گردد.[9]
 

مسمومیت‌های نان ناشی از تقلب در آرد اعلام شد

جمع‌آوری آردهای مسموم و فاسد نتیجه مثبت داده و ظرف ٢٤ ساعت گذشته مسمومیت جدیدی از طرف نان دیده نشده است.
این مطلب را معاون فنی وزارت بهداری به خبرنگار «اطلاعات» گفت و ضمنا یادآور گردید که تلاش آزمایشگاه‌های وزارت بهداری برای کشف نوع مسمومیت ادامه دارد.
امروز یک مقام رسمی شهرداری تهران اعلام کرد که تحقیقات مأموران متوجه مقداری آرد شده که مدتی قبل برای مصرف دام از گمرک خارج شده است و چون احتمال داده می‌شود که آرد مزبور فاسد بوده و بین برخی نانوایی‌ها توزیع شده است، گروهی از مأموران آگاهی تهران مشغول بررسی جریان می‌باشند.
تیمسار سرتیپ صفاری، شهردار تهران، امروز در این مورد گفت: مسئله نان تهران و مسمومیت‌هایی که بر اثر آلودگی نان بعضی دکاکین پیش آمده فوق‌العاده مورد توجه دولت و شهرداری است.
شهردار افزود: اقدامات بسیار وسیعی برای کشف علت مسمومیت به عمل آمده؛ چندین دکان، انبار آرد و چند آسیاب از طرف مأموران ضبط و تحت بازرسی دقیق قرار گرفته است.[10]
 

مقررات شب ژانویه از طرف پلیس اعلام شد

به مناسبت شب ژانویه از طرف پلیس تهران طی اعلامیه‌ای مقررات شب ژانویه امشب اعلام شد.
به موجب اعلامیه پلیس سرعت و سبقت در معابر ممنوع اعلام شده و هیچ راننده‌‎ای حق ندارد پس از صرف نوشابه الکلى مبادرت به رانندگی نماید.
رانندگانی که نوشابه الکلی صرف کرده باشند به کلانتری‌ها هدایت می‌شوند.
برای حفظ انتظامات اماکن عمومی نیز مأموران با لباس شخصی مراقب خواهند بود و کسانی را که بر خلاف نظم عمومی رفتار نمایند بلافاصله از محل اخراج و به کلانتری هدایت خواهند کرد.[11]
 

زنان پلیس عابرین پیاده را راهنمایی می‌کنند

۲۸ نفر از افراد پلیس زن برای اشتغال به کار در اختیار راهنمایی و رانندگی تهران گذاشته شد.
 ۱۸ نفر از زنان پلیس در سه منطقه راهنمایی از امروز مشغول کار شدند.
زنان پلیس در خیابان‌های مرکزی به راهنمایی عابران پیاده خواهند پرداخت. از بقیه افراد پلیس زن در قسمت‌های مخابرات و روابط عمومی استفاده شده است.[12]
 

حسابداران قسم‌خورده به وضع مالی سینماها رسیدگی می‌کنند

دیشب جلسه هیئت دولت تشکیل شد و پرونده سینماهای تهران که در این هفته به وسیله شهرداری، وزارت کشور، وزارت دارایی، وزارت فرهنگ و هنر، وزارت اقتصاد تشکیل و از هر جهت تکمیل گردیده بود جهت رسیدگی در این جلسه مطرح گردید.
هیئت دولت این پرونده را مورد مطالعه و رسیدگی قرارداد و پس از اظهار نظر چند تن از آقایان وزیران به موجب تصمیم هیئت دولت یک هیئت حسابرسی که مرکب از حسابداران قسم‌خورده و کارشناسان مطلع و مورد اعتماد دولت در امور مالی خواهند بود، مأمور رسیدگی به وضع مالی سینماهای تهران شدند.
امروز یک مقام دولتی و همچنین مقامات رسمی شهرداری اعلام داشتند که هیئت حسابرسان ضمن رسیدگی دفاتر مالی سینماها معین خواهند کرد که آیا صاحبان سینماها ضرر می‌کنند و در صورت محقق شدن ضرر، این امر ناشی از کدام یک از جهات کار سینماداران است.
مأمورانی از طرف وزارت دارایی، وزارت کشور، شهرداری، وزارت اقتصاد و وزارت فرهنگ و هنر برای بررسی به شکایت صاحبان سینماها تعیین شدند.
 

توقع سینماداران

سینماهای تهران در چندی پیش رسما اعلام داشتند که در حال حاضر اکثر سینماها ضرر می‌دهند و درخواست کردند تا یکی از دو پیشنهاد آنها مبنی بر افزایش قیمت بلیط و یا کاهش عوارض پذیرفته شود.
آنها همچنین متوقع بودند که شهرداری چاپ بلیط سینما را به خود آنها واگذار کند و عوارض شهرداری را پس از فروش رفتن بلیط دریافت کند.[13]
 

بین تهران و لیبی روابط سیاسی برقرار می‌شود

جراید امروز کشور نوشتند: روابط سیاسی بین ایران و لیبی در سطح سفارت برقرار گردید و به‌زودی سفرای دو کشور در تهران و تریپولی[14] (پایتخت لیبی) تعیین خواهند شد.
اعلامیه مربوط به برقراری روابط سیاسی بین ایران و لیبی دیشب در تهران و «تریپولی» انتشار یافت.
بعد از الجزایر، مراکش، تونس و حبشه، لیبی پنجمین کشور آفریقایی است که ایران روابط سیاسی با آن برقرار می‌کند.
برقراری روابط سیاسی با دیگر کشورهای استقلال‌یافته آفریقا مورد توجه و مطالعه سیاسی دولت ایران است.[15]
 
صفحه اول روزنامه اطلاعات، 10 دی 1346
 
پی‌نوشت‌ها:
 
[1]. روابط ایران و عراق به روایت اسناد ساواک، ص 307.
[2]. مسعودی‌ها به روایت اسناد ساواک، ص 188؛ مطبوعات عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک؛ روزنامه آیندگان، ص 52؛ داریوش همایون به روایت اسناد ساواک، ص 115.
[3]. اطلاعات، 10 دی 1346، ص 20.
[4]. همان‌جا.
[5]. همان، ص 17.
[6]. همان‌جا.
[7]. همان‌جا.
[8]. همان، صص 1 و 17. 
[9]. همان‌جا.
[10]. همان‌جا.
[11]. همان، ص 17.  
[12]. همان، ص 1.  
[13]. همان، ص 4.  
[14]. طرابلس شکل عربی‌شده واژه یونانی تریپولیس.
[15]. همان، ص 4.  
 
https://iichs.ir/vdcgzu9x.ak9nw4prra.html
iichs.ir/vdcgzu9x.ak9nw4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما